Az étel egészen másképp indult, ez lett belőle. Eredetileg a szegfűgomba nem volt a képben, de volt helyette termesztett csiperke, és egy könnyed, wokos dolgot akartam kihozni belőle. Amikor hazaértem, életem párja tőle meglepő módon egy liter szegfűgombával állt elő, hogy ezt a boltban kapta, egy gombász ismerőse hozta. Tényleg nagyon szép volt, én sem tudtam volna ellenállni. Így viszont a wokozás kútba esett, és az alábbi fogást rögtönöztem.
Hozzávalók (2-3 adag)
- 1 sertésszűz (350-400 g)
- olivaolaj
- só, bors
- 200 g spagetti
- 2 zsenge cukkini (16-18 cm)
- 2 fej lilahagyma
- 1 liter szegfűgomba
- 20-30 g vaj
- 50 ml fehérbor
- 250 ml tejszín
- só, bors, egy kisebb csokor petrezselyemzöld
A húst egy órával a sütés előtt kiveszem a hűtőből, lehártyázom, bedörzsölöm olivaolajjal. Serpenyőt felhevítem, pár csepp olívaolajon a húst nagy láng használata mellett gyorsan körbepirítom, sózom, borsozom, majd 180 fokos sütőbe teszem kb. 12-13 percre. Sütés után lefóliázva 10 percet pihentetem.
A tésztát al dente kifőzöm, miközben a mártást elkészítem: a lilahagymát félbevágom, és hosszára felcsíkozom. A szegfűgomba szárát ollóval levágom. A cukkinit hosszában háromfelé vágom, majd - kissé ferdén - vékonyra felszelem. Külön-külön vajon minden zöldséget megpirítok - a cukkinit utoljára, nehogy felpuhuljon, majd jöhet mind a serpenyőbe, sózom, borsozom, kevés fehérbort öntök rá, amelyet megvárok, hogy elforrjon, majd felöntöm tejszínnel és összerottyantom. Jó esetben ezen a ponton a tészta is készen van, beleforgatom a mártásba, miközben megszórom frissen vágott petrezselyemzölddel. Könnyű, fűszeres fehérbor jól illik hozzá, mint pl. az Irsai Olivér.
Utolsó kommentek