lorien

Gasztronómiai beszámolóim. A konyhában és környékén elkövetett akciók, sikerek , kudarcok.

A recepteknél kérem figyelembe venni, hogy egy elátkozott, hőfokszabályozós, nem légkeverős gázsütőt használok.

A blog.hu megszüntette a regisztráció nélküli kommentelést. Szívesen várok visszajelzést e-mailben a lorien.hu kukac gmail.com címre azoktól, akik megosztanák velem véleményük, de ehhez nem szeretnének itt regisztrálni.

Utolsó kommentek

Google translate

Kávékorzó - független kávémagazin


Címkék

áfonya (1) afrika harcsa (1) ajánló (4) ajvár (1) alacsony hőfokon (2) alapanyag (2) alaplé (1) alapok (3) alma (6) almaszósz (1) almás kalácspuding (1) almás rétes (1) amandine (1) ananászos mascarpone krém (1) anansz (1) angelo kávézó (2) aszalt paradicsom (1) aszalt szilva (2) aszalt szilvás nyúl (1) ázsia (3) bab (10) bab; (1) bableves (1) badacsony (2) baki (3) balzsamecet (2) barack (2) baracklekvár (3) baracklekváros (1) bárány (5) báránycsülök; (1) bárányleves (1) báránymáj (1) bárányvese (1) barnarizs (1) baromfiudvar (3) barramundi (2) basmati rizs (1) bavette (2) bazsalikom (3) bébicukkini (1) bébisárgarépa (4) becsinált (1) bécsi krumplisaláta (1) bécsi szelet (1) belga (1) belsőség (3) bélszín (1) bélszín budapest módra (1) beszámoló (6) birka (2) birkapörkölt (1) birs (6) birsalma (3) birsalmamártás (1) birsalmás kalácspuding (1) birsalmás mákos rétes (1) birsmártás (3) birspüré (1) blogkóstoló (8) bodzaszörp (2) bodzavirág (1) bogrács (3) böjt (1) bolognese (1) bonchidai (1) boocafe (1) bor (13) bordáskel (1) bordelaise mártás (1) börek (2) borjú (5) borjúkaraj (2) borjúlapocka zöldborsóval (1) borjúpofa (1) bormártás (2) bőrös karaj (1) Bőrös malackaraj (1) bőrös malackaraj sült (1) bors (1) borscs (1) borsos tonhal meggyszósszal (1) brancin (1) breton palacsinta (1) briós (1) brokkli (1) brokkoli (4) brokkolipüré (1) brokkoli krémleves (1) bukta (2) bulgur (5) bulgursaláta (2) bundázott (1) burek (2) burgonyagombóc (1) burgonya gratin (1) busa (1) bussay (1) cafe frei (1) cannelloni (1) cápa (1) cápaharcsa (1) cápaharcsa zöldbabfőzelékkel (1) cápa spenóttal (1) capunti (1) carbonara (2) casa moro (1) cassoulet (2) cékla (14) céklaleves (2) céklasaláta (1) céklás marhafarok (1) ceruzabab (3) cézár (1) chili (3) chili con carne (1) chutney (3) cikksorozat (1) Címkék (1) cipal (1) citrom (5) citromfű mártás (1) citromos fűszeres karaj (1) citromos fűszres tarja (1) citromos zöldfűszeres vaj (1) citromszorbet (1) citrus (3) citrusmártás (1) clafoutis (1) Cocido montañé (1) comb (1) comté (1) conchiglie rigate kolbásszal (1) coq au vin (1) Coq à la bière (1) créme brulée (1) crème fraîche (1) csacsihal (1) császárhús (1) cseh (1) cserép; (1) cseresznye (2) cserke (1) csevap (2) csevapcsicsa (1) csicseriborsó (2) csicsóka gratin (1) csiga (8) csikemell sült zöldségekkel (1) csili (1) csilis bab (1) csilis citromos szójás szósz (1) csilis pontyfilé (1) csilis ropogós pontyfilé cukkinifőzelékkel (1) csipkebogyó (1) csipkebogyó mártás (1) csípős csirkemell (1) csirke (17) csirkecomb (3) csirkemáj (1) csirkemell (4) csirkepörkölt (1) csirke curry (1) csirke sörtésztában (1) csőben sült kelkáposzta (1) csokoládé (4) csokoládépuding (1) csokoládés (1) csokoládészofflé (1) csokoládétorta (1) csorba (1) csuka (13) csuka szalonnával hagymával (1) csuka turbolyával (1) csülkös bab (1) csülök (6) cukkini (21) cukkinifőzelék (2) cukrászat (6) curry (3) currys kecske (1) dalmácia (1) darázsfészek (1) desszert (37) diéta (34) diéta megszorításokkal (2) dió (1) diós rizs (2) disznótor (1) disznótoros (1) disznóvágás (1) dödöle (1) dolgok (1) duma (4) durbincs (1) édeskömény (6) édesköménygumó (1) édesköményleves gyöngybabbal kiflikrumplival (1) édesség (1) édes savanyú csípős (1) egészben sült liba töltve (1) egészben sült tarja (1) egyben sült barramumdi (1) egyben sült rostélyos (1) egyszerű (11) egytál (31) egytálétel (4) élesztő mentes (1) életmód (4) elmélkedés (3) előétel (20) előtel (1) elzászi rizlinges kakas (1) eper (1) erdei gombás (1) erdei gombás kakas (1) erdőbénye (3) erdőbénye pincefesztivál (3) eredei gomba (1) eritritol (1) és (1) észak afrika (3) észak afrika marharagu (1) étterem (8) étteremkritika (1) fácán (2) fácáncomb vajbabbal (1) fagylalt (4) fahéj (1) fánk (1) farfalle (1) fehérborban párolt marhalábszár (1) fehér marharagu (1) fejtett bab (3) fejtett bab paradicsomszószban (1) feketeretek (1) fekete kardamom (1) felfújt (1) felhívás (9) felsál (2) felvágott (1) fesztivál (1) ficelle picard (1) figlmüller (1) filé (1) filei (1) filézés (1) flekken (1) főétel (162) fogas (2) fogasfilé (1) fokhagyma (4) fokhagymás csilis capellini (1) fokhagymás csilis feketekagyló (1) fokhagymás spenót (1) fokhagyma krémleves (1) fondü (1) főtel (1) főtt füstölt marhanyelv (1) főtt hús (1) főzelék (6) fő az egészség (1) francia (11) francia hagymaleves (1) francine (2) fratin (1) fréginat (1) fúétel (1) füge (2) füge gorgonzolával (1) fürj (1) furmint (1) furmintos marharagu (1) furmintos tyúk mezei gombákkal (1) fusilli (4) fusilli sonkás (1) füstölt (1) füstölt marhanyelv (1) füstölt sonka (1) füstölt tarjás csirkés paella (1) fűszeres csirke újkrumplival (1) fúziós (1) fúziós csirkeleves vargányával (1) gabona (1) galamb (1) galette comtoise (1) garbure (1) garnéla (1) gascogne (1) gasztrnómia (4) gasztró (1) gasztrobűnök (1) gasztronauta (1) gasztronómai (1) gasztronómia (517) gasztronómia; (1) gerinc töltve (1) gersli (2) gesztenye (1) gesztenyekrémleves (1) gesztenyepüré (1) gida (1) Giro (3) gnocchi (3) gomba (7) gombamártás (1) gombóc (6) göngyölt karaj (1) göngyölt szalonna (1) gorgonzola (3) gorgonzola cukkini paradicsom (1) görög joghurt (1) gőzölt pirított (1) gőzölt spárga (1) gratin dauphinois (1) grill (4) grillezett patisszon (1) grillezett szardínia (1) grillkolbász (1) grízgombóc (1) gulyás (3) gyömbér (4) gyömbéres halleves (1) gyöngyhagyma (1) gyöngytyúk (2) gyors (19) gyros (1) gyümölcs (2) gyümölcskenyér (1) gyümölcsleves (4) gyümölcsös (1) hagyma (6) hagymalekvár (1) hajdina (1) hajdinakása (2) hajdinasaláta (1) hal (91) halászlé (1) halleves (4) hamburger (1) harcsa (5) harcsafilé spárgával sabayonnal (1) harcsapörkölt (1) harcsfilé (1) határeset (1) hátszín (2) havanna kávézó és teaház (1) házitészta (1) házi tészta (1) hegyalja (2) hegyi ragu (1) hegymagas (1) hekk (1) hellókarácsony (1) helyrehozatal (1) hétdolog (1) hidegkonyha (3) hirtelen sütés (1) hollandi mártás (2) homár (1) horvátország (1) humor (1) hurka (1) húsleves (2) húsmentes (38) húsos (1) húspogácsa (2) húsvét (1) idei liba (1) india (1) indiai (1) ínyesmester (5) jamaica (1) jégsaláta (1) jérce (1) joghurt (2) joghurtos kapros öntet (1) jótékonyság (1) juhtúró (13) juhturó (1) juhtúrós paradicsomos cékla (1) juhtúrós szalonnas farfalline (1) juhtúrós töltött paprika (1) juliska (1) juliska bab (2) kacsa (9) kacsaaprólék leves (1) kacsacomb (1) kacsagombóc leves (1) kacsamell (1) kacsasült (1) kagyló (4) kagylótészta (1) kagylótészta és karfiol (1) kairói (1) kakaó (1) kakas (4) kakaspörkölt (1) kakukkfüves citromos csilis pisztráng (1) kakukkfüves süllőfilé (1) kalács (2) kapor (2) káposzta (4) káposztás börek (1) káposztás rétes (1) kapros (1) kaprós túrógombóc (1) karaj (8) karalábé (1) karamell (2) karamellben pirított zöldségek (1) karamellizált almatorta (1) karamellkrém gyümölcskenyérrel (1) karamelltorta (1) kárász (1) kardamom (2) kardamomos málnás joghurtos öntet (1) kardhal fűszeres vajjal (1) karfiol (8) karfiolfasírt (1) karfiolleves (1) karfiol juhtúróval gnocchival (1) karfiol krémleves (1) karhal (1) karmonádli céklával (1) karmonádli krumpligombóccal (1) kávé (15) kávéház (3) kávéházi teszt (12) kávéteszt (3) kávézó (13) kecsege (6) kecsege citrommártásban (1) kecske (4) kecskemét (1) kecskeragu (1) kedvenc növények (1) kelbimbó (1) keleties serpenyős csirke (1) kelfújt (1) kelkáposzta (4) kelt (3) kenwood (1) kenyér (10) képek (2) keszeg paprikás lisztben (1) kicsi vú (1) kiflikrumpi (1) kiflikrumpli (7) kifordított kalács (1) kiírás (1) kivi (1) knédli (5) kocsonya (2) kocsonyázott csülök (1) kökény (1) koktélparadicsom (1) kókusz (1) kókusztej (1) kolbász (4) köles (1) köleskása (2) komplementer (1) konfiált császárhús (1) konfitálás (5) konfitált császárhús (1) konfitált liba (1) konfitált liba és birsalma (1) konfitalt mangalicatarja (1) konfitált oldalas (1) könnyű (1) könyvek (1) kora nyári zöldségleves (1) kördés (12) köret (2) korhelyleves (2) körmös pacal (1) körte (3) körteöntet (1) köszméte (1) köszmétés bárány (1) koszorú (1) kougins (1) kouign amman facile (1) kovász (4) kovászos kenyér (1) kovászos uborka (7) kovászos uborkalé szósz (1) közel kelet (1) közvélemény kutatás (1) krém (1) krémes (1) krémleves (3) kritika (21) krumpli (10) krumplifőzelék (1) krumpligombóc (2) krumplileves (1) krumplisaláta (1) kucsmagomba (2) kudarc (1) kuglóf (1) kukorica (1) kukoricakenyér (1) kultikus (1) kürtős kalács (1) kuszkusz (2) lacikonyha (1) lapocka (1) lasagne (4) laskagomba (1) lassan sütött sertéslapocka (1) lassú főzés (1) lassú sütés (2) Lastet (1) lazac (5) lazacburger (2) lazacfilé wokos zöldségekkel (1) la pogne (1) lebuj (1) lecsó (1) lekvár (6) lencse (3) lencsefőzelék (1) leves (57) Le Tour de Serpenyő (30) liba (10) libaleves kelkáposztával (1) libamell (2) liguria (1) lilabab (2) lilahagyma (1) lilahagymás sárgarépás kuszkusz (1) lilakáposzta (1) lime mártás (1) lordok caffé (1) ludaskása (1) lúdrizottó (1) maasdamer (1) maccheroni rigati (1) mád (1) máglyarakás (1) magyaros (3) máj (1) májgombóc leves (1) majomfogó (3) majoránnás húspogácsa (1) mák (3) mákos guba (1) mákos gubó (1) malac (3) malacfül; (1) malacleves (1) malacpofa; (1) malacsült (1) málna (2) málnafagylalt (1) málnaöntet (1) málnaszufflé (1) málnával töltött túrógombóc (1) mandarinos vegyes zöldsaláta (1) mandula (1) mangalica (4) mangalicacomb (1) mangalicacombos egytál (1) mangalicaszűz (2) mangalicaszűz vargányamártással (1) mangalicaszű fügével (1) marha (9) marhafarok (1) marhahús (1) marhahúsleves (1) marhalábszár (2) marhamáj (2) marhamáj tökfőzelékkel (1) marhanyelv (1) marhapofa (2) marhapofa zöldségekkel (2) marhatarja (1) márna (3) marokkó (1) mártás (13) márton (1) mascarpone (1) mascarpone krém (2) mediterrán (1) mediterrán cukkinilecsó (1) medvahagymás pizza (1) medvahagyma pesto (1) medvehagyma (14) medvehagymás csigák (1) medvehagymás galuska (1) medvehagymás juhtúrós laskagomba (1) medvehagymás juhtúrós sztrapacska (1) medvehagymás juhtúró gombóc (1) medvehagymás krumpli (1) medvehagymás lasagne (1) medvehagymás nokedli (1) medvehagymás szalonnás márna (1) medvehagymás tekercs (1) medvehagymás törtkrumpli (1) medvehagymás vöröslencse (1) medvehagyma krémleves (1) meggy (8) meggyes mákos (1) meggyes rétes (1) meggyfagylalt (1) meggylekvár (2) meggyleves (1) meggyszósz (1) mélna (1) menta (1) mentás rumos citromsorbet (1) menyhal (1) mezei csiperke (1) mezei gomba (1) mézesmustáros pulyaka (1) minestrone (1) mini (1) Molise (1) morgás (10) mór csicseriborsó leves spenóttal (1) muskotályos borecet (1) mustár (1) mustáros (1) mustáros tarja knédlivel (1) narancs (2) narancsmártás (1) navarrai pisztráng (1) nokedli (1) nudli (1) nyak (1) nyak és zúzapörkölt (1) nyári (1) nyúl (9) nyúlleves (1) nyúlpaprikás (1) nyúlragu (1) nyúlragu spárgával basmati rizzsel (1) ököruszály (1) olasz (14) olcsó (1) olimpia étterem (1) olívabogyó (1) olívaolaj (1) omlett (1) orada (1) orecchiette (4) öregtészta (1) óriás pöfeteg (2) oroszlános borvendéglő (1) őrség (2) ossobuco (1) összefoglaló (1) őszibarack (1) őszibarackos pontyfilé (1) ős kaján (1) őz (1) őzgerinc (1) pácolt (2) padlizsán (4) padlizsán étterem (1) padlizsán zöldbab cukkini paradicsomos szószban (1) paella (3) pak choi (1) palacsinta (1) pálma (1) pangasius (1) panír (1) pappardelle (1) paprikás krumpli (1) paprikás lisztben (1) paradicsom (25) paradicsommártás (3) paradicsomos bab (1) paradicsomos csilis cékla zöldbabbal (1) paradicsomos marhafarok (1) paradicsomos pirított zöldségtál (1) paradicsomos zöldbabos újkrumpli (1) paradicsomsaláta (2) paradicsomsalátával (1) parmezán (2) párolt (2) párolt káposzta (2) párolt rizs (1) párolt spárga (1) párolt zöldségek (1) pasta (42) pâte brisée (3) patisszon (1) pecorino (3) pékség (28) penne (5) penne és cukkini (1) penne karfiollal (1) pesto (2) pesztó (2) pezsgő (1) pezsgős csirke (1) pikáns halleves (1) pireneusok (1) pirított (1) pirított apróhús (1) pirított édeskömény (1) pirított kalácsszeletek (1) pirított spárga (1) pirított zöldbab krumpli cukkini (1) piros (1) piszke (3) piszkefagylalt (1) piszkeszósz (1) piszketorta (1) pisztácia (1) pisztáciás tésztabatyu (1) pisztráng (6) pisztráng pirított sárgarépával vajbabbal (1) pisztráng sütőtökpürével (1) pite (3) pizza (1) pohárkrém (1) polenta (2) ponty (5) pontyfilé (2) pontyfilé cukkinivel sárgarépával (1) pontyfilé meggyszósszal bazsalikomos krumplipürével (1) póréhagyma (4) póréhagymás szélesmetélt (1) póréhagyma mártás (1) pörkölt (5) portói mártás (1) Poularde au champagne (1) primo (1) próbafőzés (1) programajánló (1) provánszi sült paradicsom (1) puding (1) puglia (1) puliszka (1) pulyka (1) pulykamell (1) puy-i lencse (1) puy i lencse kacsával (1) raclette (1) rácos (1) ragu (13) ragu della nonna (1) ragu leves (1) rajnai rizling (1) rák (2) rakott (3) rakott kel (1) rakott krumpli (2) rakott rántott csirke (1) rakott spárga (1) rakott zöldbab (1) rántott (2) rántotta (2) rántott csirke (1) rántott harcsa (1) rántott szelet (1) ravioli gyöngytyúkkal (1) recep (2) recept (505) reggeli (2) régi magyar konyha (1) rendezvény (10) répa (2) retek (1) reteksaláta (1) rétes (8) rétes húzás (1) ricotta (1) ricottás krumplis gombóc (1) ricottatorta (1) rizibizi (1) rizling (3) rizlinges borjúláb (1) rizlinges vaddisznóragu (1) rizottó (6) rizottógombóc (1) rizs (7) rizses csirke (1) rizses kacsa (1) rizspuding (1) rizspuding vérnarancssziruppal (1) rókagomba (4) rombuszhal (1) rontott (1) ropogós (1) ropogós csípős csirkecomb (1) ropogós csirke (1) ropogós csülök (1) ropogós fogasfilé (1) rote grütze (1) rozmaring (3) rozmaringos aprópecsenye (1) rozmaringos kacsacomb (1) rozmaringos szilvás mascarpone krém (2) rozmaringos zöldborsos szilvaleves (1) rózsabors (2) rózsaborsos birsmártás (1) rózsavíz (1) rózsavizes sült (1) rozskenyér (1) rozsos kenyér (1) rukola (2) rukola pesztó (1) rum (1) sabayon (1) sacher torta (1) sáfrányos sajtmártás (1) saját őrlés (1) sajt (3) sajtmártás (4) sajtmártásban (1) sajtos rakott padlizsán (1) saláta (4) Salmorejo Cordobés (1) san daniele (1) sárgabarack (1) sárgabaracklekvár (1) sárgabarck (1) sárgarépa (5) savanyú (3) savanyúkáposzta leves (1) savanyú káposzta (1) savanyú krumplileves (1) savanyú tüdőleves csicsókával (1) secondi (1) serepenyős (1) serpenyőben (1) serpenyős csirke vegyes sült zöldségekkel (1) serrano sonka (1) sertés (3) sertéscomb (2) sertéscomb alacsony hőfokon (1) sertéskarbonádli (1) sertésoldalas (1) sertésszűz (6) setréskaraj (1) shepherds pie (1) shiitake (1) skorpióhal (1) sóban sütés (2) sok kicsi (9) sólet (1) sonka (3) sör (1) sorbet (1) sörfőző nyúlpecsenyéje (1) sótészta (1) sótésztában sütés (1) sous vide (4) sous vide; (1) spagetti (6) spagetti alla chitarra (1) spaghetti alla carbonara (1) spaghetti alla genovese (1) spanyol (8) spárga (27) spárgakrémleves (1) spárgaszósz (1) spárgás pecorinós tortiglioni (1) spárgás újkrumpli (1) spárga pirított kiflikrumplival (1) spárga sajtmártással (2) spárga terrin (1) spenót (13) spenótos ráksaláta (1) spenótsaláta (1) spenót törökösen (1) stoemp (1) sugo (1) süllö (1) süllő (5) süllőfesztivál (1) süllő vargányamártással (1) sült (33) sült csirke (1) sült pisztráng (2) sült rizs (1) sült szamóca (2) sült tarja (1) sütemény (3) sütőtök (4) sütőtökpöré (1) sütve (1) svájc (3) szabolcsi töltött káposzta (1) szalag szendvics és kéváház (1) szalonna (3) szamóca (6) szamócafagylalt (1) szamócalekvár (1) szamócaszörp (1) szamócatorta (1) szamócával töltött túrógombóc (1) szamóca chutney (2) szardínia (2) szarvasgerinc (1) szarvasgomba (2) szarvasgombas bavette (1) szárzeller (1) szászi (1) szászi szürkebarát (1) szegfűgomba (6) szegfűgombás zöldségleves krumpligombóccal (1) szegletes lednek (1) szélesmetélt (1) szentiván éj (2) Szent György-hegy (1) szepsy (1) szerb (1) szicíliai töltött barack (1) szigliget (1) szilva (5) szilvalekvár (2) szilvás (1) szilvás rétes (1) szilveszter (1) színesborsos kecskesajt (1) szirén (1) szójaszósz (1) szolgközl (1) szőlő (2) szorbet (1) szörp (2) sztrapacska (3) szufflé (1) szüret (1) szürkebarát (1) szürkemarha (1) szűzpecsenye (3) tábori (1) tábori koszt (2) taboulleh (1) táfelspicc (1) tagliatelle (1) tállya (1) tarhonya (1) tarja (8) tárkony (1) társadalom (1) tartalomjegyzék (2) tarte tatin (1) tartósítás (2) tavasz (2) tavaszi (1) tavaszi paradicsomos csirkeleves (1) tavaszi zöldségek (1) technika (1) tejben sült karaj (1) tejes pite (1) tejföl (2) tejfölös céklás fürjleves (1) tejfölös gyöngytyúkleves (1) tejszín (2) tejszínes (1) tekercs (1) temesvári csirke (1) tengeriherkentyű (5) tengeri sügér (1) tengeri sügér fóliában sütve (1) terrin (1) tészta (12) tésztagép (1) tigrisgarnéla (1) tigrisrák (3) tilápia (1) tintahal (2) tiroli rétes (1) tisztított vaj (1) tiszti klub (1) tojás (4) tojásos (1) tojással töltött vagdalt (2) tök (3) tokaj (3) tőkehal (1) tökfőzelék (4) tökmagolaj (1) tökös mákos (1) töltött (3) töltött csirke (3) töltött cukkini (2) töltött gyöngyös (1) töltött kakas (1) töltött káposzta (3) töltött karaj (2) töltött liba (1) töltött libanyak (1) töltött paprika (2) töltött szőlőlevél (1) töltött tök (1) tonhal (5) tonhal sült paprikával paradicsomszósszal (1) tönköly (1) tönkölybukta (1) tönkölybúza (1) tönkölycsiga (1) torma (2) tormás birspüré (1) tormás törtkrumpli (1) török (2) törpeharcsa (2) torta (3) tortiglioni (1) törtkrumpli (3) toszkán fehérbabos paradicsomleves (1) toulouse (2) toulouse i kolbász (1) Trentino (1) tribujn (1) trieszt (1) tüdő (1) tükörtojás (1) turbolya (6) turbolyapesztó (1) turbolyás bárányragu (1) turbolyás kucsmagomba szósz (1) túrógombóc (3) túrós (1) túrós börek (1) túrós csusza (1) túrós rétes (1) tűzugrás (1) tyúk (1) tyúkhúsleves (2) uborkasaláta (3) újév (1) újfokhagyma (2) újfokhagymás cukkinis juhtúrós conchiglie rigate (1) újfokhagymás rizs (1) újkrumpli (8) ünnepi ajánló (1) ünnepi menü (1) uránia kávéház (1) utazás (1) vacsora (3) vad (5) vadkacsa (1) vadkacsa leves (1) vadlazac (1) vadrizs (1) vagdalt (3) vaj (3) vajas hajtott csiga (1) vajbab (7) vajon pirított vargánya (1) vajrépa (1) Valencia (1) vargánya (8) vargányamártás (1) vargányás nyúlragu (1) vargányás rizottó (2) vargányás tönkölycsiga (1) vargánya paradicsommal pirítóssal (1) vasi pecsenye (1) vega (7) vegyes savanyú zöldségleves (1) vegyes zöldsaláta (1) vendégposzt (8) véres hurka (1) vérnarancs (1) vérnarancsszirup (1) verseny (1) vinaigrette (1) vincent (1) vinegrette (1) virtuális vendéglő (1) vkf (25) vkf12 (1) vkf13 (1) vkf14 (3) vkf22 (1) vkf26 (1) vkf28 (1) vkf33 (2) vkf6 (1) vkf7 (1) vkf 13 (1) vkf 20 (2) vkf 6 (1) vkf 9 (1) vörösbor (1) vörösboros kakas (1) vöröslencs (1) vöröslencse (2) vörösrizs (1) vörös tonhal (2) whittingstall (1) wok (11) wok; (1) wokos cékla (1) wokos tigirsrák (1) xantana (3) zellepüré (1) zeller (1) zellerpüré (1) zeller krémleves (1) zilahy ágnes (1) zöldbab (9) zöldbabos újkrumpli (1) zöldbabos zöldborsós krumpli (1) zöldbab lágytojással (1) zöldbors (1) zöldborsó (7) zöldborsóleves (1) zöldborsos tonhal spenóttal (1) zöldborsós újkrumpli (1) zöldborsos vadlazac kardamomos körtével (1) zöldbors mártás (1) zöldésges lasagne (1) zöldfűszeres paradicsomos húsleves (1) zöldsaláta (1) zöldség (5) zöldségágyon sült nyúl (1) zöldségek (4) zöldséges (7) zöldséges lasagne (2) zöldséges tarjás füstölt marhanyelves egytál (1) zöldséges tejszínes pappardelle (1) zöldségleves (6) zöldségleves juhtúrós gombóccal (2) zöldségleves nokedlivel (1) zöldspárga (3) zöldspárga medvehagymával pennével (1) zsálya (1) zsemlegombóc (1) zsemlyegombóc (2) zsízny (1) zúza (1) cékla (1) sörben főtt kakas (1) Címkefelhő

Felhasználási feltételek

A blogban található tartalom tartalom a szerző szellemi tulajdona. A szerző előzetes írásos hozzájárulása nélkül tilos a blog egészének vagy részeinek feldolgozása, újraközlése, értékesítése, továbbadása, kereskedelmi célra történő hasznosítása. Kivételt képeznek azon gyűjtőportálok, ahol nem közlik a teljes írást, csak annak címét, első néhány sorát, a folytatásért a blogra kattint a felhasználó.

Vigyázz, kész, főzz! - A VI. forduló összefoglalója

2007.07.03. 22:14 lorien

Noha mindenféle, nem várt problémák végett alaposan feje tetejére állt az egész életem, sikerült végre tető alá hoznom az összegzést.

Első alkalommal megtört a játékban résztvevő bloggerek számának emelkedése, a múltkori 46-al szemben most csak 41-en vettek részt, 45 nagyszerű alkotást készítve. Ezúttal talán egy kicsit nehezebb volt a kiírás, esetleg csak egyszerűen kitört a nyár, vagy mindkettő egyszerre. Szerencsére nem túl jelentős a visszaesés.

Igyekeztem mindenkinek válaszolni, tudatva, hogy megkaptam a levelet. Ha ennek ellenére valaki mégsem találná magát itt, vagy bármilyen hibát észlel, kérem jelezze itt egy komment erejéig.

Az összegzést úgy készítettem el, hogy a nevezett ételeket négy kategóriákba soroltam: előételek-vendégváró falatok, levesek, főételek és sütemény-desszert-édesség. Az egyes tételek végén külön felsoroltam a játékos által megnevezett, vagy általam fontosnak vélt főbb komplementer alkotóelemeket, ízeket. Az egyszerűség végett az egyes kategóriákon belül a résztvevők neve szerint ABC sorrendet állítottam fel.

 

Ezek után lássuk tehát, ki mivel készült !

 

Előételek-vendégváró falatok

 

 

Aubergine - Weninger Syrah Sopron 2004 vs Leysieffer borsos csokoládé

Nehezen tudtam eldönteni, hogy Aubergine párosítását hová helyezzem el, de ha dibbuké itt szerepel, akkor logikailag ennek is itt a helye. Előző fordulónk házigazdája, ha ritkán is, de szívesen merül el a csokoládé élvezetében. Jó szokásához híven bort keres társul a jófajta borsos csokoládénak, mégpedig egyik kedvenc fajtámból, egy palack soproni Weninger Syraht. Kissé szokatlan, ám annál nagyszerűbb párosítás. Természetesen szorgalmi feladat is egyben :)

[csokoládé-bors-vörösbor]

 

 

Dibbuk – Lefőzhetetlen páros: stilton sajt és a portói bor.

Dibbuk ezúttal nem főzött, mert nézete szerint a stilton és a portói házassága egyenesen az égben köttetett, és ilyen tökéletes komplementer egységet főzni nem lehetséges. Nagyon örültem, hogy felmerült egy ilyen párosítás, mert azt hiszem, hogy egy baráti beszélgetés ideális kísérője pontosan ilyen. A pályamű huszárosan magában foglalja a szorgalmi feladatot is, hiszen az ital maga az egyik főszereplő.

[stilton sajt – portói előétel]

 

Rossamela - Tormás céklafagyi

Rossamela már nem először kacérkodik a komplementer ízekkel. Ezúttal egy zseniális húzással megálljt parancsolt a hagyományos édes fagylaltoknak, és tormából, céklából és lecsepegtetett joghurtból készítette el a jeges csemegét. Nehéz is volt megtennem a besorolást, mert ugye, ez desszertnek nem igazán desszert (habár miért is ne), talán itt az előételes kategóriában van a legjobb helye. Nem feledkezett meg a szorgalmi feladatról sem, ehhez a fagylalthoz igazán tökéletes az általa ajánlott pohár jéghideg habos sör!

[édes-csípős-savanyú]

 

Zsu - Barackos szendvics

Igencsak megörültem Zsu barackos szendvicsének, hiszen nem mindig van az embernek ideje, vagy lehetősége főzni, illetve nem is mindig akarunk. Ám ha ilyenkor is szeretnénk magunkat vagy a vendéget kényeztetni, akkor eljő a barackos szendvics ideje.

[barack/sárgadinnye-sajt-sonka]

 

 

 

 

Levesek

 

Ági - Betyáros zöldbableves

A statisztikáim szerint a leveseket övezi a legkisebb érdeklődés, pedig igazán fontos szerepet töltenek be a gasztronómiában. Személy szerint, sokszor egy leves jobban esik, mint bármi más. Ági egy belevaló betyáros zöldbablevessel nevezett a játékba, amelyben az igazi komplementerek a lisztes-tejfölös sűrítés bársonyossága és az ecet karcossága. Én azért még magát a zöldbabot és a debrecenit is ide sorolnám, főleg, ha ez utóbbit sikerül igazán jó minőségben beszerezni.

[tejföl-ecet-zöldbab-debreceni]

 

Cserke – Két tétellel is nevezett, ebből az első a tejszínes egresleves

Hőse gyermekkorának kedvenc levese ez, amelyet a hős szülőanyja mindig is oly kiválóan készített el. Cserke mostanáig nehezen tudta az egrest levesnek elképzelni, ám, mint jól tudjuk, a dac fontos motiváló erő, és már csak azért is elhatározta, hogy legalább olyan jót fog ő is készíteni. A tettek mezejére lépve, hamar elkészült vele, és a levesben végül felfedezi az édes-savanykás-fahéjas ízek harmóniáját.

[egres-tejszín-cukor-fahéj]

 

 

Kicsi Vú - Currys gyümölcsleves

Kicsi Vú gondolatai a curry körül forogtak. Rendszeres olvasóit amúgy sem igen éri meglepetés, hogy indiai ihletésű lett főztje. A gyümölcslevesben alma, banán, és ananász találkozik a curryvel, és a még tökéletesebb összhang kedvéért még egy kis földimogyoró is szerephez jut. Ebben a melegben milyen jól esne egy tányérral!

[ alma – banán - ananász –curry – földimogyoró]

 

 

Nyárikonyha – ő is két összeállítással készült, az egyik a dupla paradicsomleves

Meg kell valljam, a dupla paradicsomleves ebben a formában számomra teljesen átértékelte a paradicsomlevest, mint olyant, és egy teljesen új –immár szerethető- dimenzióba került. Lehet, hogy azért, mert “csak” a klasszikus olaszos párosításban érkezik: paradicsom – bazsalikom – krémsajt+ricotta, és cukrot nem tartalmaz (ez lehetett eddig a bajom vele).

[paradicsom-bazsalikom-ricotta]

 

 

Főételek

 

Anna - Spenót tökmagos hagymás krumplipuffanccsal

Anna esetében nagyon vigyázni kell :), mert kegyetlenül leütötte az általam feladott labdát. Van ugyanis egy apró betűs felvetése, miszerint ha a komplementerség tranzitív, akkor egy nagy komplementer-kapcsolat az egész, és nem 3 kicsi. Szerintem ez ugyan nem tranzitív, mert tudok rá kivételt, de már többször is megkaptam t3v-től, hogy ne vegyem el a kenyerét. (Tehát ezúttal tisztelettel fel is kérem őt, hogy logikailag bizonyítsa be, hogy ez igaz, vagy hamis.) Ettől eltekintve ez esetben mégis úgy gondolom, hogy egy nagy komplementer kapcsolatról beszélhetünk. A tényleges gasztronómiai területre térve pedig nagy örömmel tapasztaltam, hogy a spenót egy ennyire újszerű környezetben -legalábbis számomra- mennyire elemében van.

[spenót-fokhagyma-tökmag-krumpli-hagyma]

 

 

Beatbull - Medvecukros sertésfilé

Beatbull kísérleti konyhájának testhezálló feladat volt e havi témakörünk, ennek megfelelően egy igazán nem mindennapi kreáció került ki onnan. Medvecukorcsigából (Lakritzschnecke) és más érdemes hozzávalókból főzött egy sűrű mártást, amelyet a sonkás-parmezános-céklás sertésfilével párosított, és köretként spagetti-alakúra vágott cukkinit adott. Elsőre talán kissé meghökkentőnek tűnik a kombináció, de én szívesen megkóstolnám! A szorgalmi feladatnak megfelelően az ajánlott ital egy jól szellőztetett tiszta Merlot vagy Shiraz.

[sertéshús – medvecukor – parmezán – cékla – sonka]

 

 

Chez Julie - Őszibarackos sertéskaraj

Mindahányszor elolvasom Julie őszibarackos sertéskaraját, rögtön egy nagyot sóhajtok, elképzelve az ízek harmóniáját. Szerencsére még csak ezek után indul az igazi őszibarackszezon, így hát még semmiről sem vagyunk lemaradva, bőven lesz még mindenkinek ideje kipróbálni.

[őszibarack-fokhagyma-kakukkfű-babérlevél-fehérbor-sertéskaraj]

 

 

Dalit –40 fokhagymás csirke mindennel töltve

Ez egy igazán grandiózus és minden igényt kielégítő fogás. Eredetileg nem is ez szerepelt a tervei között, csakhogy közbejöttek a friss hal- és spenótbeszerzési nehézségek (ez is izgalmasnak tűnik, remélem mielőbb sikerül megvalósítania és egy poszt is születik majd belőle) így jöhetett a fokhagyma-csirke párosítása. Azt hiszem, ezt lesz minden fokhagymarajongó egyik álma.

[fokhagyma-egész csirke]

 

 

Fűszer és Lélek – Marha vindaloo banánsalátával

Az indiai konyhában előszeretettel és igen sikeresen párosítják az ellentétes ízeket. Nagyszerűen látjuk ezt ebben az izgalmas fogásban, amely bővelkedik mind fűszerben, mind lélekben. A banánsaláta már önmagában megállja a helyét a komplementer ízek sorában, de most igazán méltó párjára akad a marha vindaloo-ban.

Nem is teljes a felsorolás: [/római kömény-koriander-lepkeszegmag-tamarind-fahéj-gyömbér/ – /marha/ – /csili-joghurt-banán saláta formában/]

 

 

Gabojsza - Rántott camembert diós bundában, áfonyamártással

A diós bundában rántott camembert már eleve megmozgatja az ember fantáziáját, ám az áfonyamártásban tökéletes komplementer társra lel, melyhez -a szorgalmi feladat szerint- 2000-es évjáratú Castel Bolovanu Cabernet sauvignont kortyolgattak. Így azért ki lehet bírni :). Ráadásként még találunk egy takaros kis felsorolást pár “közhelyesnek” titulált komplementerről. Hát igen, a pezsgő és a kaviár igazán közhelyes. Éppen ezért itt jelzem, hogy szeretnék Gabojszához kosztosnak bejelentkezni :).

[camembert-dió-áfonya-gyömbér-bors]

 

 

Gigi - Gyümölcsös kuszkusszal töltött csirkecomb

Gigi igen impresszív alkotással jelentkezett, ezzel egy kis Észak-afrikai hangulatot teremtve. Aszalt barackkal, mazsolával, kuszkusszal és egyéb rafinált dolgokkal megtöltötte az izgalmasan megfűszerezett csirkecombokat. A képek láttán még inkább erősödik bennem az elhatározás, hogy ezt bizony mielőbb meg kellene kóstolni.

[aszalt barack – mazsola – kuszkusz – fenyőmag - koriander – római kömény – sáfrány- kurkuma]

 

 

Horasz - Sült kacsacomb, párolt lila káposztával

Ez egy igazi nagy klasszikus, nagyon örültem neki, hogy bevállalta. Nyár derekén megfelelő lila káposztát beszerezni sem egyszerű feladat, de ez a nehézség eltörpült, ahhoz képest, hogy micsoda logisztikai bonyodalmakon ment keresztül a szakács: az összes Budapesten beszerzett alapanyagot vidékre kellett szállítani, ahol is elkészült a nagy mű, egy kis betonozás mellett.

[kacsa-majorána-párolt lila káposzta -petrezselymes burgonya]

 

 

Lorien – jómagam ugyancsak két tétellel készültem: Sült kacsa meggyes portóimártásban diós rizzsel.

Úgy gondoltam, hogy a kacsát egy mártásban két komplementerével is megtámogatom, jelesül a meggyel és portóival. A dió egy újabb komplementer elem, amely a köretben kapott szerept. Gere Attila-féle 2006-os Portugisert ajánlottam hozzá.

[kacsa-megyes portóimártás-diós rizs]

 

 

Maci – Risotto con radicchio

Maci töredelmesen bevallja, hogy most külön nem készült, ám a sors keze mégis közbenyúlt, legalábbis szerintem másképp ez nem is történhetett volna meg. Bizony, még egy rizottóban is összetalálkozhatnak a komplementerek: a rizottó ideális kiegészítője a fűszeres, enyhén kesernyés radicchio, kevés vörösborral és leheletnyi balzsamecettel.

[rizottó-radicchio-vörösbor-balzsamecet]

 

 

Mamma - Csirkemell mandulás narancsmártással

Mamma jó szokása szerint egy klasszikus olasz étellel készült. Írását először elolvasva kissé meg is szédültem, nem akartam hinni a szememnek. Azt hiszem, hogy egy akadémiai székfoglalónak ilyennek kell lennie. A mandula-csirke-narancs kombinációra a római kömény és egy kevés csili teszi fel a koronát. Azazhogy ez még nem is korona, csak egy kis fejdísz, mert koronaként –és hogy fokozza az izgalmakat-, sikerült egy fejedelmi italkreációt elhelyezni. Ez pedig a Kir Vinaigre, egy gyümölcsös balzsamecettel megbolondított félszáraz pezsgő.

[mandula-csirke-narancs]

 

 

Morzsóka – szintén két fogással szerepel: Kaffir lime-os halpogácsa grillezett citrommal

Egyedül Morzsóka készített halételt erre a fordulóra. A hal manapság méltatlanul mellőzött alapanyaga a hazai konyhának. Ugyan nincsenek tengereink, de még nem is olyan régen messze földön híres volt a magyar konyha a jobbnál jobb halételeiről, hiszen a hazai vizekben is sok nemes halfaj megtalálható. Jelen esetben tengeri halfiléből készült a halpogácsa, amely egy igazi ízorgia részesévé válik, ráadásul egy nem mindennapi köret készült hozzá zöldborsós rukkola képében. Ahogy pedig a rómaiak mondták: Maledictus piscis in tertia aqua, azaz Átkozott a hal a harmadik vízben. Ennek megfelelően egy szép Bussay Esküvé bor szerepel a borajánlatban.

[lime-citrom-narancs-hal-curry-gyömbér-zöldborsó-rukkola]

 

 

Nemisbéka – Sertésszeletek áfonya chutney-val

Az Istennő ismét remekbeszabott alkotással kényezte kosztosait, és olvasóit. Újra egy olyan étel került nála terítékre, amelyet nekem is haladéktalanul ki kell próbálnom. A chutney-ban az áfonya-koriander-római kömény triumvirátusát jól ellenpontozza egy kis balzsamecet és pirospaprika, amely méltó párja lehet a sertéssültnek. Nem marad el a szorgalmi feladattal sem, és egy 2000-es évjáratú Jekl Villányi Fekete-hegy Cuvéet ajánl figyelmünkbe.

[áfonya-koriander-római kömény-balzsamecet-pirospaprika-sertéssült]

 

 

Nyárikonyha - Hirtelen sült bélszín Cumberland mártással

A Cumberland mártásos bélszín úgy indult, mint amikor a gombhoz megvesszük a kabátot: nyárikonyhánál adott volt a ribizli, már csak az ideális párját kellett megkeresni. Azt hiszem ezzel főzéskor különben sokan így vagyunk. Ha valaki az idén még szeretne ribizli tárgykörben valamit alkotni, igencsak sietősre kell vennie. A gomb tökéletes társra lelt a kabát, azaz a bélszín társaságában.

[áfonya-narancs-vörösbor-füstölt szalonna-bors-spenót-bélszín]

 

 

Phzs - Currys csirke ananásszal

Nagyon tetszett Phzs elmélkedése, amelyben párhuzamot von a komplementer ízek és néhány blogger névválasztása között, sőt igazából ilyen lenne az által választott páros is. Be kell valljam, az ananász és curry házasítása nekem nem is jutott eszembe, míg kicsi Vú és phzs fel nem hívták rá a figyelmet. És milyen igazuk van, ez is egy, az égben kötött házasságok közül. A sült csirke pedig igazán ideális társ mindehhez. Azonban itt még nem is ér véget a történet, mert ráadásként kapunk egy málnás-sárgadinnyés gyümölcssalátát is.

[ananász-curry-csirke, málna-sárgadinnye]

 

Spacemonkey - Spare ribs with plum barbecue sauce

Spacemonkey szilvalekvár és csípős ketchup társaságában átlényegített sertésoldalassal vendégelte meg kedves ismerőseit. Köretként jobbat el sem lehet hozzá képzelni, mint a héjában főtt, majd vajon tepsiben sütött burgonyát. Főztjének igen nagy sikere volt, 3 fő (ebből két hölgy) másfél kiló oldalast tett magáévá. A szorgalmi feladatban egy könnyed, gyümölcsös, lehetőleg merlot-alapú cuveét javasol, például a Vylyan pincészet Mini Evolution borát.

[szilvalekvár-csípős ketchup-sertésoldalas]

 

Szindbádék - Chili ratatouille

Igazi egyszerű, ám valahogy mégis rafinált étel. Paprika-paradicsom-kókusztej-csili-koriander római tálban megsütve. Szindbádék elmondása alapján fejbőrizzasztó, addiktív fogás. El is hiszem :). Lassan kezdődik „lecsószezon”, úgyhogy ezt is haladéktalanul ki kell próbálnom.

[paprika-paradicsom-kókusztej-csili-koriander]

 

 

ViaKonyha - Sültcsirke házassága Trópusi Citrommal

ViaKonyha igazán egzotikus fogással örvendeztetett meg bennünket. A csirkét zöldcitrommal süti meg, és mindehhez keleties rizst kínál köretként, amelyben a fahéj-mazsola-fenyőmag-sülthagyma négyese egészíti ki a különleges aromájú basmati rizst. A szorgalmi feladatról sem feledkezik el, és egy különleges Chablis szerepel az italajánlatban.

[fahéj-mazsola-fenyőmag-sülthagyma-csirke-lime ]

 

 

Zsuzska - Csirke mole szószban

Jót derültem az írás olvasásakor, ahogyan Zsuzska először mereven tiltakozik a komplementer párosítások ellen, de a gondolatsor végén oda lyukad ki, hogy márpedig ennek igenis van létjogosultsága, majd végül egy merészen markáns fogással ismertet meg bennünket, amely a mole és a csirke házasságából született. Elsőre nekem is szoknom kellett a felsorolt ízek párosítását, ám azt kell mondjam, hogy igen nagy fantáziát látok benne. A szorgalmi feladat szerint sörrel tökéletes.

[olajos magvak-csili-csokoládé-paradicsom-szegfűszeg-fahéj-bors-kömény-csirke]

 

 

Sütemény-desszert-édesség

 

Ana - Zselé a komplementer ízek jegyében

Ez egy igazi merész alkotás, blogja nevéhez méltó hedonista remekmű. Bátran használja az ízskála minden oldaláról hozzávalókat, igencsak megdolgoztatva az olvasó fantáziáját, melynek az a vége, hogy azonnal birtokba szeretnénk venni egy adaggal, majd még néhánnyal :).

[bazsalikom-egres-lime-málna-zöldtea]

 

Baba - Crostata di pere e noci (Körtés-diós lepény)

Babát nagyon megsajnáltam, a forduló kapcsán minden összeesküdött ellene, és az általa elképzelt dolgok egyikéhez sem kapott alapanyagot, míg végül a D-terve(!) sikerült. Aggodalma fölösleges volt, hiszen a körte-dió-amarettó bárhol kiállja a komplementer próbát, és igencsak finom lehetett a lepénye.

[körte-dió-amarettó]

 

 

Chilii&csoki – Citromos-mákos süti.

Chiliiék valószínűleg szabadságra indultak, ám ez még nem gátolta meg, hogy az utolsó utáni pillanatban elkészítse pályaművet, a citromos-mákos szeletet, amelyet aztán távirati stílusban posztol, miközben már élete párja az autóban (tűkön) ül. Elképzeltem a helyzetet, és jót derültem rajta. Máskülönben ezt nem is volt nehéz, hiszen számtalanszor megesik ez nálunk is: én már réges-régen az ajtóban állok, esetleg millió csomaggal megrakva, de a kedves még pl. ilyenkor áll a tükör elé rendbe rakni a toalettjét, majd elkezd pakolni. :)

[mák-citrom]

 

 

Cserke - Az egresleves után még hátravan az olvasónak a feketeleves: ennyivel most már nem úszhatjuk meg, és jön a lekicsinyíthetetlen meggyes- illetve málnás roló

Cserke alkotásai rendre kimerítik az izgatás bűntettét, nincs ez másképp most sem, rettentő birtoklási vágy lesz rajtam úrrá, valahányszor csak eléképzelem a rolókat.

[meggy/málna-csokoládé-mascarpone ]

 

 

Dolce Vita - Meggyfagylalt mákhabbal

Dolce Vita ezúttal az örökzöld meggy-mák párosítással jelentkezett. A meggyből fagylaltot készített, amelyet mákhabbal bolondított meg. Természetesen most sem hiányozhatott a már tőle megszokott, lélegzetelállítóan gyönyörű kép sem, diétázoknak csakis szöveges böngészővel (vagy még azzal sem) ajánlott az oldal megtekintése!

[meggy-mák]

 

 

Fakanál – Ananász karamell szósszal

Már-már úgy volt, hogy ötlet híján kihagyja a fordulót, ám szerencsénkre megvilágosodott előtte egy régebbi, de ínségesebb időkben posztolni szánt alkotása. Ez pedig maga a tobzódás a rengeteg komplementer ízben, az ananász, a karamell, és sok fűszer, valamint vaníliafagyi kíséretében kellőképpen elkésznyezteti az ízlelőbimbókat.

[ananász-karamell-rozmaring-fahéj-vaníliafagyi]

 

 

Juc - Fehércsokoládé-hab piros ribizlivel

Juc hozzáállása igazán példás, hiszen két olyan ellentétes dolgot hozott össze egy izgalmas alkotásban, amelynek fő összetevőit annyira szélsőségesnek tartja, hogy önmagában csak nagyon ritkán fogyasztja. A fehércsokoládé és a ribizli (vagy grapefruit) egy hab formájában lényegül át, természetesen egy kis brandy társaságában.

[fehércsoki-rizili/grapefruit-brandy]

 

 

Lorien - Meggyes-csokoládés kelt pite

A meggy és a csokoládé közismert komplementer párosítás, amely most egy kelt pitében lépett színre. Ennek tökéletes kiegészítője a Portói bor.

[meggy-csokoládé]

 

 

Marmalade - csokoládés joghurt mousse

Marmalade közismerten nagy csokoládérajongó. Ezúttal sem hazudtolva meg önmagát, rajongásának tárgya ismét főszerepet kapott: a komplementer ízeket a csokoládé és a só biztosította, amelyből azonban nem maradhatott ki egy kis fahéj sem.

[csokolá dé-só-fahéj]

 

 

Moes – kapros-túrós lepény

Moes a tökös-mákos rétes említésével vezeti fel írását. Ekkor tulajdonképpen örültem és szomorkodtam is. Örültem, hogy valakinek eszébe jutott, de szomorú is voltam, hogy nem érkezett pályamű e tárgyban, pedig titkon reménykedtem benne. De ez csak egy rövidke múló rossz érzés volt, mert a kapros-túrós lepényben a kapor és a túró igazán örökzöld komplementer párosítást alkot, és szintén sajnáltam volna, ha ez végül kimarad.

[kapor-túró]

 

 

Morzsóka egy desszerttel is készült, megsütötte álmai banán-palacsintáját mogyorókrémmel.

Bizony, nem mindennapi lehet a banán és a mogyorókrém együttes szereplése.

[banán-mogyorókrém]

 

 

Pamina - Narancsos-mákos muffin

Pamina ezúttal alkotói válságban volt, de azért egy narancsos-mákos muffinnal mégis csak nevezett. Nem is rossz, és hamar elkészthető!

[narancs-mák]

 

 

Piszke – Vörösboros körte fahéjfagylalttal és kandírozott mandulával

Piszke kissé aggodalmaskodva küldte el alkotását, mondván hogy talán nem eléggé jól értelmezte a komplementer ízvilágot. Azt hiszem félelme teljesen alaptalan volt, ez teljes telitalálat, igazán különleges desszert. A ráadás szorgalmi feladat borajánlatban 2005-ös Mátra Hill Cabernet Sauvignon szerepel.

[vörösbor-fahéj-körte-mandula]

 

 

Pocaknyúl - Fehércsokis-meggyes torta

Pocaknyúlé az egyik legfrissebb gasztroblog, és egy huszáros hajrával még sikerült az utolsó pillanatban részt vennie e havi fordulónkban. A tortája kapott egy fehércsokoládés krémalapon meggyes tölteléket, majd tejszínhabos mázat, amelyet trükkösen elkészített fehér-étcsokoládés forgácsokkal szór meg.

[fehércsokoládé-étcsokoláde-meggy]

 

 

T3v - Jin-jang mousse

Nem hiába szerepel t3v blogjának címében a tudomány, az általa készített mousse alapja igen komoly, megalapozott tudományos tényeken nyugszik. A jing-jang dizájn pedig különösen ütősre sikerült, nagyon irigykedtem miatta. Nagyon eltalált kombináció, aminek a végeredménye a beszámoló szerint óriási falánkság és nyögés lett. Ez azonban megbocsátható, azt hiszem én is hasonló mohósággal vetettem volna rá magam. Akinek ezek után megjön a mousse-gyártáshoz a kedve, egy alapos, témába vágó linkgyűjteményt is talál az írás végén.

[csokolédé-só-lime]

 

 

Vidvandre - Mentás-fehércsokis trüffel

Már az előző fordulóra készített meggyes-csilis süteménye is abszolút témába vágó volt, de a mostani fehércsokis-mentás trüffel kombinációja is telitalálat.

[menta-fehércsokoládé]

 

 

Zsófi - Krémes joghurt áfonyadzsemmel és bodzaszörppel

Zsófi a bodzaszörp egyik kiváló, és percek alatt kivitelezhető hasznosítását mutatja be a komplementer ízek jegyében. A joghurt-feketeáfonyadzsem-bodzaszörp triója igen jól muzsikál.

[joghurt-feketeáfonyadzsem-bodzaszörp]

 

 

Zsúrkenyér - Diós cheesecake

Felcsillant a szemem, amikor -kissé a határidő lejárta után- megkaptam Zsúrkenyér levelét. Addig ugyanis senki sem próbálkozott a fordulóban a sajt és a dió párosításával, amelyek végül most a híres new yorki cheesecake tortában mégis egyesülhettek.

[sajt-citrom-dió-csokoládé]

 

Kedves bloggertársak, igazán megtisztelő volt, hogy Aubergine jóvoltából veletek játszhattam! Minden kedves játékosnak köszönöm a részvételt! Ezennel a Vigyázz, kész, főzz 6-ik fordulóját befejezettnek nyilvánítom, és átadom a stafétát Chilii-nek. Jó munkát és sok sikert kívánok neki a szervezéshez!
lorien

26 komment

Címkék: összefoglaló recept gasztronómia gasztró vkf vkf 6

A bejegyzés trackback címe:

https://lorien.blog.hu/api/trackback/id/tr9111120

Trackbackek, pingbackek:

Pingback: Olasz nő Budapesten « Tintaleves 2007.11.10. 01:41:00

[...]title="vkf 7">jobbnál jobb fordulókról maradtam le. Ahogy elolvastam a kiírást, azon[...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ana · http://hedonism.freeblog.hu/ 2007.07.03. 22:54:22

Jó munka, férfi munka volt! Köszönöm.

zsuzska 2007.07.03. 23:31:59

Lorien,
ez az összefoglaló felér már magában egy vkf-es főzéssel:) Hihetetlen alaposság. Köszönöm!

t3v · http://okostojas.blog.hu/ 2007.07.03. 23:39:20

t3v szerencsére nem sokat konyít a formális logikához :) és a komplementaritás fogalmát kizárólag a halmazok, a színek és a DNS területén tudja értelmezni. De informálisan le tudja vezetni, mit gondol :)

A latin complere ige azt jelenti, "kiegészít, megtölt, befejez, teljessé tesz", így a nyelvészek (juc) és a matematikusok (Anna?) komplementer disztribúciója ugyanaz lehet, mint másoké - csak más nézőpontból, mert két komplementer elem létét csak egymás fényében lehet értelmezni. Ahogy a jin és jang sem szeret egymás nélkül létezni :))

Gratula, valóban férfimunka volt!

Zsu · http://zsukonyha.blogspot.com 2007.07.04. 05:57:25

Köszönet az összefoglalóért, megérte korán kelnem, hogy még munka előtt elolvashasam. :)

cserke · http://cseresznyekert.blog.hu 2007.07.04. 08:13:14

Hű, ez aztán a jó kis összefoglaló, nem csodálom, hogy kinyúltál tőle!!!
Gratula :)))

kismacs · http://macsfalatok.blogspot.com 2007.07.04. 08:14:13

Gratulálok minden résztvevőnek, meséseket alkottatok! :)

gabojsza · http://www.gabojszakonyhaja.blogspot.com/ 2007.07.04. 08:38:53

Kedves Lorien! Kosztosnak jöhetsz, bár előre jelezni szeretném, hogy nem ezünk mindennap kaviárt pezsgővel. (bár a pezsgőt el tudnám viselni mindennap, jól behűtve!) Borral azonban mindennap tudok szolgálni.
Várunk!

Horasz · http://horaszkonyhaja.freeblog.hu 2007.07.04. 08:46:41

Lorien kollega,

Kituno, alapos es szorakoztato osszefoglalo. Halas koszonet erte. :) Szerintem nagyon jol sikerult a fordulo.

kicsi vú · http://kicsivu.freeblog.hu 2007.07.04. 09:04:17

Csatlakozom az ünneplő tömeghez! Gratulálok, tényleg nagyon jó lett! Az megint kiderült, hogy a desszertek a legnépszerűbbek.:) Köszi a munkát!

Aubergine · http://aubergine.freeblog.hu 2007.07.04. 09:19:25

Gratulálok Lorien Kolléga Úr, szuper fordulót sikerült ismét lezárni!
És gratula mindenkinek, csudijó receptek vannak ismét a tarsolyunkban!
Chilii, most minden szem rád szegeződik :)

anna · http://annaeszik.blogspot.com 2007.07.04. 10:03:48

haha, valoban jartam matematikus szakra, de nem fejeztem be
amugy nem gondoltam teljesen univerzalisan a nagy komplementer-kupacot, de az en kajam eseteben ervenyes volt

amugy tenyleg nagyon erdekes volt a tema, es amiket irtal, h milyen otleteid voltak meg, hat azok is nagyon izgalmasak lettek volna
halat en siman spenottal csinaltam volna
kozpeiskolaban a menzan adtak ugy egyszer, h hekk + spenot, es vmi eszmeletlen jo volt [csak a spenot magaban nem allta volna meg a helyet..] - azota azok is osszetartozok nekem

julie · http://joliejulie.blogspot.com/ 2007.07.04. 11:18:17

Micsoda változatosság, mennyi mennyei párosítás már csak olvasni is, nemhogy kipróbálni... :) Köszönöm, hogy megszervezted, örülök, hogy résztvehettem! Gratulálok, nagyon jó összefoglalót készítettél.

lorien · http://lorien.blog.hu 2007.07.04. 11:27:31

Mindenkinek köszönöm :)
Mindenkinek mégegyszer gratulálok, fantasztikus dolgokat alkottatok, öröm volt olvasni!

rossamela · http://rossamela.blogspot.com 2007.07.04. 12:17:10

Derekas munka az összefoglaló (is), gratulálok és köszönöm a lehetőséget. Nagyon vártam már az összefoglalót, mert minden ilyen fordulóban találok számomra új blogokat és azokban kincseket.

rossamela · http://rossamela.blogspot.com 2007.07.04. 12:20:16

Jaj, a nagy eufóriában lefelejtettem a kérésemet. :)
Ha megtennéd, hogy a rólam szóló szakaszban kijavítod a nevemet... köszönöm! :)

lorien · http://lorien.blog.hu 2007.07.04. 12:40:38

Rossamela!
Ezer bocsánat a gépelési hibáért, javítottam!

Piszke · http://www.piszke.blogspot.com 2007.07.04. 14:00:59

Mennyi hétvégére elég főznivaló!
És nagy munka volt megcsinálni az összefoglalót, plusz köszi a külön e-mail-t.
Azért bizonytalankodtam, mert valahogy úgy gondoltam a kiírásból, hogy nem a hagyományos, hanem inkább a szokatlan és meglepő kombinációk bemutatása volt a cél. de van ilyen is, olyan is, és a legközelebb jobban odafigyelek :-)

rossamela · http://rossamela.blogspot.com 2007.07.04. 16:20:41

Kösziköszi! Semmi gond, én is elkövetek ilyen (még ilyenebb) hibákat, de így elgépelve nem annyira szép a jelentése...

zsuzska · http://triticumaestivum.freeblog.hu 2007.07.05. 19:13:19

Kedves Lorien,
az imént már megkérdeztem, de nem látom megjelenni a kérdést, ha esetleg mégis dupla lenne, megtennéd, hogy az egyiket törölöd?
A kérdés pedig arra vonatkozik, hogy most úgyis rengeteg energiád felszabadult a VKF sikeres levezetése után, talán ideje, hogy gasztrobűneid is bevalljad:)
href.hu/x/31e3

És Rossamelát is kérdeztem, hogy miért, mit jelent így, és mit jelentett úgy?

lorien · http://lorien.blog.hu 2007.07.06. 07:34:35

zsuzska!
Az előző hozzászólást kérésedre töröltem, a kérdésen pedig rágódok egy picit és megválaszolom :) Addig is, hozzátok a puha párnát és a kényelmes fotelt! :)

zsuzska 2007.07.06. 08:59:39

lorien, simán rászánjuk a szabadságunkat, csak bátran, csak bátran!

lorien · http://lorien.blog.hu 2007.07.06. 09:19:44

:) Félreértetted, ez a spanyol inkvizíció két legfélelmetesebb eszköze. Na, és persze, a meglepetés :)

julie · http://joliejulie.blogspot.com/ 2007.07.06. 10:47:39

most látom, hogy más sem hagy neked pihenőt, és kíváncsi bűneidre :)
joliejulie.blogspot.com/2007/07/vallomsok.html

Mamma · http://dallacucina.freeblog.hu/ 2008.11.19. 13:59:20

Lorien, én csupán a narancsos-mákos muffint találtam, de sebaj, ez tényleg egy jó páros:-))

lorien · http://lorien.blog.hu 2008.11.19. 14:04:06

Pedig itt van Chilii citromos mákosa, Dolce Vita mákhabos meggyfagylaltja, meg a narancsos mákos muffin, és említésre került a tökös-mákos rétes is /sütőtökkel még finomabb!/.

Mamma · http://dallacucina.freeblog.hu/ 2008.11.19. 14:10:08

Köszi:-)), csak a narancsot figyeltem.
Nagy kedvencem a mákparfé vörösboros aszaltszilvával, ami ugyanúgy meggyből is isteni - a tökös-mákos is ismert, de a sütőtök-mák páros viszont kipróbálásra vár!!:-)))
süti beállítások módosítása