Avagy lilabab, amely hő hatására végül zöld lesz. Talán tavaly vagy még ennél is régebben hívta fel a fajtára Chilii a figyelem. Régóta izgatott a dolog, sok jót hallottam felőle, hogy mennyire jó és finom, végül sikerült szereznem vetőmagot (Culinaris), és most anyósom kertjében az elmúlt hétvégén elérkezett az első szüret. Pont a legjobbkor, hiszen életem párja már napok óta valami hasonló zöldbabos ételt szeretett volna. Végül még azzal is szerencséje lett, hogy szombaton készült, egyúttal a halnapot is megúszta. Mert hallal mégsem lehetett megrakni. Mindenestre én sem bántam, hogy így alakult, nagyon jól sikerült, tipikusan "egy tányérral nem elég belőle"-kategória. Meglehetősen gyorsan fogyott. Az ehhez hasonló rakott ételekről azt gondoljuk, hogy milyen jó olcsó és gazdaságos. Egy gyors fejszámolással kiderül, hogy ez közel sem igaz, kiváltképp, ha csupa jó minőségű alapanyagot használunk. Ezt a vonulatot követve persze sokminden másról is kiderül ugyanez, és levonhatjuk azt a sajnálatos következtetést, hogy ma Magyarországon nem csak nehéz, hanem drága is a jó minőségű alapanyagok beszerzése. Már ha egyáltalán létezik ilyesmi.
Hozzávalók /6-8 adag/
- 1 kg lilabab vagy zöldbab /a sárga vajbab nem az igazi erre a célra, vészhelyzet esetén jó/
- 750 g darált mangalicalapocka
- 1 fej vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- 1 doboz hámozott paradicsomkonzerv
- 3-4 dl passzírozott paradicsom
- kisebb csokor kapor, 3 babérlevél
- só, bors, 1 csillagánizs
- olívaolaj
- 300 g bulgur /gersli vagy rizs is lehet/
- 400 g tejföl
- 300 g Comté /vagy Beaufort, Gruyére, stb. jól olvadó tehénsajt/
Célszerű sorrendet tartani. Először 4-5 evőkanálnyi olívaolajon megfuttattam az apróra vágott hagymákat, majd rádobtam a darált mangalicát. Amíg teljesen ki nem fehéredik, állandóan kavargatni kell, hogy össze ne csomósodjon. Ekkor megszórtam frissen tört borssal és sóval, majd hozzáadtam a paradicsomkonzervet, a passzírozott paradicsmot és a csillagánizst. A paradicsomokat a fakanállal vágtam néhány darabra. Felforraltam, időnként megkeverve közepesen kis lángon egy órát főztem, ennyi idő alatt kellőképp besűrűsödik.
Eközben volt idő a többi teendőre - plusz az ilyesfajta rakott ételek átkaként ott a rendkívül sok mosogatnivaló. De nem szabad csüggedni, a végeredmény miatt feltétlenül megéri! A bulgurt egy kis olívaolajon megfuttattam, sóztam, lefedve kétszeres mennyiségű vizet alátéve megpároltam. Gyakorlatilag forrás után nem sokkal el is lehet zárni, könnyedén magába szívja a folyadékot.
A megmosott, lecsepegtetett lilababok felső végét levágtam -az alsó, kunkori végét szeretem rajtahagyni-, majd elfeleztem. Egy nagyobb edényben párolóbetéten kb. 15 percet pároltam az enyhén megsózott babot, közé dugva néhány babérlevelet.
Egy magasabb peremű sütőedényt /kacsasütő/ vékonyan kikentem olívaolajjal, és elkezdtem rétegezni a hozzávalókat. Alulra a bab, rá egy kis frissen vágott kapor, majd a bulgur, darált húsos-paradicsomos mártás, a tejföl, bab,... végül bab, kapor, tejföl és a reszelt Comté sajt. Minél több rétegű, annál jobb! Forró sütőben kb. másfél óra alatt elkészült, az első félidőben lefedve. Sütés után legalább 20-25 percet pihentessük, csak utána tálaljuk. Langyosan vagy kissé visszamelegítve a legjobb.
Utolsó kommentek