Az idei nyár nem kényeztetett bennünket gombával, azonban az őszi esőzések hatására mégsem kell az idén teljesen lemondani a friss vargánya élvezetéről. Az elmúlt hetekben a piacon megjelentek a gombászok, mondanom sem kell, hogy azonnal kihasználtam a kínálkozó lehetőséget. Így el is maradt a szombati halnap, amit később azért bepótoltunk. Következzék most tehát egy ízig-vérig őszi recept, mi nagyon szerettük.
Hozzávalók (2 főre)
- 1 kisebb sertésszűz (300g)
- só, bors, olívaolaj
- 1 kisebb sütőtök (1 kg)
- 30g vaj
- kakukkfű
- 1/4 szerecsendió
- 250 g friss vargánya
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 1 ek. balzsamecet
- kakukkfű, petrezselyemzöld
1. A tököt négybe vágom, magját kikaparom, forró sütőben szép aranybarnára sütöm (kb. 2-3 óra, sütőtől is függ).
2. A szüzet sütés előtt egy órával kiveszem a hűtőből, a hártyákat levagdosom róla, a pulton hagyom "átmelegedni". A gombát és a hagymát feldarabolom. Amikor eljön az ideje, felforrósítom a serpenyőt, pár csepp olajat locsolok bele, és gyorsan körbepirítom a húst. 180 fokos sütőben 13-14 percet sütöm, majd 10 percet pihentetem szeletelés és tálalás előtt.
3. A forró serpenyőbe locsolok még olajat, és megpirítom rajta a gombát és a hagymát. Amikor szép színe lesz, megszórom sóval-borssal, egy evőkanálnyi balzsamecettel, esetleg egy kis vágott kakukkfűvel, petrezselyemzölddel, végül összepirítom.
4. A tököt kikaparom a héjából, dobok bele egy csipet sót, hideg vajat és finomra vágott kakukkfüvet, egy kevés szerecsendiót reszelek bele, majd villával összetöröm, eldolgozom.
Egy pohárka félszáraz badacsonyi olaszrizlinget el tudnék képzelni hozzá.
Utolsó kommentek