Múlt szombaton nagy izgatottság lett rajtam úrrá, amikor megláttam a halasnál írásom tárgyát. A márnával ezidáig még nem találkoztam, azt gondoltam, hogy egy igazán különleges, nemes hal. Mellette volt még egy szép süllő, de valahogy szimpatikus lett, rá is kérdeztem a halaskisasszonytól, hogy ez ugyan miféle teremtmény, mert én elbizonytalanodtam. Közölte, hogy ő a márna. Nos, hát akkor velem jön, és a felbontva 1.4 kilós példány kifizetéséhez elővettem egy közepesen erős bankjegyet, az Istvánok nemzetségéből a legnagyobb magyart. 700, azaz hetesszáz forint, közölte, és hozzátette, hogy nyugodtan használhatok erősebb fűszerezést is, mert elbírja. Pff, lesett az az állam, ilyen olcsón már nem lehet semmit sem kapni, az apróhalakkal volt egyárban. Otthon az első dolgom volt, hogy kérdőre vonjam a google-t. Miután megtudtam róla mindent (persze használható recepteket nemigen), saját elhatározásom követtem. Mint az irodalom írja, a márna jóízű, ám igen szálkás hal, a pontyfélék családjába tartozik, Húsa sovány, talán a csukáéhoz hasonló. További információk itt.
A sok szálkának megfelelően az előkészítésnél 2-3 mm-ként éles késsel jól beirdaltam. 3 gerezd áttört fokhagymából, egy közepes, lereszelt gyömbérből, egy szép csokor citromos kakukkfű felaprított leveléből, sóból és 2-3 evőkanál olívaolajból csináltam hozzá pácot, és kívül-belül jól megkentem vele a halat, jól benyomkodva a beirdalásokba. Fél órát pihentettem, majd betakartam sült császárszalonna csíkokkal. Halak esetében nem rossz a sült szalonna sem, mert csak rövid ideig sütjük, épp kellően ropogós-pirosra lesz a végén. 210 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütöttem. Csak egy egyszerű zöldsalátát készítettem hozzá, fél kiló paradicsomból, fél kiló (kovászolni való) uborkából, gyöngyhagymából, olívabogyóból, némi só és lime lé hozzáadagolásával, valamint durvára vágtam egy óriási csokor mindenféle bazsalikomlevelet (zöld, lila, aprólevelű), amit elkevertem benne.
Négy adag jött ki belőle. Az irdalás jól sikerült, nem nagyon kellett szálkákra vadászni. Igen finom halétel, és alig van vele munka.
Utolsó kommentek