A spárga jól harmonizál a különböző piros gyümölcsökkel, így a szamócával is, amely ezúttal két formában jelenik meg a tányéron: egyrészt maga a nyers gyümölcs, illetve a belőle készült csatni. A tárkony nem csak húsok, levesek, raguk ízesítésére alkalmas, hanem kisebb mennyiségben nagyon jól felerősíti, kiegészítheti a gyümölcsök ízvilágát is. Arra kell vigyázni, hogy ne adagoljuk túl. Szerencsére a felhasznált borecetben nagyon diszkréten és harmonikusan van jelen a tárkony, így a végeredmény finomhangolását– ízlés szerint – magunk végezhetjük.
Hozzávalók (4 fő, előétel)
- 8 közepesen vastag szál fehér spárga
- 8 vastag szál zöld spárga
- só
chutney
- 25 g vaj
- 1 - 1.5 ek. barna nádcukor
- ½ fej friss főzőhagyma (apróbb méretű)
- 500 g szamóca
- csipet só
- 1.5-2 ek tokaji tárkonyos borecet a Tokaji Borecet Manufaktúrától
- 2-3 tárkonylevél
- 1 késhegynyi cayenne-i bors
tálaláshoz
- 8 szem szamóca
- 5 cl közepesen "erős" olívaolaj
- 8 borsmenta-levél
A szamócákat megtisztítom, negyedelem. Vajat habzásig hevítek, barnacukrot karamellizálok rajta. Amikor szép aranybarna, megfuttatom rajta a finomra vágott hagymát, néhány csipet sót szórok rá, majd hozzáadom a szamócát. Kb. 15 perc alatt lekvársűrűségűre főzöm. Legvégül finomra vágott tárkonnyal (vagy morzsolt szárított is lehet), késhegynyi cayenne-i borssal és másfél-két evőkanálnyi tárkonyos borecettel fűszerezem. Tálalásig melegen tartom (nem kell, hogy forró legyen).
A fehér spárgákat meghámozom, a zöld spárgákat határozott mozdulattal eltöröm, a felső része garantáltan nem fás. Fedhető edényben egy liter vizet forralok, majd párolóbetéten kb. 7-8 perc alatt roppanósan puhára gőzölöm a spárgákat (amennyiben a fehér spárga tisztítás után hasonló vastagságú lesz, mint a zöld, egy perccel korábban is feltehetjük a gőzre). Amikor kész, megsózom, átforgatom. Tálaláskor a spárgákat tányérra fektetem, egy csurdításnyi olívaolajat locsolok rá, a tetejére helyezem a szamóca negyedeket. Mellé teszek másfél evőkanálnyit a csatniból, amelybe beletűzök egy mentalevelet.
Köszönöm a mintákat aTokaji Borecet Manufaktúrának!
Utolsó kommentek