Javában benn járunk a karfiol-szezonban, így nem is volt kérdéses, hogy a sok finom húsleves után muszáj lesz egy húsmentest is készíteni. Ráadásul még van a fagyasztóban zárolt kovászos uborkaléből, így nagy várakozásokkal álltam neki elkészíteni, amelyet a végerdemény fényesen igazolt. Ebben persze a jóféle házi tejföl jótékony hatásáról sem szabad elfeledkezni.
Hozzávalók (8-10 adag)
- 1 nagy fej karfiol (cca. 2 kg)
- 3-4 szál sárgarépa
- 1-2 kisebb zeller (egy nagy fele)
- 1 kisebb karalábé
- 2-3 vékonyabb szál petrezselyemgyökér
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 2-3 ek olívaolaj
- babérlevél (minél több, annál jobb, akár 6-8 levél is mehet bele)
- 3 deci kovászos uborka leve
- 45-50 deka házi tejföl
- 3 ek. kukoricakeményítő
- só, bors
A levesfőző kondérban olívaolajat hevítettem, kissé megpattogtattam rajta pár tekerésnyi frissen őrölt borsot, majd rádobtam a babérleveleket. Hozzáadtam a kés lapjával elnyomkodott, majd alaposan felaprított fokhagymát, és megpirítottam. Hozzáadtam a "nagyjából julien-re" vagott zöldségeket, és jól megpirítottam, közben sóztam is. Felöntöttem annyi lével, hogy amikor majd a karfiolt hozzáadom, akkor pont ellepje. Forrás után kb. 10 perc múlva hozzáadtam a karfiolt is, negyed óra múlva a kovászos uborka levét is. Ekkor beállítottam a sózást is. Amikor a karfiol épp megpuhult, csomómentesre beledolgoztam a keményítőt a tejfölbe, hozzáadtam, óvatosan elkevertem, beforraltam, és tálaltam. Pár szál apróra vágott kaporral fűszereztem, a tejföllel együtt került a levesbe. Eddig ez a karfiolleves ízlett a legjobban :)
Utolsó kommentek