Mostanában egy kicsit túltengenek a tésztás ételek, de ezek nagyon is jók a rohanó hétköznapok ételeiként. Egyszerű, gyors, mindennek a tika a jó minőségű alapanyag. Persze nem csak hétközben lehet tésztát készíteni :), bár nálunk ez a jellemző. Miután holnap reggel elutazunk, ma este tervezett készletgazdálkodást folytattam: többek között volt a hűtőben egy kis füstölt parasztsonka, különböző sajtok, tejszín, ez már adja is magát, tovább nem is válogattam. A sajtok közül külön említést érdemel az egyik: a Garabonciásban vásároltam egy törkölykéregben hosszú ideig érlelt olasz hegyi sajtot. Igen régen kóstoltam ennyire egyedi sajtot, ízében tényleg nagyon jól ott van a törköly, állaga pedig a szokásos érlelt kemény hegyi sajté. A sajtmártásban a domináns aromás sajtot ez adta. A végeredmény jó lett, bár új sót használok és ebből kifolyólag kissé túlsóztam a tésztafőző vizet. Azóta megittam egy palack szódát :)
Hozzávalók /2 adag/
- 300 g fusilli
- 60 g füstölt parasztsonka /vagy feketerdő/
- 2 ek olívaolaj vagy vaj
- 150-180 g sajt, legalább 2-3 féle és az egyik legyen csak erős aromájú
- 250 ml tejszín
- frissen őrölt tarkabors, frissen reszelt szerencsendió
- 3 gerezd fokhagyma
Tegyük fel a tésztafőző vizet, ha forr, sózzuk és tegyük bele a tésztát. Annyi ideig főzzük, amelyet a csomagoláson feltüntetnek. A munkát gyakorlatilag elég ekkor kezdeni, a rendelkezésre álló 10-12 perc alatt kis gyakorlattal minden elvégezhető. A sonkát szeljük vékonyra és vágjuk ujjnyi vastag csíkokra, bőrre merőlegesen. Persze csak képletesen, a bőre nem kell :). A fokhagymát kés lapjával elnyomkodtam, közepesre aprítottam. Eközben felmelegedett az új nagy serpenyőm is /Ikeás cucc, 32 cm rozsdamentes teflon, súlyos egyéniség/, megfuttatam az olajat, és rádobtam a fokhagymát, Amint lett egy kis színe, hozzáadtam a sonkát és közepes lángon kissé megpirítottam, majd felöntöttem tejszínnel, megszórtam jó sok frissen őrölt borssal és egy negyed frissen reszelt szerecsendióval. Rádobtam a durvára reszelt sajtot, amelyet folyamatos kavargatás mellet felolvasztottam. A mártást sózni nem kell, a sonka és a sajt valószönűleg pont eleget tartalmaz. Ekkorra pont kifőtt a tészta, gyorsan rászedtem a mártásra, óvatosan összeforgattam és tálaltam.
Érdemes serpenyőben tálalni, mindenki innen szedhet magának. Nem kell külön sajtot adni hozzá, van benne elég és csak bezavarna egy újabb fajta. Esetleg egy kis frissen őrölt borsot lehet rá tekerni. Aperitifként grappa vagy törkölypálinka, utána pedig egy jó száraz szamorodni vagy egy öreg furmint jól csúszik. Hmm, az étel elkészítése hamarébb megvolt, mint hogy most megírtam. :)
Utolsó kommentek