A tegnapi vacsorát illetően bizonytalan voltam. Miközben szokásommal ellentétben komótos tempóban, lassan csorogtam haza az autópályán, épp ezen gondolkoztam. Persze eszembe jutott, hogy életem párja már régóta nagy nyilvánosság előtt azzal bírál, hogy soha nincsenek egyszerű kaják, és hogy neki bizony mennyire megfelelne egy egyszerű paprikás krumpli is. Eddig rendben lenne, de én nem rajongok érte igazán. Aztán épp eszembe jutott a mostani Bluementhal sorozatból, hogy készíti a mester a tökéletes Fish&Chips-et. A krumplival igen sokat bűvészkedett, míg "megfelelő" lett, beleképzelve magam a helyzetbe igen viccesnek találtam, ahogy előfőzöm, hűtöm, sütöm, hűtöm, sütöm. Ennyire nem vagyok elvetemült. De a lényeg az inspiráció, mire hazaértem, a tudatalattimban már összeállt a kép. Anyósom kiflikrumplijából, Gabojsza házikolbászából és némi pörköltalapból már ígéretesnek hangzott.
Hozzávalók (2-3 adag)
- kb. 1 kg kiflikrumpli
- arasznyi jófajta házikolbász, amit szeretünk
- só
- diónyi kacsazsír
- 2 egészen kis fej lilahagyma vagy salotta
- 500 ml tyúk alaplé vagy húsleves
- 3 kk pirospaprika
- olívaolaj
- 1/2 csili
- 1 tk római kömény, 1 tk feketebors
A krumplit meghámozom, nagyjából egyformára kockázom (kb. 2-3 cm). Enyhén megsózom, párolóbetéten puhára, de még feszesre gőzölöm. Közben a kolbászt vékonyra karikázom, serpenyőben olívaolajon gyengén megpirítom, és félreteszem. Az olajban üvegesre pirítom a finomra vágott hagymát, megszórom csipet sóval, pirospaprikával, hagyom a zsiradékban kicsit oldódni. Felöntöm tyúkhúslevessel, a felére besűrítem, közben ollóval "hajszálvékony" csiliszeleteket vágok vele..
A szaftot félreteszem, a serpenyőt elmosom, eltörlöm. Kacsazsírt hevítek, ezen megpirítom a krumplit. Kicsit lekap az aljára, az nem baj, néha felkapargatom. Megsózóm, majd folyamatosan rázogatva forgatom. Amikor szép színe lesz, megszórom mozsrában durvára tört római köménnyel, kicsit pirítom, majd a kolbászkarikákkal összeforgatom. Tálalásnál a tányérra szedek a szaftból, és erre szedem a krumplit és a kolbászt. Kovászos uborka erősen kívánatos kelléke.
Utolsó kommentek