A márna már több alkalommal feltűnt a blogon. Nem véletlenül, hiszen egy méltatlanul mellőzött, finom hal. Nem rokona a tengerből ismert márnának, rendszertanilag a pontyfélékhez tartozik. Egyetlen baja, hogy erősen szálkás. Ezen segíthet az irdalás, de ha egyszer sikerül egy jó erős halcsipeszre szert tennem /ha valaki tud lelőhelyet, bátran szóljon/, akkor megpróbálom filézés után szálkátlanítani. A tavasz most már visszavonhatatlanul itt van, tömegesen feltűnt a szép piros retek és az újhagyma a piacokon. Itt van már a medvehagyma is, ezért így most már nyugodtan elhasználhatom a készletek végét, hiszen nemsokára megyünk a Mecsekbe begyűjteni a következő egy évre valót. Ennek jegyében született az a hal is.
Hozzávalók /4 adag/
- 1 db márna /1.5-2 kg/
- 2-3 tk medvehagyma-pesto
- só, bors
- 100 g sült császár
- 4-5 cs. apróbb piros retek
- 2 cs újhagyma
- 1 citrom leve
- olívaolaj
- 1-1.25 kg kiflikrumpli
- 1 ek libazsír
- só
- 1 cs petrezselyemzöld
A halat megtisztítottam, úszóit levágtam, majd 2-3 mm-ként éles késsel beirdaltam. Sóztam, borsoztam, majd kívül-belül bekentem medvehagyma-pestóval. A medvehagymát ne vigyük túlzásba, nem jó, ha túl hangsúlyos lesz. Egy órát hagytam állni a halat hűvös helyen, majd kiolajozott tepsibe tettem, a derekára vékony sültcsászár-szeleteket borítottam. Csak úgy nagyjából lefóliáztam, 200 fokra előmelegített sütőbe raktam. A fóliát 20-25 perc sütés után levettem, és ekkor egy kicsit magasabb hőfokon még kb. 20-25 percig szép pirosra sütöttem.
A kiflikrumplit nagyon sós vízben megfőztem héjában, megpucoltam, másfél-két centi vastagra felkarikáztam, majd forró libazsíron ropogós kérget sütöttem rá. A végén épp csak egy gondolatnyit sóztam, majd egy nagy csokor finomra vágott petrezselyemzölddel megszórtam.
A salátához a megtisztított, félbevágott retkeket vékonyra felvágtam, az újhagymát felaprítottam, majd egy tálban olívaolajat és citromlevet locsoltam rá, kézzel óvatosan összeforgattam. Tálaláskor adagonként negyed citromot kínáljunk hozzá.
Utolsó kommentek