Bréking! A tegnapi egyéni időfutam nem várt izgalmakkal és drámákkal bővelkedett, elég csak Quintána bukását vagy Contador fantasztikus szakaszgyőzelmét említeni. Ez utóbbi előtt pedig tényleg le a kalappal, a touros bukását követően jómagam arra sem tettem volna egy lyukas garast sem, hogy egyáltalán el tud indulni a Vueltán. A mai napon talán újabb izgalmak elé nézünk (hegyi befutó!), miközben Navarrában tesz a mezőny egy szép nagy kifli alakú kanyart. Pamplonából indulunk, a városról gondolom már mindenki hallott, ha másról nem, a szokásos évi bikafuttatásról biztosan. A bikát, illetve általában a marhát egyébként nem csak futttatják, hanem előszeretettel fogyasztják is ezen a vidéken, steakként és raguként egyaránt, de én most mégis inkább a halat választottam, hiszen a navarrai pisztráng szintén messze földön híres. Elkészítése és alapanyag-igénye pofonegyszerű, talán csak a serrano sonka felhasználása okoz egy kis fejtörést, hiszen még Navarrában sincs egyetértés azt illetően, hogy a sonkát a hal belsejében vagy mellette kell megsütni. A gordiuszi csomót úgy vágtam át, hogy tettem bele is, és mellette is sütöttem egy-egy szeletet adagonként.
Hozzávalók (2 adag)
- 2 pisztráng
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 2-3 ek. liszt
- kb. 70 g füstölt szalonna
- 4 vékony szelet serrano sonka
1. A halat sütés előtt egy órával megtisztítom, szárazra törlöm.
2. A szalonnát felkockázom, 1 evőkanálnyi olívaolajon kiolvasztom és megpirítom. Amikor kezd színe lenni, hozzáadom a zúzott és durvára vágott fokhagymát. Amikor összepirultak, egy tálkába kiszedem és tálalásig félreteszem.
2. Miközben a szalonna pirul, a halakat sózom, borsozom és lisztben megforgatom, a belsejébe beleteszem a sonkát, majd a zsiradékon mindkét oldalát közepes lángon kb. 4-5 percig sütöm. Amikor átfordítom, a serrano sonkát is a serpenyőbe helyezem, és ropogós pirosra sütöm.
3. Azonnal tálalom, a sült szalonnát, fokhagymát és sonkát is mellé adom.
A holnapi poszt az Al dentént.
Utolsó kommentek