Megérkezett a blogom első társszerzőségében született írása: Piros végre rászánta magát az írásra.
A népakaratnak engedve kénytelen vagyok megírni a krémesgyártás folyamatát. Megígértem és elfelejteni sem lehetett, mert a blog tulajdonosa nem elégedett meg azzal, hogy háromnaponként betolhatott néhány darabot az arcába, képes volt a petíciót emlegetni közben. J
Anno a családi házban, még a nagycsaládnál ez a recept úgy kezdődött, hogy végy egy kiló lisztet és egy kiló friss hájat… Némi utánajárással ez utóbbi is biztosan megszerezhető lenne, de ezt nem tartottam alapvető fontosságúnak, tehát vajjal és persze kisebb adaggal fogunk operálni.
Hozzávalók a tésztához:
50+10 dkg rétesliszt
50 dkg vaj
3 tojássárgája
3 kanál rum
2 kanál ecet
2-2,5 dl langyos sós víz
A fél kiló vajat hidegen elmorzsoljuk a 10 dkg liszttel, lapos négyszögre formázzuk, visszatesszük a hűtőbe.
A fél kiló lisztet beleszitáljuk egy tálba, a közepén lévő mélyedésbe ütjük a 3 tojássárgáját, belekanalazzuk az ecetet és a rumot, végül mindezeket összemorzsoljuk. Egy teáskanálnyi sót feloldunk egy bögrényi langyos vízben, a vizet apránként hozzáadva kemény rétestésztát kapunk. Ezt a sápadt, kemény, ragacsos masszát hosszasan gyúrva egy bársonyos, rugalmas, szuszogó tésztát kapunk. Én több mint negyven percig dagasztottam, mire a beledolgozott levegőtől tényleg hangosan szuszogott. Leszögezném: nem én szuszogtam!A tésztát kell KGB-és módszerekkel megdolgozni, hogy beszéljen!
Légbuborékok a tésztában a legelső nyújtás után
Kinyújtjuk a lehető legnagyobbra, amit a nyújtódeszkánk enged, közepére tesszük a vajas masszát és beburkoljuk: a széleket ráhajtjuk jobbról, majd balról, majd a fenti részt a tetejére, a felénk eső részt pedig alá a hajtjuk. Tálcára tesszük, folpackot simítunk a tetejére és legalább 20 percre hűtőbe tesszük a következő nyújtásig. A nyers tészta kiválóan eláll a hűtőben akár egy hétig is, a fagyasztóban pedig akár hónapokig, tehát érdemes dupla adagot elkészíteni.
A következő nyújtásnál a széleket csak középvonalig hajtjuk, nem egymásra, így a szabálytalan szélek belülre kerülnek. Még kétszer kinyújtjuk, pihentetjük. 4 felé osztjuk, kinyújtjuk, tepsi hátára fektetjük, villával megszurkáljuk. Én egy-egy centivel nagyobbra szoktam nyújtani, mint a tepsi, sütés közben pont akkorára ugrik össze. Ha nem sikerül a kívánt négyzetet formálni, inkább nyújtsd kicsit vékonyabbra és nagyobbra, majd a tepsi hátán vágd le derelyemetszővel vagy pizzavágóval a fölösleget. Forró sütőben sütjük (220 C), kb. 10 perc alatt kisül. Ha már kezd színesedni, nagyon figyelj rá, mert hamar barnul.
Vaníliakrém
1,5 l tej
10 tojás + a tésztából maradt 3 fehérje
10 kanál liszt (nem púpozott!)
8-10 kanál cukor
10 dkg vaj
2 bourbon vanília
2-3 kanál rum
fél citrom héja
csipet só
A tojásokat kettéválasztom, a sárgáját a liszttel, fele cukorral, rummal, kevés tejjel csomómentesre keverem, majd önthetővé hígítom. Egy liter tejet 2 kanál cukorral, a vaníliával melegedni teszek, a citrom héját vékonyan levágom és a tejbe dobom. Ha már langyos, a citromot kidobom és beleöntöm a tojásos masszát. Szaporán kell kevergetni. Jut eszembe, rozsdamentes edényben érdemes csinálni, zománcosban hamar odaég! Szóval kavargatjuk szorgalmasan a krémünket, mikor már majdnem forr, néhány vastag rög kialakul benne, de ez fiziológiás, nem szabad tőle megijedni, csak gyorsabban kell tovább kavarni. J Forrás után még 1-2 percig főzöm, ekkor szépen be is sűrűsödik és a rögök is elsimulnak. Ha netán mégis csomós lett volna, most még javíthatsz, a robotgép habverőjével kavard át gyorsan. A 10 dkg vajat belekockázva fényesre keverjük, majd kicsit hűlni hagyjuk. Addig a 10+3 tojásfehérjét 2 kanál cukorral kemény habbá verem. Egy cukrász mondta: „Ha már jónak látod, akkor verd még 1 percig és tökéletes lesz.” A kész habot a vaníliakrémbe forgatom és azonnal ráöntöm a tálcákra tett 2 lapra. Egyenletesre elsímitom. Ne számíts a bolti krémesnél látott magasságra, a krém kb. csak 2 cm magas lesz benne, viszont ez elég tömény! A másik két lapot igényesek felkockázzák és úgy teszik fel. Én csak rádobom és hűlés után együtt szeletelem. Porcukor szerintem nem kell a tetejére, de most az édesszájú családom miatt muszáj volt. Nem érdemes kicsikre vágni, csak fölösleges nyúlkálásra kényszerítjük a fogyasztókat.
Krémesből kétszer jó jóllakni. Egyszer még frissen, épp, hogy kihűlt, mikor a lap szépen ropog a fogunk alatt, illetve másnap is egyszer, mikor a krémeslap kicsit már átnyirkosodott a krémtől.
Feladat: Aki látta és tudja a Muppet Show két öregének nevét, akik örökké elégedetlenek a műsorral, feltétlen írja meg! Fontos, mert a megfelelő néven kellene már szólítani egymást tévézés és főként a Paprika tv nézése közben. :)
Piros
Utolsó kommentek