Eredetileg péntek esti vacsorának terveztem, mert vásárláskor nem tudtam ellenálni a marhamájnak, olyan szép friss áru volt. Eszembe jutott nyomban egy recept, amit a római Simone osztott meg velem három-négy évvel ezelőtt. Akkor elkészítettem, egyszerű és isteni volt, aztán megfeledkeztem róla, mert ritkán készítek belsőséget.
Hozzávalók:
- A májhoz:
- marhamáj
- vékonyra szeletelt kolozsvári szalonna
- fél fej hagyma felkarikázva
- sok babérlevél
- bors
- kis olaj
- rendkívül kevés só
A tökfőzelékhez:
- egy szép tök
- a hagyma másik fele
- kis olaj
- a szalonnából egy kicsi darab
- 1 babérlevél
- bors, só
- só bors
- fél pohár joghurt
- kapor
A szombati ebédfőzések közösen zajlanak, először is felbontunk egy üveg sört – de ez elhagyható. A zöldségek előkészítése után (hagyma feldarabolása, tökgyalulás) olajon hagymát pirítottam hozzáadtam a szalonnát és a gyalult tököt hozzákevertem sóztam borsoztam, és a babérlevelet is beletettem. Aztán egy méretes jénai tálba berendeztük a szalonnába göngyölt borsozott, óvatosan sózott májdarabokat, csinosan mellékerültek a babérlevelek és a hagymakarikák. Ezután letakarva sült a sütőben egy rövid ideig. Amit szem előtt kell tartani: a szalonna zsírja a májat gazdagítja a sütőben, de akkor se süssük túl, hogy ne száradjon cipőtalp-keményre. A tökfőzelék több módon elkészíthető, én szeretem, ha a köret ízvilága harmonizál a húséval, ezért választottam a tökfőzelék ízesítéséhez most a babérlevelet és a szalonnát. Hamarosan hozzáadtam a kaprot is – úgy az elkészítési idő felénél – és a végén még 2 percig főztem a joghurttal. Így a főzelék megőrizte a zöldség eredeti ízét. Egy fél pohár oportó borral költöttük el. Jó étvágyat!
Utolsó kommentek