Ez a leves más arányokkal akár egy tavaszi zöldborsóleves is lehet, bár én azt csirkehússal szeretem igazán. Most azonban egy annál könnyebb, húsmentes, semleges levesre vágytam a kecske elé, ezért ezt gondoltam ki.
Hozzávalók (kb. 8 adag)
- 3 nagyobb sárgarépa
- 1 petrezselyemgyökér
- 1 karalábé
- 1 fej fokhagyma
- 1 kisebb fej kelkáposzta
- 1 doboz hámozott paradicsomkonzerv
- 200 g mirelit zöldborsó
- 2-3 ek olívaolaj
- 1 tk tarkabors, 1 kk római kömény, 1 kk édeskömény, 1 kk annatto, 1 kk lepkeszegmag, 1 1/2 tk kurkuma
- 3 tojás
- 50 ml tejszín
- kb. 150-180 g liszt (lehet 30% teljes kiőrlésű)
- só, 1 kisebb csokor petrezselyem
A zöldségeket megtisztítom, hasábokra vágom. A fokhagymár kés lapjával elnyomom, egészen apróra vágom. A szemes szátrazfűszereket mozsárban finomra töröm. Vastag falú lábosban olívaoljat hevítek, megfuttatom rajta a fokhagymát, és a szárazfűszereket (a kurkumát is), hozzáadom és megpirítom a zöldségeket, sózom, majd bőségesen felöntöm vízzel. Forrás után csendes lángon főzöm húsz percet, majd jöhet a feldarabolt hámozott paradicsom a levével, a nyolcba vágott kelkáposzta, és a mirelit zöldborsó. Elkészítem a nokedlitésztát, amely a szokásosnál kicsit hígabb, a végén belekeverem a vágott petrezselyemzöldet. Amikor a zöldborsó kezd feljönni, beállítom a sózást, beleszaggatom a nokedlit (közben nem árt néhányszor megkavarni, hogy ne álljon össze), innentől még kb. öt perc kell neki, és kész.
Utolsó kommentek