Válság idején fontos dolog a készletgazdálkodás, különösen akkor, ha más készleteivel tehetjük mindezt. Ennek jegyében szert tettem anyósom fagyasztójából egy szép nagy nyúlra. Szép megtermett jószág volt, kissé nagyobb annál, amit igazán sütni érdemes, ezért inkább egy zöldfűszeres ragu felé tereltem a gondolataim. A piacon természetesen nem tudtam ellenálni a zsenge zöldspárgának, amely a basmati rizzsel együtt igazán jó társa lett a nyúlnak.
Hozzávalók
- 1 egész nyúl
- 1 doboz hámozott paradicsomkonzerv
- 4-5 dl csirke vagy zöldség alaplé
- libazsír
- 1.5 dl száraz fehérbor vagy rozé
- 1 fej vöröshagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 4-5 ek liszt
- 1 nagyobb csokor vegyes zöldfűszer: pertezselyem- és zellerzöld, kakukkfű, oregánó
- 400 g basmati rizs
- 40 g vaj
- só, víz, petrezselyemzöld
- 1 kg spárga
A nyulat a hűtőben egy nap alatt kiolvasztottam. Feldaraboltam, szárazra töröltem, megforgattam lisztben, alaposan lerázogatva, és forró libazsírban megpirítottam. A visszamaradt zsiradékon megpirítottam a hagymákat, sóztam, felöntöttem fehérborral, felkapargatva a pörzsanyagokat. A gerinc kivételével vastag falú edénybe tettem a nyulat, felöntöttem csirke alaplével, és legkisebb lángon fél órát lefedve pároltam. Időnként nem árt megrázogatni, nehogy odakapjon. Ekkor hozzáadtam a gerincet, ennek fél óra elég, illetve a feldarabolt konzervparadicsomot a levével együtt. A végén pedig hozzáadtam a finomra vágott zöldfűszereket, egy keveset meghagyva a tálaláshoz. Amíg a nyúl párolódott, a spárgákat meghámoztam, a hámozott részt levágtam, ez ment a levesbe, a felső 8-9 centis darabokat pedig gőz fölött 6-7 perc alatt megpároltam, majd enyhén sóztam. A basmati rizst megmostam, lecsepegtettem, a vajat habzásig forrósítottam /nagyon jól harmonizál az enyhén karamellizált vajjal!/, a rizst megfuttatam rajta. Sóztam, közel kétszeres mennyiségű vízben kis lángon, fedő alatt puhára pároltam. Amikor kész lett, beleforgattam egy evőkanálnyi finomra vágott petrezselyemzöldet. Kerkaborum vöcsöki furmintot ittunk hozzá, amellyel a nyúl is készült. Bussay doktort ezúton is tiszteltetem!
Utolsó kommentek