A tour mai napja Bretagne-ból vezet az ország középső vidékei felé. Az út végig szinte teljesen sík, így a pöttyös trikó tulajdonviszonyai nem változnak, ezúttal is a sprinterek villoghatnak. A mi szempontjainkból érdekes breton gasztronómiát meghatározza a tenger közelsége, rengeteg halas és tengeri herkentyűs ételt fogyasztanak. Jellegzetesek a különféle palacsinták, amelyet vagy búzalisztből vagy hajdinaliszttel keverve készítenek - chilii legutóbbi bejegyzése, a galette éppen erről szól. A bretonok igencsak édesszájúak, szinte minden receptes oldalon hemzsegnek a desszertek, szinte mindenhol előfordul az aszalt szilvás tejespite, a breton torta, illetve sós vajas karamell, amelyet különféle édességekhez használnak fel, és akár az alábbi receptben tárgyalt breton palacsintához is kínálhatunk. A breton palacsinta első pillantásra szimpatikus volt, annál is inkább, mert nem igényel különösebb előkészületeket, és gyorsan elkészíthető. A tésztát sütés előtt legalább egy-másfél órával kell megcsinálni, így akár két fogás közötti szünetben is gyorsan kisüthetjük, és a tészta állagát nem befolyásolja, ha időközben kissé elcsúsztunk az idővel.
Hozzávalók /4 bőséges adag/
- 250 g búzaliszt
- 250 ml tej
- 2 tojás
- 65-100 g nádcukor, attól függően, mennyire vagyunk édesszájúak
- 1 tk vanília-kivonat
- 12.5 g élesztő
- csipet só
- a sütéshez vaj
1. A tejet felmelegítem egy kevés cukorral, belemorzsolom az élesztőt, hagyom néhány percet dolgozni. A lisztet keverőtálba szitálom, beleütöm a tojásokat. Hozzáadom az éleszőt, a cukrot, a vanília-kivonatot, egy csipet sót, és csomómentesre kikeverem. Az állaga sűrűbb lesz, mint a szokványos palacsintatészta, de éppen ez a jó! Konyharuhával letakarva meleg helyen kelesztem felhasználásig (1.5-2.5 óra).
2. Kicsi, kb. 15 cm átmérőjű palacsintasütőt felhevítek, kisebb darabka vajat olvasztok benne, és egy merőkanálnyi tésztát szedek bele, amennyire lehet szét is terítem, majd eleinte egy kicsit rázogatva segítek neki, hogy egyenletes vastagságú legyen (bő fél cm). Mindkét oldalon egy-másfél percet kell sütni, nagyjából akkor kell megfordítani, amikor épp kezd meghúzni a teteje.
3. Sós karamellás vajjal vagy szamócalekvárral tálalom.
A sós karamellás vaj úgy készül, hogy egy evőkanál vízzel kb. 75-80 g barna nádcukrot megolvasztok, hozzáadok 1 dl tejszínt és kb. 5 deka vajat, ha a vaj nem sózott, akkor egy-két csipet sót is. Egyneműre eldolgozom, és tálalásig melegen tartom.
A holnapi szakaszon Mamma teker.
Utolsó kommentek