Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

lorien

Gasztronómiai beszámolóim. A konyhában és környékén elkövetett akciók, sikerek , kudarcok.

A recepteknél kérem figyelembe venni, hogy egy elátkozott, hőfokszabályozós, nem légkeverős gázsütőt használok.

A blog.hu megszüntette a regisztráció nélküli kommentelést. Szívesen várok visszajelzést e-mailben a lorien.hu kukac gmail.com címre azoktól, akik megosztanák velem véleményük, de ehhez nem szeretnének itt regisztrálni.

Sok kicsi 2013

Utolsó kommentek

Google translate

Kávékorzó - független kávémagazin


Címkék

áfonya (1) ajánló (4) ajvár (1) alacsony hőfokon (2) alapanyag (2) alaplé (1) alapok (3) alma (6) almaszósz (1) almás kalácspuding (1) almás rétes (1) amandine (1) ananászos mascarpone krém (1) anansz (1) angelo kávézó (2) anime (1) aszalt paradicsom (1) aszalt szilva (2) aszalt szilvás nyúl (1) ázsia (3) bab (8) bab; (1) bableves (1) badacsony (2) baki (3) balzsamecet (2) barack (2) baracklekvár (3) baracklekváros (1) bárány (5) báránycsülök; (1) bárányleves (1) báránymáj (1) bárányvese (1) barnarizs (1) baromfiudvar (3) barramundi (2) basmati rizs (1) bavette (2) bazsalikom (3) bébicukkini (1) bébisárgarépa (4) becsinált (1) bécsi krumplisaláta (1) bécsi szelet (1) belga (1) belsőség (3) bélszín (1) bélszín budapest módra (1) beszámoló (6) birka (2) birkapörkölt (1) birs (6) birsalma (3) birsalmamártás (1) birsalmás kalácspuding (1) birsalmás mákos rétes (1) birsmártás (3) birspüré (1) biznisz (1) blogkóstoló (8) bodzaszörp (2) bodzavirág (1) bogrács (3) böjt (1) bolognese (1) bonchidai (1) boocafe (1) bor (13) bordáskel (1) bordelaise mártás (1) börek (2) borjú (5) borjúkaraj (2) borjúlapocka zöldborsóval (1) borjúpofa (1) bormártás (2) bőrös karaj (1) Bőrös malackaraj (1) bőrös malackaraj sült (1) bors (1) borscs (1) borsos tonhal meggyszósszal (1) brancin (1) breton palacsinta (1) briós (1) brokkli (1) brokkoli (4) brokkolipüré (1) brokkoli krémleves (1) bukta (2) bulgur (5) bulgursaláta (2) buli (1) bundázott (1) burek (2) burgonyagombóc (1) burgonya gratin (1) busa (1) bussay (1) cafe frei (1) cannelloni (1) cápa (1) cápaharcsa (1) cápaharcsa zöldbabfőzelékkel (1) cápa spenóttal (1) capunti (1) carbonara (1) casa moro (1) cassoulet (2) cékla (14) céklaleves (2) céklasaláta (1) céklás marhafarok (1) ceruzabab (3) cézár (1) chili (3) chili con carne (1) chutney (3) cikksorozat (1) Címkék (1) cipal (1) citrom (5) citromfű mártás (1) citromos fűszeres karaj (1) citromos fűszres tarja (1) citromos zöldfűszeres vaj (1) citromszorbet (1) citrus (3) citrusmártás (1) clafoutis (1) comb (1) comté (1) conchiglie rigate kolbásszal (1) coq au vin (1) créme brulée (1) crème fraîche (1) csacsihal (1) császárhús (1) cseh (1) cserép; (1) cseresznye (2) cserke (1) csevap (2) csevapcsicsa (1) csicseriborsó (2) csicsóka gratin (1) csiga (7) csikemell sült zöldségekkel (1) csili (1) csilis bab (1) csilis citromos szójás szósz (1) csilis pontyfilé (1) csilis ropogós pontyfilé cukkinifőzelékkel (1) csipkebogyó (1) csipkebogyó mártás (1) csípős csirkemell (1) csirke (16) csirkecomb (3) csirkemáj (1) csirkemell (4) csirkepörkölt (1) csirke curry (1) csirke sörtésztában (1) csőben sült kelkáposzta (1) csokoládé (4) csokoládépuding (1) csokoládés (1) csokoládészofflé (1) csokoládétorta (1) csorba (1) csuka (13) csuka szalonnával hagymával (1) csuka turbolyával (1) csülkös bab (1) csülök (6) cukkini (20) cukkinifőzelék (2) cukrászat (6) curry (3) currys kecske (1) dalmácia (1) darázsfészek (1) desszert (35) diéta (34) diéta megszorításokkal (2) dinih life (1) dió (1) diós rizs (2) disznótor (1) disznótoros (1) disznóvágás (1) dödöle (1) dolgok (1) duma (4) édeskömény (6) édesköménygumó (1) édesköményleves gyöngybabbal kiflikrumplival (1) édesség (1) édes savanyú csípős (1) egészben sült liba töltve (1) egészben sült tarja (1) egyben sült barramumdi (1) egyben sült rostélyos (1) egyszerű (11) egytál (31) egytálétel (4) élesztő mentes (1) életmód (4) elmélkedés (3) előétel (18) előtel (1) elzászi rizlinges kakas (1) emberi jogok (1) eper (1) erdei gombás (1) erdei gombás kakas (1) erdőbénye (3) erdőbénye pincefesztivál (3) eredei gomba (1) eritritol (1) és (1) észak afrika (3) észak afrika marharagu (1) étterem (8) étteremkritika (1) fácán (2) fácáncomb vajbabbal (1) fagylalt (4) fahéj (1) fálun dáfá (1) fánk (1) farfalle (1) fehérborban párolt marhalábszár (1) fehér marharagu (1) fejtett bab (3) fejtett bab paradicsomszószban (1) feketeretek (1) fekete kardamom (1) felfújt (1) felhívás (8) felsál (2) felvágott (1) fesztivál (1) figlmüller (1) filé (1) filei (1) filézés (1) film (1) filmek (1) filozófia (1) flekken (1) főétel (153) fogas (2) fogasfilé (1) fokhagyma (4) fokhagymás csilis capellini (1) fokhagymás csilis feketekagyló (1) fokhagymás spenót (1) fokhagyma krémleves (1) fondü (1) főtel (1) főtt füstölt marhanyelv (1) főtt hús (1) főzelék (6) fő az egészség (1) francia (9) francia hagymaleves (1) francine (2) fratin (1) fréginat (1) fúétel (1) füge (2) füge gorgonzolával (1) fürj (1) furmint (1) furmintos marharagu (1) furmintos tyúk mezei gombákkal (1) fusilli (3) fusilli sonkás (1) füstölt (1) füstölt marhanyelv (1) füstölt sonka (1) füstölt tarjás csirkés paella (1) fűszeres csirke újkrumplival (1) fúziós (1) fúziós csirkeleves vargányával (1) gabona (1) galamb (1) garbure (1) garnéla (1) gascogne (1) gasztrnómia (1) gasztró (1) gasztrobűnök (1) gasztronauta (1) gasztronómai (1) gasztronómia (495) gasztronómia; (1) gerinc töltve (1) gersli (2) gesztenye (1) gesztenyekrémleves (1) gesztenyepüré (1) gida (1) gnocchi (3) gomba (7) gombamártás (1) gombóc (4) göngyölt karaj (1) göngyölt szalonna (1) gorgonzola (3) gorgonzola cukkini paradicsom (1) görög joghurt (1) gőzölt pirított (1) gőzölt spárga (1) gratin dauphinois (1) grill (4) grillezett patisszon (1) grillkolbász (1) grízgombóc (1) gulyás (3) gyömbér (4) gyömbéres halleves (1) gyöngyhagyma (1) gyöngytyúk (2) gyors (19) gyros (1) gyümölcs (2) gyümölcskenyér (1) gyümölcsleves (4) gyümölcsös (1) hagyma (6) hagymalekvár (1) hajdina (1) hajdinakása (2) hajdinasaláta (1) hal (85) halászlé (1) halleves (3) hamburger (1) harcsa (5) harcsafilé spárgával sabayonnal (1) harcsapörkölt (1) határeset (1) hátszín (2) havanna kávézó és teaház (1) házitészta (1) házi tészta (1) hegyalja (2) hegymagas (1) hekk (1) hellókarácsony (1) helyrehozatal (1) hétdolog (1) hidegkonyha (3) hirtelen sütés (1) hit (1) hollandi mártás (2) homár (1) horvátország (1) humor (1) hurka (1) húsleves (2) húsmentes (37) húsos (1) húspogácsa (2) húsvét (1) idei liba (1) india (1) indiai (1) internet (1) ínyesmester (5) irodalom (1) jamaica (1) jégsaláta (1) jérce (1) joghurt (2) joghurtos kapros öntet (1) juhtúró (13) juhturó (1) juhtúrós paradicsomos cékla (1) juhtúrós szalonnas farfalline (1) juhtúrós töltött paprika (1) juliska (1) juliska bab (2) kacsa (9) kacsaaprólék leves (1) kacsacomb (1) kacsagombóc leves (1) kacsamell (1) kacsasült (1) kagyló (2) kagylótészta (1) kagylótészta és karfiol (1) kairói (1) kakaó (1) kakas (3) kakaspörkölt (1) kakukkfüves citromos csilis pisztráng (1) kakukkfüves süllőfilé (1) kalács (2) kapor (2) káposzta (4) káposztás börek (1) káposztás rétes (1) kapros (1) kaprós túrógombóc (1) karaj (5) karamell (2) karamellben pirított zöldségek (1) karamellizált almatorta (1) karamellkrém gyümölcskenyérrel (1) karamelltorta (1) kárász (1) kardamom (2) kardamomos málnás joghurtos öntet (1) kardhal fűszeres vajjal (1) karfiol (8) karfiolfasírt (1) karfiolleves (1) karfiol juhtúróval gnocchival (1) karfiol krémleves (1) karhal (1) karmonádli céklával (1) karmonádli krumpligombóccal (1) katolikus (1) kávé (15) kávéház (3) kávéházi teszt (12) kávéteszt (3) kávézó (13) kecsege (6) kecsege citrommártásban (1) kecske (4) kecskemét (1) kecskeragu (1) kedvenc növények (1) kelbimbó (1) keleties serpenyős csirke (1) kelfújt (1) kelkáposzta (3) kelt (3) kenwood (1) kenyér (10) képek (2) keresztény (1) keszeg paprikás lisztben (1) kicsi vú (1) kiflikrumpi (1) kiflikrumpli (7) kifordított kalács (1) kiírás (1) kína (1) kínai kommunista párt (1) kivi (1) knédli (5) kocsonya (2) kocsonyázott csülök (1) kökény (1) kókusz (1) kókusztej (1) kolbász (4) köles (1) köleskása (2) kommunikáció (1) komplementer (1) koncentrációs tábor (1) konfiált császárhús (1) konfitálás (5) konfitált császárhús (1) konfitált liba (1) konfitált liba és birsalma (1) konfitalt mangalicatarja (1) konfitált oldalas (1) könnyű (1) könyvek (1) kora nyári zöldségleves (1) kördés (12) köret (2) korhelyleves (2) körmös pacal (1) körte (3) körteöntet (1) köszméte (1) köszmétés bárány (1) koszorú (1) kougins (1) kovász (4) kovászos kenyér (1) kovászos uborka (7) kovászos uborkalé szósz (1) közel kelet (1) közvélemény kutatás (1) krém (1) krémes (1) krémleves (3) kritika (21) krumpli (10) krumplifőzelék (1) krumpligombóc (2) krumplileves (1) krumplisaláta (1) kucsmagomba (1) kudarc (1) kuglóf (1) kukorica (1) kukoricakenyér (1) kult (1) kultblog (1) kultikus (1) kultúra (1) kultúrsuttyó (1) kürtős kalács (1) kuszkusz (2) lacikonyha (1) lapocka (1) lasagne (4) laskagomba (1) lassan sütött sertéslapocka (1) lassú főzés (1) lassú sütés (2) lazac (5) lazacburger (2) lazacfilé wokos zöldségekkel (1) la pogne (1) lebuj (1) lecsó (1) lekvár (6) lencse (3) lencsefőzelék (1) leves (56) Le Tour de Serpenyő (8) liba (10) libaleves kelkáposztával (1) libamell (2) lilabab (2) lilahagyma (1) lilahagymás sárgarépás kuszkusz (1) lilakáposzta (1) lime mártás (1) lordok caffé (1) ludaskása (1) lúdrizottó (1) maasdamer (1) maccheroni rigati (1) mád (1) máglyarakás (1) magyarország (1) magyaros (3) máj (1) májgombóc leves (1) majomfogó (3) majoránnás húspogácsa (1) mák (3) mákos guba (1) mákos gubó (1) malac (3) malacfül; (1) malacleves (1) malacpofa; (1) malacsült (1) málna (2) málnafagylalt (1) málnaöntet (1) málnaszufflé (1) málnával töltött túrógombóc (1) mandarinos vegyes zöldsaláta (1) mandula (1) mangalica (4) mangalicacomb (1) mangalicacombos egytál (1) mangalicaszűz (2) mangalicaszűz vargányamártással (1) mangalicaszű fügével (1) marha (9) marhafarok (1) marhahús (1) marhahúsleves (1) marhalábszár (2) marhamáj (2) marhamáj tökfőzelékkel (1) marhanyelv (1) marhapofa (2) marhapofa zöldségekkel (2) marhatarja (1) marketing (1) márna (3) marokkó (1) mártás (13) márton (1) mascarpone (1) mascarpone krém (2) meditáció (1) mediterrán (1) mediterrán cukkinilecsó (1) medvahagymás pizza (1) medvahagyma pesto (1) medvehagyma (13) medvehagymás csigák (1) medvehagymás galuska (1) medvehagymás juhtúrós laskagomba (1) medvehagymás juhtúrós sztrapacska (1) medvehagymás juhtúró gombóc (1) medvehagymás krumpli (1) medvehagymás lasagne (1) medvehagymás nokedli (1) medvehagymás szalonnás márna (1) medvehagymás tekercs (1) medvehagymás törtkrumpli (1) medvehagymás vöröslencse (1) medvehagyma krémleves (1) meggy (8) meggyes mákos (1) meggyes rétes (1) meggyfagylalt (1) meggylekvár (2) meggyleves (1) meggyszósz (1) megmondás (1) mélna (1) menta (1) mentás rumos citromsorbet (1) menyhal (1) mezei csiperke (1) mezei gomba (1) mézesmustáros pulyaka (1) minestrone (1) mini (1) morgás (10) mór csicseriborsó leves spenóttal (1) muskotályos borecet (1) mustár (1) mustáros (1) mustáros tarja knédlivel (1) narancs (2) narancsmártás (1) nokedli (1) nudli (1) nyak (1) nyak és zúzapörkölt (1) nyári (1) nyúl (8) nyúlleves (1) nyúlragu (1) nyúlragu spárgával basmati rizzsel (1) ököruszály (1) olasz (13) olcsó (1) olimpia étterem (1) olívabogyó (1) olívaolaj (1) omlett (1) orada (1) orecchiette (3) öregtészta (1) óriás pöfeteg (2) oroszlános borvendéglő (1) őrség (2) ossobuco (1) összefoglaló (1) őszibarack (1) őszibarackos pontyfilé (1) ős kaján (1) őz (1) őzgerinc (1) pácolt (2) padlizsán (4) padlizsán étterem (1) padlizsán zöldbab cukkini paradicsomos szószban (1) paella (3) pak choi (1) pálma (1) pangasius (1) panír (1) pappardelle (1) paprikás krumpli (1) paprikás lisztben (1) paradicsom (23) paradicsommártás (2) paradicsomos csilis cékla zöldbabbal (1) paradicsomos marhafarok (1) paradicsomos pirított zöldségtál (1) paradicsomos zöldbabos újkrumpli (1) paradicsomsaláta (2) paradicsomsalátával (1) parmezán (2) párolt (2) párolt káposzta (2) párolt rizs (1) párolt spárga (1) párolt zöldségek (1) pasta (40) pâte brisée (3) patisszon (1) pecorino (3) pékség (28) penne (5) penne és cukkini (1) penne karfiollal (1) pesto (2) pesztó (2) pikáns halleves (1) pireneusok (1) pirított (1) pirított apróhús (1) pirított édeskömény (1) pirított kalácsszeletek (1) pirított spárga (1) pirított zöldbab krumpli cukkini (1) piros (1) piszke (3) piszkefagylalt (1) piszkeszósz (1) piszketorta (1) pisztácia (1) pisztáciás tésztabatyu (1) pisztráng (5) pisztráng pirított sárgarépával vajbabbal (1) pisztráng sütőtökpürével (1) pite (3) pizza (1) pohárkrém (1) polenta (2) ponty (5) pontyfilé (2) pontyfilé cukkinivel sárgarépával (1) pontyfilé meggyszósszal bazsalikomos krumplipürével (1) póréhagyma (4) póréhagymás szélesmetélt (1) póréhagyma mártás (1) pörkölt (5) portói mártás (1) próbafőzés (1) programajánló (1) puding (1) puliszka (1) pulyka (1) pulykamell (1) puy-i lencse (1) puy i lencse kacsával (1) raclette (1) rácos (1) ragu (13) ragu della nonna (1) ragu leves (1) rajnai rizling (1) rák (2) rakott (3) rakott kel (1) rakott krumpli (2) rakott rántott csirke (1) rakott spárga (1) rakott zöldbab (1) rántott (2) rántotta (2) rántott csirke (1) rántott harcsa (1) rántott szelet (1) ravioli gyöngytyúkkal (1) recep (1) recept (481) reggeli (2) régi magyar konyha (1) rendezvény (10) répa (2) retek (1) reteksaláta (1) rétes (8) rétes húzás (1) ricotta (1) ricottás krumplis gombóc (1) ricottatorta (1) rizibizi (1) rizling (3) rizlinges borjúláb (1) rizlinges vaddisznóragu (1) rizottó (5) rizottógombóc (1) rizs (6) rizses csirke (1) rizses kacsa (1) rizspuding (1) rizspuding vérnarancssziruppal (1) rókagomba (4) rombuszhal (1) rontott (1) ropogós (1) ropogós csípős csirkecomb (1) ropogós csirke (1) ropogós csülök (1) ropogós fogasfilé (1) rote grütze (1) rozmaring (3) rozmaringos aprópecsenye (1) rozmaringos kacsacomb (1) rozmaringos szilvás mascarpone krém (2) rozmaringos zöldborsos szilvaleves (1) rózsabors (2) rózsaborsos birsmártás (1) rózsavíz (1) rózsavizes sült (1) rozskenyér (1) rozsos kenyér (1) rukola (2) rukola pesztó (1) rum (1) sabayon (1) sacher torta (1) sáfrányos sajtmártás (1) saját őrlés (1) sajt (3) sajtmártás (4) sajtmártásban (1) sajtos rakott padlizsán (1) saláta (4) san daniele (1) sárgabarack (1) sárgabaracklekvár (1) sárgabarck (1) sárgarépa (5) savanyú (3) savanyúkáposzta leves (1) savanyú káposzta (1) savanyú káposzta; (1) savanyú krumplileves (1) savanyú tüdőleves csicsókával (1) serepenyős (1) serpenyőben (1) serpenyős csirke vegyes sült zöldségekkel (1) sertés (3) sertéscomb (2) sertéscomb alacsony hőfokon (1) sertéskarbonádli (1) sertésoldalas (1) sertésszűz (6) server (1) setréskaraj (1) shepherds pie (1) shiitake (1) skorpióhal (1) sóban sütés (2) sok kicsi (8) sólet (1) sonka (3) sorbet (1) sörfőző nyúlpecsenyéje (1) sótészta (1) sótésztában sütés (1) sous vide (4) sous vide; (1) spagetti (6) spagetti alla chitarra (1) spaghetti alla carbonara (1) spaghetti alla genovese (1) spanyol (1) spárga (26) spárgakrémleves (1) spárgaszósz (1) spárgás pecorinós tortiglioni (1) spárgás újkrumpli (1) spárga pirított kiflikrumplival (1) spárga sajtmártással (2) spárga terrin (1) spenót (13) spenótos ráksaláta (1) spenótsaláta (1) spenót törökösen (1) stoemp (1) sugo (1) süllő (5) süllö (1) süllőfesztivál (1) süllő vargányamártással (1) sült (33) sült csirke (1) sült pisztráng (2) sült szamóca (2) sült tarja (1) sütemény (3) sütőtök (4) sütőtökpöré (1) sütve (1) svájc (3) szabolcsi töltött káposzta (1) szalag szendvics és kéváház (1) szalonna (3) szamóca (6) szamócafagylalt (1) szamócalekvár (1) szamócaszörp (1) szamócatorta (1) szamócával töltött túrógombóc (1) szamóca chutney (2) szardínia (1) szarvasgerinc (1) szarvasgomba (2) szarvasgombas bavette (1) szárzeller (1) szászi (1) szászi szürkebarát (1) szegfűgomba (6) szegfűgombás zöldségleves krumpligombóccal (1) szegletes lednek (1) szélesmetélt (1) szentiván éj (2) Szent György-hegy (1) szepsy (1) szerb (1) szerver (2) szicíliai töltött barack (1) szigliget (1) szilva (5) szilvalekvár (2) szilvás (1) szilvás rétes (1) szilveszter (1) színesborsos kecskesajt (1) szirén (1) szójaszósz (1) szolgáltatók (1) szolgközl (1) szőlő (2) szorbet (1) szörp (2) sztrapacska (3) szufflé (1) szüret (1) szürkebarát (1) szürkemarha (1) szűzpecsenye (3) tábori (1) tábori koszt (2) taboulleh (1) táfelspicc (1) tagliatelle (1) tállya (1) tarhonya (1) tarja (8) tárkony (1) társadalom (1) tartalomjegyzék (2) tarte tatin (1) tartósítás (2) tavasz (2) tavaszi (1) tavaszi paradicsomos csirkeleves (1) tavaszi zöldségek (1) technika (1) tejes pite (1) tejföl (2) tejfölös céklás fürjleves (1) tejfölös gyöngytyúkleves (1) tejszín (2) tejszínes (1) tekercs (1) temesvári csirke (1) tengeriherkentyű (5) tengeri sügér (1) tengeri sügér fóliában sütve (1) terrin (1) tészta (11) tésztagép (1) tigrisgarnéla (1) tigrisrák (3) tilápia (1) tintahal (1) tiroli rétes (1) tisztított vaj (1) tiszti klub (1) tojás (4) tojásos (1) tojással töltött vagdalt (2) tök (3) tokaj (3) tőkehal (1) tökfőzelék (4) tökmagolaj (1) tökös mákos (1) töltött (3) töltött csirke (3) töltött cukkini (2) töltött gyöngyös (1) töltött kakas (1) töltött káposzta (3) töltött karaj (2) töltött liba (1) töltött libanyak (1) töltött paprika (2) töltött szőlőlevél (1) töltött tök (1) tonhal (4) tönköly (1) tönkölybukta (1) tönkölybúza (1) tönkölycsiga (1) torma (2) tormás birspüré (1) tormás törtkrumpli (1) török (2) törpeharcsa (2) torta (3) tortiglioni (1) törtkrumpli (3) toszkán fehérbabos paradicsomleves (1) toulouse (2) toulouse i kolbász (1) tribujn (1) tüdő (1) tükörtojás (1) turbolya (6) turbolyapesztó (1) turbolyás bárányragu (1) turbolyás kucsmagomba szósz (1) túrógombóc (3) túrós (1) túrós börek (1) túrós csusza (1) túrós rétes (1) tűzugrás (1) tyúk (1) tyúkhúsleves (2) uborkasaláta (3) újév (1) újfokhagyma (2) újfokhagymás cukkinis juhtúrós conchiglie rigate (1) újfokhagymás rizs (1) újkrumpli (8) üldözésés (1) ünnepi ajánló (1) ünnepi menü (1) uránia kávéház (1) utazás (1) vacsora (3) vad (5) vadkacsa (1) vadkacsa leves (1) vadlazac (1) vadrizs (1) vagdalt (3) vaj (2) vajbab (7) vajon pirított vargánya (1) vajrépa (1) vallás (1) vargánya (8) vargányamártás (1) vargányás nyúlragu (1) vargányás rizottó (2) vargányás tönkölycsiga (1) vargánya paradicsommal pirítóssal (1) vasi pecsenye (1) vega (6) vegyes savanyú zöldségleves (1) vegyes zöldsaláta (1) vendégposzt (8) véres hurka (1) vérnarancs (1) vérnarancsszirup (1) verseny (1) vinaigrette (1) vincent (1) vinegrette (1) virtuális (1) virtuális vendéglő (1) vkf (25) vkf12 (1) vkf13 (1) vkf14 (3) vkf22 (1) vkf26 (1) vkf28 (1) vkf33 (2) vkf6 (1) vkf7 (1) vkf 13 (1) vkf 20 (2) vkf 6 (1) vkf 9 (1) vörösbor (1) vörösboros kakas (1) vöröslencs (1) vöröslencse (2) vörösrizs (1) vörös tonhal (2) vps (1) whittingstall (1) wok (11) wok; (1) wokos cékla (1) wokos tigirsrák (1) xantana (3) zellepüré (1) zeller (1) zellerpüré (1) zeller krémleves (1) zilahy ágnes (1) zöldbab (9) zöldbabos újkrumpli (1) zöldbabos zöldborsós krumpli (1) zöldbab lágytojással (1) zöldbors (1) zöldborsó (5) zöldborsóleves (1) zöldborsos tonhal spenóttal (1) zöldborsós újkrumpli (1) zöldborsos vadlazac kardamomos körtével (1) zöldbors mártás (1) zöldésges lasagne (1) zöldfűszeres paradicsomos húsleves (1) zöldsaláta (1) zöldség (5) zöldségágyon sült nyúl (1) zöldségek (4) zöldséges (7) zöldséges lasagne (2) zöldséges tarjás füstölt marhanyelves egytál (1) zöldséges tejszínes pappardelle (1) zöldségleves (6) zöldségleves juhtúrós gombóccal (2) zöldségleves nokedlivel (1) zöldspárga (3) zöldspárga medvehagymával pennével (1) zsálya (1) zsemlegombóc (1) zsemlyegombóc (2) zsízny (1) zúza (1) cékla (1) Címkefelhő

Felhasználási feltételek

A blogban található tartalom tartalom a szerző szellemi tulajdona. A szerző előzetes írásos hozzájárulása nélkül tilos a blog egészének vagy részeinek feldolgozása, újraközlése, értékesítése, továbbadása, kereskedelmi célra történő hasznosítása. Kivételt képeznek azon gyűjtőportálok, ahol nem közlik a teljes írást, csak annak címét, első néhány sorát, a folytatásért a blogra kattint a felhasználó.

Töltött káposzta

2008.12.23. 13:15 lorien

Karácsony előtti utolsó írásként következzék egy újabb kultikusnak nevezhető étel, mégpedig a töltött káposzta, amelynek igen nagy rajongója vagyok. Sokféleképpen készítik ezt a hungarikumnak tartott, ám annak mégsem nevezhető ételt, hiszen a volt Oszmán Birodalom területén mindenhol előfordul valamilyen formában. Ez azonban mit sem von le élvezeti értékéből, sőt. Nem vagyok elkötelezve igazából egyik irányzat felé sem, ha jó minőségű alapanyagokból, kellő alázattal és szakértelemmel készítik, akkor szívesen fogyasztom bármelyiket. Ebből adódóan a saját verzióban is az útkeresés fázisában vagyok, bár egyre jobban tisztul a kép, sőt a legutóbbi, amelyet tegnap követtem el, és amelyről most írni fogok, már csak néhány apró finomítást igényel, ezért is ítéltem "blog-képesnek". Fogyasztói avagy -nevezzük inkább helyesen- rajongói pályafutásom igen hosszúnak mondható, már gyerekkoromban is a kedvenceim közé tartozott. Ennek ellénére eredendően meghatározó volt egyszer az a töltött káposzta, amelyet az égerszögi vadászházban készítettek nekünk, amikor -lassan 8-10 évvel ezelőtt- egy kisebb társasággal bevettük oda magunk ulti-hétvégét tartani. Volt benne minden jó, füstölt húsok, csontok, és töltelék pedig fele részben vaddisznóból készült. A mai napig felejthetetlen élmény. A másik meghatározó stílus, az az erdélyi, füstölt húsokkal, csomborral, kaporral. De nemrégiben disznóvágás után is igencsak emlékezetes tételben volt osztályrészünk, amely hagyományosan készült. Ennyi bevezető után azt hiszem, ideje a lényegre térni.

Hozzávalók
- 1.8-2 kg magalicalapocka
- kb. 250 g kolozsvári szalonna
- kb. 200 g füstölt mangalicatarja
- 150-200 g füstölt parasztsonka
- 600 g kerekszemű barnarizs /a hosszúszemű nem jó/
- 2-3 ek pirospaprika
- 2 tojás
- 1 ek feketebors, 1 tk pirosbors, 3/4 ek fűszerkömény
- só
- csombor, kapor
- 30-40 savanyított káposztalevél
- 2-2.5 kg savanyú káposzta
- 1 palack száraz fehérbor /pl. Szeremley Rizling esetleg egy jobb juhfark/
- 750 ml húsleves /legjobb sertéscsontokból, bordavégekből/
- 1-2 ek zsír (kacsa, liba, sertés)
- 4-5 sonkahagyma vagy 2 közepesen nagy vöröshagyma
- 1 kg mangalica- vagy sertés bordavég /porcos-csontos-húsos/
- 3-4+8 óra

Miután minden alapanyagot beszereztem -a mangalicalapockát már jó előre, hiszen azt nem olyan egyszerű, különesen igazi jó minőségűt, így az 4 napot érlelődött a hűtőben- kizártam magamból a külvilágot. Ugyanis nagyon szeretek töltött káposztát készíteni, megvannak a maga kis rituáléi, és nem jó, ha ebben bármi is megzavar. Kinyitottam az egyik palackot Huba bácsi rizlingjéből, és töltöttem belőle. Megfentem a késem, és nekiálltam felvagdalni a lapockát. Kb. 5x5 mm-es darabokra, esetleg kicsit nagyobbakra, ahogy sikerült. Sokkal jobb ez így, mint a darálva, amikor a húst inkább őrli, kínozza a gép. Természetesen szaftosabb lesz a töltelék. Persze meg kell vele küzdeni. Bevált módszerem szerint próbálok vékony szeleteket vágni, majd azt felcsíkozni, egymás mellé rakosgatni, és aprítani. Annyira jól űzöm már ezt a sportot, hogy mostanság jobbára balesetmentesen megúszom, és elég jól haladok. Eleinte természetesen nem volt ez így, aki erre adja a fejét, nem árt, ha tart a közelben sebtapaszt. Közben nem árt többször megfenni a kést, mert ha a kés életlen, még nagyobb a balesetveszély. Minden fenéskor el lehet kortyolni egy kevés bort is. Amint megvolt a lapocka, jöhet a füstölt áru. Azt lehet valamivel apróbbra is vágni, de nem szükséges. Mindenesetre ezt könnyebb is vagdalni.

A vagdalás végeztével a munka oroszlánrésze már kész is van. Ha volt sérülés, akkor az ordítással feltétlenül /megúsztam/. Finomra vágtam a hagymát, kacsazsíron kissé megpirítottam, épp csak kapjon egy kis színt. A végén enyhén sóztam. Amíg kihűlt,  mozsárban összetörtem a fekete- és pirosborsot és a fűszerköményt. Ez utóbbit nem használja mindenki, ám igen jót tesz a gyomornak a nehezebb ételek emésztésekor, és nem idegen az ízvilága sem. A töltelék sózásával nem árt vigyázni, a füstölt szalona és a húsok nagyban segítenek ebben, éppen csak egy kevésre lesz szükség. Most használtam először hozzá barnarizst, és nem bántam meg. Sokkal komplexebb ízű lett a töltelék. Aggódni nem kell, megpuhul, a sütőben lesz ideje bőven. A bioboltban sikerült igazi kerekszemű bió barnarizst kapni. A hosszúszemű nem igazán jó, azok kevésbé tudják a szaftot magukba szívni, igazából köretnek jó. Szóval, a rizst többször lemostam, leöblítettem. A tölteléknek való húsokat alaposan átdolgoztam, majd megszórtam két evőkanálnyi pirospaprikával, a mozsárban összetört fűszerekkel, hozzáadtam a két tojást, a zsírban pirított hagymát, és ismét jól átdolgoztam, majd belegyúrtam a rizst is egy pohárka bor és kb. másfél deci víz kíséretében. A tojás végett nem kell aggódni, segít összefogni a tölteléket, de egyáltalán nem lesz tőle romlékonyabb, hűvös helyen egy hétig mindenképpen eláll, és az újramelegítéseket is jól fogja tűrni. Mert hogy harmadjára újramelegítve lesz a legfinomabb. De ne rohanjunk annyira előre, még kész sincs.

A káposztalevelek ereit a külső felülről éles késsel levágtam, Ezt feltétlenül meg kell tenni, hogy jól be lehessen csavarni a tölteléket. Nem annyira vészes munka, mint amennyire hangzik. Elővettem a nagy kacsasütő edényem. Az aljára néhány káposztalevelet -a rosszabbak közül- fektettem, hogy mindenütt befedje, majd egy réteg savanyú káposztát terítettem. Erre jöttek a bordavégek, amelyeket egy kicsit megsóztam

Elkezdtem a töltést. A káposztalevelek alsó részébe helyeztem az egy kézzel kissé hengeresre formázott tölteléket, ügyelve, hogy a két szélén maradjon még levélrész. A széleket visszahajtottam, majd közepesen feszesre felgöngyöltem a leveleket, és aránylag feszesen egymás mellé helyeztem őket, minél jobb térkitöltéssel. Amint megvolt egy teljes réteg, meghintettem egy kevés csomborral, amelyet még nyár végén kaptam Chiliitől, és szárított kaporlevéllel /decemberben jobb, mint a friss/, és egy teáskanálnyi pirospaprikával. Erre jött egy réteg savanyú káposzta, majd újra a megtöltött káposztalevelek, erre a fűszerek és a savanyú káposzta. Sajnos 3 töltelékkel kevesebb lett, mint hogy teljesen kitöltse a teret, így a hiányzó részt szintén savanyú káposztával töltöttem ki. 

A töltelékes tálba /semmi sem veszik kárba/ beleöntöttem a maradék bort, a húslevet, és még kb. 3-4 dl vizet, kissé megsóztam, és összekevertem. Nem árt óvatosnak lenni, a káposzta is sós. Felöntöttem az edényt. Akkor jó, ha éppen ellepi, ha még nem, pótolni kell.  A tetejét befedtem káposztalevelekkel, kicsit a széleken benyomkodva. A sütőt a legkisebb fokozatra vettem (80-100 fok), és bő 8 órára betettem. 4 óra múlva már kellően átmelegszik, ekkor ellenőriztem a sózást, de pont jó volt, ezért nem is bántottam. Jó négy óra múlva felkeltem /hajnali fél 3 körül/, elzártam, kivittem az erkélyre a hidegbe, visszafeküdtem.

Reggel, ahogy végeztem a piacolással és az egyéb vásárlással, rögtön az volt az első, hogy kivettem belőle egy emberes adagot kóstolásra. Jó sok tejföllel meglocsolva tálaltam magamnak. Elégedett voltam vele, ez már majdnem az, amit elképzeltem, esetleg egy árnyalatnyit még csökkenteni fogom legközelebb a füstölt áru arányát, de tényleg csak egy kicsit:) Amikor majd enni fogjuk, alacsony hőmérsékleten az egészet újramelegítjük. Bő egy óra szükséges neki. Harmadjára újramelegítve a legfinomabb.

Mindenkinek Boldog Karácsonyt Kívánok!

9 komment

Címkék: recept gasztronómia főétel töltött káposzta kultikus

A bejegyzés trackback címe:

http://lorien.blog.hu/api/trackback/id/tr3838238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

Izbolygo 2008.12.23. 13:41:40

Az én emberem Mikulás napjára készített egy bitang nagy adagot. Nála is csombor, kapor volt az alap, sűríteni pedig leturmixolt káposztával sűrítette. Én ritkán eszek ilyesmit, de az nagyon jó volt! Most olvasom neki a Te verziódat és csillog a szeme a sütős megoldástól!:-)
Boldog Karácsonyt Nektek!

phzs 2008.12.23. 15:14:18

Ez a sütős megoldás sok pluszt kihozhat az ízekből, csak lenne bátorságom 8 órát otthagyni az ételt. Én különben pörköltalappal indítok, és köménymag, babérlevél a fő fűszer, és a szaftja is jó piros.

ecet-es-olaj.freeblog.hu/archives/2007/12/19/Savanyu_kaposztak/#comments

lorien · http://lorien.blog.hu 2008.12.23. 15:31:53

Ízbolygó!
:)
Nálam a sűrítés értelemszerűen teljesen hiányzik, bár szaftja majd csak az alsóbb rétegekben lesz.

phzs!
Nincs abban semmi olyan, amitől tartanod kellene. Eleinte mondjuk én is óvatosabb voltam, de pár töltött káposzta, meg a rengeteg konfitálás és alacsony hőfokon történő sütés azért ad egyfajta biztonságérzetet. Egyszerűen nem történhet semmi probléma, simán merek mellette aludni is, vagy akár pár órára magára is hagyom.
Nálam a pirospaprika alig jelenik meg, és akkor is inkább csak a töltelékben. Egyébként nem érzem hiányát. Az az egy teáskanálnyi, ami a szaftba került és ami esetleg kiodódott a töltelékből, pont elég. De mint írtam is, a többi iskolában sem látok semmilyen kivetnivalót, mind jó lehet, és amúgy is pont az a jó ebben az ételben, hogy ahány ház, annyi féleképpen készítik.

Papp Sanyi 2008.12.23. 18:56:11

Mi angolszalonnát használunk füstölt árunak. Bár jómagam nem vagyok nagy rajongója a töltött káposztának, de fogyasztom azért ;). Én a Nyírségben ettem őzhúsból készítettet, azt is vadászok követték el.
Felénk a 7. melegítést tartják fordulópontnak :) igaz azt soha nem éri meg!
Gratulálok hozzá és kellemes ünnepeket!

Zsuzsi főz 2008.12.23. 19:09:17

Hát, tudsz élni, annyi szent! Mi karácsonykor anyukámét esszük, én két ünnep közt rugaszkodom neki.
Boldog Karácsonyt Nektek!!

chilii 2008.12.23. 22:30:16

Nagyon rendben lévő recept! Főleg a bor! ;) Én mondjuk csak két és fél órát sütögettem, nem merem csapágyasra járatni a villanyórát.

John Deer 2008.12.24. 12:35:02

Hello,
az egybesült fasírtodat megcsináltam karira, csoda jól sikerült. Borjú combból készült. Köszi a leborítós formás ötletet. Jó a blogod, köszi. Boldog Karácsonyt!!

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2008.12.25. 12:14:43

Boldog karit! A disznóságokat mi ki szoktuk váltani/mérsékelni füstölt libacombbal és/vagy füstölt marhaszeggyel. De ha disznóság, akkor mehet abba a káposztába jó fűszeres kalbász is. Foszlós fehér kenyér melléje.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2008.12.25. 12:16:48

Mi vörösbort iszunk hozzá, öntünk bele:) Száraz cabernet sauvignon, szekszárdi. pl., de volt már ausztrál shirazzal is.