Ma még mindig Andalúziában teker a mezőny, estére Cordobába érnek a srácok. Ez Spanyolország és Európa egyik legforróbb vidéke, így aztán igazgán könnyű dolgom volt a menü választásnál ezzel a nyers paradicsomlevessel, hiszen főzés nélkül készítik, és igencsak jól esik kanalazni a kánikulában. Addiktív, akár a mostani, kissé hűvösebb napokon is. Mielőtt a lényegre térek, egy kis magyarázattal szolgálok, hogy miért salmorejónak és nem gazpachónak nevezik. A legfőbb különbség az, hogy a salmorejo esetében valamivel több kenyeret használnak, így az szemmel láthatóan sűrűbb, és kvázi levesként, tányéron kerül tálalásra, amelyre feltétként főtt tojást és/vagy serrano sonkát helyeznek, míg a gazpachót hígabb állaga miatt pohárból is fogyaszthatják. Az alapanyagok tekintetében is van némi eltérés: a salmorejo kizárólag paradicsomból, olívaolajból, kenyérből és egy gerezdnyi fokhagymából készül (többet ne tegyünk bele!), a gazpachóba ezen felül rakhatunk paprikát, hagymát is. A salmorejo eredeti cordonai étel, általában első fogásként eszik, de annyira tartalmas, hogy egy forró napon lehet, hogy mást nem is kívánunk utána. Nagyon fontos, hogy igazán jó minőségű alapanyagokból dolgozzunk, érdemes többféle, ízes, tőérett paradicsomot vadászni hozzá, és olívaolajból is ragaszkodjunk a lehető legjobbhoz, csak így válik a salmorejóból igazi ízbomba.
Hozzávalók (4-6 adag)
- nettó 600 g paradicsom
- 100-120 ml prémium minőségű olívaolaj
- 100-120 g kenyér (ha szárazabb, akkor kevesebb, ha friss, kicsit több kell belőle)
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- 3-4 tojás
- 80g serrano sonka
1. A paradicsomokat forró vízbe mártom, lehúzom a héjukat, eltávolítom a magokat belőle (a kicsöpögő levet leszűrve felhasználom).
2. Turmixgépben simára dolgozom, majd jöhet hozzá a fokhagyma, a kenyér és az olívaolaj, végül a só. Teljesen simára kidolgoztatom, akkor jó, ha az állag épp csak egy kicsit sűrűbb egy erős krémlevesnél.
3. Hűtőbe teszem legalább 2 órára.
4. Kemény tojással, serrano sonkával tálalom, esetleg kaphat még egy csurdításnyi olívaolajat a tetejére.
A holnapi recept az Al dentén.
Utolsó kommentek