Végre visszavonhatatlanul tavasz van, mégpedig gyönyörű tavasz. Március utolsó hétvégéjén nagy adag medvehagymát gyűjtöttünk, most szombaton pedig összekötöttem a kellemest a hasznossal, és turbolyaszüretre bicikliztem. Mivel az uszodabérlet irreálisan megdrágult, miközben rendesen beszűkült az időintervallum, amikor érdemes úszni menni, az idén nem vásároltam bérletet. Van biciklim, a szükséges és elégséges mozgásmennyiség két keréken is letudható. Első bemelegítő edzésként kitekertem a szomszédos Méntelekre. A turbolya élőhelye az akácos, bodzás ligetek aljnövényzetében található, a környéken jónéhány biztos pont akad, útközben is sokat láttam, olyat is, ahol forgalom sincs. A tavaly felderített bodzásom Méntelek határában szintén ilyen hely volt, szüreteltem egy nagy zacskónyit, majd irány haza. A zsákmány kisebbik felét a szombat esti csukához használtam fel, a maradék pedig a másnapi szószban végezte - erről majd később.
Hozzávalók (3 adag)
- 1 csuka (felpucolva 1-1.2 kg)
- 1 csokor turbolya
- 1 biocitrom
- olívaolaj
- só
- 1 kis fej lilahagyma
- 1 csokor medvehagyma
- 2 babérlevél
- 1 tk fehérbors
- 250 g vöröslencse
A megtisztított csukát besózom, hagyom negyed órát állni. A hasába betöltöm a karikára vágott citromszeleteket és a turbolyát (szárastól), alufóliára teszem, gazdagon meglocsolom olívaolajjal és légmentesen felcsavarom. 190-200 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt készre sütöm.
Eközben olívaolajon megfuttatom a finomra vágott lilahagymát, majd a babérlevelet is, enyhén sózom, rádobom a lencsét. Felöntöm kb. kétszeres mennyiségű vízzel, és puhára párolom, közben ha kell, apránként pótolom a vizet. A sózást a végén állítom be, kidobom a babérlevelet. Elzárom a tüzet, hozzáadom a finomra tört fehérborsot és a durvára vágott medvehagymát, eldolgozom benne.
Utolsó kommentek