Bevallom, nem sok újítás van a rozmaringos-szilváshoz képest, de annyira jó lett, hogy megér egy nyúlfarknyi posztot. A szilvával ellentétben az ananásznak mindig szezonja van:). Annyit még zárójelben megjegyzek, hogy van néhány gyümölcs, amelyet nyersen nem lehet zselatinnal sűríteni, az ananász is közéjük tartozik (és még pl. a kivi, mangó, papaya, füge, stb). Ezekben a gyümölcsökben olyan enzim található, amely lebontja a zselatinban található fehérjék egy részét. További részletek itt.
Hozzávalók
- 500 g mascarpone
- 4 tojás
- 4 ek porcukor
- csipet só
- 2 zselatinlap (elhagyható)
- 2 kk vaníliakivonat
- 1 ananász
- 10 g gyömbér frissen reszelve
- 3-4 ek juharszirup, méz vagy cukor, ki mit szeret
- 1/8 rúd fahéj frissen reszelve
- 4 ek rum
- 4 zselatinlap
Az ananászt meghámozom, kockákra vágom, a meghámozott gyömbérdarabbal turmixgépben pürésítem. Utána egy szűrön áttöröm, a juharsziruppal felforralom, és 4-5 percig főzöm. Közben beáztatom a zselatinlapokat, rumot forralok, és felfőzöm benne, majd hozzáöntöm az ananászhoz. Fahéjat reszelek bele, jól összekeverem, kihűtöm.
Az egész tojásokat csipet sóval kemény habbá verem, félidőben hozzák két evőkanál porcukrot. Az így kapott habot gőz fölött habverővel besűrítem, visszahűtöm. Közben a közel szobahőmérsékletű mascarponét két teáskanálnyi teáskanálnyi vanília-kivonattal és két evőkanál porcukorral felverem. 2-3 evőkanálnyi vízben felolvasztok két zselatinlapot, a kihűlt tojáshabbal együtt, óvatosan beleforgatom a mascarponéba, eldolgozom, és negyed órára berakom a fagyasztóba, hogy kissé besűrűsödjön. Ennyi idő kell is a mosogatáshoz :P. Több rétegben pohárba szedem, alulra mascarpone, rá ananász, és így tovább, a tetejére mascarponés krém. Minimum 3-4 órát hűtőben pihentetem.
Utolsó kommentek