Ezt a süteményt még a meggyszezon legelején követtem el kísérleti verzióban. Akkor nem sikerült teljesen tökéletesre, ezért nem is született belőle poszt (pedig azóta is emlegetjük). Ennek elődje, a baracklekváros-csokis csiga viszont talán az is ihletője volt a VKF hatodik forduló témájának. Így hát mindenképpen be kell őt is neveznem a játékba, legalább a tisztesség kedvéért :) A piték ügyében sokan sütőport vagy szódabikarbónát használnak a tészta "emeléséhez". Nos, nekem a kelt tészta a gyengém, és inkább megdolgozom érte ilyenkor is, még ha csak egy egyszerű pitéről is beszélünk. Sikerült mostanra kikísérletezni a tökéletes pite tésztát is, kellően vajas, megfelelően megkel. Lássuk hát!
Hozzávalók (40x31 cm-es tepsibe)
- 20 deka graham liszt (Vitamill)
- 40 deka rétesliszt (Vitamill)
- 3.5 dl tej
- 2.5 deka élesztő
- 3 tojássárgája (+1 a kenéshez)
- 2 cs. bourbon vaníliás cukor
- 2 citrom héja reszelve
- 1 evőkanál kubai rum
- 9 deka olvasztott márkázott vaj
- 1 tk só
a töltelékhez
- 2 kiló megy magozva
- 4-5 deka 85% Lindt étcsokoládé
- 10 deka darált dió
- 7-8 ek. kalácsmorzsa
A tejet felmelegítettem, elkevertem benne a vaníliáscukrot, eldolgoztam benne az élesztőt. 10 percet pihentettem, addig leszitáltam a lisztet, elkevertem a többi hozzávalót a vaj nélkül. Amikor összedolgoztam tésztát, dagasztás közben fokozatosan hozzáadagoltam a vajat. Addig dagasztottam, míg a bokámról is folyt a víz (ilyenkorra biztosan nem kell többet dagasztani). Egy órát kelesztettem (amíg ebédeltünk), félidőben visszanyomkodva a tésztát.
A kiszabott idő végeztével két részre szedtem a tésztát, 60/40 arányban, a többet alulra. Kinyújtottam tepsi alja-teteje nagyságúra, az alját kivajazott, kivajazott, kalácsmorzsával és liszttel meghintett tepsibe helyzetem, és 10-15 percet kelesztettem. Ekkor megszórtam a darált dió és a kalácsmorzsával javával, rádolgoztam a meggyet, és egyenletesen megszórtam a szakácskéssel apróra vágott csokoládéval, majd egy kis kalácsmorzsával és darált dióval. Ráhelyeztem a felső tésztaréteget, a széleit benyomkodtam, 10 percet ismét kelesztettem, megkentem egy tojássárgájával és 200 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütöttem. Felvágás előtt nem árt negyed órát pihentetni, de azt nehéz kivárni, most 10 perc után feladtam :)
Ez most igen jól sikerült, nem égett meg, kellően megkelt, és nagyon jól eltaláltam a meggy-csokoládé arányt. Persze a fotót ismét elbénáztam, ráadásul pont a szélét sikerült kiszednem, de ez is én vagyok :)
Update 1 (kissé feledékeny lettem a sok bortól :)>
Ja igen, én ehhez már csak közhelyesen a maradék portóit kortyolgattam, mint tökéletes kiegészítő desszertbort. Ehhez nem is kell más :)
Utolsó kommentek