A vagdalt lenne az egyik legjobb büfé- vagy bisztró-jellegű ételünk. Sokoldalúan felhasználható, főételként főzelékhez ideális feltét, de hidegen szendvicsbe, vagy hidegtálra is kiválóan alkalmas. Azért a feltételes mód, mert rengeteg bűnt elkövetnek ellene, és kevés olyan megbízható hely létezik /egyet sem tudok/, ahol nem szójából, hulladék húsból, ipari szalonnából és zsemlemorzsának csúfolt ipari kenyérhulladékból álló egyveleget kapnánk minőségi alapanyagokból összeállított helyett. Arról pedig végképp ne is álmodjunk, hogy darált hús helyett valóban vagdaltat kapjunk /pedig innen ered a név!/, manapság erre nem jut idő. Jellemzően, már az Ínyesmester is általánosan elterjedt problémaként említi ezt, pedig 80-100 év is eltelt azóta. Tehát mindenképpen jobban járunk, ha magunk készítjük.
Hozzávalók
- 600 g marhacomb
- 600 g sertéslapocka
- 2 zsemle vagy kifli
- 100 ml tej
- só, 1-1 kk. fehérbors, feketebors, mustármag, koriander-mag, édeskömény-mag
- petrezselyemzöld, zellerzöld, koriander-zöld, 1 ág rozmaring levelei
- 1 fej lilahagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 60-70g zsemlemorzsa
- 1 tojás
- 2-3 ek. liba- kacsa- vagy sertészsír
- 4 főtt tojás
A tojásokat 10 perc alat keményre főztem, kihűtöttem. A kifliket kézzel nagyjából széttépkedtem, tejbe áztattam, közvetlenül felhasználás előtt kinyomkodtam. A húsokat késsel felvagdaltam. A munka legnagyobb részét ez adja, de kis rutinnal és borotvaéles szakácskéssel elég jól lehet haladni, fél óra alatt meg is voltam vele. Egy jófajta kétkaros zöldfűszer-aprító vagy kínai bárd is jó szolgálatot tehet. A fűszereket nagyszemű tengeri sóval serpenyőben pattogásig hevítettem, majd mozsárban alaposan összetörtem. Egy evőkalnyi zsíron kissé megpirítottam a finomra vágott lila- és fokhagymát, miközben összevágtam a zöldfűszereket is. A főtt tojások kivételével minden hozzávalót jól összedolgoztam, majd egy sütőformát kikentem zsírral, és az aljára egyenletesen kb. 2 cm vastagon tettem a vagdaltból. A 4 tisztított egész főtt tojást ráhelyeztem, majd ráhalmoztam a maradék vagdaltat. Egy tepsit alaposan kizsíroztam, ráborítottam a sütőformát, és 200 fokra előmelegített sütőbe raktam. Kb. 40 perc múlva, amikor már kissé megszilárdult és összébb húzodott a vagdalt, óvatosan leemeltem a formát, egy kis zsírt kentem a tetejére, és időnként meglocsolgatva még 50 percet sütöttem. Szeletelés és tálalás előtt 20 percet szükséges pihentetni. Az egyik legideálisabb körete a tökfőzelék, most ez készült hozzá /kovászos uborka levével, sok-sok házi tejföllel/. 4-5 napig hűtőben eltartható.
Utolsó kommentek