Az elmúlt hétvégén ültük a Nagy Októberi Szocialista Forradalom Piros születésnapját. Az ilyen alkalmakkor haladó szokás szerint mindig az ünnepelt kívánsága lesz a menü. Főételként elzászi rizlinges kakas kellett készíteni, amely minden kétséget kizáróan a legjobb dolog, ami kakassal történhet, de jelentősen korlátozza az ünnepi leves tekintetében a mozgásterünk. Jó kompromisszumként végül egy tartalmas zöldséglevesben egyeztünk meg, amelybe krumpligombóc is kerül. Szerencsére a piacon a gombászok árultak még szegfűgombát, azzal is gazdagíthattam a levest. Természetesen ennek híján jó a szárított is, akár másfajta gomba is felhasználható.
Hozzávalók (15 adag)
- 4-5 nagy sárgarépa
- 2 petrezselyemgyökér
- 1 zeller
- 1 nagy karalábé
- 2-3 kisebb brokkoli
- 1/2 liter szegfűgomba
- 1 póréhagyma
- 1 fej fokhagyma
- 1 doboz paradicsomkonzerv
- 300 g zöldborsó (mirelit)
- 1 kk annatto, 1 kk római kömény, 1 tk rózsabors, 3-4 szem szegfűbors, 1 tk lepkeszegmag
- olívaolaj
- 600 g krumpli
- 200 g liszt
- 1 tojás
- 50 g aromás, kemény sajt frissen reszelve (holland parasztsajt, de lehet parmezán vagy pecorino is)
- só, bors, szerecsendió
A megtisztított zöldségeket nagyjából hasonló méretű hasábokra vágom (a brokkoli szárát is). A fokhagymagerezdeket kés lapjával elnyomkodom, finomra vágom, a szárazfűszereket mozsárban megtöröm. A brokkolit és a póréhagymát külön teszem. Olívaolajat hevítek, megfuttatom rajta a fokhagymát és a fűszereket, majd megpirítom a zöldségeket. Sózom, bőségesen felöntöm vízzel, forrás után kis lángon főzöm fél órát, közben, úgy kb. 20 perc múlva jöhet bele a paradicsomkonzerv (a paradicsomok negyedelve) és a szegfűgomba. A petrezselyem és a zeller zöldjét összekötöm, és ízesítőként azt is belefőzöm. A vízben főtt és kihűlt krumplik héját lehúzom, villával alaposan megtöröm. Hozzáadom a tojást, és a reszelt sajtot, frissen reszelek hozzá szerecsendiót és borsot török bele. Gyors mozdulatokkal összegyúrom. A póréhagymát vékonyan felszeletelem, a brokkolival és a zöldborsóval hozzáadom a leveshez. Ezzel "egyidőben" a masszából vizes kézzel diónyi gombócokat formázok, és azokat is beledobálom. Kb. 5-6 perc múlva egy gombócot ellenőrzök, ha a közepe is megfőtt, késznek nyilvánítom. A maradék a hűtőben 3-4 napig eláll.
Most látom, hogy pont abban a tányérban nincs gomba, amelyikről a fotó készült :)
Utolsó kommentek