lorien

Gasztronómiai beszámolóim. A konyhában és környékén elkövetett akciók, sikerek , kudarcok.

A recepteknél kérem figyelembe venni, hogy egy elátkozott, hőfokszabályozós, nem légkeverős gázsütőt használok.

A blog.hu megszüntette a regisztráció nélküli kommentelést. Szívesen várok visszajelzést e-mailben a lorien.hu kukac gmail.com címre azoktól, akik megosztanák velem véleményük, de ehhez nem szeretnének itt regisztrálni.

Utolsó kommentek

Google translate

Kávékorzó - független kávémagazin


Címkék

áfonya (1) afrika harcsa (1) ajánló (4) ajvár (1) alacsony hőfokon (2) alapanyag (2) alaplé (1) alapok (3) alma (6) almaszósz (1) almás kalácspuding (1) almás rétes (1) amandine (1) ananászos mascarpone krém (1) anansz (1) angelo kávézó (2) aszalt paradicsom (1) aszalt szilva (2) aszalt szilvás nyúl (1) ázsia (3) bab (10) bab; (1) bableves (1) badacsony (2) baki (3) balzsamecet (2) barack (2) baracklekvár (3) baracklekváros (1) bárány (5) báránycsülök; (1) bárányleves (1) báránymáj (1) bárányvese (1) barnarizs (1) baromfiudvar (3) barramundi (2) basmati rizs (1) bavette (2) bazsalikom (3) bébicukkini (1) bébisárgarépa (4) becsinált (1) bécsi krumplisaláta (1) bécsi szelet (1) belga (1) belsőség (3) bélszín (1) bélszín budapest módra (1) beszámoló (6) birka (2) birkapörkölt (1) birs (6) birsalma (3) birsalmamártás (1) birsalmás kalácspuding (1) birsalmás mákos rétes (1) birsmártás (3) birspüré (1) blogkóstoló (8) bodzaszörp (2) bodzavirág (1) bogrács (3) böjt (1) bolognese (1) bonchidai (1) boocafe (1) bor (13) bordáskel (1) bordelaise mártás (1) börek (2) borjú (5) borjúkaraj (2) borjúlapocka zöldborsóval (1) borjúpofa (1) bormártás (2) bőrös karaj (1) Bőrös malackaraj (1) bőrös malackaraj sült (1) bors (1) borscs (1) borsos tonhal meggyszósszal (1) brancin (1) breton palacsinta (1) briós (1) brokkli (1) brokkoli (4) brokkolipüré (1) brokkoli krémleves (1) bukta (2) bulgur (5) bulgursaláta (2) bundázott (1) burek (2) burgonyagombóc (1) burgonya gratin (1) busa (1) bussay (1) cafe frei (1) cannelloni (1) cápa (1) cápaharcsa (1) cápaharcsa zöldbabfőzelékkel (1) cápa spenóttal (1) capunti (1) carbonara (2) casa moro (1) cassoulet (2) cékla (14) céklaleves (2) céklasaláta (1) céklás marhafarok (1) ceruzabab (3) cézár (1) chili (3) chili con carne (1) chutney (3) cikksorozat (1) Címkék (1) cipal (1) citrom (5) citromfű mártás (1) citromos fűszeres karaj (1) citromos fűszres tarja (1) citromos zöldfűszeres vaj (1) citromszorbet (1) citrus (3) citrusmártás (1) clafoutis (1) Cocido montañé (1) comb (1) comté (1) conchiglie rigate kolbásszal (1) coq au vin (1) Coq à la bière (1) créme brulée (1) crème fraîche (1) csacsihal (1) császárhús (1) cseh (1) cserép; (1) cseresznye (2) cserke (1) csevap (2) csevapcsicsa (1) csicseriborsó (2) csicsóka gratin (1) csiga (8) csikemell sült zöldségekkel (1) csili (1) csilis bab (1) csilis citromos szójás szósz (1) csilis pontyfilé (1) csilis ropogós pontyfilé cukkinifőzelékkel (1) csipkebogyó (1) csipkebogyó mártás (1) csípős csirkemell (1) csirke (17) csirkecomb (3) csirkemáj (1) csirkemell (4) csirkepörkölt (1) csirke curry (1) csirke sörtésztában (1) csőben sült kelkáposzta (1) csokoládé (4) csokoládépuding (1) csokoládés (1) csokoládészofflé (1) csokoládétorta (1) csorba (1) csuka (13) csuka szalonnával hagymával (1) csuka turbolyával (1) csülkös bab (1) csülök (6) cukkini (21) cukkinifőzelék (2) cukrászat (6) curry (3) currys kecske (1) dalmácia (1) darázsfészek (1) desszert (37) diéta (34) diéta megszorításokkal (2) dió (1) diós rizs (2) disznótor (1) disznótoros (1) disznóvágás (1) dödöle (1) dolgok (1) duma (4) durbincs (1) édeskömény (6) édesköménygumó (1) édesköményleves gyöngybabbal kiflikrumplival (1) édesség (1) édes savanyú csípős (1) egészben sült liba töltve (1) egészben sült tarja (1) egyben sült barramumdi (1) egyben sült rostélyos (1) egyszerű (11) egytál (31) egytálétel (4) élesztő mentes (1) életmód (4) elmélkedés (3) előétel (20) előtel (1) elzászi rizlinges kakas (1) eper (1) erdei gombás (1) erdei gombás kakas (1) erdőbénye (3) erdőbénye pincefesztivál (3) eredei gomba (1) eritritol (1) és (1) észak afrika (3) észak afrika marharagu (1) étterem (8) étteremkritika (1) fácán (2) fácáncomb vajbabbal (1) fagylalt (4) fahéj (1) fánk (1) farfalle (1) fehérborban párolt marhalábszár (1) fehér marharagu (1) fejtett bab (3) fejtett bab paradicsomszószban (1) feketeretek (1) fekete kardamom (1) felfújt (1) felhívás (9) felsál (2) felvágott (1) fesztivál (1) ficelle picard (1) figlmüller (1) filé (1) filei (1) filézés (1) flekken (1) főétel (162) fogas (2) fogasfilé (1) fokhagyma (4) fokhagymás csilis capellini (1) fokhagymás csilis feketekagyló (1) fokhagymás spenót (1) fokhagyma krémleves (1) fondü (1) főtel (1) főtt füstölt marhanyelv (1) főtt hús (1) főzelék (6) fő az egészség (1) francia (11) francia hagymaleves (1) francine (2) fratin (1) fréginat (1) fúétel (1) füge (2) füge gorgonzolával (1) fürj (1) furmint (1) furmintos marharagu (1) furmintos tyúk mezei gombákkal (1) fusilli (4) fusilli sonkás (1) füstölt (1) füstölt marhanyelv (1) füstölt sonka (1) füstölt tarjás csirkés paella (1) fűszeres csirke újkrumplival (1) fúziós (1) fúziós csirkeleves vargányával (1) gabona (1) galamb (1) galette comtoise (1) garbure (1) garnéla (1) gascogne (1) gasztrnómia (4) gasztró (1) gasztrobűnök (1) gasztronauta (1) gasztronómai (1) gasztronómia (517) gasztronómia; (1) gerinc töltve (1) gersli (2) gesztenye (1) gesztenyekrémleves (1) gesztenyepüré (1) gida (1) Giro (3) gnocchi (3) gomba (7) gombamártás (1) gombóc (6) göngyölt karaj (1) göngyölt szalonna (1) gorgonzola (3) gorgonzola cukkini paradicsom (1) görög joghurt (1) gőzölt pirított (1) gőzölt spárga (1) gratin dauphinois (1) grill (4) grillezett patisszon (1) grillezett szardínia (1) grillkolbász (1) grízgombóc (1) gulyás (3) gyömbér (4) gyömbéres halleves (1) gyöngyhagyma (1) gyöngytyúk (2) gyors (19) gyros (1) gyümölcs (2) gyümölcskenyér (1) gyümölcsleves (4) gyümölcsös (1) hagyma (6) hagymalekvár (1) hajdina (1) hajdinakása (2) hajdinasaláta (1) hal (91) halászlé (1) halleves (4) hamburger (1) harcsa (5) harcsafilé spárgával sabayonnal (1) harcsapörkölt (1) harcsfilé (1) határeset (1) hátszín (2) havanna kávézó és teaház (1) házitészta (1) házi tészta (1) hegyalja (2) hegyi ragu (1) hegymagas (1) hekk (1) hellókarácsony (1) helyrehozatal (1) hétdolog (1) hidegkonyha (3) hirtelen sütés (1) hollandi mártás (2) homár (1) horvátország (1) humor (1) hurka (1) húsleves (2) húsmentes (38) húsos (1) húspogácsa (2) húsvét (1) idei liba (1) india (1) indiai (1) ínyesmester (5) jamaica (1) jégsaláta (1) jérce (1) joghurt (2) joghurtos kapros öntet (1) jótékonyság (1) juhtúró (13) juhturó (1) juhtúrós paradicsomos cékla (1) juhtúrós szalonnas farfalline (1) juhtúrós töltött paprika (1) juliska (1) juliska bab (2) kacsa (9) kacsaaprólék leves (1) kacsacomb (1) kacsagombóc leves (1) kacsamell (1) kacsasült (1) kagyló (4) kagylótészta (1) kagylótészta és karfiol (1) kairói (1) kakaó (1) kakas (4) kakaspörkölt (1) kakukkfüves citromos csilis pisztráng (1) kakukkfüves süllőfilé (1) kalács (2) kapor (2) káposzta (4) káposztás börek (1) káposztás rétes (1) kapros (1) kaprós túrógombóc (1) karaj (8) karalábé (1) karamell (2) karamellben pirított zöldségek (1) karamellizált almatorta (1) karamellkrém gyümölcskenyérrel (1) karamelltorta (1) kárász (1) kardamom (2) kardamomos málnás joghurtos öntet (1) kardhal fűszeres vajjal (1) karfiol (8) karfiolfasírt (1) karfiolleves (1) karfiol juhtúróval gnocchival (1) karfiol krémleves (1) karhal (1) karmonádli céklával (1) karmonádli krumpligombóccal (1) kávé (15) kávéház (3) kávéházi teszt (12) kávéteszt (3) kávézó (13) kecsege (6) kecsege citrommártásban (1) kecske (4) kecskemét (1) kecskeragu (1) kedvenc növények (1) kelbimbó (1) keleties serpenyős csirke (1) kelfújt (1) kelkáposzta (4) kelt (3) kenwood (1) kenyér (10) képek (2) keszeg paprikás lisztben (1) kicsi vú (1) kiflikrumpi (1) kiflikrumpli (7) kifordított kalács (1) kiírás (1) kivi (1) knédli (5) kocsonya (2) kocsonyázott csülök (1) kökény (1) koktélparadicsom (1) kókusz (1) kókusztej (1) kolbász (4) köles (1) köleskása (2) komplementer (1) konfiált császárhús (1) konfitálás (5) konfitált császárhús (1) konfitált liba (1) konfitált liba és birsalma (1) konfitalt mangalicatarja (1) konfitált oldalas (1) könnyű (1) könyvek (1) kora nyári zöldségleves (1) kördés (12) köret (2) korhelyleves (2) körmös pacal (1) körte (3) körteöntet (1) köszméte (1) köszmétés bárány (1) koszorú (1) kougins (1) kouign amman facile (1) kovász (4) kovászos kenyér (1) kovászos uborka (7) kovászos uborkalé szósz (1) közel kelet (1) közvélemény kutatás (1) krém (1) krémes (1) krémleves (3) kritika (21) krumpli (10) krumplifőzelék (1) krumpligombóc (2) krumplileves (1) krumplisaláta (1) kucsmagomba (2) kudarc (1) kuglóf (1) kukorica (1) kukoricakenyér (1) kultikus (1) kürtős kalács (1) kuszkusz (2) lacikonyha (1) lapocka (1) lasagne (4) laskagomba (1) lassan sütött sertéslapocka (1) lassú főzés (1) lassú sütés (2) Lastet (1) lazac (5) lazacburger (2) lazacfilé wokos zöldségekkel (1) la pogne (1) lebuj (1) lecsó (1) lekvár (6) lencse (3) lencsefőzelék (1) leves (57) Le Tour de Serpenyő (30) liba (10) libaleves kelkáposztával (1) libamell (2) liguria (1) lilabab (2) lilahagyma (1) lilahagymás sárgarépás kuszkusz (1) lilakáposzta (1) lime mártás (1) lordok caffé (1) ludaskása (1) lúdrizottó (1) maasdamer (1) maccheroni rigati (1) mád (1) máglyarakás (1) magyaros (3) máj (1) májgombóc leves (1) majomfogó (3) majoránnás húspogácsa (1) mák (3) mákos guba (1) mákos gubó (1) malac (3) malacfül; (1) malacleves (1) malacpofa; (1) malacsült (1) málna (2) málnafagylalt (1) málnaöntet (1) málnaszufflé (1) málnával töltött túrógombóc (1) mandarinos vegyes zöldsaláta (1) mandula (1) mangalica (4) mangalicacomb (1) mangalicacombos egytál (1) mangalicaszűz (2) mangalicaszűz vargányamártással (1) mangalicaszű fügével (1) marha (9) marhafarok (1) marhahús (1) marhahúsleves (1) marhalábszár (2) marhamáj (2) marhamáj tökfőzelékkel (1) marhanyelv (1) marhapofa (2) marhapofa zöldségekkel (2) marhatarja (1) márna (3) marokkó (1) mártás (13) márton (1) mascarpone (1) mascarpone krém (2) mediterrán (1) mediterrán cukkinilecsó (1) medvahagymás pizza (1) medvahagyma pesto (1) medvehagyma (14) medvehagymás csigák (1) medvehagymás galuska (1) medvehagymás juhtúrós laskagomba (1) medvehagymás juhtúrós sztrapacska (1) medvehagymás juhtúró gombóc (1) medvehagymás krumpli (1) medvehagymás lasagne (1) medvehagymás nokedli (1) medvehagymás szalonnás márna (1) medvehagymás tekercs (1) medvehagymás törtkrumpli (1) medvehagymás vöröslencse (1) medvehagyma krémleves (1) meggy (8) meggyes mákos (1) meggyes rétes (1) meggyfagylalt (1) meggylekvár (2) meggyleves (1) meggyszósz (1) mélna (1) menta (1) mentás rumos citromsorbet (1) menyhal (1) mezei csiperke (1) mezei gomba (1) mézesmustáros pulyaka (1) minestrone (1) mini (1) Molise (1) morgás (10) mór csicseriborsó leves spenóttal (1) muskotályos borecet (1) mustár (1) mustáros (1) mustáros tarja knédlivel (1) narancs (2) narancsmártás (1) navarrai pisztráng (1) nokedli (1) nudli (1) nyak (1) nyak és zúzapörkölt (1) nyári (1) nyúl (9) nyúlleves (1) nyúlpaprikás (1) nyúlragu (1) nyúlragu spárgával basmati rizzsel (1) ököruszály (1) olasz (14) olcsó (1) olimpia étterem (1) olívabogyó (1) olívaolaj (1) omlett (1) orada (1) orecchiette (4) öregtészta (1) óriás pöfeteg (2) oroszlános borvendéglő (1) őrség (2) ossobuco (1) összefoglaló (1) őszibarack (1) őszibarackos pontyfilé (1) ős kaján (1) őz (1) őzgerinc (1) pácolt (2) padlizsán (4) padlizsán étterem (1) padlizsán zöldbab cukkini paradicsomos szószban (1) paella (3) pak choi (1) palacsinta (1) pálma (1) pangasius (1) panír (1) pappardelle (1) paprikás krumpli (1) paprikás lisztben (1) paradicsom (25) paradicsommártás (3) paradicsomos bab (1) paradicsomos csilis cékla zöldbabbal (1) paradicsomos marhafarok (1) paradicsomos pirított zöldségtál (1) paradicsomos zöldbabos újkrumpli (1) paradicsomsaláta (2) paradicsomsalátával (1) parmezán (2) párolt (2) párolt káposzta (2) párolt rizs (1) párolt spárga (1) párolt zöldségek (1) pasta (42) pâte brisée (3) patisszon (1) pecorino (3) pékség (28) penne (5) penne és cukkini (1) penne karfiollal (1) pesto (2) pesztó (2) pezsgő (1) pezsgős csirke (1) pikáns halleves (1) pireneusok (1) pirított (1) pirított apróhús (1) pirított édeskömény (1) pirított kalácsszeletek (1) pirított spárga (1) pirított zöldbab krumpli cukkini (1) piros (1) piszke (3) piszkefagylalt (1) piszkeszósz (1) piszketorta (1) pisztácia (1) pisztáciás tésztabatyu (1) pisztráng (6) pisztráng pirított sárgarépával vajbabbal (1) pisztráng sütőtökpürével (1) pite (3) pizza (1) pohárkrém (1) polenta (2) ponty (5) pontyfilé (2) pontyfilé cukkinivel sárgarépával (1) pontyfilé meggyszósszal bazsalikomos krumplipürével (1) póréhagyma (4) póréhagymás szélesmetélt (1) póréhagyma mártás (1) pörkölt (5) portói mártás (1) Poularde au champagne (1) primo (1) próbafőzés (1) programajánló (1) provánszi sült paradicsom (1) puding (1) puglia (1) puliszka (1) pulyka (1) pulykamell (1) puy-i lencse (1) puy i lencse kacsával (1) raclette (1) rácos (1) ragu (13) ragu della nonna (1) ragu leves (1) rajnai rizling (1) rák (2) rakott (3) rakott kel (1) rakott krumpli (2) rakott rántott csirke (1) rakott spárga (1) rakott zöldbab (1) rántott (2) rántotta (2) rántott csirke (1) rántott harcsa (1) rántott szelet (1) ravioli gyöngytyúkkal (1) recep (2) recept (505) reggeli (2) régi magyar konyha (1) rendezvény (10) répa (2) retek (1) reteksaláta (1) rétes (8) rétes húzás (1) ricotta (1) ricottás krumplis gombóc (1) ricottatorta (1) rizibizi (1) rizling (3) rizlinges borjúláb (1) rizlinges vaddisznóragu (1) rizottó (6) rizottógombóc (1) rizs (7) rizses csirke (1) rizses kacsa (1) rizspuding (1) rizspuding vérnarancssziruppal (1) rókagomba (4) rombuszhal (1) rontott (1) ropogós (1) ropogós csípős csirkecomb (1) ropogós csirke (1) ropogós csülök (1) ropogós fogasfilé (1) rote grütze (1) rozmaring (3) rozmaringos aprópecsenye (1) rozmaringos kacsacomb (1) rozmaringos szilvás mascarpone krém (2) rozmaringos zöldborsos szilvaleves (1) rózsabors (2) rózsaborsos birsmártás (1) rózsavíz (1) rózsavizes sült (1) rozskenyér (1) rozsos kenyér (1) rukola (2) rukola pesztó (1) rum (1) sabayon (1) sacher torta (1) sáfrányos sajtmártás (1) saját őrlés (1) sajt (3) sajtmártás (4) sajtmártásban (1) sajtos rakott padlizsán (1) saláta (4) Salmorejo Cordobés (1) san daniele (1) sárgabarack (1) sárgabaracklekvár (1) sárgabarck (1) sárgarépa (5) savanyú (3) savanyúkáposzta leves (1) savanyú káposzta (1) savanyú krumplileves (1) savanyú tüdőleves csicsókával (1) secondi (1) serepenyős (1) serpenyőben (1) serpenyős csirke vegyes sült zöldségekkel (1) serrano sonka (1) sertés (3) sertéscomb (2) sertéscomb alacsony hőfokon (1) sertéskarbonádli (1) sertésoldalas (1) sertésszűz (6) setréskaraj (1) shepherds pie (1) shiitake (1) skorpióhal (1) sóban sütés (2) sok kicsi (9) sólet (1) sonka (3) sör (1) sorbet (1) sörfőző nyúlpecsenyéje (1) sótészta (1) sótésztában sütés (1) sous vide (4) sous vide; (1) spagetti (6) spagetti alla chitarra (1) spaghetti alla carbonara (1) spaghetti alla genovese (1) spanyol (8) spárga (27) spárgakrémleves (1) spárgaszósz (1) spárgás pecorinós tortiglioni (1) spárgás újkrumpli (1) spárga pirított kiflikrumplival (1) spárga sajtmártással (2) spárga terrin (1) spenót (13) spenótos ráksaláta (1) spenótsaláta (1) spenót törökösen (1) stoemp (1) sugo (1) süllő (5) süllö (1) süllőfesztivál (1) süllő vargányamártással (1) sült (33) sült csirke (1) sült pisztráng (2) sült rizs (1) sült szamóca (2) sült tarja (1) sütemény (3) sütőtök (4) sütőtökpöré (1) sütve (1) svájc (3) szabolcsi töltött káposzta (1) szalag szendvics és kéváház (1) szalonna (3) szamóca (6) szamócafagylalt (1) szamócalekvár (1) szamócaszörp (1) szamócatorta (1) szamócával töltött túrógombóc (1) szamóca chutney (2) szardínia (2) szarvasgerinc (1) szarvasgomba (2) szarvasgombas bavette (1) szárzeller (1) szászi (1) szászi szürkebarát (1) szegfűgomba (6) szegfűgombás zöldségleves krumpligombóccal (1) szegletes lednek (1) szélesmetélt (1) szentiván éj (2) Szent György-hegy (1) szepsy (1) szerb (1) szicíliai töltött barack (1) szigliget (1) szilva (5) szilvalekvár (2) szilvás (1) szilvás rétes (1) szilveszter (1) színesborsos kecskesajt (1) szirén (1) szójaszósz (1) szolgközl (1) szőlő (2) szorbet (1) szörp (2) sztrapacska (3) szufflé (1) szüret (1) szürkebarát (1) szürkemarha (1) szűzpecsenye (3) tábori (1) tábori koszt (2) taboulleh (1) táfelspicc (1) tagliatelle (1) tállya (1) tarhonya (1) tarja (8) tárkony (1) társadalom (1) tartalomjegyzék (2) tarte tatin (1) tartósítás (2) tavasz (2) tavaszi (1) tavaszi paradicsomos csirkeleves (1) tavaszi zöldségek (1) technika (1) tejben sült karaj (1) tejes pite (1) tejföl (2) tejfölös céklás fürjleves (1) tejfölös gyöngytyúkleves (1) tejszín (2) tejszínes (1) tekercs (1) temesvári csirke (1) tengeriherkentyű (5) tengeri sügér (1) tengeri sügér fóliában sütve (1) terrin (1) tészta (12) tésztagép (1) tigrisgarnéla (1) tigrisrák (3) tilápia (1) tintahal (2) tiroli rétes (1) tisztított vaj (1) tiszti klub (1) tojás (4) tojásos (1) tojással töltött vagdalt (2) tök (3) tokaj (3) tőkehal (1) tökfőzelék (4) tökmagolaj (1) tökös mákos (1) töltött (3) töltött csirke (3) töltött cukkini (2) töltött gyöngyös (1) töltött kakas (1) töltött káposzta (3) töltött karaj (2) töltött liba (1) töltött libanyak (1) töltött paprika (2) töltött szőlőlevél (1) töltött tök (1) tonhal (5) tonhal sült paprikával paradicsomszósszal (1) tönköly (1) tönkölybukta (1) tönkölybúza (1) tönkölycsiga (1) torma (2) tormás birspüré (1) tormás törtkrumpli (1) török (2) törpeharcsa (2) torta (3) tortiglioni (1) törtkrumpli (3) toszkán fehérbabos paradicsomleves (1) toulouse (2) toulouse i kolbász (1) Trentino (1) tribujn (1) trieszt (1) tüdő (1) tükörtojás (1) turbolya (6) turbolyapesztó (1) turbolyás bárányragu (1) turbolyás kucsmagomba szósz (1) túrógombóc (3) túrós (1) túrós börek (1) túrós csusza (1) túrós rétes (1) tűzugrás (1) tyúk (1) tyúkhúsleves (2) uborkasaláta (3) újév (1) újfokhagyma (2) újfokhagymás cukkinis juhtúrós conchiglie rigate (1) újfokhagymás rizs (1) újkrumpli (8) ünnepi ajánló (1) ünnepi menü (1) uránia kávéház (1) utazás (1) vacsora (3) vad (5) vadkacsa (1) vadkacsa leves (1) vadlazac (1) vadrizs (1) vagdalt (3) vaj (3) vajas hajtott csiga (1) vajbab (7) vajon pirított vargánya (1) vajrépa (1) Valencia (1) vargánya (8) vargányamártás (1) vargányás nyúlragu (1) vargányás rizottó (2) vargányás tönkölycsiga (1) vargánya paradicsommal pirítóssal (1) vasi pecsenye (1) vega (7) vegyes savanyú zöldségleves (1) vegyes zöldsaláta (1) vendégposzt (8) véres hurka (1) vérnarancs (1) vérnarancsszirup (1) verseny (1) vinaigrette (1) vincent (1) vinegrette (1) virtuális vendéglő (1) vkf (25) vkf12 (1) vkf13 (1) vkf14 (3) vkf22 (1) vkf26 (1) vkf28 (1) vkf33 (2) vkf6 (1) vkf7 (1) vkf 13 (1) vkf 20 (2) vkf 6 (1) vkf 9 (1) vörösbor (1) vörösboros kakas (1) vöröslencs (1) vöröslencse (2) vörösrizs (1) vörös tonhal (2) whittingstall (1) wok (11) wok; (1) wokos cékla (1) wokos tigirsrák (1) xantana (3) zellepüré (1) zeller (1) zellerpüré (1) zeller krémleves (1) zilahy ágnes (1) zöldbab (9) zöldbabos újkrumpli (1) zöldbabos zöldborsós krumpli (1) zöldbab lágytojással (1) zöldbors (1) zöldborsó (7) zöldborsóleves (1) zöldborsos tonhal spenóttal (1) zöldborsós újkrumpli (1) zöldborsos vadlazac kardamomos körtével (1) zöldbors mártás (1) zöldésges lasagne (1) zöldfűszeres paradicsomos húsleves (1) zöldsaláta (1) zöldség (5) zöldségágyon sült nyúl (1) zöldségek (4) zöldséges (7) zöldséges lasagne (2) zöldséges tarjás füstölt marhanyelves egytál (1) zöldséges tejszínes pappardelle (1) zöldségleves (6) zöldségleves juhtúrós gombóccal (2) zöldségleves nokedlivel (1) zöldspárga (3) zöldspárga medvehagymával pennével (1) zsálya (1) zsemlegombóc (1) zsemlyegombóc (2) zsízny (1) zúza (1) cékla (1) sörben főtt kakas (1) Címkefelhő

Felhasználási feltételek

A blogban található tartalom tartalom a szerző szellemi tulajdona. A szerző előzetes írásos hozzájárulása nélkül tilos a blog egészének vagy részeinek feldolgozása, újraközlése, értékesítése, továbbadása, kereskedelmi célra történő hasznosítása. Kivételt képeznek azon gyűjtőportálok, ahol nem közlik a teljes írást, csak annak címét, első néhány sorát, a folytatásért a blogra kattint a felhasználó.

"A Michelin márpedig nem csillag, hanem gumigyár"

2011.03.22. 17:58 lorien

Az utóbbi napokban a hazai gasztrohírek az újabb csillagtól  hangosak, amely igencsak örvendetes esemény, és jól illeszkedik az utóbbi években tapasztalható tendencia látványos elemei közé. Sajnos azonban vidékről nézve meglehetősen halványan ragyognak a csillagok, mondhatni, alig pislákolnak. Innen úgy tűnik, az újfajta gasztroforradalom is jellemzően magyarosra sikerült. Mintha a hazai rögvalóságtól szinte hermetikasan elszigetelve létezne néhány pont a fővárosban, a Balatonnál, illetve idegenforgalmilag jelentősebbnek tekinthető környékeken, amely kiszolgálja a szűk, a válság által is megtépázott, gasztronómiai szempontból igényesnek tekinthető, fizetőképes keresletet. Ami ezen kívül esik, már említésre is alig érdemes. Jól jelzi az ellentmondásos helyzetet, hogy pl. Tokaj-Hegyalján, a világ egyik legjobb borvidékén nincs a borvidékhez mérhető színvonalú vendéglátóhely.

Tudom, nem néhány év alatt kell behozni hatvan-nyolcvan év elmaradását, de sajnos úgy tapasztalom, a mainál lényegesen magasabb minőségi színvonalú gasztronómia alapjai ma is hiánycikknek számítanak. Továbbra is esetleges, de leginkább egyáltalán nem lehetséges a széles körű hozzáférés a minőségi alapanyaghoz. A válság erre rátett még egy lapáttal, sokan már akkor sem tudnák megfizetni, ha létezne ilyen. Nyilván kereskedelmi szempontból efféle szűk, rétegigényeket nem igazán kifizetődő feladat kiszolgálni. Aki erre vállalkozik, hamar lezárhatja a rolót. A folyamatokat tekintve sokkal inkább elképzelhetőnek tartom azt a jövőképet, amely a briteknél már valóság, nálunk is óriási lehet majd a szakadék az egyszerre jelenlévő csúcsgasztronómia és a tömegek mikrohullámú sütőben felmelegített ipari készétel-fogyasztási szokásai között.

Szűkebb pátriámban a helyzet szintén aggasztónak tűnik, pedig látszólag kevés indokolja: Kecskemét és térsége az országos átlagosnál sokkal jobb helyzetben van, már csak a Mercedes-beruházás miatt is erősen fellendülőben lévő térségnek tekinthető. Ennek ellenére a negatív folyamatok az elmúlt időben itt is tovább folytatódnak. Zöldség-gyümölcs tekintetében talán még nem annyira rossz a helyzet, de azt semmiképpen sem tartom pozitív jelnek, hogy a helyi piacon egyre kevesebb az őstermelő, a helyüket a viszonteladók veszik át, akik ugyanazt a - frissnek és különösebben ízletesnek nem mindig mondható - tucatportékát kínálják.

A húshelyzet eddig sem volt jó, ám az elmúlt időkben nagyon komolyan romlott a kínálat. Gyenge kezdés után erős visszaesés: a városban és környékén nincs már olyan hentes, amely akár 5-6 pontot teljesítene a Whittingstall-féle megbizható hentes 10 követelményéből. Nem lehet továbbá ehető kategóriába sorolható baromfit kapni. Hogy az elmúlt hetek tapasztalatából csak néhányat említsek fel, következzék néhány szégyenfalra kívánkozó gyalázat. Egy jobbnak tartott piaci hentesnél marhanyakat kérek, helyette csontszilánkos, kifilézett bordát és karajt kapok. Ugyanitt vásároltam sült császárt, amely a hűtőben zsírpapírba csomagolva közel két hétig el kell(ene), hogy álljon, most azonban két nap után megpenészedett. Másik helyszín. A tartási körülményei miatt nem szívesen veszek pulykát, most mégis elcsábultam, bár ne tettem volna. Közel álltam hozzá, hogy kidobjam a húst, végül trükkök garmadájával sikerült elfednem a körházi fertőtlenítőre emlékeztető ízét. A pecsnyekacsával hasonlóan jártam. Sajnos már őstermelőnél sem tudok igazi kapirgálós csirkéhez jutni, még a megbízhatónak tekintett tojásos emberemnél sem, sajnos tőle is teljesen átlagos, ízetlen (de legalább mellékíz-mentes) húst tudtam szerezni - nemhogy a kilónkénti 1500 Ft-ot, még a felét is alig érte. A kereskedelmi láncokban kapható Mastergood-féle kapirgálós baromfi szemfényvesztés, a téli-tavaszi időszakban erős mellékíze van, nem mellesleg aranyárban. Jobb, ha elfelejtjük. Minőségi marha vagy diszhúsról már csak álmodni lehet. Ha végképp marhát szeretnénk enni, akkor az elérhető legjobb megoldás a vákuumcsomagolt metrós  ír rib-eye steak. Aki találkozott már vele, tudja milyen, hiánypótló megoldásnak jó, másnak nem. Ráadásul meg kell venni közel 10-15 ezer forint értékű húst egyszerre - ezt azért nem sokan engedhetik meg maguknak, de felesleges is. A pusztulás szele utolérte a halakat is. A helyi halasoknál az utóbbi időben egyre sűrűbben már szinte csak pocsolyaízű halakat kaptam, ezért lassan róluk is leszoktam, ha mégis erre adom a fejem, szégyenszemre vissza kell mennem oda, ahol egyszer már csúnyán átvertek, mert ott van a legjobb esélyem megfelelő alapanyagra. Már maga a helyzet is vicces, miért kell esélyeket latolgatni, hiszen fizetünk érte?

Röviden összefoglalva, olyan a helyzet, hogy jobban járnék, ha vegetáriánus lennék. Nyilván könnyű ezt mondani, és amíg bekövetkezik, ha valami ehetőt szeretnék, nincs más választás, mint a multi. Szégyen. Különösen a halpult megnyitása óta nagy a csábítás, pedig nem 200 méterre vagyunk a tengerparttól. Természetesen nem kell hasra esni itt sem, hiszen meglepetések lehetnek bőven, szoktak is előfordulni. Na és, persze a zöldségáruk szintén megérnek egy misét. Elég annyi említeni, hogy néha olyan állapotban kerül ki az áru a pultra, hogy otthon már azon gondolkoznék, a tyúkoknak adjam-e vagy rögtön menjen komposztálásra. Pedig nyilván valaki mégis megveszi, jobb nem belegondolni, hol végzi. Annál is inkább, hiszen az egyik fő vevőkörük a vendéglátósok.

És még egy apró, költői kérdés: ugyan miért van az, hogy egy ekkora városban nem tudom a fűszereim többségét részét beszerezni?

Szépen lassan visszajutva hát a csillagokhoz, egyértelműnek tűnik, ez nem a szerves fejlődés eredménye. Vidéki perspektívából nézve néha már oly mindegy, hogy Budapesten ragyognak-e avagy Bécsben. Ettől helyben nem nagyon lesz változás, nem is lehet, amíg az alapok hiányoznak, amíg nincsenek minőségi alapanyagok, amíg nincs fizetőképes kereslet, - és megkockáztatom -  amíg igény sincs rá. Ha lesz is változás (valamiféle véletlen folytán, esetleg az ideköltöző német családok miatt), kíváncsi leszek, honnan fognak alapanyagot találni hozzá. Bár a Naschmarkt autópályán nincs talán négy órnyira sem ...

14 komment

Címkék: morgás

A bejegyzés trackback címe:

https://lorien.blog.hu/api/trackback/id/tr432762758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Horasz · http://horasz.blog.hu 2011.03.22. 18:32:48

Részletes helyzetjelentés, sajnálattal olvasom.

maxkonyhaja 2011.03.22. 18:55:54

A vidéki élet szépségei! Sajnos egyet kell értenem Veled. Hát ha még beszélnék a "Balaton fővárosában" a hal helyzetről.

Rowar Atkinson 2011.03.22. 20:02:13

Jelentem, hogy Pécsett a helyzet majdnem ugyanez, azzal a különbséggel, hogy itt a csarnokban egyáltalán nem lehet normális zöldség-gyümölcsöt kapni (viszonteladói maffia), azonban van legalább egy jó vendéglő: az Enoteca Corso.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.03.22. 22:28:45

Részvétem. Tényleg nem akarok reklámozni, nem is tudom milyen ez, csak nekem is ajánlották: www.fuszeraruhaz.hu/

lorien · http://lorien.blog.hu 2011.03.23. 09:40:28

@maxkonyhaja:
Képzelem. A balatoni hal mint olyan sajnos csak a fogalom szintjén létezik :(

@Rowar Atkinson:
Elhiszem. Tulajdonképpen szinte bármelyik vidéki város szabadon behelyettesíthető. :(

@efes:
Igen, ismerem, néha szoktam is bejárni.

Dalit · http://dalit.blog.hu/ 2011.03.23. 09:59:40

Sajnos még Budapesten is hasonló a helyzet. Marhahúst tudok venni, még sertést is talán. Baromfi az reménytelen most már.
A halról meg ne is beszéljünk.
Tudom, Vásárcsarnok, de nem mindenki jut odáig. De baromfit ott sem tudok.

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2011.03.23. 16:21:04

Hát igen. Elkeserítő helyzet.
Nem véletlen nevezte egy tévében a minap Molnár B. T. szinte nagyobb eredménynek a most kiosztott négy kisebb díjat középkategóriájú éttermeknek, mint a két, agyonhirdetett M-csillagot... (ahová nemigen jár bennszülött és átlagos polgárember)

stagolee 2011.03.23. 18:40:22

"Szűkebb pátriárkámban"

Nem akarok én most kötekedni, de ez így hogy?

lorien · http://lorien.blog.hu 2011.03.23. 19:29:09

@stagolee:
Hú, kösz, hogy szóltál, elgépeltem, javítva :).

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.03.27. 00:54:29

Ha lesz tömeges fizetőképes kereslet, lesz kínálat is...
Sajna, az még nem gasztroforradalom, hogy pár ezer ember ki tudja mondani helyesen, hogy melange meg coulis és inkább rendel rozé kacsamellet, mint marhapörköltet.

chilii · http://chilii.blog.hu 2011.03.28. 09:39:16

Nálunk sem jobb a helyzet, sőt, itt a piacot is sikerült teljesen tönkretenni. Életemben egyszer vettem (nem tudom ki követte el) méreg drágán valami tanyasi csirkét, az abból főzött leves szörnyű volt, soha többet! Időnként hoznak az egyik henteshez növendék szürke marhát, ha erre jártok legközelebb, abból fogok rendelni! Viszont nekem az utóbbi időben a sertéssel is meggyűlt a bajom. Olyan furi ízű húsokba botlom, hogy lassan vega leszek! Még jó, hogy van kertünk!

beatbull · http://www.kiserletikonyha.hu 2011.03.30. 23:07:11

Nagyon jó írás - igen szomorú tartalommal.

A brit hasonlathoz azért hozzá szeretném tenni, hogy a készételeken túl szinte bármelyik Sainsbury's ABC-ben kapsz pl. friss bio-pisztrángot, elfogadható húst (amit kb. már csak mindkét oldalról meg kell pirítani, na ez a "gyorskaja" pl. fogy), vágott zöldfűszereket stb. A zöldség-gyümölcs is rendben volt minőségét tekintve. Egy hónapig éltem kint és egyáltalán nem volt gond változatosan főzni ezekkel az alapanyagokkal. Szóval ott legalább abszolút megvan a lehetősége mindenkinek jó alapanyagokkal főzni. Persze sajnos a fagyasztott árukkal teli és a gyorskajás/mikrós részek igen nagy területet foglalnak el és népszerűek... Kínálat ill. fizetőerő ha még meg is van, hozzáállás is szükséges.

Most a magyar helyzetre visszatérve: hol is kezdjük el? Mármint a cikkben megírtad, hogy mik az igények, s sajnos azt is, hogy a helyzet változatlan / tovább romlik. Szóval, requirements analysis kipipálva. Fontos lenne viszont leszögeznünk, hogy mi mit tudunk tenni a jobb kínálat elérése érdekében. Jelenleg kb. ezeket látom: bloggerek, főzőiskolák, újságok, könyvek, versenyek, rendezvények által igényesség ébresztése / hozzáállás változtatása / alapanyagok megismertetése, egyre több jó étterem (tudom, fővárosban inkább sajnos egyelőre), ahol megkóstolható/megtapasztalható a jó alapanyag. Mit lehetne még tenni? Termelőcsoportok szervezése/alkotása (pl. termelotol.hu nyomán, esetleg saját ház mögötti termesztés?), akik egymás között, ill. ismerőseik között cserélik a saját áruikat - ezáltal kizárva a piacot/multikat a beszerzési körből? S ha nő a mag, talán vissza lehet foglalni majd a (közben remélhetőleg kihalt) piacot. Jó, első gondolat csak, de valamit ki kell találnunk, hiszen az nem megoldás, hogy mégis azokhoz az árusokhoz kell menned vásárolni, akiknél tudod, hogy pocsék árut kapsz...

lorien · http://lorien.blog.hu 2011.04.04. 15:27:13

@beatbull:
Sajnos a termelőkkel is van negatív tapasztalatom, illetve hát számos netes portál indult, ami élt egy darabig, míg a pályázati pénzt elköltötték rá, aztán szépen elcsendesedett minden. Csak az a biztos, amit magadnak megtermelsz, erre egyelőre nincs kapacitásom.

Jól látod, először a tudást, majd az igényt kell feltámasztani a jó alapanyagra, illetve annak felismerésésre. Nagy kihívás :)

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2011.04.16. 19:04:59

@lorien: "először a tudást, majd az igényt kell feltámasztani a jó alapanyagra..." Ez lett volna a legjobb zárómondat.
Amit írtál, egy tűéles kórkép. Sajnos.
süti beállítások módosítása