Ezt a paradicsomlevest nemrégiben láttam Mammánál. Amint elolvastam, azonnal eldöntöttem, hogy márpedig ilyet nekem is kell készítenem! A levesek nálunk különben is nagyon fontosak, mondhatni, a népélelmezés gerincét alkotják. Amikor úgy alakul egy hétvége, hogy nem főzök, a rákövetkező hét alatt legjobban a leves hiányzik, amelyet rendszerint ipari mennyiségben készítek, keddig-szerdáig ki is tart általában. Amikor az ember késő este hazaesik a munkából /és az uszodából/, nincs is jobb gyorssegély, mint egy tányér forró, gőzölgő leves! Még nyáron is, természetesen leszámítva az extrém kánikulát.
Ennek a levesnek sajnos nem volt a legjobb fogadtatása, talán a magyar ízlésnek a benne főtt /de mégis egyben maradt/ kenyérdarabkák kissé meghökkentőnek, akár bizarrnak is hathatnak. Érdekes ez, hiszen életem párja általában ennél sokkal nyitottabb az újdonságokra, magához mérten még Piros is sokkal nyitottabban fogadta /azért ő nem repetázott/. Mindegy, a lényeg, hogy nekem nagyon bejön, alig várom, hogy hazaérjek, és az utolsó adagot is betermeljem. /Azonnal visszahűtve a maradék két napig hűtőben eltartható, csak még jobban besűrűsödik/
Hozzávalók /kb. 7-8 adag/
- 2 doboz hámozott paradicsomkonzerv /2*400g/
- 200 g száraz fehérbab
- 1.2-1.3 l zöldség alaplé (+ kb. 600 ml a bab párolásához)
- 2 ek olívaolaj
- 2 fej vöröshagyma
- 1 kisebb fej fokhagyma
- 20 deka házi sütésű, tömörebb, kovászos kenyér /a bolti felpumpált nem jó/
- só, bors bazsalikom, kakukkfű
- tálaláskor olívaolaj és fontina sajt
Előző este bő vízben beáztattam a babot, majd másnap bő egy óra alatt csendes tűzön puhára pároltam zöldség alaplében. A hagymákat felaprítottam, olívaolajon megpirítottam, majd hozzáadtam a paradicsomkonzerveket, és 6-7 deci alaplét. Sóztam, borsoztam, majd vágtam hozzá egy kis zöldfűszert is. Forrástól számítva 20 percig csendesen bugyborékoltattam, majd hozzáadtam a kis darabkákra vágott /tépni is lehet/ kenyeret, és még valamennyi alaplét. A jófajta kovászos, hosszú kelesztésű házi kenyér nem fog szétesni, viszont jól sűrít /bioboltokban is kapni hasonlót/. 10 perc további csendes főzés, majd jöhet a bab és még zöldségalaplé. Újabb 10 perc csendes bugyborékoltatás, ekkor még egy kisebb adag zöldségalaplével hígítottam rajta, beállítottam a sózást, jól megszórtam vágott bazsalikommal. Összeforraltam, és lehet tálalni. Tegyünk a tányér aljára pár hajszélvékony szeletke fontina sajtot, szedjük rá a levest, arra pedig jöhet néhány csepp olívaolaj. Mennyei! Mammának igaza van, a fontina tényleg nehezen helyettesíthető mással!
Utolsó kommentek