lorien

Gasztronómiai beszámolóim. A konyhában és környékén elkövetett akciók, sikerek , kudarcok.

A recepteknél kérem figyelembe venni, hogy egy elátkozott, hőfokszabályozós, nem légkeverős gázsütőt használok.

A blog.hu megszüntette a regisztráció nélküli kommentelést. Szívesen várok visszajelzést e-mailben a lorien.hu kukac gmail.com címre azoktól, akik megosztanák velem véleményük, de ehhez nem szeretnének itt regisztrálni.

Utolsó kommentek

Google translate

Kávékorzó - független kávémagazin


Címkék

áfonya (1) afrika harcsa (1) ajánló (4) ajvár (1) alacsony hőfokon (2) alapanyag (2) alaplé (1) alapok (3) alma (6) almaszósz (1) almás kalácspuding (1) almás rétes (1) amandine (1) ananászos mascarpone krém (1) anansz (1) angelo kávézó (2) aszalt paradicsom (1) aszalt szilva (2) aszalt szilvás nyúl (1) ázsia (3) bab (10) bab; (1) bableves (1) badacsony (2) baki (3) balzsamecet (2) barack (2) baracklekvár (3) baracklekváros (1) bárány (5) báránycsülök; (1) bárányleves (1) báránymáj (1) bárányvese (1) barnarizs (1) baromfiudvar (3) barramundi (2) basmati rizs (1) bavette (2) bazsalikom (3) bébicukkini (1) bébisárgarépa (4) becsinált (1) bécsi krumplisaláta (1) bécsi szelet (1) belga (1) belsőség (3) bélszín (1) bélszín budapest módra (1) beszámoló (6) birka (2) birkapörkölt (1) birs (6) birsalma (3) birsalmamártás (1) birsalmás kalácspuding (1) birsalmás mákos rétes (1) birsmártás (3) birspüré (1) blogkóstoló (8) bodzaszörp (2) bodzavirág (1) bogrács (3) böjt (1) bolognese (1) bonchidai (1) boocafe (1) bor (13) bordáskel (1) bordelaise mártás (1) börek (2) borjú (5) borjúkaraj (2) borjúlapocka zöldborsóval (1) borjúpofa (1) bormártás (2) bőrös karaj (1) Bőrös malackaraj (1) bőrös malackaraj sült (1) bors (1) borscs (1) borsos tonhal meggyszósszal (1) brancin (1) breton palacsinta (1) briós (1) brokkli (1) brokkoli (4) brokkolipüré (1) brokkoli krémleves (1) bukta (2) bulgur (5) bulgursaláta (2) bundázott (1) burek (2) burgonyagombóc (1) burgonya gratin (1) busa (1) bussay (1) cafe frei (1) cannelloni (1) cápa (1) cápaharcsa (1) cápaharcsa zöldbabfőzelékkel (1) cápa spenóttal (1) capunti (1) carbonara (2) casa moro (1) cassoulet (2) cékla (14) céklaleves (2) céklasaláta (1) céklás marhafarok (1) ceruzabab (3) cézár (1) chili (3) chili con carne (1) chutney (3) cikksorozat (1) Címkék (1) cipal (1) citrom (5) citromfű mártás (1) citromos fűszeres karaj (1) citromos fűszres tarja (1) citromos zöldfűszeres vaj (1) citromszorbet (1) citrus (3) citrusmártás (1) clafoutis (1) Cocido montañé (1) comb (1) comté (1) conchiglie rigate kolbásszal (1) coq au vin (1) Coq à la bière (1) créme brulée (1) crème fraîche (1) csacsihal (1) császárhús (1) cseh (1) cserép; (1) cseresznye (2) cserke (1) csevap (2) csevapcsicsa (1) csicseriborsó (2) csicsóka gratin (1) csiga (8) csikemell sült zöldségekkel (1) csili (1) csilis bab (1) csilis citromos szójás szósz (1) csilis pontyfilé (1) csilis ropogós pontyfilé cukkinifőzelékkel (1) csipkebogyó (1) csipkebogyó mártás (1) csípős csirkemell (1) csirke (17) csirkecomb (3) csirkemáj (1) csirkemell (4) csirkepörkölt (1) csirke curry (1) csirke sörtésztában (1) csőben sült kelkáposzta (1) csokoládé (4) csokoládépuding (1) csokoládés (1) csokoládészofflé (1) csokoládétorta (1) csorba (1) csuka (13) csuka szalonnával hagymával (1) csuka turbolyával (1) csülkös bab (1) csülök (6) cukkini (21) cukkinifőzelék (2) cukrászat (6) curry (3) currys kecske (1) dalmácia (1) darázsfészek (1) desszert (37) diéta (34) diéta megszorításokkal (2) dió (1) diós rizs (2) disznótor (1) disznótoros (1) disznóvágás (1) dödöle (1) dolgok (1) duma (4) durbincs (1) édeskömény (6) édesköménygumó (1) édesköményleves gyöngybabbal kiflikrumplival (1) édesség (1) édes savanyú csípős (1) egészben sült liba töltve (1) egészben sült tarja (1) egyben sült barramumdi (1) egyben sült rostélyos (1) egyszerű (11) egytál (31) egytálétel (4) élesztő mentes (1) életmód (4) elmélkedés (3) előétel (20) előtel (1) elzászi rizlinges kakas (1) eper (1) erdei gombás (1) erdei gombás kakas (1) erdőbénye (3) erdőbénye pincefesztivál (3) eredei gomba (1) eritritol (1) és (1) észak afrika (3) észak afrika marharagu (1) étterem (8) étteremkritika (1) fácán (2) fácáncomb vajbabbal (1) fagylalt (4) fahéj (1) fánk (1) farfalle (1) fehérborban párolt marhalábszár (1) fehér marharagu (1) fejtett bab (3) fejtett bab paradicsomszószban (1) feketeretek (1) fekete kardamom (1) felfújt (1) felhívás (9) felsál (2) felvágott (1) fesztivál (1) ficelle picard (1) figlmüller (1) filé (1) filei (1) filézés (1) flekken (1) főétel (162) fogas (2) fogasfilé (1) fokhagyma (4) fokhagymás csilis capellini (1) fokhagymás csilis feketekagyló (1) fokhagymás spenót (1) fokhagyma krémleves (1) fondü (1) főtel (1) főtt füstölt marhanyelv (1) főtt hús (1) főzelék (6) fő az egészség (1) francia (11) francia hagymaleves (1) francine (2) fratin (1) fréginat (1) fúétel (1) füge (2) füge gorgonzolával (1) fürj (1) furmint (1) furmintos marharagu (1) furmintos tyúk mezei gombákkal (1) fusilli (4) fusilli sonkás (1) füstölt (1) füstölt marhanyelv (1) füstölt sonka (1) füstölt tarjás csirkés paella (1) fűszeres csirke újkrumplival (1) fúziós (1) fúziós csirkeleves vargányával (1) gabona (1) galamb (1) galette comtoise (1) garbure (1) garnéla (1) gascogne (1) gasztrnómia (4) gasztró (1) gasztrobűnök (1) gasztronauta (1) gasztronómai (1) gasztronómia (517) gasztronómia; (1) gerinc töltve (1) gersli (2) gesztenye (1) gesztenyekrémleves (1) gesztenyepüré (1) gida (1) Giro (3) gnocchi (3) gomba (7) gombamártás (1) gombóc (6) göngyölt karaj (1) göngyölt szalonna (1) gorgonzola (3) gorgonzola cukkini paradicsom (1) görög joghurt (1) gőzölt pirított (1) gőzölt spárga (1) gratin dauphinois (1) grill (4) grillezett patisszon (1) grillezett szardínia (1) grillkolbász (1) grízgombóc (1) gulyás (3) gyömbér (4) gyömbéres halleves (1) gyöngyhagyma (1) gyöngytyúk (2) gyors (19) gyros (1) gyümölcs (2) gyümölcskenyér (1) gyümölcsleves (4) gyümölcsös (1) hagyma (6) hagymalekvár (1) hajdina (1) hajdinakása (2) hajdinasaláta (1) hal (91) halászlé (1) halleves (4) hamburger (1) harcsa (5) harcsafilé spárgával sabayonnal (1) harcsapörkölt (1) harcsfilé (1) határeset (1) hátszín (2) havanna kávézó és teaház (1) házitészta (1) házi tészta (1) hegyalja (2) hegyi ragu (1) hegymagas (1) hekk (1) hellókarácsony (1) helyrehozatal (1) hétdolog (1) hidegkonyha (3) hirtelen sütés (1) hollandi mártás (2) homár (1) horvátország (1) humor (1) hurka (1) húsleves (2) húsmentes (38) húsos (1) húspogácsa (2) húsvét (1) idei liba (1) india (1) indiai (1) ínyesmester (5) jamaica (1) jégsaláta (1) jérce (1) joghurt (2) joghurtos kapros öntet (1) jótékonyság (1) juhturó (1) juhtúró (13) juhtúrós paradicsomos cékla (1) juhtúrós szalonnas farfalline (1) juhtúrós töltött paprika (1) juliska (1) juliska bab (2) kacsa (9) kacsaaprólék leves (1) kacsacomb (1) kacsagombóc leves (1) kacsamell (1) kacsasült (1) kagyló (4) kagylótészta (1) kagylótészta és karfiol (1) kairói (1) kakaó (1) kakas (4) kakaspörkölt (1) kakukkfüves citromos csilis pisztráng (1) kakukkfüves süllőfilé (1) kalács (2) kapor (2) káposzta (4) káposztás börek (1) káposztás rétes (1) kapros (1) kaprós túrógombóc (1) karaj (8) karalábé (1) karamell (2) karamellben pirított zöldségek (1) karamellizált almatorta (1) karamellkrém gyümölcskenyérrel (1) karamelltorta (1) kárász (1) kardamom (2) kardamomos málnás joghurtos öntet (1) kardhal fűszeres vajjal (1) karfiol (8) karfiolfasírt (1) karfiolleves (1) karfiol juhtúróval gnocchival (1) karfiol krémleves (1) karhal (1) karmonádli céklával (1) karmonádli krumpligombóccal (1) kávé (15) kávéház (3) kávéházi teszt (12) kávéteszt (3) kávézó (13) kecsege (6) kecsege citrommártásban (1) kecske (4) kecskemét (1) kecskeragu (1) kedvenc növények (1) kelbimbó (1) keleties serpenyős csirke (1) kelfújt (1) kelkáposzta (4) kelt (3) kenwood (1) kenyér (10) képek (2) keszeg paprikás lisztben (1) kicsi vú (1) kiflikrumpi (1) kiflikrumpli (7) kifordított kalács (1) kiírás (1) kivi (1) knédli (5) kocsonya (2) kocsonyázott csülök (1) kökény (1) koktélparadicsom (1) kókusz (1) kókusztej (1) kolbász (4) köles (1) köleskása (2) komplementer (1) konfiált császárhús (1) konfitálás (5) konfitált császárhús (1) konfitált liba (1) konfitált liba és birsalma (1) konfitalt mangalicatarja (1) konfitált oldalas (1) könnyű (1) könyvek (1) kora nyári zöldségleves (1) kördés (12) köret (2) korhelyleves (2) körmös pacal (1) körte (3) körteöntet (1) köszméte (1) köszmétés bárány (1) koszorú (1) kougins (1) kouign amman facile (1) kovász (4) kovászos kenyér (1) kovászos uborka (7) kovászos uborkalé szósz (1) közel kelet (1) közvélemény kutatás (1) krém (1) krémes (1) krémleves (3) kritika (21) krumpli (10) krumplifőzelék (1) krumpligombóc (2) krumplileves (1) krumplisaláta (1) kucsmagomba (2) kudarc (1) kuglóf (1) kukorica (1) kukoricakenyér (1) kultikus (1) kürtős kalács (1) kuszkusz (2) lacikonyha (1) lapocka (1) lasagne (4) laskagomba (1) lassan sütött sertéslapocka (1) lassú főzés (1) lassú sütés (2) Lastet (1) lazac (5) lazacburger (2) lazacfilé wokos zöldségekkel (1) la pogne (1) lebuj (1) lecsó (1) lekvár (6) lencse (3) lencsefőzelék (1) leves (57) Le Tour de Serpenyő (30) liba (10) libaleves kelkáposztával (1) libamell (2) liguria (1) lilabab (2) lilahagyma (1) lilahagymás sárgarépás kuszkusz (1) lilakáposzta (1) lime mártás (1) lordok caffé (1) ludaskása (1) lúdrizottó (1) maasdamer (1) maccheroni rigati (1) mád (1) máglyarakás (1) magyaros (3) máj (1) májgombóc leves (1) majomfogó (3) majoránnás húspogácsa (1) mák (3) mákos guba (1) mákos gubó (1) malac (3) malacfül; (1) malacleves (1) malacpofa; (1) malacsült (1) málna (2) málnafagylalt (1) málnaöntet (1) málnaszufflé (1) málnával töltött túrógombóc (1) mandarinos vegyes zöldsaláta (1) mandula (1) mangalica (4) mangalicacomb (1) mangalicacombos egytál (1) mangalicaszűz (2) mangalicaszűz vargányamártással (1) mangalicaszű fügével (1) marha (9) marhafarok (1) marhahús (1) marhahúsleves (1) marhalábszár (2) marhamáj (2) marhamáj tökfőzelékkel (1) marhanyelv (1) marhapofa (2) marhapofa zöldségekkel (2) marhatarja (1) márna (3) marokkó (1) mártás (13) márton (1) mascarpone (1) mascarpone krém (2) mediterrán (1) mediterrán cukkinilecsó (1) medvahagymás pizza (1) medvahagyma pesto (1) medvehagyma (14) medvehagymás csigák (1) medvehagymás galuska (1) medvehagymás juhtúrós laskagomba (1) medvehagymás juhtúrós sztrapacska (1) medvehagymás juhtúró gombóc (1) medvehagymás krumpli (1) medvehagymás lasagne (1) medvehagymás nokedli (1) medvehagymás szalonnás márna (1) medvehagymás tekercs (1) medvehagymás törtkrumpli (1) medvehagymás vöröslencse (1) medvehagyma krémleves (1) meggy (8) meggyes mákos (1) meggyes rétes (1) meggyfagylalt (1) meggylekvár (2) meggyleves (1) meggyszósz (1) mélna (1) menta (1) mentás rumos citromsorbet (1) menyhal (1) mezei csiperke (1) mezei gomba (1) mézesmustáros pulyaka (1) minestrone (1) mini (1) Molise (1) morgás (10) mór csicseriborsó leves spenóttal (1) muskotályos borecet (1) mustár (1) mustáros (1) mustáros tarja knédlivel (1) narancs (2) narancsmártás (1) navarrai pisztráng (1) nokedli (1) nudli (1) nyak (1) nyak és zúzapörkölt (1) nyári (1) nyúl (9) nyúlleves (1) nyúlpaprikás (1) nyúlragu (1) nyúlragu spárgával basmati rizzsel (1) ököruszály (1) olasz (14) olcsó (1) olimpia étterem (1) olívabogyó (1) olívaolaj (1) omlett (1) orada (1) orecchiette (4) öregtészta (1) óriás pöfeteg (2) oroszlános borvendéglő (1) őrség (2) ossobuco (1) összefoglaló (1) őszibarack (1) őszibarackos pontyfilé (1) ős kaján (1) őz (1) őzgerinc (1) pácolt (2) padlizsán (4) padlizsán étterem (1) padlizsán zöldbab cukkini paradicsomos szószban (1) paella (3) pak choi (1) palacsinta (1) pálma (1) pangasius (1) panír (1) pappardelle (1) paprikás krumpli (1) paprikás lisztben (1) paradicsom (25) paradicsommártás (3) paradicsomos bab (1) paradicsomos csilis cékla zöldbabbal (1) paradicsomos marhafarok (1) paradicsomos pirított zöldségtál (1) paradicsomos zöldbabos újkrumpli (1) paradicsomsaláta (2) paradicsomsalátával (1) parmezán (2) párolt (2) párolt káposzta (2) párolt rizs (1) párolt spárga (1) párolt zöldségek (1) pasta (42) pâte brisée (3) patisszon (1) pecorino (3) pékség (28) penne (5) penne és cukkini (1) penne karfiollal (1) pesto (2) pesztó (2) pezsgő (1) pezsgős csirke (1) pikáns halleves (1) pireneusok (1) pirított (1) pirított apróhús (1) pirított édeskömény (1) pirított kalácsszeletek (1) pirított spárga (1) pirított zöldbab krumpli cukkini (1) piros (1) piszke (3) piszkefagylalt (1) piszkeszósz (1) piszketorta (1) pisztácia (1) pisztáciás tésztabatyu (1) pisztráng (6) pisztráng pirított sárgarépával vajbabbal (1) pisztráng sütőtökpürével (1) pite (3) pizza (1) pohárkrém (1) polenta (2) ponty (5) pontyfilé (2) pontyfilé cukkinivel sárgarépával (1) pontyfilé meggyszósszal bazsalikomos krumplipürével (1) póréhagyma (4) póréhagymás szélesmetélt (1) póréhagyma mártás (1) pörkölt (5) portói mártás (1) Poularde au champagne (1) primo (1) próbafőzés (1) programajánló (1) provánszi sült paradicsom (1) puding (1) puglia (1) puliszka (1) pulyka (1) pulykamell (1) puy-i lencse (1) puy i lencse kacsával (1) raclette (1) rácos (1) ragu (13) ragu della nonna (1) ragu leves (1) rajnai rizling (1) rák (2) rakott (3) rakott kel (1) rakott krumpli (2) rakott rántott csirke (1) rakott spárga (1) rakott zöldbab (1) rántott (2) rántotta (2) rántott csirke (1) rántott harcsa (1) rántott szelet (1) ravioli gyöngytyúkkal (1) recep (2) recept (505) reggeli (2) régi magyar konyha (1) rendezvény (10) répa (2) retek (1) reteksaláta (1) rétes (8) rétes húzás (1) ricotta (1) ricottás krumplis gombóc (1) ricottatorta (1) rizibizi (1) rizling (3) rizlinges borjúláb (1) rizlinges vaddisznóragu (1) rizottó (6) rizottógombóc (1) rizs (7) rizses csirke (1) rizses kacsa (1) rizspuding (1) rizspuding vérnarancssziruppal (1) rókagomba (4) rombuszhal (1) rontott (1) ropogós (1) ropogós csípős csirkecomb (1) ropogós csirke (1) ropogós csülök (1) ropogós fogasfilé (1) rote grütze (1) rozmaring (3) rozmaringos aprópecsenye (1) rozmaringos kacsacomb (1) rozmaringos szilvás mascarpone krém (2) rozmaringos zöldborsos szilvaleves (1) rózsabors (2) rózsaborsos birsmártás (1) rózsavíz (1) rózsavizes sült (1) rozskenyér (1) rozsos kenyér (1) rukola (2) rukola pesztó (1) rum (1) sabayon (1) sacher torta (1) sáfrányos sajtmártás (1) saját őrlés (1) sajt (3) sajtmártás (4) sajtmártásban (1) sajtos rakott padlizsán (1) saláta (4) Salmorejo Cordobés (1) san daniele (1) sárgabarack (1) sárgabaracklekvár (1) sárgabarck (1) sárgarépa (5) savanyú (3) savanyúkáposzta leves (1) savanyú káposzta (1) savanyú krumplileves (1) savanyú tüdőleves csicsókával (1) secondi (1) serepenyős (1) serpenyőben (1) serpenyős csirke vegyes sült zöldségekkel (1) serrano sonka (1) sertés (3) sertéscomb (2) sertéscomb alacsony hőfokon (1) sertéskarbonádli (1) sertésoldalas (1) sertésszűz (6) setréskaraj (1) shepherds pie (1) shiitake (1) skorpióhal (1) sóban sütés (2) sok kicsi (9) sólet (1) sonka (3) sör (1) sorbet (1) sörfőző nyúlpecsenyéje (1) sótészta (1) sótésztában sütés (1) sous vide (4) sous vide; (1) spagetti (6) spagetti alla chitarra (1) spaghetti alla carbonara (1) spaghetti alla genovese (1) spanyol (8) spárga (27) spárgakrémleves (1) spárgaszósz (1) spárgás pecorinós tortiglioni (1) spárgás újkrumpli (1) spárga pirított kiflikrumplival (1) spárga sajtmártással (2) spárga terrin (1) spenót (13) spenótos ráksaláta (1) spenótsaláta (1) spenót törökösen (1) stoemp (1) sugo (1) süllő (5) süllö (1) süllőfesztivál (1) süllő vargányamártással (1) sült (33) sült csirke (1) sült pisztráng (2) sült rizs (1) sült szamóca (2) sült tarja (1) sütemény (3) sütőtök (4) sütőtökpöré (1) sütve (1) svájc (3) szabolcsi töltött káposzta (1) szalag szendvics és kéváház (1) szalonna (3) szamóca (6) szamócafagylalt (1) szamócalekvár (1) szamócaszörp (1) szamócatorta (1) szamócával töltött túrógombóc (1) szamóca chutney (2) szardínia (2) szarvasgerinc (1) szarvasgomba (2) szarvasgombas bavette (1) szárzeller (1) szászi (1) szászi szürkebarát (1) szegfűgomba (6) szegfűgombás zöldségleves krumpligombóccal (1) szegletes lednek (1) szélesmetélt (1) szentiván éj (2) Szent György-hegy (1) szepsy (1) szerb (1) szicíliai töltött barack (1) szigliget (1) szilva (5) szilvalekvár (2) szilvás (1) szilvás rétes (1) szilveszter (1) színesborsos kecskesajt (1) szirén (1) szójaszósz (1) szolgközl (1) szőlő (2) szorbet (1) szörp (2) sztrapacska (3) szufflé (1) szüret (1) szürkebarát (1) szürkemarha (1) szűzpecsenye (3) tábori (1) tábori koszt (2) taboulleh (1) táfelspicc (1) tagliatelle (1) tállya (1) tarhonya (1) tarja (8) tárkony (1) társadalom (1) tartalomjegyzék (2) tarte tatin (1) tartósítás (2) tavasz (2) tavaszi (1) tavaszi paradicsomos csirkeleves (1) tavaszi zöldségek (1) technika (1) tejben sült karaj (1) tejes pite (1) tejföl (2) tejfölös céklás fürjleves (1) tejfölös gyöngytyúkleves (1) tejszín (2) tejszínes (1) tekercs (1) temesvári csirke (1) tengeriherkentyű (5) tengeri sügér (1) tengeri sügér fóliában sütve (1) terrin (1) tészta (12) tésztagép (1) tigrisgarnéla (1) tigrisrák (3) tilápia (1) tintahal (2) tiroli rétes (1) tisztított vaj (1) tiszti klub (1) tojás (4) tojásos (1) tojással töltött vagdalt (2) tök (3) tokaj (3) tőkehal (1) tökfőzelék (4) tökmagolaj (1) tökös mákos (1) töltött (3) töltött csirke (3) töltött cukkini (2) töltött gyöngyös (1) töltött kakas (1) töltött káposzta (3) töltött karaj (2) töltött liba (1) töltött libanyak (1) töltött paprika (2) töltött szőlőlevél (1) töltött tök (1) tonhal (5) tonhal sült paprikával paradicsomszósszal (1) tönköly (1) tönkölybukta (1) tönkölybúza (1) tönkölycsiga (1) torma (2) tormás birspüré (1) tormás törtkrumpli (1) török (2) törpeharcsa (2) torta (3) tortiglioni (1) törtkrumpli (3) toszkán fehérbabos paradicsomleves (1) toulouse (2) toulouse i kolbász (1) Trentino (1) tribujn (1) trieszt (1) tüdő (1) tükörtojás (1) turbolya (6) turbolyapesztó (1) turbolyás bárányragu (1) turbolyás kucsmagomba szósz (1) túrógombóc (3) túrós (1) túrós börek (1) túrós csusza (1) túrós rétes (1) tűzugrás (1) tyúk (1) tyúkhúsleves (2) uborkasaláta (3) újév (1) újfokhagyma (2) újfokhagymás cukkinis juhtúrós conchiglie rigate (1) újfokhagymás rizs (1) újkrumpli (8) ünnepi ajánló (1) ünnepi menü (1) uránia kávéház (1) utazás (1) vacsora (3) vad (5) vadkacsa (1) vadkacsa leves (1) vadlazac (1) vadrizs (1) vagdalt (3) vaj (3) vajas hajtott csiga (1) vajbab (7) vajon pirított vargánya (1) vajrépa (1) Valencia (1) vargánya (8) vargányamártás (1) vargányás nyúlragu (1) vargányás rizottó (2) vargányás tönkölycsiga (1) vargánya paradicsommal pirítóssal (1) vasi pecsenye (1) vega (7) vegyes savanyú zöldségleves (1) vegyes zöldsaláta (1) vendégposzt (8) véres hurka (1) vérnarancs (1) vérnarancsszirup (1) verseny (1) vinaigrette (1) vincent (1) vinegrette (1) virtuális vendéglő (1) vkf (25) vkf12 (1) vkf13 (1) vkf14 (3) vkf22 (1) vkf26 (1) vkf28 (1) vkf33 (2) vkf6 (1) vkf7 (1) vkf 13 (1) vkf 20 (2) vkf 6 (1) vkf 9 (1) vörösbor (1) vörösboros kakas (1) vöröslencs (1) vöröslencse (2) vörösrizs (1) vörös tonhal (2) whittingstall (1) wok (11) wok; (1) wokos cékla (1) wokos tigirsrák (1) xantana (3) zellepüré (1) zeller (1) zellerpüré (1) zeller krémleves (1) zilahy ágnes (1) zöldbab (9) zöldbabos újkrumpli (1) zöldbabos zöldborsós krumpli (1) zöldbab lágytojással (1) zöldbors (1) zöldborsó (7) zöldborsóleves (1) zöldborsos tonhal spenóttal (1) zöldborsós újkrumpli (1) zöldborsos vadlazac kardamomos körtével (1) zöldbors mártás (1) zöldésges lasagne (1) zöldfűszeres paradicsomos húsleves (1) zöldsaláta (1) zöldség (5) zöldségágyon sült nyúl (1) zöldségek (4) zöldséges (7) zöldséges lasagne (2) zöldséges tarjás füstölt marhanyelves egytál (1) zöldséges tejszínes pappardelle (1) zöldségleves (6) zöldségleves juhtúrós gombóccal (2) zöldségleves nokedlivel (1) zöldspárga (3) zöldspárga medvehagymával pennével (1) zsálya (1) zsemlegombóc (1) zsemlyegombóc (2) zsízny (1) zúza (1) cékla (1) sörben főtt kakas (1) Címkefelhő

Felhasználási feltételek

A blogban található tartalom tartalom a szerző szellemi tulajdona. A szerző előzetes írásos hozzájárulása nélkül tilos a blog egészének vagy részeinek feldolgozása, újraközlése, értékesítése, továbbadása, kereskedelmi célra történő hasznosítása. Kivételt képeznek azon gyűjtőportálok, ahol nem közlik a teljes írást, csak annak címét, első néhány sorát, a folytatásért a blogra kattint a felhasználó.

Az kocsonyárul, másodjára

2009.01.23. 11:55 lorien

Jó két évvel ezelőtt, amikor még kissé bátortalanul hozzáfogtam blogoláshoz, a kocsonyáról szólt az első blogbejegyzésem. Tulajdonképpen az akkor leírtak mind rendben lennének, viszont azóta néhány új dolgot is kipróbáltam, illetve most képeket is készítettem, ezért mindenképpen indokolt egy újabb írás a kocsonya tárgyában. Különösen, hogy most szezonja van. Mert jó kocsonyát egyébként bármikor szívesen eszem, de ilyenkor azért mégis csak egyszerűbb a készítése, tárolása.

Hozzávalók /16 adag/
- 7-8 mangalicaköröm
- 1 hátsó mangalicacsülök
- 1 mangalica fejhús bőrökkel, fülekkel
- 1 mangalicafarok
- 2 fej fokhagyma
- só, bors, 1 csillagánizs, babérlevél
- 1 póréhagyma
- 5-6 nagyobb sárgarépa
- 2 nagyobb petrezselyemgyökér
- 1 zeller
- 15-16 egész csili
- pirospaprika

A hentesnél csak kéthetente csütörtökönként van mangalica, ezért direkt ehhez időzítettem a főzést. Nem csak a kiváló minőségű hús miatt, hanem mert itt a mangalicát mindig pörkölik, nem csak forrázák. Ez összehasonlíthatatlanul jobb alapanyag, a pörkölést pedig otthon utólag lehetetlen jól kivitelezni a gáztűzhelyen. A megpörkölt bőrből pedig sokkal finomabb a kocsonya, ezen nem is lehet vitatkozni. A hentesnél mindig egészben kérem a körmöt. Általában mindenki szétcsapatja, pedig ez két okból is rossz. Először is, a köröm sohasem megfelelő tisztaságú, a vágóhidak például szinte kivétel nélkül hagynak valamennyi szőrt a paták között. Én még nem találkoztam olyannal, ami átment volna nálam ezen a "szűrőn". Másodszor pedig, a hentes általában bárddal vágja szét, a csont pedig szilánkosra törik. Pedig a köröm könnyen szétbontható akár otthon is egy éles kés és némi izomerő segítségével, bár ezek a mostani mangalicakörmök az átlagosnál jobban megdolgoztattak, ezek a disznók valószínűleg túlkoros balerinák lehettek. Olyan vastag inak, szalagok voltak a körmökben, amilyeneket még soha sem láttam.

A körmöket megtisztítottam. Kell hozzá egy erős kefe, egy borotvaéles kés, és egy kis türelem. A paták közti szőrt sokkal könnyebb eltávolítani, ha a köröm meg volt pörkölve. Ha eredetileg mégsem lett volna, gáztűzhely lángja felett kell vele próbálkozni, de nem árt vigyázni az esetleges égési sérülések elkerülése végett. Egy rossz fakanál nyelét is a paták közé lehet feszíteni, hogy belül is érje a láng. Utána éles késsel óvatos, de határozott, félkörös mozdulatokkal ki lehet "borotválni" a még megmaradt, oda nem való dolgokat. Szintén éles késsel a bőrőkről is le kell borotválni megmaradt a szőrszálakat.

A körmök szétvágása úgy történik, hogy egy hosszabb pengéjú, éles "húsos" késsel, mint amelyik a képen van, a paták között bevágunk, a két csont között haladva egészen a köröm alsó negyedéig, míg meg nem akad teljesen. A kést nem szabad feszegetni, csak vágásirányba mozgassuk. Kivesszük a kést, és ekkor két kézzel határozottan megfogjuk, szinte benyúva a vágásba, és szétfeszítjük.  Először szinte biztosan csak az egyik fele fog kijugrani a helyéről, ezt már késsel le lehet vágni. Ha mégsem akar kijönni a csont teljesen a helyéről, a disznó "tenyere" irányába nyomva ugrik ki a legkönnyebben. A másik félen ekkor látszik, hogy hol kell levágni, majd deszkának támasztva "letörjük", és az előzőhöz hasonlóan leválasztjuk. A megmaradt rész tovább nem osztható. A csülköt nem csontoztam ki, csak a csont mentén hosszában a végig bevágtam.

Annyi hideg vízben feltettem főni minden húst és csontot, hogy ellepje, majd forrás után néhány perccel leöntöttem. Az edény kimostam, majd az alaposan megmosott húsokat visszaraktam bele, és kicsit több vízzel mint először ismét felraktam főni. Habozni csak minimálisan kellett. Ez a módszer leveseknél is bevált, minimális kocsonyásító anyag vész csak el belőle. Jó egy órát hagytam fedő alatt épp csak bugyborékolni, majd megsóztam, és további egy órát főztem ugyanígy csendes tűzön. Ekkor hozzáadtam az egészben hagyott zöldségeket, esetleg a nagyobbakat bevagdosva. A fokhagymáról épp csak a külső egy rétegnyi héját vettem le, 4-5 helyen késsel átszurkáltam. Újabb egy óra múlva a póréhagymát félbevágtam, de nem teljesen, a levelei közé fekteborsot szórtam, beledugtam egy kiseb csillagánizst, és visszahajtottam a leveleit. Néhány babérlevelet tettem még a közepébe, cérnával jól összekötöttem, így ment a kondérba. Az utolsó negyed órára beledobtam még egy összekötözött csili-csokrot is.

Összesen közel négy és fél órát főztem, de még ez is majdnem kevésnek bizonyult, a balerina mangalica szívós jószág. A húsokat és a zöldségeket külön tálba szedtem, a fejhúsokról a használható részeket porciókba szedtem. Leszedtem a léről a zsírt, de egy keveset meghagyva, én szeretem, ha néhány vékony csepp lesz a tetején. A levet apró lyukú szűrőn átszűrtem. A körmökből kezdett kifordulni a nagy csont, ezeket mindből kivadásztam. A kocsonya tányérba szedve és abban dermesztve mutat jól, sajnos ekkora adag esetén ez nehezen kivitelezhető. Kocsonyából nem készülhet kis adag. Szereztem literes, tégla formájú,  zárható műanyag tálkákat, ezekbe porcióztam szét a húsokat, és levet szedtem rá, maximum kétharmadig lettek, de inkább valamivel kevesebb. Úgy szeretem, ha a hús teteje kis szigetként kilátszik. Mindegyikbe tettem egy-egy csilit is, hagytam egy kicsit hűlni, addig elmosogattam, majd meghintettem egy gondolatnyi pirospaprikával. Lezártam a dobozokat, mindegyiken feltüntetve az alkotórészeket, és óvatosan kiszállítottam az erkélyre, hogy reggelre megdermedjen. A szombat reggeli piacolás után már kocsonyát kellett reggelizni:). Éjjel kettőre végeztem is mindennel. Reggel pedig már csak enni kellett, illetve mindent elpakolni a hűtőbe, a fagyok nem tesznek jót a kocsonyának.

19 komment

Címkék: kocsonya recept gasztronómia

A bejegyzés trackback címe:

https://lorien.blog.hu/api/trackback/id/tr67897427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

chilii · http://chilii.blog.hu 2009.01.23. 12:54:37

nemsokára kezdődik nálunk a kocsonya fesztivál!!! egyébként apukámtól lestem el anno, ő egy kiselejtezett borotvával epilláta a körmöket :)

lorien · http://lorien.blog.hu 2009.01.23. 12:59:31

Borotva, na igen, ez már nagyon profi :) Szerencsére a késem annyira ki lehet élezni, hogy az is megteszi.
Mikor lesz a fesztivál?

chilii · http://chilii.blog.hu 2009.01.23. 13:18:14

február 20-22 ha minden igaz

gbsz · http://www.gabojsza.hu/ 2009.01.23. 17:08:32

Életem Párja nemes egyszerűséggel leégeti a körömről a szőröket gázpisztollyal. Igaz, attól rém büdös van a konyhában...

lorien · http://lorien.blog.hu 2009.01.23. 21:19:52

@gbsz:
Na jah, akinek ilyen célszerszámai vannak! :)

phzs 2009.01.23. 22:13:00

Múlt csütörtökön halaszthatatlan hivatalos teendőimet összekötöttem azzal, hogy délelőtt 11 tájban elmentem a henteshez, azután haza. Föltettem a kocsonyát (az első levet elöntve). Fél egy körül felforrt. Visszamentem dolgozni, öt körül haza. Utánasóztam, és még hagytam főni. Nyolc után szűrtem, zsírtalanítottam, porcióztam. Jó lett.

gabah 2009.01.25. 08:14:08

Wooow! Ez aztán a részletes leírás! Ügyes!
Nálunk, ha köröm van a porondon, akkor -mivel a késemet sajnálnám- ;-) egy egészen kisfogú fűrésszel szoktuk kettéfűrészelni. (Nem jut eszembe most, hogy van-e neki böcsületes magyar neve.) Így a csont nem lesz szilánkos. Igaz, egy kevés csontpép marad a vágásnál, de azt könnyen le lehet mosni.
Egyébként én is a tűzhelyen szoktam pörkölni, mert itt a háznál vágott disznót sem pörkölik :-(
Egyszer Ember egyik bácsikájánál voltam disznóvágáson. Mondtam neki: Jaj, csak a füléből egy darabkát hadd kapjak! Napokig kszültem a jó kis perzselt disznófülre, aztán meg jól hoppon maradtam, mert a forrázott disznó fülét nem lehet ugye megrágni :-) Ellenben hazavittem egy rakás zsírszalonnát, meg az összes vért is, mert azt itt kidobják...)
Mit is akartam kérdezni? Ja, tudom! Miért kell leönteni az első levet?

lorien · http://lorien.blog.hu 2009.01.25. 09:38:46

@phzs:
Remek ötelet, legközelebb én is hazaszököm, és akkor nem kell éjszakába nyúlóan :)

@gabah:
Azért öntöm le az első levet, hogy a végén szép tiszta legyen a kocsonya leve. Ha így csinálod, akkor habbal sem kell törődni, persze ha a második menetben még keletkezne, akkor azt már le kell szedni. Komolyabb húsleveseknél is ezt módszert alkalmazom egy ideje már, sokkal szebbek a levesek azóta.

gabah 2009.01.26. 09:33:06

Értem. Én nem szoktam leönteni az első levet, de a habra nagyon odafigyelek. Egyszer sikerült nem "átlátszó" húslevest készíteni, de aztán rájöttem, hogy az azért volt, mert mialatt főtt, belepiszkáltam, és azt nem lett volna szabad.
Épp néhány napja kérdezte a szomszéd, hogy hogyan készítem a húslevest. Amikor a mesében épp a hableszedésnél jártam, akkor a fejéhez kapott: "Ááááá, akkor hát mégiscsak létezik! Annyiszor hallottam már, hogy le kell szedni a habot a leves tetejéről, de sosem tudtam, hogy mikor, mert mindig lekéstem a megfelelő pillanatot!"
Nála valószínűleg nem készülnek "komolyabb húslevesek" :-)))

John Deer 2009.01.26. 11:01:34

Vessetek meg és köpködjetek meg, de én a kocsonyát kuktában készítem. :)) Gyorsan hozzáteszem, én is nagy kuktaellenes voltam, egészen addig amíg nem kaptam pár éve ajándékba egy jó minőségű rozsdamentes kuktát. A kocsonya azóta nem egynapos elfoglaltság, hanem max két órás. És esküszöm: tökéletes az íze.

spajzcetli 2009.01.26. 11:35:34

...elolvasásra javaslom (kocsonyákról -irodalmi stílusban): robinfood.blogspot.com/2007/10/kocsonya.html

lorien · http://lorien.blog.hu 2009.01.26. 12:49:41

@gabah:
Jó kis szomszédok vannak :)

@John Deer:
A kukta az ördögtől való találmány! :) Komolyra fordítva a szót, szerintem a kocsonyának és -másnak is- meg kell adni a maga idejét. Szerintem az a jó, ha kb. 85-90 fok körüli hőmérsékleten lassan oldódnak ki a zselésítő anyagok, illetve a benne fövő húsokak is jobb az alacsonyabb hőmérséklet. Sőt: a kocsonyafőzés számomra szertartás is, ebbe a képbe különösen nem illik a kukta. Lelked rajta :)

@spajzcetli:
Köszi! Már olvastam, de azért jó, hogy itt van a link is, biztosan hasznos lesz valakinek. Különben a szakácskönyvében is nagyon jó a kocsonyafőzős írás :)

John Deer 2009.01.26. 17:26:24

@lorien: igen tudtam, h ezzel a kukta dologgal leszerepelek. De így utólag megesküszök: én is csak kocsonyára használom. (ja és alaplére :)
többet nem hozom szóba, mert még kuktaügynöknek néztek:))

lorien · http://lorien.blog.hu 2009.01.26. 17:34:40

@John Deer:
Rendben, de ne szabadkozz, mindenkinek vannak gasztrobűnei, nekem is :)

gabah 2009.01.27. 09:47:04

Igen, a szertartás a kulcsszó kocsony és húsleves ügyben is!
Lorien, ha van kedved, írj légyszi arról, hogy mit olvastál tavaly! Kösz, kösz!
piazza-piazza.blogspot.com/2009/01/konyves-kordes-mit-olvastam-2008-ban.html

hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2009.02.10. 18:04:59

Sajnos hosszadalmas.
1. napon főzés
2. naponzsírtalanítás, tálalás

Ha zavaros a húsleves, vagy a kocsonya a tojásfehérjehab segít.

Én egy füstölt első csülköt is teszek bele akkor kevesebb só kell. És szebb a színe is.
Tehát az első napon készre főzöm, majd hideg helyre teszem, másnap a zsírt villával leszedem (ezt a technikát csak azóta tudom, hogy Gundel szakácskönyvet kaptam)
Másnap kissé melegítés, hús kiszed, porcióz, majd a levet szűrőn keresztül rámerem.

lorien · http://lorien.blog.hu 2009.02.10. 18:19:21

@hajdul:
Ebben is vannak hosszadalmas elemek, főleg, hogy két napra húzódik. Második nap reggel már szeretek kocsonyát reggelizni :) Annyiban viszont jó, hogy a benne fövő húsok szaftosabbak maradnak, ha a lében hűlnek ki.

A lezsírozással különben nem vesződöm ám sokat, egy nagy merőkanállal gyorsan lehet haladni.
süti beállítások módosítása