lorien

Gasztronómiai beszámolóim. A konyhában és környékén elkövetett akciók, sikerek , kudarcok.

A recepteknél kérem figyelembe venni, hogy egy elátkozott, hőfokszabályozós, nem légkeverős gázsütőt használok.

A blog.hu megszüntette a regisztráció nélküli kommentelést. Szívesen várok visszajelzést e-mailben a lorien.hu kukac gmail.com címre azoktól, akik megosztanák velem véleményük, de ehhez nem szeretnének itt regisztrálni.

Utolsó kommentek

Google translate

Kávékorzó - független kávémagazin


Címkék

áfonya (1) afrika harcsa (1) ajánló (4) ajvár (1) alacsony hőfokon (2) alapanyag (2) alaplé (1) alapok (3) alma (6) almaszósz (1) almás kalácspuding (1) almás rétes (1) amandine (1) ananászos mascarpone krém (1) anansz (1) angelo kávézó (2) aszalt paradicsom (1) aszalt szilva (2) aszalt szilvás nyúl (1) ázsia (3) bab (10) bab; (1) bableves (1) badacsony (2) baki (3) balzsamecet (2) barack (2) baracklekvár (3) baracklekváros (1) bárány (5) báránycsülök; (1) bárányleves (1) báránymáj (1) bárányvese (1) barnarizs (1) baromfiudvar (3) barramundi (2) basmati rizs (1) bavette (2) bazsalikom (3) bébicukkini (1) bébisárgarépa (4) becsinált (1) bécsi krumplisaláta (1) bécsi szelet (1) belga (1) belsőség (3) bélszín (1) bélszín budapest módra (1) beszámoló (6) birka (2) birkapörkölt (1) birs (6) birsalma (3) birsalmamártás (1) birsalmás kalácspuding (1) birsalmás mákos rétes (1) birsmártás (3) birspüré (1) blogkóstoló (8) bodzaszörp (2) bodzavirág (1) bogrács (3) böjt (1) bolognese (1) bonchidai (1) boocafe (1) bor (13) bordáskel (1) bordelaise mártás (1) börek (2) borjú (5) borjúkaraj (2) borjúlapocka zöldborsóval (1) borjúpofa (1) bormártás (2) bőrös karaj (1) Bőrös malackaraj (1) bőrös malackaraj sült (1) bors (1) borscs (1) borsos tonhal meggyszósszal (1) brancin (1) breton palacsinta (1) briós (1) brokkli (1) brokkoli (4) brokkolipüré (1) brokkoli krémleves (1) bukta (2) bulgur (5) bulgursaláta (2) bundázott (1) burek (2) burgonyagombóc (1) burgonya gratin (1) busa (1) bussay (1) cafe frei (1) cannelloni (1) cápa (1) cápaharcsa (1) cápaharcsa zöldbabfőzelékkel (1) cápa spenóttal (1) capunti (1) carbonara (2) casa moro (1) cassoulet (2) cékla (14) céklaleves (2) céklasaláta (1) céklás marhafarok (1) ceruzabab (3) cézár (1) chili (3) chili con carne (1) chutney (3) cikksorozat (1) Címkék (1) cipal (1) citrom (5) citromfű mártás (1) citromos fűszeres karaj (1) citromos fűszres tarja (1) citromos zöldfűszeres vaj (1) citromszorbet (1) citrus (3) citrusmártás (1) clafoutis (1) Cocido montañé (1) comb (1) comté (1) conchiglie rigate kolbásszal (1) coq au vin (1) Coq à la bière (1) créme brulée (1) crème fraîche (1) csacsihal (1) császárhús (1) cseh (1) cserép; (1) cseresznye (2) cserke (1) csevap (2) csevapcsicsa (1) csicseriborsó (2) csicsóka gratin (1) csiga (8) csikemell sült zöldségekkel (1) csili (1) csilis bab (1) csilis citromos szójás szósz (1) csilis pontyfilé (1) csilis ropogós pontyfilé cukkinifőzelékkel (1) csipkebogyó (1) csipkebogyó mártás (1) csípős csirkemell (1) csirke (17) csirkecomb (3) csirkemáj (1) csirkemell (4) csirkepörkölt (1) csirke curry (1) csirke sörtésztában (1) csőben sült kelkáposzta (1) csokoládé (4) csokoládépuding (1) csokoládés (1) csokoládészofflé (1) csokoládétorta (1) csorba (1) csuka (13) csuka szalonnával hagymával (1) csuka turbolyával (1) csülkös bab (1) csülök (6) cukkini (21) cukkinifőzelék (2) cukrászat (6) curry (3) currys kecske (1) dalmácia (1) darázsfészek (1) desszert (37) diéta (34) diéta megszorításokkal (2) dió (1) diós rizs (2) disznótor (1) disznótoros (1) disznóvágás (1) dödöle (1) dolgok (1) duma (4) durbincs (1) édeskömény (6) édesköménygumó (1) édesköményleves gyöngybabbal kiflikrumplival (1) édesség (1) édes savanyú csípős (1) egészben sült liba töltve (1) egészben sült tarja (1) egyben sült barramumdi (1) egyben sült rostélyos (1) egyszerű (11) egytál (31) egytálétel (4) élesztő mentes (1) életmód (4) elmélkedés (3) előétel (20) előtel (1) elzászi rizlinges kakas (1) eper (1) erdei gombás (1) erdei gombás kakas (1) erdőbénye (3) erdőbénye pincefesztivál (3) eredei gomba (1) eritritol (1) és (1) észak afrika (3) észak afrika marharagu (1) étterem (8) étteremkritika (1) fácán (2) fácáncomb vajbabbal (1) fagylalt (4) fahéj (1) fánk (1) farfalle (1) fehérborban párolt marhalábszár (1) fehér marharagu (1) fejtett bab (3) fejtett bab paradicsomszószban (1) feketeretek (1) fekete kardamom (1) felfújt (1) felhívás (9) felsál (2) felvágott (1) fesztivál (1) ficelle picard (1) figlmüller (1) filé (1) filei (1) filézés (1) flekken (1) főétel (162) fogas (2) fogasfilé (1) fokhagyma (4) fokhagymás csilis capellini (1) fokhagymás csilis feketekagyló (1) fokhagymás spenót (1) fokhagyma krémleves (1) fondü (1) főtel (1) főtt füstölt marhanyelv (1) főtt hús (1) főzelék (6) fő az egészség (1) francia (11) francia hagymaleves (1) francine (2) fratin (1) fréginat (1) fúétel (1) füge (2) füge gorgonzolával (1) fürj (1) furmint (1) furmintos marharagu (1) furmintos tyúk mezei gombákkal (1) fusilli (4) fusilli sonkás (1) füstölt (1) füstölt marhanyelv (1) füstölt sonka (1) füstölt tarjás csirkés paella (1) fűszeres csirke újkrumplival (1) fúziós (1) fúziós csirkeleves vargányával (1) gabona (1) galamb (1) galette comtoise (1) garbure (1) garnéla (1) gascogne (1) gasztrnómia (4) gasztró (1) gasztrobűnök (1) gasztronauta (1) gasztronómai (1) gasztronómia (517) gasztronómia; (1) gerinc töltve (1) gersli (2) gesztenye (1) gesztenyekrémleves (1) gesztenyepüré (1) gida (1) Giro (3) gnocchi (3) gomba (7) gombamártás (1) gombóc (6) göngyölt karaj (1) göngyölt szalonna (1) gorgonzola (3) gorgonzola cukkini paradicsom (1) görög joghurt (1) gőzölt pirított (1) gőzölt spárga (1) gratin dauphinois (1) grill (4) grillezett patisszon (1) grillezett szardínia (1) grillkolbász (1) grízgombóc (1) gulyás (3) gyömbér (4) gyömbéres halleves (1) gyöngyhagyma (1) gyöngytyúk (2) gyors (19) gyros (1) gyümölcs (2) gyümölcskenyér (1) gyümölcsleves (4) gyümölcsös (1) hagyma (6) hagymalekvár (1) hajdina (1) hajdinakása (2) hajdinasaláta (1) hal (91) halászlé (1) halleves (4) hamburger (1) harcsa (5) harcsafilé spárgával sabayonnal (1) harcsapörkölt (1) harcsfilé (1) határeset (1) hátszín (2) havanna kávézó és teaház (1) házitészta (1) házi tészta (1) hegyalja (2) hegyi ragu (1) hegymagas (1) hekk (1) hellókarácsony (1) helyrehozatal (1) hétdolog (1) hidegkonyha (3) hirtelen sütés (1) hollandi mártás (2) homár (1) horvátország (1) humor (1) hurka (1) húsleves (2) húsmentes (38) húsos (1) húspogácsa (2) húsvét (1) idei liba (1) india (1) indiai (1) ínyesmester (5) jamaica (1) jégsaláta (1) jérce (1) joghurt (2) joghurtos kapros öntet (1) jótékonyság (1) juhtúró (13) juhturó (1) juhtúrós paradicsomos cékla (1) juhtúrós szalonnas farfalline (1) juhtúrós töltött paprika (1) juliska (1) juliska bab (2) kacsa (9) kacsaaprólék leves (1) kacsacomb (1) kacsagombóc leves (1) kacsamell (1) kacsasült (1) kagyló (4) kagylótészta (1) kagylótészta és karfiol (1) kairói (1) kakaó (1) kakas (4) kakaspörkölt (1) kakukkfüves citromos csilis pisztráng (1) kakukkfüves süllőfilé (1) kalács (2) kapor (2) káposzta (4) káposztás börek (1) káposztás rétes (1) kapros (1) kaprós túrógombóc (1) karaj (8) karalábé (1) karamell (2) karamellben pirított zöldségek (1) karamellizált almatorta (1) karamellkrém gyümölcskenyérrel (1) karamelltorta (1) kárász (1) kardamom (2) kardamomos málnás joghurtos öntet (1) kardhal fűszeres vajjal (1) karfiol (8) karfiolfasírt (1) karfiolleves (1) karfiol juhtúróval gnocchival (1) karfiol krémleves (1) karhal (1) karmonádli céklával (1) karmonádli krumpligombóccal (1) kávé (15) kávéház (3) kávéházi teszt (12) kávéteszt (3) kávézó (13) kecsege (6) kecsege citrommártásban (1) kecske (4) kecskemét (1) kecskeragu (1) kedvenc növények (1) kelbimbó (1) keleties serpenyős csirke (1) kelfújt (1) kelkáposzta (4) kelt (3) kenwood (1) kenyér (10) képek (2) keszeg paprikás lisztben (1) kicsi vú (1) kiflikrumpi (1) kiflikrumpli (7) kifordított kalács (1) kiírás (1) kivi (1) knédli (5) kocsonya (2) kocsonyázott csülök (1) kökény (1) koktélparadicsom (1) kókusz (1) kókusztej (1) kolbász (4) köles (1) köleskása (2) komplementer (1) konfiált császárhús (1) konfitálás (5) konfitált császárhús (1) konfitált liba (1) konfitált liba és birsalma (1) konfitalt mangalicatarja (1) konfitált oldalas (1) könnyű (1) könyvek (1) kora nyári zöldségleves (1) kördés (12) köret (2) korhelyleves (2) körmös pacal (1) körte (3) körteöntet (1) köszméte (1) köszmétés bárány (1) koszorú (1) kougins (1) kouign amman facile (1) kovász (4) kovászos kenyér (1) kovászos uborka (7) kovászos uborkalé szósz (1) közel kelet (1) közvélemény kutatás (1) krém (1) krémes (1) krémleves (3) kritika (21) krumpli (10) krumplifőzelék (1) krumpligombóc (2) krumplileves (1) krumplisaláta (1) kucsmagomba (2) kudarc (1) kuglóf (1) kukorica (1) kukoricakenyér (1) kultikus (1) kürtős kalács (1) kuszkusz (2) lacikonyha (1) lapocka (1) lasagne (4) laskagomba (1) lassan sütött sertéslapocka (1) lassú főzés (1) lassú sütés (2) Lastet (1) lazac (5) lazacburger (2) lazacfilé wokos zöldségekkel (1) la pogne (1) lebuj (1) lecsó (1) lekvár (6) lencse (3) lencsefőzelék (1) leves (57) Le Tour de Serpenyő (30) liba (10) libaleves kelkáposztával (1) libamell (2) liguria (1) lilabab (2) lilahagyma (1) lilahagymás sárgarépás kuszkusz (1) lilakáposzta (1) lime mártás (1) lordok caffé (1) ludaskása (1) lúdrizottó (1) maasdamer (1) maccheroni rigati (1) mád (1) máglyarakás (1) magyaros (3) máj (1) májgombóc leves (1) majomfogó (3) majoránnás húspogácsa (1) mák (3) mákos guba (1) mákos gubó (1) malac (3) malacfül; (1) malacleves (1) malacpofa; (1) malacsült (1) málna (2) málnafagylalt (1) málnaöntet (1) málnaszufflé (1) málnával töltött túrógombóc (1) mandarinos vegyes zöldsaláta (1) mandula (1) mangalica (4) mangalicacomb (1) mangalicacombos egytál (1) mangalicaszűz (2) mangalicaszűz vargányamártással (1) mangalicaszű fügével (1) marha (9) marhafarok (1) marhahús (1) marhahúsleves (1) marhalábszár (2) marhamáj (2) marhamáj tökfőzelékkel (1) marhanyelv (1) marhapofa (2) marhapofa zöldségekkel (2) marhatarja (1) márna (3) marokkó (1) mártás (13) márton (1) mascarpone (1) mascarpone krém (2) mediterrán (1) mediterrán cukkinilecsó (1) medvahagymás pizza (1) medvahagyma pesto (1) medvehagyma (14) medvehagymás csigák (1) medvehagymás galuska (1) medvehagymás juhtúrós laskagomba (1) medvehagymás juhtúrós sztrapacska (1) medvehagymás juhtúró gombóc (1) medvehagymás krumpli (1) medvehagymás lasagne (1) medvehagymás nokedli (1) medvehagymás szalonnás márna (1) medvehagymás tekercs (1) medvehagymás törtkrumpli (1) medvehagymás vöröslencse (1) medvehagyma krémleves (1) meggy (8) meggyes mákos (1) meggyes rétes (1) meggyfagylalt (1) meggylekvár (2) meggyleves (1) meggyszósz (1) mélna (1) menta (1) mentás rumos citromsorbet (1) menyhal (1) mezei csiperke (1) mezei gomba (1) mézesmustáros pulyaka (1) minestrone (1) mini (1) Molise (1) morgás (10) mór csicseriborsó leves spenóttal (1) muskotályos borecet (1) mustár (1) mustáros (1) mustáros tarja knédlivel (1) narancs (2) narancsmártás (1) navarrai pisztráng (1) nokedli (1) nudli (1) nyak (1) nyak és zúzapörkölt (1) nyári (1) nyúl (9) nyúlleves (1) nyúlpaprikás (1) nyúlragu (1) nyúlragu spárgával basmati rizzsel (1) ököruszály (1) olasz (14) olcsó (1) olimpia étterem (1) olívabogyó (1) olívaolaj (1) omlett (1) orada (1) orecchiette (4) öregtészta (1) óriás pöfeteg (2) oroszlános borvendéglő (1) őrség (2) ossobuco (1) összefoglaló (1) őszibarack (1) őszibarackos pontyfilé (1) ős kaján (1) őz (1) őzgerinc (1) pácolt (2) padlizsán (4) padlizsán étterem (1) padlizsán zöldbab cukkini paradicsomos szószban (1) paella (3) pak choi (1) palacsinta (1) pálma (1) pangasius (1) panír (1) pappardelle (1) paprikás krumpli (1) paprikás lisztben (1) paradicsom (25) paradicsommártás (3) paradicsomos bab (1) paradicsomos csilis cékla zöldbabbal (1) paradicsomos marhafarok (1) paradicsomos pirított zöldségtál (1) paradicsomos zöldbabos újkrumpli (1) paradicsomsaláta (2) paradicsomsalátával (1) parmezán (2) párolt (2) párolt káposzta (2) párolt rizs (1) párolt spárga (1) párolt zöldségek (1) pasta (42) pâte brisée (3) patisszon (1) pecorino (3) pékség (28) penne (5) penne és cukkini (1) penne karfiollal (1) pesto (2) pesztó (2) pezsgő (1) pezsgős csirke (1) pikáns halleves (1) pireneusok (1) pirított (1) pirított apróhús (1) pirított édeskömény (1) pirított kalácsszeletek (1) pirított spárga (1) pirított zöldbab krumpli cukkini (1) piros (1) piszke (3) piszkefagylalt (1) piszkeszósz (1) piszketorta (1) pisztácia (1) pisztáciás tésztabatyu (1) pisztráng (6) pisztráng pirított sárgarépával vajbabbal (1) pisztráng sütőtökpürével (1) pite (3) pizza (1) pohárkrém (1) polenta (2) ponty (5) pontyfilé (2) pontyfilé cukkinivel sárgarépával (1) pontyfilé meggyszósszal bazsalikomos krumplipürével (1) póréhagyma (4) póréhagymás szélesmetélt (1) póréhagyma mártás (1) pörkölt (5) portói mártás (1) Poularde au champagne (1) primo (1) próbafőzés (1) programajánló (1) provánszi sült paradicsom (1) puding (1) puglia (1) puliszka (1) pulyka (1) pulykamell (1) puy-i lencse (1) puy i lencse kacsával (1) raclette (1) rácos (1) ragu (13) ragu della nonna (1) ragu leves (1) rajnai rizling (1) rák (2) rakott (3) rakott kel (1) rakott krumpli (2) rakott rántott csirke (1) rakott spárga (1) rakott zöldbab (1) rántott (2) rántotta (2) rántott csirke (1) rántott harcsa (1) rántott szelet (1) ravioli gyöngytyúkkal (1) recep (2) recept (505) reggeli (2) régi magyar konyha (1) rendezvény (10) répa (2) retek (1) reteksaláta (1) rétes (8) rétes húzás (1) ricotta (1) ricottás krumplis gombóc (1) ricottatorta (1) rizibizi (1) rizling (3) rizlinges borjúláb (1) rizlinges vaddisznóragu (1) rizottó (6) rizottógombóc (1) rizs (7) rizses csirke (1) rizses kacsa (1) rizspuding (1) rizspuding vérnarancssziruppal (1) rókagomba (4) rombuszhal (1) rontott (1) ropogós (1) ropogós csípős csirkecomb (1) ropogós csirke (1) ropogós csülök (1) ropogós fogasfilé (1) rote grütze (1) rozmaring (3) rozmaringos aprópecsenye (1) rozmaringos kacsacomb (1) rozmaringos szilvás mascarpone krém (2) rozmaringos zöldborsos szilvaleves (1) rózsabors (2) rózsaborsos birsmártás (1) rózsavíz (1) rózsavizes sült (1) rozskenyér (1) rozsos kenyér (1) rukola (2) rukola pesztó (1) rum (1) sabayon (1) sacher torta (1) sáfrányos sajtmártás (1) saját őrlés (1) sajt (3) sajtmártás (4) sajtmártásban (1) sajtos rakott padlizsán (1) saláta (4) Salmorejo Cordobés (1) san daniele (1) sárgabarack (1) sárgabaracklekvár (1) sárgabarck (1) sárgarépa (5) savanyú (3) savanyúkáposzta leves (1) savanyú káposzta (1) savanyú krumplileves (1) savanyú tüdőleves csicsókával (1) secondi (1) serepenyős (1) serpenyőben (1) serpenyős csirke vegyes sült zöldségekkel (1) serrano sonka (1) sertés (3) sertéscomb (2) sertéscomb alacsony hőfokon (1) sertéskarbonádli (1) sertésoldalas (1) sertésszűz (6) setréskaraj (1) shepherds pie (1) shiitake (1) skorpióhal (1) sóban sütés (2) sok kicsi (9) sólet (1) sonka (3) sör (1) sorbet (1) sörfőző nyúlpecsenyéje (1) sótészta (1) sótésztában sütés (1) sous vide (4) sous vide; (1) spagetti (6) spagetti alla chitarra (1) spaghetti alla carbonara (1) spaghetti alla genovese (1) spanyol (8) spárga (27) spárgakrémleves (1) spárgaszósz (1) spárgás pecorinós tortiglioni (1) spárgás újkrumpli (1) spárga pirított kiflikrumplival (1) spárga sajtmártással (2) spárga terrin (1) spenót (13) spenótos ráksaláta (1) spenótsaláta (1) spenót törökösen (1) stoemp (1) sugo (1) süllő (5) süllö (1) süllőfesztivál (1) süllő vargányamártással (1) sült (33) sült csirke (1) sült pisztráng (2) sült rizs (1) sült szamóca (2) sült tarja (1) sütemény (3) sütőtök (4) sütőtökpöré (1) sütve (1) svájc (3) szabolcsi töltött káposzta (1) szalag szendvics és kéváház (1) szalonna (3) szamóca (6) szamócafagylalt (1) szamócalekvár (1) szamócaszörp (1) szamócatorta (1) szamócával töltött túrógombóc (1) szamóca chutney (2) szardínia (2) szarvasgerinc (1) szarvasgomba (2) szarvasgombas bavette (1) szárzeller (1) szászi (1) szászi szürkebarát (1) szegfűgomba (6) szegfűgombás zöldségleves krumpligombóccal (1) szegletes lednek (1) szélesmetélt (1) szentiván éj (2) Szent György-hegy (1) szepsy (1) szerb (1) szicíliai töltött barack (1) szigliget (1) szilva (5) szilvalekvár (2) szilvás (1) szilvás rétes (1) szilveszter (1) színesborsos kecskesajt (1) szirén (1) szójaszósz (1) szolgközl (1) szőlő (2) szorbet (1) szörp (2) sztrapacska (3) szufflé (1) szüret (1) szürkebarát (1) szürkemarha (1) szűzpecsenye (3) tábori (1) tábori koszt (2) taboulleh (1) táfelspicc (1) tagliatelle (1) tállya (1) tarhonya (1) tarja (8) tárkony (1) társadalom (1) tartalomjegyzék (2) tarte tatin (1) tartósítás (2) tavasz (2) tavaszi (1) tavaszi paradicsomos csirkeleves (1) tavaszi zöldségek (1) technika (1) tejben sült karaj (1) tejes pite (1) tejföl (2) tejfölös céklás fürjleves (1) tejfölös gyöngytyúkleves (1) tejszín (2) tejszínes (1) tekercs (1) temesvári csirke (1) tengeriherkentyű (5) tengeri sügér (1) tengeri sügér fóliában sütve (1) terrin (1) tészta (12) tésztagép (1) tigrisgarnéla (1) tigrisrák (3) tilápia (1) tintahal (2) tiroli rétes (1) tisztított vaj (1) tiszti klub (1) tojás (4) tojásos (1) tojással töltött vagdalt (2) tök (3) tokaj (3) tőkehal (1) tökfőzelék (4) tökmagolaj (1) tökös mákos (1) töltött (3) töltött csirke (3) töltött cukkini (2) töltött gyöngyös (1) töltött kakas (1) töltött káposzta (3) töltött karaj (2) töltött liba (1) töltött libanyak (1) töltött paprika (2) töltött szőlőlevél (1) töltött tök (1) tonhal (5) tonhal sült paprikával paradicsomszósszal (1) tönköly (1) tönkölybukta (1) tönkölybúza (1) tönkölycsiga (1) torma (2) tormás birspüré (1) tormás törtkrumpli (1) török (2) törpeharcsa (2) torta (3) tortiglioni (1) törtkrumpli (3) toszkán fehérbabos paradicsomleves (1) toulouse (2) toulouse i kolbász (1) Trentino (1) tribujn (1) trieszt (1) tüdő (1) tükörtojás (1) turbolya (6) turbolyapesztó (1) turbolyás bárányragu (1) turbolyás kucsmagomba szósz (1) túrógombóc (3) túrós (1) túrós börek (1) túrós csusza (1) túrós rétes (1) tűzugrás (1) tyúk (1) tyúkhúsleves (2) uborkasaláta (3) újév (1) újfokhagyma (2) újfokhagymás cukkinis juhtúrós conchiglie rigate (1) újfokhagymás rizs (1) újkrumpli (8) ünnepi ajánló (1) ünnepi menü (1) uránia kávéház (1) utazás (1) vacsora (3) vad (5) vadkacsa (1) vadkacsa leves (1) vadlazac (1) vadrizs (1) vagdalt (3) vaj (3) vajas hajtott csiga (1) vajbab (7) vajon pirított vargánya (1) vajrépa (1) Valencia (1) vargánya (8) vargányamártás (1) vargányás nyúlragu (1) vargányás rizottó (2) vargányás tönkölycsiga (1) vargánya paradicsommal pirítóssal (1) vasi pecsenye (1) vega (7) vegyes savanyú zöldségleves (1) vegyes zöldsaláta (1) vendégposzt (8) véres hurka (1) vérnarancs (1) vérnarancsszirup (1) verseny (1) vinaigrette (1) vincent (1) vinegrette (1) virtuális vendéglő (1) vkf (25) vkf12 (1) vkf13 (1) vkf14 (3) vkf22 (1) vkf26 (1) vkf28 (1) vkf33 (2) vkf6 (1) vkf7 (1) vkf 13 (1) vkf 20 (2) vkf 6 (1) vkf 9 (1) vörösbor (1) vörösboros kakas (1) vöröslencs (1) vöröslencse (2) vörösrizs (1) vörös tonhal (2) whittingstall (1) wok (11) wok; (1) wokos cékla (1) wokos tigirsrák (1) xantana (3) zellepüré (1) zeller (1) zellerpüré (1) zeller krémleves (1) zilahy ágnes (1) zöldbab (9) zöldbabos újkrumpli (1) zöldbabos zöldborsós krumpli (1) zöldbab lágytojással (1) zöldbors (1) zöldborsó (7) zöldborsóleves (1) zöldborsos tonhal spenóttal (1) zöldborsós újkrumpli (1) zöldborsos vadlazac kardamomos körtével (1) zöldbors mártás (1) zöldésges lasagne (1) zöldfűszeres paradicsomos húsleves (1) zöldsaláta (1) zöldség (5) zöldségágyon sült nyúl (1) zöldségek (4) zöldséges (7) zöldséges lasagne (2) zöldséges tarjás füstölt marhanyelves egytál (1) zöldséges tejszínes pappardelle (1) zöldségleves (6) zöldségleves juhtúrós gombóccal (2) zöldségleves nokedlivel (1) zöldspárga (3) zöldspárga medvehagymával pennével (1) zsálya (1) zsemlegombóc (1) zsemlyegombóc (2) zsízny (1) zúza (1) cékla (1) sörben főtt kakas (1) Címkefelhő

Felhasználási feltételek

A blogban található tartalom tartalom a szerző szellemi tulajdona. A szerző előzetes írásos hozzájárulása nélkül tilos a blog egészének vagy részeinek feldolgozása, újraközlése, értékesítése, továbbadása, kereskedelmi célra történő hasznosítása. Kivételt képeznek azon gyűjtőportálok, ahol nem közlik a teljes írást, csak annak címét, első néhány sorát, a folytatásért a blogra kattint a felhasználó.

Sacher-torta - VKF-11 Csak élénken

2007.12.16. 13:25 lorien

Őszintén szólva, először számomra nem volt teljesen egyértelmű Lilahangyáék VKF kiírása, amely talán azóta pontosítva lett, de így is van benne némi ellentmondás, hiszen a versikében az a galád, válogatós Mikulás pl. kávét nem óhajt, de azért a kávé, mint olyan, mégis felhasználható. Na, ezen aztán egy huszárvágással túlléptem, állítólag a csokoládé élénkítő hatású, így a Sacher-tortát benevezem az aktuális fordulóra. Habár nálam a csokoládé inkább addikciós hatást vált ki, sem mint élénkítőt, illetve nagy mennyiség elfogyasztása  után inkább csak nyugodtan hátradőlök, és szemlélődve megállapítom, hogy milyen kerek a világ. A torta úgy született, hogy a húgom többször szemünkre hányta, hogy ő már milyen régen kapott tortát születése napjára. Meg egyáltalán. A tortákkal én általában úgy vagyok, hogy nagyon jó, hogy vannak, de inkább a csendes egymás mellett élésre szavaznék, tudomást sem véve róluk. Valamilyen óvodás-kori túlzabálási traumaként a mai napig rágondolni sem szeretek a tortákban használt vajas krémekre, de magát a piskótatésztát sem igazán, sőt. Egyetlen kivétel a Sacher-torta. Itthon nagyon kevés helyen kapni jót, főleg lakóhelyemen nem. Legutóbb Bécsben járva kiéhezve kóstolgattuk is rendesen, majd a húgom nemsokkal rá ismét arra járt. Természetesen Sacher-torta nélkül nem jöhetett haza. Így a születésnapi kívánságra felelőtlenül bevállaltam az oroszlánt, mint az egyetlen lehetséges célpontot. Amint közelgett a dátum, egyre bizonytalanabbá váltam, és mindenféle félelmek törtek elő belőlem. Még életemben tortát nem készítettem, sőt piskótatésztát sem. De majd én megmutatom! Vagy mégsem? De ha már egyszer megígértem, a szavam nem másíthatom. A tortakészítés kellemes mellékhatása volt, hogy kiváló ürügyet biztosított számomra mintegy tízezer forint értékű újabb konyhafelszerelés vásárlására, úgy mint cukrászkés, maghőmérő, rozsdamentes keverőtálak, stb., innentől kezdve pedig már nem volt olyan isten, aki megmentsen a feladattól. Ráadásul sógornőm szülinapját is ekkor tartottuk (a két dátum között félúton), így rögtön dupla felelősség hárult rám. Szerencsére a Szakácsok könyve igen kiváló forrás, természetesen tartalmazza a Sacher-torta receptjét is, innen kiindulva igen jó alapom volt.

Hozzávalók (26 cm-es)
a tortához
- 15 deka jó minőségű étcsokoládé, min 60% (Lindt 70%)
- 15 deka barna nádcukor
- 15 deka vaj
- 7+1 tojás
- 1 vaníliarúd
- 15 deka liszt (tönkölybúza fehérliszt, kétszer átszitálva)
- kb. 2 deci baracklekvár
- csipet só
- 1 tk szódabikarbóna

citrussziruphoz (eredetileg jóval többet írtak, ennyi is elég)
- 0.6 deci víz
- 5 deka cukor
- 1 citrom héja reszelve
- 1 naracs héja reszelve
- 1 egész fahéj
- 3-4 cent rum
- 1 kisebb narancs leve szűrve
- fél lime leve

csokimázhoz
- 25 deka deka jó minőségű étcsokoládé, min 60% (Lindt 70%)
- 25 deka cukor
- 1.5 deci víz

Először elkészítettem a citrusszirupot, a hozzávalókat rozsdamentes edényben feltettem a tűzhelyre, és sűrű kevergetés mellett felforraltam, majd levettem a tűzről, belefacsartam fél lime levét, és hagytam kihűlni.

A hűtőből jó előre kivettem egy tégla vajat, hogy legyen ideje szobahőmérsékletűre melegedni. A tésztához kivajaztam a tortaforma oldalát, jól megszórtam liszttel, az aljába pedig beleműtöttünk egy sütőpapírt. Egy edényben vizet forraltam, és csendes bugyborékolás állapotában tartva rátettem az egyik rozsdamentes keverőtálat, úgy hogy az bőven ne érjen a vízbe, és ebben felolvasztottam a csokoládét, ügyelve arra, hogy ne melegedjen túl. További felhasználásig félreraktam hűlni (ne legyen 30 fok felett, amikor a tésztába megy). Szétválasztottam 7 tojást sárgájára és fehérjére. Egy tálban (amelyikben elfér az egész tésztának való) géppel (habverő adapterrel) krémmé kevertem a 7 tojássárgáját, 5 deka cukrot, 15 deka szobahőmérsékletű vajat, és a vanalíarúd kikapart belsejét, majd a végén eldolgoztam benne az egész tojást is. A könyv szerint az a jó, ha a krém az eredeti térfogat duplájára nő. Ezt sikerült is elérni. Ekkor állandó keverés közben hozzáadtam a felolvasztott, és kb. 28 fokra hűlt csokoládét.

Másik tálban kemény habbá vertem a tojásfehérjét egy csipet sóval, és menet közben folyamatosan adagoltam hozzá a 15 deka cukrot. A hab harmadát óvatosan hozzáadtam a csokis krémhez, majd egy kanálnyi adagokban adtam hozzá a lisztet és a maradék tojáshabot. A biztonság kedvéért egy teáskanálnyi szódabikarbónát is hozzáadtam eközben.  Az így elkészített tésztát beleöntöttem a tortaformába, egyenletesen elrendeztem benne, és habkanállal lesimítottam a tetejét. 170 fokra előmelegített sütő alsó részébe tettem, a rácsra előbb alufóliát és arra a formát. A könyv tanácsára egy fakanállal negyed órára résnyire kitámasztottam a sütő ajtaját. Így egyenletesebb a hőmérséklet, a tészta mindenhol egyformán emelkedik, és nem túl hamar. A negyed óra letelte után még 3/4 órát sütöttem, immár csukott ajtóval. A sütési idő leteltével kivettem a tésztát, és hagytam a formában kihűlni.

Amint szép lassan kihűlt (kb. másfél-két óra), kivettem a formából, középen félbevágtam, egy helyen fuggőlegesen megkarcoltam, megjelölve az illesztést. Az alsó felére ecsettel először egyenletesen ráhordtam a kihűlt és leszűrt citrusszirupot, majd megkentem baracklekvárral. Ráhelyeztem a tetejét, és azt is megkentem baracklekvárral.

A csokimához előbb másfél deci vízben cukorsziruppá forraltam  25 deka cukrot, és félrehúztam. Ekkor épp csak gyöngyöző víz fölött felolvasztottam egy keverőtálban a csokoládét,  ügyelve arra, hogy ne melegedjen túl,  és amikor már egyenletesen felolvadt, folyamatos keverés mellett lassan hozzáadtam a cukorszirupot. Először felkemlényedik, de nemsokára kilágyul, nem kell tőle megijedni. Amint visszahígult, átöntöttem a lábasba és pár percig megforraltam. A könyv azt írja, hogy márványlapon habkártya segítségével tologatva a massza egy részét hűtsük ki, ám én úgy okoskodtam, hogy ha folyamatos keverés mellett a lábast hideg vízbe teszem, akkor ugyanolyan jó lesz. Így is lett. Amikor kezdett összeállni, akkor bevontam vele a rácsra helyezett tortát. Ettől a művelettől féltem a legjobban, és nem is alaptalanul. Elkövettem azt a hibát, hogy a kissé hígabb baracklekvárból többet tettem a kelleténél, és ezen egyszer csak pár centis csíkban szétcsúszott a csokimáz. Arra már esély sem volt, hogy azon a ponton újból jól megtapadjon a megszilárdulófélben lévő massza, csak kézzel és a habkanállal próbáltam szobrászkodni. A végeredmény több, mint kiábrándító lett, közel álltam a gutaütéshez (na itt a csokoládé élénkítő hatása, és még csak fogyasztani sem kell). Nem volt mit tenni, beraktam a hűtőbe. Ám kiokoskodtam, hogy ha teljesen kihűl, akkor egy újabb csokimáz már jó eséllyel mindenhol megtapad rajta, és a szántóföldnyi barázdákat megpróbálom kiegyengetni vele.

Másnap reggel irány a bolt egy újabb tábla csokoládéért. Ezzel arányos anyaghányaddal ismét csokimázat készítettem, és sikeresen bevontam a tortát. Persze a nagyobb krátereket nem lehetett teljes mértékben eltüntetni, de külalakra azért mégis sokat javult, még ha kissé "rusztikus" is maradt. Ismét vissza a hűtőbe és az ebéd végéig ott is tartózkodott.  Legközelebb a tetejére csak nagyon sűrű baracklevárt teszek, és talán kevesebbet.

Szeleteléskor és fogyasztáskor megállapítottam, hogy pont megfelelő lett a csokimáz vastagsága, én így szeretem :) A kiíráshoz képesti közel dupla adag teljesen jó arányokat produkált. A tortának nagy sikere volt, lelkes kis csapatunk igen hamar eltüntette,  maradékot pedig az önnepeltek magukévá tették, és közölték, hogy ha akarom magamnak későbbre két szeletet, akkor pitizzek. A muszáj nagy úr! :)

26 komment

Címkék: csokoládé torta recept gasztronómia vkf cukrászat sacher torta

A bejegyzés trackback címe:

https://lorien.blog.hu/api/trackback/id/tr17255892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsuzsi · http://zsuzsifoz.blogspot.com 2007.12.16. 14:22:31

Szia Lorien! Nagyon szép lett a Sacher, el bírnék viselni egy-két szeletet belőle:-) . Ha nem szereted a hagyományos tortát, a liszt nélküli csokitorta pont neked való. Krém sincs benne, fanyar-kesernyés, igazi férfias édesség!! Nálam nagyon bejött a fiúknál!

Piszke/Candy's · http://www.piszke.blogspot.com 2007.12.16. 16:48:17

Ilyet tercezek a karácsonyi vacsorához. Nekem nincs meg a szakácsok könyve, de írtak valamit arról, hogy ez a recept miféle? Utánanéztem egy-két dolognak már Sacher-ügyben, de pl . a cukorszirupozás igen meglepett. És ha szitán áttört a baracklekvár, az jó sűrű lesz, kicsit szárad és mehet rá a csoki. )Az eddig álatlam begyűjtött receptek szerint)
Mekkora formában sült??

lorien · http://lorien.blog.hu 2007.12.16. 18:26:15

Zsuzsi!
Hogy van ez a csokitorta?

Piszke!
A könyv szerint a recept a citrussziruptól eltekintve megegyezik az eredetivel. Márpedig az nem ront rajta, ezért is készítettem hozza én is. Az eredeti Sacher-torta titka különben is a felhasznált csokoládé alapanyagában rejlik állítólag hétpecsétes titok, ennyi eltérés meg belefér :).
Amúgy a baracklekvárom elég híg, ilyen célokra csak korlátozottan használható, viszont azért főztem ilyenre, mert így mintha a gyümölcsöt enné az ember:). Ja, 26 cm-es, de írva van :)

Zsuzsi · http://zsuzsifoz.blogspot.com 2007.12.16. 18:29:37

Kénytelen vagyok mostanában állandóan ezt készíteni, mert mindnki meg van veszve érte...
zsuzsifoz.blogspot.com/2007/11/csokitorta-liszt-nlkl.html

Zsuzsi · http://zsuzsifoz.blogspot.com 2007.12.16. 18:47:07

Kedden teszk fel róla képet, meg egy kis szöveget, mert ismét ezt kérték a családtagok, és karácsonyra is ezt kérik....

Cserke 2007.12.16. 21:46:54

Nahát!Egy ilyennek nekifogni és ráadásul még jó is lesz a végén...:))) Irtó egy macera, nem? Még sosem csináltam.
Csak mennék kosztosnak.

Liszt nélküli volt egyébként az általad kiírt vkf-re készült meggyes rolád alapanyaga, és egészen jó az a tészta.

Zsuzsi · http://zsuzsifoz.blogspot.com 2007.12.16. 21:56:48

Cserke, ha ezt nekem szántad, egyáltalán nem macera, az a kis idő viszont nagyon megéri:-)))!

lorien · http://lorien.blog.hu 2007.12.17. 06:38:34

Cserke!
Hát pár óra biztos elment vele, de közben szinte szállt az idő, észre sem vettem. Aztám meg, tudod, ha kihívás van, az az én igazi terepem :)

Cserke · http://cseresznyekert.blog.hu 2007.12.17. 10:12:35

Zsuzsi, nem neked, a házigazdának.Liszt nélkülit már csináltam, arra vonatkozik az alsóbb megjegyzés, és az megy gyorsan.Ellentétben a sacherral.

Lorien, rájöttem ém már, hogy nem a könnyebbik végén fogod:)

chilii · http://chilii.blogter.hu 2007.12.19. 16:53:27

gratula! nekem ez a kedvenc tortám!!! bár karácsonykor feketeerdőt szoktam sütni, most azért becsúszna egy szelet egy kis tejszínnel :) én a baracklekvárt egy kis barackpálinkával szoktam megdolgozni, és rúdmixerrel teszem simává! ámbátor egyszer volt szerencsém megkóstolni egy különleges mutációt! a lekvárt apróra vágott, előzőleg tokaji aszúban áztatott aszalt sárgabarackkal dobták fel.

lorien · http://lorien.blog.hu 2007.12.19. 17:06:54

chilii!
Jó, hogy eszembe juttattad a tokajit. Épp most olvastam Alkonyi Lászlótól egy borajánlót, sárgabarackos desszerhez., és azt írja, hogy ha tudunk szerezni frissen erjesztett tokaji aszút, tehát a 2007-es évjáratból november és február között, annak valami hihetetlenül karakteres sárgabarack íze van. Ha tudsz, szaladj ki Hegyaljára egy ismerős borászhoz, és szerezz tőle, próbáld ki :) Énis valami hasonlóban töröm a fejem :)

Cserke · http://cseresznyekert.blog.hu 2007.12.23. 15:23:44

Kedves szaktárs, boldog békés ünnepeket kívánok!

Horasz · http://horasz.blog.hu 2007.12.24. 16:44:24

Kedves mester,

Boldog Karácsonyt!

Piszke/Candy's · http://www.piszke.blogspot.com 2008.01.05. 15:14:32

BUÉK! És a téli álomnak vége! kaptál a nyakadba egy hógolyót!
piszke.blogspot.com/2008/01/gasztro-fogadalom.html

Ja és csináltam Sachert karácsonyra, igaz, végül Mamma receptje alapján. A tészta nagyon hasonó egyébként, és mivel olvastalak, nagyon óvatos voltam a barackdzsemmel is - úgyis viharosan fogy, hol van még július...:-(

zsuzska · http://triticumaestivum.freeblog.hu 2008.01.07. 16:39:53

most csak én érzem úgy, vagy tényleg régóta hallgatsz?
A nagy karácsonyi trakta ujjgörcsöt okozott? Ugye nem?;)
Tessék megszólalni és mesélni, mert újév van, és ideje!

tengrit 2011.12.31. 09:28:44

Tegnap elkészült a torta. Tökéletes! Köszönöm a receptet. Az alapanyagok felsorolásánál, a tortához résznél kimaradt a cukor. Szerencsére a leírásnál ott van. :) Köszönöm

Itality 2012.02.08. 08:57:52

A citrusos rész, mennyire érződik ki? csak azért kérdem, mert sogórnőmnek lenne és hát a citromos dolgok nem nagyon jönnek be neki...
Amúgy gratula!
Azt hiszem, megint belenyúltam, h nem tudtam mit vállaltam be!
Reménykedek, h sikerülni fog!

lorien · http://lorien.blog.hu 2012.02.08. 09:27:12

@Itality:
Kiérződik belőle, de csak amennyire kell, nem túl hangsúlyos, épp csak egy kicsit pikáns lesz tőle, a csokoládéval és a baracklekvárral harmonizál.

Itality 2012.02.08. 09:34:22

nagyon úgy érzem, h a tiédre esik a választásom! :) majd vasárnap este kiderül, h hogyan sikerült! :)

lorien · http://lorien.blog.hu 2012.02.08. 19:59:42

@Itality:
Sok sikert, és feltétlenül számolj be róla, mire jutottál! :)