lorien

Gasztronómiai beszámolóim. A konyhában és környékén elkövetett akciók, sikerek , kudarcok.

A recepteknél kérem figyelembe venni, hogy egy elátkozott, hőfokszabályozós, nem légkeverős gázsütőt használok.

A blog.hu megszüntette a regisztráció nélküli kommentelést. Szívesen várok visszajelzést e-mailben a lorien.hu kukac gmail.com címre azoktól, akik megosztanák velem véleményük, de ehhez nem szeretnének itt regisztrálni.

Utolsó kommentek

Google translate

Kávékorzó - független kávémagazin


Címkék

áfonya (1) afrika harcsa (1) ajánló (4) ajvár (1) alacsony hőfokon (2) alapanyag (2) alaplé (1) alapok (3) alma (6) almaszósz (1) almás kalácspuding (1) almás rétes (1) amandine (1) ananászos mascarpone krém (1) anansz (1) angelo kávézó (2) aszalt paradicsom (1) aszalt szilva (2) aszalt szilvás nyúl (1) ázsia (3) bab (10) bab; (1) bableves (1) badacsony (2) baki (3) balzsamecet (2) barack (2) baracklekvár (3) baracklekváros (1) bárány (5) báránycsülök; (1) bárányleves (1) báránymáj (1) bárányvese (1) barnarizs (1) baromfiudvar (3) barramundi (2) basmati rizs (1) bavette (2) bazsalikom (3) bébicukkini (1) bébisárgarépa (4) becsinált (1) bécsi krumplisaláta (1) bécsi szelet (1) belga (1) belsőség (3) bélszín (1) bélszín budapest módra (1) beszámoló (6) birka (2) birkapörkölt (1) birs (6) birsalma (3) birsalmamártás (1) birsalmás kalácspuding (1) birsalmás mákos rétes (1) birsmártás (3) birspüré (1) blogkóstoló (8) bodzaszörp (2) bodzavirág (1) bogrács (3) böjt (1) bolognese (1) bonchidai (1) boocafe (1) bor (13) bordáskel (1) bordelaise mártás (1) börek (2) borjú (5) borjúkaraj (2) borjúlapocka zöldborsóval (1) borjúpofa (1) bormártás (2) bőrös karaj (1) Bőrös malackaraj (1) bőrös malackaraj sült (1) bors (1) borscs (1) borsos tonhal meggyszósszal (1) brancin (1) breton palacsinta (1) briós (1) brokkli (1) brokkoli (4) brokkolipüré (1) brokkoli krémleves (1) bukta (2) bulgur (5) bulgursaláta (2) bundázott (1) burek (2) burgonyagombóc (1) burgonya gratin (1) busa (1) bussay (1) cafe frei (1) cannelloni (1) cápa (1) cápaharcsa (1) cápaharcsa zöldbabfőzelékkel (1) cápa spenóttal (1) capunti (1) carbonara (2) casa moro (1) cassoulet (2) cékla (14) céklaleves (2) céklasaláta (1) céklás marhafarok (1) ceruzabab (3) cézár (1) chili (3) chili con carne (1) chutney (3) cikksorozat (1) Címkék (1) cipal (1) citrom (5) citromfű mártás (1) citromos fűszeres karaj (1) citromos fűszres tarja (1) citromos zöldfűszeres vaj (1) citromszorbet (1) citrus (3) citrusmártás (1) clafoutis (1) Cocido montañé (1) comb (1) comté (1) conchiglie rigate kolbásszal (1) coq au vin (1) Coq à la bière (1) créme brulée (1) crème fraîche (1) csacsihal (1) császárhús (1) cseh (1) cserép; (1) cseresznye (2) cserke (1) csevap (2) csevapcsicsa (1) csicseriborsó (2) csicsóka gratin (1) csiga (8) csikemell sült zöldségekkel (1) csili (1) csilis bab (1) csilis citromos szójás szósz (1) csilis pontyfilé (1) csilis ropogós pontyfilé cukkinifőzelékkel (1) csipkebogyó (1) csipkebogyó mártás (1) csípős csirkemell (1) csirke (17) csirkecomb (3) csirkemáj (1) csirkemell (4) csirkepörkölt (1) csirke curry (1) csirke sörtésztában (1) csőben sült kelkáposzta (1) csokoládé (4) csokoládépuding (1) csokoládés (1) csokoládészofflé (1) csokoládétorta (1) csorba (1) csuka (13) csuka szalonnával hagymával (1) csuka turbolyával (1) csülkös bab (1) csülök (6) cukkini (21) cukkinifőzelék (2) cukrászat (6) curry (3) currys kecske (1) dalmácia (1) darázsfészek (1) desszert (37) diéta (34) diéta megszorításokkal (2) dió (1) diós rizs (2) disznótor (1) disznótoros (1) disznóvágás (1) dödöle (1) dolgok (1) duma (4) durbincs (1) édeskömény (6) édesköménygumó (1) édesköményleves gyöngybabbal kiflikrumplival (1) édesség (1) édes savanyú csípős (1) egészben sült liba töltve (1) egészben sült tarja (1) egyben sült barramumdi (1) egyben sült rostélyos (1) egyszerű (11) egytál (31) egytálétel (4) élesztő mentes (1) életmód (4) elmélkedés (3) előétel (20) előtel (1) elzászi rizlinges kakas (1) eper (1) erdei gombás (1) erdei gombás kakas (1) erdőbénye (3) erdőbénye pincefesztivál (3) eredei gomba (1) eritritol (1) és (1) észak afrika (3) észak afrika marharagu (1) étterem (8) étteremkritika (1) fácán (2) fácáncomb vajbabbal (1) fagylalt (4) fahéj (1) fánk (1) farfalle (1) fehérborban párolt marhalábszár (1) fehér marharagu (1) fejtett bab (3) fejtett bab paradicsomszószban (1) feketeretek (1) fekete kardamom (1) felfújt (1) felhívás (9) felsál (2) felvágott (1) fesztivál (1) ficelle picard (1) figlmüller (1) filé (1) filei (1) filézés (1) flekken (1) főétel (162) fogas (2) fogasfilé (1) fokhagyma (4) fokhagymás csilis capellini (1) fokhagymás csilis feketekagyló (1) fokhagymás spenót (1) fokhagyma krémleves (1) fondü (1) főtel (1) főtt füstölt marhanyelv (1) főtt hús (1) főzelék (6) fő az egészség (1) francia (11) francia hagymaleves (1) francine (2) fratin (1) fréginat (1) fúétel (1) füge (2) füge gorgonzolával (1) fürj (1) furmint (1) furmintos marharagu (1) furmintos tyúk mezei gombákkal (1) fusilli (4) fusilli sonkás (1) füstölt (1) füstölt marhanyelv (1) füstölt sonka (1) füstölt tarjás csirkés paella (1) fűszeres csirke újkrumplival (1) fúziós (1) fúziós csirkeleves vargányával (1) gabona (1) galamb (1) galette comtoise (1) garbure (1) garnéla (1) gascogne (1) gasztrnómia (4) gasztró (1) gasztrobűnök (1) gasztronauta (1) gasztronómai (1) gasztronómia (517) gasztronómia; (1) gerinc töltve (1) gersli (2) gesztenye (1) gesztenyekrémleves (1) gesztenyepüré (1) gida (1) Giro (3) gnocchi (3) gomba (7) gombamártás (1) gombóc (6) göngyölt karaj (1) göngyölt szalonna (1) gorgonzola (3) gorgonzola cukkini paradicsom (1) görög joghurt (1) gőzölt pirított (1) gőzölt spárga (1) gratin dauphinois (1) grill (4) grillezett patisszon (1) grillezett szardínia (1) grillkolbász (1) grízgombóc (1) gulyás (3) gyömbér (4) gyömbéres halleves (1) gyöngyhagyma (1) gyöngytyúk (2) gyors (19) gyros (1) gyümölcs (2) gyümölcskenyér (1) gyümölcsleves (4) gyümölcsös (1) hagyma (6) hagymalekvár (1) hajdina (1) hajdinakása (2) hajdinasaláta (1) hal (91) halászlé (1) halleves (4) hamburger (1) harcsa (5) harcsafilé spárgával sabayonnal (1) harcsapörkölt (1) harcsfilé (1) határeset (1) hátszín (2) havanna kávézó és teaház (1) házitészta (1) házi tészta (1) hegyalja (2) hegyi ragu (1) hegymagas (1) hekk (1) hellókarácsony (1) helyrehozatal (1) hétdolog (1) hidegkonyha (3) hirtelen sütés (1) hollandi mártás (2) homár (1) horvátország (1) humor (1) hurka (1) húsleves (2) húsmentes (38) húsos (1) húspogácsa (2) húsvét (1) idei liba (1) india (1) indiai (1) ínyesmester (5) jamaica (1) jégsaláta (1) jérce (1) joghurt (2) joghurtos kapros öntet (1) jótékonyság (1) juhturó (1) juhtúró (13) juhtúrós paradicsomos cékla (1) juhtúrós szalonnas farfalline (1) juhtúrós töltött paprika (1) juliska (1) juliska bab (2) kacsa (9) kacsaaprólék leves (1) kacsacomb (1) kacsagombóc leves (1) kacsamell (1) kacsasült (1) kagyló (4) kagylótészta (1) kagylótészta és karfiol (1) kairói (1) kakaó (1) kakas (4) kakaspörkölt (1) kakukkfüves citromos csilis pisztráng (1) kakukkfüves süllőfilé (1) kalács (2) kapor (2) káposzta (4) káposztás börek (1) káposztás rétes (1) kapros (1) kaprós túrógombóc (1) karaj (8) karalábé (1) karamell (2) karamellben pirított zöldségek (1) karamellizált almatorta (1) karamellkrém gyümölcskenyérrel (1) karamelltorta (1) kárász (1) kardamom (2) kardamomos málnás joghurtos öntet (1) kardhal fűszeres vajjal (1) karfiol (8) karfiolfasírt (1) karfiolleves (1) karfiol juhtúróval gnocchival (1) karfiol krémleves (1) karhal (1) karmonádli céklával (1) karmonádli krumpligombóccal (1) kávé (15) kávéház (3) kávéházi teszt (12) kávéteszt (3) kávézó (13) kecsege (6) kecsege citrommártásban (1) kecske (4) kecskemét (1) kecskeragu (1) kedvenc növények (1) kelbimbó (1) keleties serpenyős csirke (1) kelfújt (1) kelkáposzta (4) kelt (3) kenwood (1) kenyér (10) képek (2) keszeg paprikás lisztben (1) kicsi vú (1) kiflikrumpi (1) kiflikrumpli (7) kifordított kalács (1) kiírás (1) kivi (1) knédli (5) kocsonya (2) kocsonyázott csülök (1) kökény (1) koktélparadicsom (1) kókusz (1) kókusztej (1) kolbász (4) köles (1) köleskása (2) komplementer (1) konfiált császárhús (1) konfitálás (5) konfitált császárhús (1) konfitált liba (1) konfitált liba és birsalma (1) konfitalt mangalicatarja (1) konfitált oldalas (1) könnyű (1) könyvek (1) kora nyári zöldségleves (1) kördés (12) köret (2) korhelyleves (2) körmös pacal (1) körte (3) körteöntet (1) köszméte (1) köszmétés bárány (1) koszorú (1) kougins (1) kouign amman facile (1) kovász (4) kovászos kenyér (1) kovászos uborka (7) kovászos uborkalé szósz (1) közel kelet (1) közvélemény kutatás (1) krém (1) krémes (1) krémleves (3) kritika (21) krumpli (10) krumplifőzelék (1) krumpligombóc (2) krumplileves (1) krumplisaláta (1) kucsmagomba (2) kudarc (1) kuglóf (1) kukorica (1) kukoricakenyér (1) kultikus (1) kürtős kalács (1) kuszkusz (2) lacikonyha (1) lapocka (1) lasagne (4) laskagomba (1) lassan sütött sertéslapocka (1) lassú főzés (1) lassú sütés (2) Lastet (1) lazac (5) lazacburger (2) lazacfilé wokos zöldségekkel (1) la pogne (1) lebuj (1) lecsó (1) lekvár (6) lencse (3) lencsefőzelék (1) leves (57) Le Tour de Serpenyő (30) liba (10) libaleves kelkáposztával (1) libamell (2) liguria (1) lilabab (2) lilahagyma (1) lilahagymás sárgarépás kuszkusz (1) lilakáposzta (1) lime mártás (1) lordok caffé (1) ludaskása (1) lúdrizottó (1) maasdamer (1) maccheroni rigati (1) mád (1) máglyarakás (1) magyaros (3) máj (1) májgombóc leves (1) majomfogó (3) majoránnás húspogácsa (1) mák (3) mákos guba (1) mákos gubó (1) malac (3) malacfül; (1) malacleves (1) malacpofa; (1) malacsült (1) málna (2) málnafagylalt (1) málnaöntet (1) málnaszufflé (1) málnával töltött túrógombóc (1) mandarinos vegyes zöldsaláta (1) mandula (1) mangalica (4) mangalicacomb (1) mangalicacombos egytál (1) mangalicaszűz (2) mangalicaszűz vargányamártással (1) mangalicaszű fügével (1) marha (9) marhafarok (1) marhahús (1) marhahúsleves (1) marhalábszár (2) marhamáj (2) marhamáj tökfőzelékkel (1) marhanyelv (1) marhapofa (2) marhapofa zöldségekkel (2) marhatarja (1) márna (3) marokkó (1) mártás (13) márton (1) mascarpone (1) mascarpone krém (2) mediterrán (1) mediterrán cukkinilecsó (1) medvahagymás pizza (1) medvahagyma pesto (1) medvehagyma (14) medvehagymás csigák (1) medvehagymás galuska (1) medvehagymás juhtúrós laskagomba (1) medvehagymás juhtúrós sztrapacska (1) medvehagymás juhtúró gombóc (1) medvehagymás krumpli (1) medvehagymás lasagne (1) medvehagymás nokedli (1) medvehagymás szalonnás márna (1) medvehagymás tekercs (1) medvehagymás törtkrumpli (1) medvehagymás vöröslencse (1) medvehagyma krémleves (1) meggy (8) meggyes mákos (1) meggyes rétes (1) meggyfagylalt (1) meggylekvár (2) meggyleves (1) meggyszósz (1) mélna (1) menta (1) mentás rumos citromsorbet (1) menyhal (1) mezei csiperke (1) mezei gomba (1) mézesmustáros pulyaka (1) minestrone (1) mini (1) Molise (1) morgás (10) mór csicseriborsó leves spenóttal (1) muskotályos borecet (1) mustár (1) mustáros (1) mustáros tarja knédlivel (1) narancs (2) narancsmártás (1) navarrai pisztráng (1) nokedli (1) nudli (1) nyak (1) nyak és zúzapörkölt (1) nyári (1) nyúl (9) nyúlleves (1) nyúlpaprikás (1) nyúlragu (1) nyúlragu spárgával basmati rizzsel (1) ököruszály (1) olasz (14) olcsó (1) olimpia étterem (1) olívabogyó (1) olívaolaj (1) omlett (1) orada (1) orecchiette (4) öregtészta (1) óriás pöfeteg (2) oroszlános borvendéglő (1) őrség (2) ossobuco (1) összefoglaló (1) őszibarack (1) őszibarackos pontyfilé (1) ős kaján (1) őz (1) őzgerinc (1) pácolt (2) padlizsán (4) padlizsán étterem (1) padlizsán zöldbab cukkini paradicsomos szószban (1) paella (3) pak choi (1) palacsinta (1) pálma (1) pangasius (1) panír (1) pappardelle (1) paprikás krumpli (1) paprikás lisztben (1) paradicsom (25) paradicsommártás (3) paradicsomos bab (1) paradicsomos csilis cékla zöldbabbal (1) paradicsomos marhafarok (1) paradicsomos pirított zöldségtál (1) paradicsomos zöldbabos újkrumpli (1) paradicsomsaláta (2) paradicsomsalátával (1) parmezán (2) párolt (2) párolt káposzta (2) párolt rizs (1) párolt spárga (1) párolt zöldségek (1) pasta (42) pâte brisée (3) patisszon (1) pecorino (3) pékség (28) penne (5) penne és cukkini (1) penne karfiollal (1) pesto (2) pesztó (2) pezsgő (1) pezsgős csirke (1) pikáns halleves (1) pireneusok (1) pirított (1) pirított apróhús (1) pirított édeskömény (1) pirított kalácsszeletek (1) pirított spárga (1) pirított zöldbab krumpli cukkini (1) piros (1) piszke (3) piszkefagylalt (1) piszkeszósz (1) piszketorta (1) pisztácia (1) pisztáciás tésztabatyu (1) pisztráng (6) pisztráng pirított sárgarépával vajbabbal (1) pisztráng sütőtökpürével (1) pite (3) pizza (1) pohárkrém (1) polenta (2) ponty (5) pontyfilé (2) pontyfilé cukkinivel sárgarépával (1) pontyfilé meggyszósszal bazsalikomos krumplipürével (1) póréhagyma (4) póréhagymás szélesmetélt (1) póréhagyma mártás (1) pörkölt (5) portói mártás (1) Poularde au champagne (1) primo (1) próbafőzés (1) programajánló (1) provánszi sült paradicsom (1) puding (1) puglia (1) puliszka (1) pulyka (1) pulykamell (1) puy-i lencse (1) puy i lencse kacsával (1) raclette (1) rácos (1) ragu (13) ragu della nonna (1) ragu leves (1) rajnai rizling (1) rák (2) rakott (3) rakott kel (1) rakott krumpli (2) rakott rántott csirke (1) rakott spárga (1) rakott zöldbab (1) rántott (2) rántotta (2) rántott csirke (1) rántott harcsa (1) rántott szelet (1) ravioli gyöngytyúkkal (1) recep (2) recept (505) reggeli (2) régi magyar konyha (1) rendezvény (10) répa (2) retek (1) reteksaláta (1) rétes (8) rétes húzás (1) ricotta (1) ricottás krumplis gombóc (1) ricottatorta (1) rizibizi (1) rizling (3) rizlinges borjúláb (1) rizlinges vaddisznóragu (1) rizottó (6) rizottógombóc (1) rizs (7) rizses csirke (1) rizses kacsa (1) rizspuding (1) rizspuding vérnarancssziruppal (1) rókagomba (4) rombuszhal (1) rontott (1) ropogós (1) ropogós csípős csirkecomb (1) ropogós csirke (1) ropogós csülök (1) ropogós fogasfilé (1) rote grütze (1) rozmaring (3) rozmaringos aprópecsenye (1) rozmaringos kacsacomb (1) rozmaringos szilvás mascarpone krém (2) rozmaringos zöldborsos szilvaleves (1) rózsabors (2) rózsaborsos birsmártás (1) rózsavíz (1) rózsavizes sült (1) rozskenyér (1) rozsos kenyér (1) rukola (2) rukola pesztó (1) rum (1) sabayon (1) sacher torta (1) sáfrányos sajtmártás (1) saját őrlés (1) sajt (3) sajtmártás (4) sajtmártásban (1) sajtos rakott padlizsán (1) saláta (4) Salmorejo Cordobés (1) san daniele (1) sárgabarack (1) sárgabaracklekvár (1) sárgabarck (1) sárgarépa (5) savanyú (3) savanyúkáposzta leves (1) savanyú káposzta (1) savanyú krumplileves (1) savanyú tüdőleves csicsókával (1) secondi (1) serepenyős (1) serpenyőben (1) serpenyős csirke vegyes sült zöldségekkel (1) serrano sonka (1) sertés (3) sertéscomb (2) sertéscomb alacsony hőfokon (1) sertéskarbonádli (1) sertésoldalas (1) sertésszűz (6) setréskaraj (1) shepherds pie (1) shiitake (1) skorpióhal (1) sóban sütés (2) sok kicsi (9) sólet (1) sonka (3) sör (1) sorbet (1) sörfőző nyúlpecsenyéje (1) sótészta (1) sótésztában sütés (1) sous vide (4) sous vide; (1) spagetti (6) spagetti alla chitarra (1) spaghetti alla carbonara (1) spaghetti alla genovese (1) spanyol (8) spárga (27) spárgakrémleves (1) spárgaszósz (1) spárgás pecorinós tortiglioni (1) spárgás újkrumpli (1) spárga pirított kiflikrumplival (1) spárga sajtmártással (2) spárga terrin (1) spenót (13) spenótos ráksaláta (1) spenótsaláta (1) spenót törökösen (1) stoemp (1) sugo (1) süllö (1) süllő (5) süllőfesztivál (1) süllő vargányamártással (1) sült (33) sült csirke (1) sült pisztráng (2) sült rizs (1) sült szamóca (2) sült tarja (1) sütemény (3) sütőtök (4) sütőtökpöré (1) sütve (1) svájc (3) szabolcsi töltött káposzta (1) szalag szendvics és kéváház (1) szalonna (3) szamóca (6) szamócafagylalt (1) szamócalekvár (1) szamócaszörp (1) szamócatorta (1) szamócával töltött túrógombóc (1) szamóca chutney (2) szardínia (2) szarvasgerinc (1) szarvasgomba (2) szarvasgombas bavette (1) szárzeller (1) szászi (1) szászi szürkebarát (1) szegfűgomba (6) szegfűgombás zöldségleves krumpligombóccal (1) szegletes lednek (1) szélesmetélt (1) szentiván éj (2) Szent György-hegy (1) szepsy (1) szerb (1) szicíliai töltött barack (1) szigliget (1) szilva (5) szilvalekvár (2) szilvás (1) szilvás rétes (1) szilveszter (1) színesborsos kecskesajt (1) szirén (1) szójaszósz (1) szolgközl (1) szőlő (2) szorbet (1) szörp (2) sztrapacska (3) szufflé (1) szüret (1) szürkebarát (1) szürkemarha (1) szűzpecsenye (3) tábori (1) tábori koszt (2) taboulleh (1) táfelspicc (1) tagliatelle (1) tállya (1) tarhonya (1) tarja (8) tárkony (1) társadalom (1) tartalomjegyzék (2) tarte tatin (1) tartósítás (2) tavasz (2) tavaszi (1) tavaszi paradicsomos csirkeleves (1) tavaszi zöldségek (1) technika (1) tejben sült karaj (1) tejes pite (1) tejföl (2) tejfölös céklás fürjleves (1) tejfölös gyöngytyúkleves (1) tejszín (2) tejszínes (1) tekercs (1) temesvári csirke (1) tengeriherkentyű (5) tengeri sügér (1) tengeri sügér fóliában sütve (1) terrin (1) tészta (12) tésztagép (1) tigrisgarnéla (1) tigrisrák (3) tilápia (1) tintahal (2) tiroli rétes (1) tisztított vaj (1) tiszti klub (1) tojás (4) tojásos (1) tojással töltött vagdalt (2) tök (3) tokaj (3) tőkehal (1) tökfőzelék (4) tökmagolaj (1) tökös mákos (1) töltött (3) töltött csirke (3) töltött cukkini (2) töltött gyöngyös (1) töltött kakas (1) töltött káposzta (3) töltött karaj (2) töltött liba (1) töltött libanyak (1) töltött paprika (2) töltött szőlőlevél (1) töltött tök (1) tonhal (5) tonhal sült paprikával paradicsomszósszal (1) tönköly (1) tönkölybukta (1) tönkölybúza (1) tönkölycsiga (1) torma (2) tormás birspüré (1) tormás törtkrumpli (1) török (2) törpeharcsa (2) torta (3) tortiglioni (1) törtkrumpli (3) toszkán fehérbabos paradicsomleves (1) toulouse (2) toulouse i kolbász (1) Trentino (1) tribujn (1) trieszt (1) tüdő (1) tükörtojás (1) turbolya (6) turbolyapesztó (1) turbolyás bárányragu (1) turbolyás kucsmagomba szósz (1) túrógombóc (3) túrós (1) túrós börek (1) túrós csusza (1) túrós rétes (1) tűzugrás (1) tyúk (1) tyúkhúsleves (2) uborkasaláta (3) újév (1) újfokhagyma (2) újfokhagymás cukkinis juhtúrós conchiglie rigate (1) újfokhagymás rizs (1) újkrumpli (8) ünnepi ajánló (1) ünnepi menü (1) uránia kávéház (1) utazás (1) vacsora (3) vad (5) vadkacsa (1) vadkacsa leves (1) vadlazac (1) vadrizs (1) vagdalt (3) vaj (3) vajas hajtott csiga (1) vajbab (7) vajon pirított vargánya (1) vajrépa (1) Valencia (1) vargánya (8) vargányamártás (1) vargányás nyúlragu (1) vargányás rizottó (2) vargányás tönkölycsiga (1) vargánya paradicsommal pirítóssal (1) vasi pecsenye (1) vega (7) vegyes savanyú zöldségleves (1) vegyes zöldsaláta (1) vendégposzt (8) véres hurka (1) vérnarancs (1) vérnarancsszirup (1) verseny (1) vinaigrette (1) vincent (1) vinegrette (1) virtuális vendéglő (1) vkf (25) vkf12 (1) vkf13 (1) vkf14 (3) vkf22 (1) vkf26 (1) vkf28 (1) vkf33 (2) vkf6 (1) vkf7 (1) vkf 13 (1) vkf 20 (2) vkf 6 (1) vkf 9 (1) vörösbor (1) vörösboros kakas (1) vöröslencs (1) vöröslencse (2) vörösrizs (1) vörös tonhal (2) whittingstall (1) wok (11) wok; (1) wokos cékla (1) wokos tigirsrák (1) xantana (3) zellepüré (1) zeller (1) zellerpüré (1) zeller krémleves (1) zilahy ágnes (1) zöldbab (9) zöldbabos újkrumpli (1) zöldbabos zöldborsós krumpli (1) zöldbab lágytojással (1) zöldbors (1) zöldborsó (7) zöldborsóleves (1) zöldborsos tonhal spenóttal (1) zöldborsós újkrumpli (1) zöldborsos vadlazac kardamomos körtével (1) zöldbors mártás (1) zöldésges lasagne (1) zöldfűszeres paradicsomos húsleves (1) zöldsaláta (1) zöldség (5) zöldségágyon sült nyúl (1) zöldségek (4) zöldséges (7) zöldséges lasagne (2) zöldséges tarjás füstölt marhanyelves egytál (1) zöldséges tejszínes pappardelle (1) zöldségleves (6) zöldségleves juhtúrós gombóccal (2) zöldségleves nokedlivel (1) zöldspárga (3) zöldspárga medvehagymával pennével (1) zsálya (1) zsemlegombóc (1) zsemlyegombóc (2) zsízny (1) zúza (1) cékla (1) sörben főtt kakas (1) Címkefelhő

Felhasználási feltételek

A blogban található tartalom tartalom a szerző szellemi tulajdona. A szerző előzetes írásos hozzájárulása nélkül tilos a blog egészének vagy részeinek feldolgozása, újraközlése, értékesítése, továbbadása, kereskedelmi célra történő hasznosítása. Kivételt képeznek azon gyűjtőportálok, ahol nem közlik a teljes írást, csak annak címét, első néhány sorát, a folytatásért a blogra kattint a felhasználó.

Gondolatok a kávé körül - I. A kávé a cserjétől a fogyasztóig

2011.05.11. 14:15 lorien

Az elmúlt hetekben-hónapokban a hazai gasztroblogok és más internetes magazinok kulináris-életmód rovataiban a szokottnál élénkebb érdeklődés mutatkozik a kávé témája iránt. Maga a tény igencsak örvendetes, még akkor is, ha számos pontatlan információval találkozunk. A hazai kávékultúra az utóbbi években szépen bontogatja szárnyait, de messze a Kánaán. Az emberek többsége még mindig kirívóan olcsó tucatáruból, szarvasi kávéfőzőn vagy kotyogóban készített, esetleg instant italokat fogyaszt, de nagyon kevés még az olyan kávéház is, ahová gyanútlanul besétálhatunk, hogy jó minőségű alapanyagból, a “nagy könyv” szerint elkészített kávé élvezetében részesüljünk. A fokozott figyelem kiváló alkalmat nyújt arra, hogy végre nekiálljak a régóta halogatott kávés eszmefuttatás-sorozatomnak, amellyel megpróbálok néhány alapvető információt megosztani az érdeklődőkkel. Első alkalommal azt hiszem, a leghelyesebb mindjárt magával a kávéval kezdeni, hiszen az alapanyag, annak minősége a kávékészítés során az egyik legfontosabb tényező. Ehhez később már nincs mit hozzátenni, feladatunk csupán arra szorítkozik, hogy a lehető legjobbat hozzuk ki belőle.

A kávé történetével kapcsolatos etióp, arábiai, kecskepásztoros történeteket lassan már az óvodások is ismerik, ezért ebbe nem is kívánok jobban belemenni. Ami lényeges, maga a kávébab, amely a kávécserje gyümölcsének magja. Tulajdonképpen már minden, ami fontos itt eldől, hiszen fajtája, termőterülete, az időjárás, a ráfordított gondoskodás stb. előre meghatározza további sorsát, sőt egyes jellemző ízjegyek is ettől függenek. Két fő fajta elterjedt: a Coffea arabica és a Coffea canephora, azaz amit robusztának hívunk (ezen kívül létezik még néhány kevésbé ismert faj is, pl. az excelsa, liberica, stenophylla stb.). Az arabika általában több ízaromát és kevesebb koffeint tartalmaz, érzékeny a környezetére, a magasabban, kb. 800-2000 m tengerszint feletti magasságban fekvő területeket kedveli. A kártevőknek kevésbé ellenálló növény, termesztése munkaigényes, ezért indokoltan drágább is. A robuszta, mint neve utal rá, sokkal jobb tűrőképességű fajta, bővebb termést ad, előállítása kevésbé munkaigényes, így olcsóbb. Koffeintartalma magasabb, és az elnevezése találó a markánsabb, talán kevésbé kifinomult ízvilágát tekintve is.

 

Bár az általános vélekedés szerint az arabika fajták sokkal ízletesebbek, és egyesek a robusztát egyenesen az ördögtől valónak mondják, mégsem helyes rögtön patával és szarvval megbélyegeznünk. Mint minden sztereotípia, ez is hamar tévútra vezet, még akkor is, ha sikeres marketing stratégia építhető rá. Egyrészt valóban igaz, hogy a kommersz, “alsóbb polcokon” található kávék szinte kivétel nélkül robusztából állnak, ám hamisan állítanánk, hogy minden rossz, ami robuszta: igenis létezik belőle prémium minőség. Fellelése nem egyszerű feladat, hiszen a termelőknek egyszerűbb a tömegigényeket kiszolgáló gyártókhoz, forgalmazókhoz igazodni, ez kevesebb odafigyelést eredményez, és nem biztos, hogy egyáltalán megéri a termés szétválogatása. Egy jó kávékeverékben azonban helye lehet a minőségi robusztának: megfelelő fajtákat és pörkölést alkalmazva az eszpresszónak testet és krémet ad, kiegyensúlyozhatja azt. Az igazán jó robuszta akár az arabikánál nagyobb arányban is jelen lehet, mint ahogy számos példával találkoztunk már a Kávékorzó tesztjei során. Ugyanígy fordítva is igaz: a 100% arabica tartalom még nem garancia a kiemelkedő minőségre. Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen termőhelyről származó alapanyagokat kevernek össze, igazodik-e a pörkölés az adott fajták sajátosságaihoz, és még sorolhatnám. Több olyan 100%-os arabica keverékkel is találkoztunk már, amely jóindulattal is alig volt középszerűnek nevezhető, sőt akadt olyan is, amely egyenesen alkalmatlan volt eszpresszó készítésére. Noha valamekkora valószínűséggel jósolhatunk előre, általánosan nem létezik olyan ökölszabály, ami alapján biztosat lehetne mondani csupán az adott keverék arabika-robuszta arányából.

 

Mielőtt a kávészemek eljutnak a csészénkbe, több fontos munkafolyamaton is átesnek. Szüret után legelső lépésként eltávolítják a termésről a gyümölcshúst. Ez történhet szárítás után gépi feldolgozással, vagy úgy, hogy a külső héj eltávolítása után a baktériumokra és természetes enzimekre bízzák a folyamatot, majd a maradékot vízzel lemossák a magról, és szárítás után hántolással eltávolítják a felesleget. Az előkészítés után a nyers kávébab megfelelő körülmények között akár több évig tárolható.

 

A következő nagyon fontos művelet a pörkölés, amikor a kávébabban lévő nedvesség nagy része elpárolog, a szem térfogata megnövekszik, illetve a hő hatására lezajló változások során kialakulnak a pörkölt kávét jellemző illatok, aromák. A pörkölés szaktudást és sok tapasztalatot, kísérletezést igénylő munka. Mértékét befolyásolja a kávé fajtája, illetve a későbbi elkészítés módja. Ma már a határok kicsit összemosódnak, hiszen míg pl. hagyományosan eszpresszóhoz szinte csak olaszosan sötétre, már-már olajosra pörkölték a szemeket, ma nem egy olyan, vibrálóan savas-gyümölcsös ízvilágú eszpresszó-keverékkel találkozni, amely ennél világosabb, francia vagy bécsi pörkölésű. Ezek többnyire extrém esetek, de a tendencia egyértelmű, és a fogyasztók egyre szélesebb rétege kedveli meg ezt a stílust – teljes joggal.

 

Jóllehet ismerek olyan fanatikusokat, akik otthon, saját maguk pörkölik a kávét, a fogyasztók többsége manapság jobbára csak pörkölés (és csomagolás) után kerül kapcsolatba a kávéval. Egyszerűen kiválasztjuk, megvásároljuk a nekünk tetsző alapanyagot és elkészítjük. Hogy melyik a jó vagy rossz kávé, arról már egy kis tapasztalattal is lehet másokkal nagyjából egyező vélemény alkotni, de ha nincs különösebb hibája, nehéz objektíven eldönteni. Szerencsére az ízlelésben annyi a szubjektív tényező, hogy az egyéntől függ, hogy egy ízkombinációt kellemesnek vagy kellemetlennek érez. Így biztosan előfordul, hogy míg valaki egy kávékeveréket kifejezetten ízletesnek talál, addig más rossznak. De gustibus non est disputandum – nem érdemes vitázni róla. Csak ajánlani merem, hogy ahelyett, hogy különféle feliratokat, logókat, mágikusnak tűnő arabika-robuszta arányszámokat böngészünk, a különböző médiákban folyamatosan zajló agymosást bevennénk, inkább bátran kóstoljunk minél több félét. A saját ösztöneinkre hallgatva előbb-utóbb mindenki biztosan rátalál a maga kedvenc stílusára. Egyetlen dolog, amire ügyelni kell, a frissesség. A pörkölt szemeskávé megfelelő csomagolástechnika és tárolás mellett hosszú hónapokig képes megőrizni a frissességét, ma már nem ritkán 18-24 hónap eltarthatóságra címkézik a csomagoláson. Természetesen senkinek sem lesz baja egy másfél éves kávétól, de az szinte biztosan garantálható, hogy már köze sem lesz ahhoz, ami néhány hetes korában lehetett: az ízek-aromák nagy része már régen elillant. Ez a tényező különösön fontos a magas arabika-tartalmú blendek esetében, már alig néhány hét tárolás után a fáradtság jelei mutatkozhatnak. Bár előre eldöntöttem, hogy ebben a részben nem írok konkrét márkákról, cégekről, annyira mégis szeretném felhívni a figyelmet, hogy a kávé és az eszpresszó nem áll meg Olaszország határainál. Számos kiváló pörkölő üzem található Itálián kívül is, Dániától kezdve Anglián át egészen Magyarországig. Igen, érdemes a hazai manufaktúrák kínálatát is böngészni, kipróbálni, értékes gyöngyszemekre bukkanhatunk itthon is. Információgyűjtésre kiválóan használható az internet, a Kávékorzó szemeskávé tesztjei vagy más fórumok is segíthetik a tájékozódást.

 

Ezzel szinte észrevétlenül, de elérkeztünk a kávékészítéshez, amely már a következő rész témája lesz.

 

Ajánlott linkek:

 

Kávékorzó Független Kávémagazin: http://www.kavekorzo.hu

Kávékorzó kávékereső: http://www.kavekorzo.hu/kavekostolo.html

Az Index Fórum Kávéológia topicjában összegyűlt tudásanyag összefoglalása: http://www.eszpresszo.com/

Zamat blog: Az ízlelés pszichológiája: http://zamat.blog.hu/2010/05/06/az_izleles_pszichologiaja

 

12 komment

Címkék: kávé gasztronómia alapanyag cikksorozat

A bejegyzés trackback címe:

https://lorien.blog.hu/api/trackback/id/tr462895686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2011.05.11. 14:44:19

én is örülök, hogy rászántad magad és megírod végre...:)

várady tibor 2011.05.11. 22:31:43

Kiváló cikk, köszönet érte. Csak az okoskodás és továbbgondolás miatt egy megjegyzés:
a nyers kávébab valóban sokáig eltartható, de még nyersen is veszíthet a minőségéből. egyes általam ismert pörkölők pl az élénkebb ízű kávékból (pl egyes kenyai kávék) kevesebbet vesznek, mert azokat jobban kikezdi az idő, még kiemelten jó tárolási körülmények között is. így több év helyett inkább néhány hónapra gondolnak. de megemlíteném itt a szezonális espresszók gondolatát/trendjét is.

lorien · http://lorien.blog.hu 2011.05.12. 06:49:27

@printabarista:
Egyáltalán nem okoskodás, teljesen jogos a felvetés. Az első verzióban még benne volt valami hasonló, de aztán végül kivettem, mert nem akartam elveszni a részletekben. Így picivel így is hosszabb lett, mint eredetileg terveztem.

Arra gondoltam, ha van kedved írni bármelyik témáról, vendégposztként szívesen helyet adnék neki.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.05.12. 14:42:29

Na most, alapvetően szarvasiként és kávéivóként megvédeném a szarvasi kotyogót, mivel saját szememmel láttam Olaszországban, kajára, piára és kávéjára igényes embert kotyogón kávét főzni, sőt mi több, kérdésemre még bizonygatva is, hogy az igazi jó kávét CSAKIS kotyogón lehet főzni. A titok nyitja a víz minőségében, illetve a kávéban rejlik, nem azon, milyen gépen főzöd. Na és akkor ott vannak az arabok, a dél-amerikaiak... Gépet nem találsz náluk, az biztos.

lorien · http://lorien.blog.hu 2011.05.12. 15:19:31

@efes:
Nem kell védeni, nem támadtam:). Ez a rész az alapanyagról szól, azt a bizonyos mondatot szerves egészként kell értelmezni. A következő részben lesz szó a kávékészítésről.

Kisarkítva: az bizony nem a kávéfogyasztás csúcsa, amikor valaki a xyz multicég által "Izaura" fantázianéven forgalmazott, fél-egykilós kiszerelésű, gyárilag őrölt "gazdaságos" termékéből hónapokig készíti a kotyogóban nagy lángon megégetett italát, amelyet napjában többször visszamelegítve fogyaszt.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.05.12. 17:55:41

@lorien: Jaja, az olasz illető pl. igen sokáig főzte, elég kis lángon...

Holding 2011.05.19. 17:01:06

@lorien: Mondjuk kíváncsi lennék hogy több száz éve az arabok milyen technikákkal főzték a kávét!
Még régebben volt itt török barátom és ők az "europai" lötyi kávékat(ami tejjel vagy mással van felhígítva) csak részben tekintik kávénak! Sokan meg szentségtörésnek tartják! Bár azóta nem tartom vele a kapcsolatot így tőle már nem tudok spéci recepteket kérni :)))
Egyébként nagy kávéivóként már én is sok "érdekes" kávét kiprobáltam. Nah meg tesóm hozott Kínából egy iszonyat fura kávéfőzőt vagyis inkább "kávé elkészítő valamit" ami tea készítésére is alkalmaznak.
Na szóval ha találsz valamit a régi arab kávékészítésről az jó lenne :)

lorien · http://lorien.blog.hu 2011.05.20. 11:25:47

@Holding:
Bár a régi arab technikáknak nem olvastam utána, de nekem erősen gyanús, hogy nagyon hasonló lehetett a török kávéhoz. Már csak azért is, mert az iszlám világban a hagyományokhoz való ragaszkodás elég erős. Különben érdekes, amikor Egyiptomban voltunk, azt tapasztaltuk, hogy szerte az országban nagyon kevés kávét isznak, a tea dívik. A kávé vagy instant vagy törökös volt - utána már csak ez utóbbit kerestük.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.05.20. 18:46:19

@Holding: Ezt én is alátámasztanám: marokkóban például Neascafén kívül nem kaptunk más kávét, ott speciel szinte kizárólag a berber viszkit, vagyis a mézédes mentateát isszák. Egyiptomban, Jordániában már néhol lehet kapni presszókávét is, az itthon is ismert márkákat: Lavazza, Segafredo, stb., de amúgy az a törökös ujjnyi zaccos cucc van. Én mondjuk, szeretem... De teáznak. A törökök kávéznak, felesbe a teázással.

Holding 2011.05.20. 22:48:08

@lorien:
@efes:
Érdekesek! Na majd várom a cikket ezekről :)
Pont a teáról jutott eszembe hogy ha minden igaz régebben nagyon brutál erős teákat ittak pl Kínában! Azt tudjátok hogy lehet-e a teát túl erősre főzni? Csak hogy mennyire bátran merjek kisérletezni :))
Mert kávénál azért kemény hatása van a túl erős ivásának, pláne a túlzott fogyasztásnak :) Volt szerencsém koffeinmérgezést kapni és hát nem kellemes :))

Caviarius · http://www.kaviar.blog.hu 2011.07.06. 21:34:25

@lorien: én is úgy tudtam, hogy az arab kávé ugyanaz mint a török. Nemrég a Frei kávézójában olvastam, hogy (szerinte) az a különbség, hogy az arab kávét cukor nélkül főzik, erősebben pörkölt kávéból, míg a török kávé készítésekor már a főző ibrikben cukroznak. Persze Frei Tamásnak sem hiszek el mindent elsőre ;-) de lehet benne valami... :-)
süti beállítások módosítása