A válság okozta súlyos csapások enyhítése céljából készítettem ezt az ételt tegnap vacsorára. Persze a dologhoz hozzátartozik, hogy a múlt héten a Metróban rendkívüli éleslátásomnak és helyzetfelismerésemnek köszönhetően kihagyhatatlan ajánlatot fogtam, alig több, mint 1000 forintért vásároltam egy kiló szarvasgerinc filét. Igaz, hogy fagyasztott, na de ennyiért csirkét sem kapni. Nem akartam túlbonyolítani a dolgot, csak hogy a szarvas húsa a maga valójában érvényesüljön, ezért nem volt sem barokkos fűszerezés-pácolás, sem túlspilázott köret. Egyedül a turbolyából készült pesztó volt a kis extra, amely viszont remekül illik a húshoz.
Fotó: Temesvári Péter |
Hozzávalók (5 adag)
- 1.1-1.2 kg szarvasgerinc filé
- só, bors, olívaolaj
- 1.2 kg kiflikrumpli
- 2-3 ek mangalica zsír (lehet liba-, kacsazsír is vagy olívaolaj is)
- só
- 1 fej fokhagyma
- 2-3 ág rozmaring
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1 nagy csokor turbolya
- 20 g mediterrán fenyőmag
- 100-110 ml közepesen erős aromájú olívaolaj
- 1 kis gerezd fokhagyma
- 30g frissen reszelt parmezán vagy grana padano
- csipet só
- pár csepp lime-lé
Fotó: Temesvári Péter |
1. A krumplit alaposan lecsutakolom, mérettől függően 2-4-be vágom. Sózom, majd zsírral kikent tepsibe teszem, mellédobálom a fokhagymagerezdeket és a rozmaringágakat. Lefóliázva forró sütőben egy órát sütőm, amíg megpuhul, majd megpirítom. Közvetlenül tálalás előtt megszórom frissen vágott petrezselyemzölddel.
2. Turmixgépben összeállítom a pesztót. Megpirítom a fenyőmagot, hagyom hűlni, majd olívaolajon közepesre turmixolom. Utána jöhet bele a fokhagyma, a turbolya és végül a parmezán. Ha túl sűrűre sikerül, egy kis olajjal lehet hígítani. Ha egy kicsit darabos marad, az nem baj.
3. A szarvasfilét legalább másfél órával sütés előtt kiveszem a hűtőből. Gondosan lehártyázom, szárazra törlöm. Forró serpenyőben kevés olívaolajon körbepirítom, majd 180 fokos sütőben 16-17 percet sütöm (ha kisebb mennyiségről van szó, elég lehet 12-14 perc is). Legalább 8-10 percet pihentetem, majd felszeletelem és tálalom.
Egy könnyű vörösbor illik hozzá, mondjuk pinot noir, mi ezúttal egy (számunkra) teljesen ismeretlen makedón vöröset ittunk.
Utolsó kommentek