Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

lorien

Gasztronómiai beszámolóim. A konyhában és környékén elkövetett akciók, sikerek , kudarcok.

A recepteknél kérem figyelembe venni, hogy egy elátkozott, hőfokszabályozós, nem légkeverős gázsütőt használok.

A blog.hu megszüntette a regisztráció nélküli kommentelést. Szívesen várok visszajelzést e-mailben a lorien.hu kukac gmail.com címre azoktól, akik megosztanák velem véleményük, de ehhez nem szeretnének itt regisztrálni.

Utolsó kommentek

Google translate

Kávékorzó - független kávémagazin


Címkék

áfonya (1) ajánló (4) ajvár (1) alacsony hőfokon (2) alapanyag (2) alaplé (1) alapok (3) alma (6) almaszósz (1) almás kalácspuding (1) almás rétes (1) amandine (1) ananászos mascarpone krém (1) anansz (1) angelo kávézó (2) aszalt paradicsom (1) aszalt szilva (2) aszalt szilvás nyúl (1) ázsia (3) bab (8) bab; (1) bableves (1) badacsony (2) baki (3) balzsamecet (2) barack (2) baracklekvár (3) baracklekváros (1) bárány (5) báránycsülök; (1) bárányleves (1) báránymáj (1) bárányvese (1) barnarizs (1) baromfiudvar (3) barramundi (2) basmati rizs (1) bavette (2) bazsalikom (3) bébicukkini (1) bébisárgarépa (4) becsinált (1) bécsi krumplisaláta (1) bécsi szelet (1) belga (1) belsőség (3) bélszín (1) bélszín budapest módra (1) beszámoló (6) birka (2) birkapörkölt (1) birs (6) birsalma (3) birsalmamártás (1) birsalmás kalácspuding (1) birsalmás mákos rétes (1) birsmártás (3) birspüré (1) blogkóstoló (8) bodzaszörp (2) bodzavirág (1) bogrács (3) böjt (1) bolognese (1) bonchidai (1) boocafe (1) bor (13) bordáskel (1) bordelaise mártás (1) börek (2) borjú (5) borjúkaraj (2) borjúlapocka zöldborsóval (1) borjúpofa (1) bormártás (2) bőrös karaj (1) Bőrös malackaraj (1) bőrös malackaraj sült (1) bors (1) borscs (1) borsos tonhal meggyszósszal (1) brancin (1) breton palacsinta (1) briós (1) brokkli (1) brokkoli (4) brokkolipüré (1) brokkoli krémleves (1) bukta (2) bulgur (5) bulgursaláta (2) bundázott (1) burek (2) burgonyagombóc (1) burgonya gratin (1) busa (1) bussay (1) cafe frei (1) cannelloni (1) cápa (1) cápaharcsa (1) cápaharcsa zöldbabfőzelékkel (1) cápa spenóttal (1) capunti (1) carbonara (1) casa moro (1) cassoulet (2) cékla (14) céklaleves (2) céklasaláta (1) céklás marhafarok (1) ceruzabab (3) cézár (1) chili (3) chili con carne (1) chutney (3) cikksorozat (1) Címkék (1) cipal (1) citrom (5) citromfű mártás (1) citromos fűszeres karaj (1) citromos fűszres tarja (1) citromos zöldfűszeres vaj (1) citromszorbet (1) citrus (3) citrusmártás (1) clafoutis (1) comb (1) comté (1) conchiglie rigate kolbásszal (1) coq au vin (1) Coq à la bière (1) créme brulée (1) crème fraîche (1) csacsihal (1) császárhús (1) cseh (1) cserép; (1) cseresznye (2) cserke (1) csevap (2) csevapcsicsa (1) csicseriborsó (2) csicsóka gratin (1) csiga (7) csikemell sült zöldségekkel (1) csili (1) csilis bab (1) csilis citromos szójás szósz (1) csilis pontyfilé (1) csilis ropogós pontyfilé cukkinifőzelékkel (1) csipkebogyó (1) csipkebogyó mártás (1) csípős csirkemell (1) csirke (17) csirkecomb (3) csirkemáj (1) csirkemell (4) csirkepörkölt (1) csirke curry (1) csirke sörtésztában (1) csőben sült kelkáposzta (1) csokoládé (4) csokoládépuding (1) csokoládés (1) csokoládészofflé (1) csokoládétorta (1) csorba (1) csuka (13) csuka szalonnával hagymával (1) csuka turbolyával (1) csülkös bab (1) csülök (6) cukkini (21) cukkinifőzelék (2) cukrászat (6) curry (3) currys kecske (1) dalmácia (1) darázsfészek (1) desszert (36) diéta (34) diéta megszorításokkal (2) dió (1) diós rizs (2) disznótor (1) disznótoros (1) disznóvágás (1) dödöle (1) dolgok (1) duma (4) édeskömény (6) édesköménygumó (1) édesköményleves gyöngybabbal kiflikrumplival (1) édesség (1) édes savanyú csípős (1) egészben sült liba töltve (1) egészben sült tarja (1) egyben sült barramumdi (1) egyben sült rostélyos (1) egyszerű (11) egytál (31) egytálétel (4) élesztő mentes (1) életmód (4) elmélkedés (3) előétel (19) előtel (1) elzászi rizlinges kakas (1) eper (1) erdei gombás (1) erdei gombás kakas (1) erdőbénye (3) erdőbénye pincefesztivál (3) eredei gomba (1) eritritol (1) és (1) észak afrika (3) észak afrika marharagu (1) étterem (8) étteremkritika (1) fácán (2) fácáncomb vajbabbal (1) fagylalt (4) fahéj (1) fánk (1) farfalle (1) fehérborban párolt marhalábszár (1) fehér marharagu (1) fejtett bab (3) fejtett bab paradicsomszószban (1) feketeretek (1) fekete kardamom (1) felfújt (1) felhívás (8) felsál (2) felvágott (1) fesztivál (1) figlmüller (1) filé (1) filei (1) filézés (1) flekken (1) főétel (153) fogas (2) fogasfilé (1) fokhagyma (4) fokhagymás csilis capellini (1) fokhagymás csilis feketekagyló (1) fokhagymás spenót (1) fokhagyma krémleves (1) fondü (1) főtel (1) főtt füstölt marhanyelv (1) főtt hús (1) főzelék (6) fő az egészség (1) francia (9) francia hagymaleves (1) francine (2) fratin (1) fréginat (1) fúétel (1) füge (2) füge gorgonzolával (1) fürj (1) furmint (1) furmintos marharagu (1) furmintos tyúk mezei gombákkal (1) fusilli (3) fusilli sonkás (1) füstölt (1) füstölt marhanyelv (1) füstölt sonka (1) füstölt tarjás csirkés paella (1) fűszeres csirke újkrumplival (1) fúziós (1) fúziós csirkeleves vargányával (1) gabona (1) galamb (1) galette comtoise (1) garbure (1) garnéla (1) gascogne (1) gasztrnómia (4) gasztró (1) gasztrobűnök (1) gasztronauta (1) gasztronómai (1) gasztronómia (499) gasztronómia; (1) gerinc töltve (1) gersli (2) gesztenye (1) gesztenyekrémleves (1) gesztenyepüré (1) gida (1) Giro (3) gnocchi (3) gomba (7) gombamártás (1) gombóc (4) göngyölt karaj (1) göngyölt szalonna (1) gorgonzola (3) gorgonzola cukkini paradicsom (1) görög joghurt (1) gőzölt pirított (1) gőzölt spárga (1) gratin dauphinois (1) grill (4) grillezett patisszon (1) grillkolbász (1) grízgombóc (1) gulyás (3) gyömbér (4) gyömbéres halleves (1) gyöngyhagyma (1) gyöngytyúk (2) gyors (19) gyros (1) gyümölcs (2) gyümölcskenyér (1) gyümölcsleves (4) gyümölcsös (1) hagyma (6) hagymalekvár (1) hajdina (1) hajdinakása (2) hajdinasaláta (1) hal (86) halászlé (1) halleves (4) hamburger (1) harcsa (5) harcsafilé spárgával sabayonnal (1) harcsapörkölt (1) határeset (1) hátszín (2) havanna kávézó és teaház (1) házitészta (1) házi tészta (1) hegyalja (2) hegymagas (1) hekk (1) hellókarácsony (1) helyrehozatal (1) hétdolog (1) hidegkonyha (3) hirtelen sütés (1) hollandi mártás (2) homár (1) horvátország (1) humor (1) hurka (1) húsleves (2) húsmentes (38) húsos (1) húspogácsa (2) húsvét (1) idei liba (1) india (1) indiai (1) ínyesmester (5) jamaica (1) jégsaláta (1) jérce (1) joghurt (2) joghurtos kapros öntet (1) juhturó (1) juhtúró (13) juhtúrós paradicsomos cékla (1) juhtúrós szalonnas farfalline (1) juhtúrós töltött paprika (1) juliska (1) juliska bab (2) kacsa (9) kacsaaprólék leves (1) kacsacomb (1) kacsagombóc leves (1) kacsamell (1) kacsasült (1) kagyló (3) kagylótészta (1) kagylótészta és karfiol (1) kairói (1) kakaó (1) kakas (4) kakaspörkölt (1) kakukkfüves citromos csilis pisztráng (1) kakukkfüves süllőfilé (1) kalács (2) kapor (2) káposzta (4) káposztás börek (1) káposztás rétes (1) kapros (1) kaprós túrógombóc (1) karaj (6) karamell (2) karamellben pirított zöldségek (1) karamellizált almatorta (1) karamellkrém gyümölcskenyérrel (1) karamelltorta (1) kárász (1) kardamom (2) kardamomos málnás joghurtos öntet (1) kardhal fűszeres vajjal (1) karfiol (8) karfiolfasírt (1) karfiolleves (1) karfiol juhtúróval gnocchival (1) karfiol krémleves (1) karhal (1) karmonádli céklával (1) karmonádli krumpligombóccal (1) kávé (15) kávéház (3) kávéházi teszt (12) kávéteszt (3) kávézó (13) kecsege (6) kecsege citrommártásban (1) kecske (4) kecskemét (1) kecskeragu (1) kedvenc növények (1) kelbimbó (1) keleties serpenyős csirke (1) kelfújt (1) kelkáposzta (3) kelt (3) kenwood (1) kenyér (10) képek (2) keszeg paprikás lisztben (1) kicsi vú (1) kiflikrumpi (1) kiflikrumpli (7) kifordított kalács (1) kiírás (1) kivi (1) knédli (5) kocsonya (2) kocsonyázott csülök (1) kökény (1) kókusz (1) kókusztej (1) kolbász (4) köles (1) köleskása (2) komplementer (1) konfiált császárhús (1) konfitálás (5) konfitált császárhús (1) konfitált liba (1) konfitált liba és birsalma (1) konfitalt mangalicatarja (1) konfitált oldalas (1) könnyű (1) könyvek (1) kora nyári zöldségleves (1) kördés (12) köret (2) korhelyleves (2) körmös pacal (1) körte (3) körteöntet (1) köszméte (1) köszmétés bárány (1) koszorú (1) kougins (1) kovász (4) kovászos kenyér (1) kovászos uborka (7) kovászos uborkalé szósz (1) közel kelet (1) közvélemény kutatás (1) krém (1) krémes (1) krémleves (3) kritika (21) krumpli (10) krumplifőzelék (1) krumpligombóc (2) krumplileves (1) krumplisaláta (1) kucsmagomba (1) kudarc (1) kuglóf (1) kukorica (1) kukoricakenyér (1) kultikus (1) kürtős kalács (1) kuszkusz (2) lacikonyha (1) lapocka (1) lasagne (4) laskagomba (1) lassan sütött sertéslapocka (1) lassú főzés (1) lassú sütés (2) lazac (5) lazacburger (2) lazacfilé wokos zöldségekkel (1) la pogne (1) lebuj (1) lecsó (1) lekvár (6) lencse (3) lencsefőzelék (1) leves (56) Le Tour de Serpenyő (15) liba (10) libaleves kelkáposztával (1) libamell (2) lilabab (2) lilahagyma (1) lilahagymás sárgarépás kuszkusz (1) lilakáposzta (1) lime mártás (1) lordok caffé (1) ludaskása (1) lúdrizottó (1) maasdamer (1) maccheroni rigati (1) mád (1) máglyarakás (1) magyaros (3) máj (1) májgombóc leves (1) majomfogó (3) majoránnás húspogácsa (1) mák (3) mákos guba (1) mákos gubó (1) malac (3) malacfül; (1) malacleves (1) malacpofa; (1) malacsült (1) málna (2) málnafagylalt (1) málnaöntet (1) málnaszufflé (1) málnával töltött túrógombóc (1) mandarinos vegyes zöldsaláta (1) mandula (1) mangalica (4) mangalicacomb (1) mangalicacombos egytál (1) mangalicaszűz (2) mangalicaszűz vargányamártással (1) mangalicaszű fügével (1) marha (9) marhafarok (1) marhahús (1) marhahúsleves (1) marhalábszár (2) marhamáj (2) marhamáj tökfőzelékkel (1) marhanyelv (1) marhapofa (2) marhapofa zöldségekkel (2) marhatarja (1) márna (3) marokkó (1) mártás (13) márton (1) mascarpone (1) mascarpone krém (2) mediterrán (1) mediterrán cukkinilecsó (1) medvahagymás pizza (1) medvahagyma pesto (1) medvehagyma (13) medvehagymás csigák (1) medvehagymás galuska (1) medvehagymás juhtúrós laskagomba (1) medvehagymás juhtúrós sztrapacska (1) medvehagymás juhtúró gombóc (1) medvehagymás krumpli (1) medvehagymás lasagne (1) medvehagymás nokedli (1) medvehagymás szalonnás márna (1) medvehagymás tekercs (1) medvehagymás törtkrumpli (1) medvehagymás vöröslencse (1) medvehagyma krémleves (1) meggy (8) meggyes mákos (1) meggyes rétes (1) meggyfagylalt (1) meggylekvár (2) meggyleves (1) meggyszósz (1) mélna (1) menta (1) mentás rumos citromsorbet (1) menyhal (1) mezei csiperke (1) mezei gomba (1) mézesmustáros pulyaka (1) minestrone (1) mini (1) morgás (10) mór csicseriborsó leves spenóttal (1) muskotályos borecet (1) mustár (1) mustáros (1) mustáros tarja knédlivel (1) narancs (2) narancsmártás (1) nokedli (1) nudli (1) nyak (1) nyak és zúzapörkölt (1) nyári (1) nyúl (8) nyúlleves (1) nyúlragu (1) nyúlragu spárgával basmati rizzsel (1) ököruszály (1) olasz (13) olcsó (1) olimpia étterem (1) olívabogyó (1) olívaolaj (1) omlett (1) orada (1) orecchiette (4) öregtészta (1) óriás pöfeteg (2) oroszlános borvendéglő (1) őrség (2) ossobuco (1) összefoglaló (1) őszibarack (1) őszibarackos pontyfilé (1) ős kaján (1) őz (1) őzgerinc (1) pácolt (2) padlizsán (4) padlizsán étterem (1) padlizsán zöldbab cukkini paradicsomos szószban (1) paella (3) pak choi (1) pálma (1) pangasius (1) panír (1) pappardelle (1) paprikás krumpli (1) paprikás lisztben (1) paradicsom (24) paradicsommártás (2) paradicsomos csilis cékla zöldbabbal (1) paradicsomos marhafarok (1) paradicsomos pirított zöldségtál (1) paradicsomos zöldbabos újkrumpli (1) paradicsomsaláta (2) paradicsomsalátával (1) parmezán (2) párolt (2) párolt káposzta (2) párolt rizs (1) párolt spárga (1) párolt zöldségek (1) pasta (41) pâte brisée (3) patisszon (1) pecorino (3) pékség (28) penne (5) penne és cukkini (1) penne karfiollal (1) pesto (2) pesztó (2) pezsgő (1) pezsgős csirke (1) pikáns halleves (1) pireneusok (1) pirított (1) pirított apróhús (1) pirított édeskömény (1) pirított kalácsszeletek (1) pirított spárga (1) pirított zöldbab krumpli cukkini (1) piros (1) piszke (3) piszkefagylalt (1) piszkeszósz (1) piszketorta (1) pisztácia (1) pisztáciás tésztabatyu (1) pisztráng (5) pisztráng pirított sárgarépával vajbabbal (1) pisztráng sütőtökpürével (1) pite (3) pizza (1) pohárkrém (1) polenta (2) ponty (5) pontyfilé (2) pontyfilé cukkinivel sárgarépával (1) pontyfilé meggyszósszal bazsalikomos krumplipürével (1) póréhagyma (4) póréhagymás szélesmetélt (1) póréhagyma mártás (1) pörkölt (5) portói mártás (1) Poularde au champagne (1) primo (1) próbafőzés (1) programajánló (1) provánszi sült paradicsom (1) puding (1) puglia (1) puliszka (1) pulyka (1) pulykamell (1) puy-i lencse (1) puy i lencse kacsával (1) raclette (1) rácos (1) ragu (13) ragu della nonna (1) ragu leves (1) rajnai rizling (1) rák (2) rakott (3) rakott kel (1) rakott krumpli (2) rakott rántott csirke (1) rakott spárga (1) rakott zöldbab (1) rántott (2) rántotta (2) rántott csirke (1) rántott harcsa (1) rántott szelet (1) ravioli gyöngytyúkkal (1) recep (2) recept (487) reggeli (2) régi magyar konyha (1) rendezvény (10) répa (2) retek (1) reteksaláta (1) rétes (8) rétes húzás (1) ricotta (1) ricottás krumplis gombóc (1) ricottatorta (1) rizibizi (1) rizling (3) rizlinges borjúláb (1) rizlinges vaddisznóragu (1) rizottó (5) rizottógombóc (1) rizs (6) rizses csirke (1) rizses kacsa (1) rizspuding (1) rizspuding vérnarancssziruppal (1) rókagomba (4) rombuszhal (1) rontott (1) ropogós (1) ropogós csípős csirkecomb (1) ropogós csirke (1) ropogós csülök (1) ropogós fogasfilé (1) rote grütze (1) rozmaring (3) rozmaringos aprópecsenye (1) rozmaringos kacsacomb (1) rozmaringos szilvás mascarpone krém (2) rozmaringos zöldborsos szilvaleves (1) rózsabors (2) rózsaborsos birsmártás (1) rózsavíz (1) rózsavizes sült (1) rozskenyér (1) rozsos kenyér (1) rukola (2) rukola pesztó (1) rum (1) sabayon (1) sacher torta (1) sáfrányos sajtmártás (1) saját őrlés (1) sajt (3) sajtmártás (4) sajtmártásban (1) sajtos rakott padlizsán (1) saláta (4) san daniele (1) sárgabarack (1) sárgabaracklekvár (1) sárgabarck (1) sárgarépa (5) savanyú (3) savanyúkáposzta leves (1) savanyú káposzta (1) savanyú krumplileves (1) savanyú tüdőleves csicsókával (1) secondi (1) serepenyős (1) serpenyőben (1) serpenyős csirke vegyes sült zöldségekkel (1) sertés (3) sertéscomb (2) sertéscomb alacsony hőfokon (1) sertéskarbonádli (1) sertésoldalas (1) sertésszűz (6) setréskaraj (1) shepherds pie (1) shiitake (1) skorpióhal (1) sóban sütés (2) sok kicsi (8) sólet (1) sonka (3) sör (1) sorbet (1) sörfőző nyúlpecsenyéje (1) sótészta (1) sótésztában sütés (1) sous vide (4) sous vide; (1) spagetti (6) spagetti alla chitarra (1) spaghetti alla carbonara (1) spaghetti alla genovese (1) spanyol (1) spárga (26) spárgakrémleves (1) spárgaszósz (1) spárgás pecorinós tortiglioni (1) spárgás újkrumpli (1) spárga pirított kiflikrumplival (1) spárga sajtmártással (2) spárga terrin (1) spenót (13) spenótos ráksaláta (1) spenótsaláta (1) spenót törökösen (1) stoemp (1) sugo (1) süllö (1) süllő (5) süllőfesztivál (1) süllő vargányamártással (1) sült (33) sült csirke (1) sült pisztráng (2) sült szamóca (2) sült tarja (1) sütemény (3) sütőtök (4) sütőtökpöré (1) sütve (1) svájc (3) szabolcsi töltött káposzta (1) szalag szendvics és kéváház (1) szalonna (3) szamóca (6) szamócafagylalt (1) szamócalekvár (1) szamócaszörp (1) szamócatorta (1) szamócával töltött túrógombóc (1) szamóca chutney (2) szardínia (1) szarvasgerinc (1) szarvasgomba (2) szarvasgombas bavette (1) szárzeller (1) szászi (1) szászi szürkebarát (1) szegfűgomba (6) szegfűgombás zöldségleves krumpligombóccal (1) szegletes lednek (1) szélesmetélt (1) szentiván éj (2) Szent György-hegy (1) szepsy (1) szerb (1) szicíliai töltött barack (1) szigliget (1) szilva (5) szilvalekvár (2) szilvás (1) szilvás rétes (1) szilveszter (1) színesborsos kecskesajt (1) szirén (1) szójaszósz (1) szolgközl (1) szőlő (2) szorbet (1) szörp (2) sztrapacska (3) szufflé (1) szüret (1) szürkebarát (1) szürkemarha (1) szűzpecsenye (3) tábori (1) tábori koszt (2) taboulleh (1) táfelspicc (1) tagliatelle (1) tállya (1) tarhonya (1) tarja (8) tárkony (1) társadalom (1) tartalomjegyzék (2) tarte tatin (1) tartósítás (2) tavasz (2) tavaszi (1) tavaszi paradicsomos csirkeleves (1) tavaszi zöldségek (1) technika (1) tejben sült karaj (1) tejes pite (1) tejföl (2) tejfölös céklás fürjleves (1) tejfölös gyöngytyúkleves (1) tejszín (2) tejszínes (1) tekercs (1) temesvári csirke (1) tengeriherkentyű (5) tengeri sügér (1) tengeri sügér fóliában sütve (1) terrin (1) tészta (11) tésztagép (1) tigrisgarnéla (1) tigrisrák (3) tilápia (1) tintahal (1) tiroli rétes (1) tisztított vaj (1) tiszti klub (1) tojás (4) tojásos (1) tojással töltött vagdalt (2) tök (3) tokaj (3) tőkehal (1) tökfőzelék (4) tökmagolaj (1) tökös mákos (1) töltött (3) töltött csirke (3) töltött cukkini (2) töltött gyöngyös (1) töltött kakas (1) töltött káposzta (3) töltött karaj (2) töltött liba (1) töltött libanyak (1) töltött paprika (2) töltött szőlőlevél (1) töltött tök (1) tonhal (4) tönköly (1) tönkölybukta (1) tönkölybúza (1) tönkölycsiga (1) torma (2) tormás birspüré (1) tormás törtkrumpli (1) török (2) törpeharcsa (2) torta (3) tortiglioni (1) törtkrumpli (3) toszkán fehérbabos paradicsomleves (1) toulouse (2) toulouse i kolbász (1) tribujn (1) trieszt (1) tüdő (1) tükörtojás (1) turbolya (6) turbolyapesztó (1) turbolyás bárányragu (1) turbolyás kucsmagomba szósz (1) túrógombóc (3) túrós (1) túrós börek (1) túrós csusza (1) túrós rétes (1) tűzugrás (1) tyúk (1) tyúkhúsleves (2) uborkasaláta (3) újév (1) újfokhagyma (2) újfokhagymás cukkinis juhtúrós conchiglie rigate (1) újfokhagymás rizs (1) újkrumpli (8) ünnepi ajánló (1) ünnepi menü (1) uránia kávéház (1) utazás (1) vacsora (3) vad (5) vadkacsa (1) vadkacsa leves (1) vadlazac (1) vadrizs (1) vagdalt (3) vaj (2) vajbab (7) vajon pirított vargánya (1) vajrépa (1) vargánya (8) vargányamártás (1) vargányás nyúlragu (1) vargányás rizottó (2) vargányás tönkölycsiga (1) vargánya paradicsommal pirítóssal (1) vasi pecsenye (1) vega (7) vegyes savanyú zöldségleves (1) vegyes zöldsaláta (1) vendégposzt (8) véres hurka (1) vérnarancs (1) vérnarancsszirup (1) verseny (1) vinaigrette (1) vincent (1) vinegrette (1) virtuális vendéglő (1) vkf (25) vkf12 (1) vkf13 (1) vkf14 (3) vkf22 (1) vkf26 (1) vkf28 (1) vkf33 (2) vkf6 (1) vkf7 (1) vkf 13 (1) vkf 20 (2) vkf 6 (1) vkf 9 (1) vörösbor (1) vörösboros kakas (1) vöröslencs (1) vöröslencse (2) vörösrizs (1) vörös tonhal (2) whittingstall (1) wok (11) wok; (1) wokos cékla (1) wokos tigirsrák (1) xantana (3) zellepüré (1) zeller (1) zellerpüré (1) zeller krémleves (1) zilahy ágnes (1) zöldbab (9) zöldbabos újkrumpli (1) zöldbabos zöldborsós krumpli (1) zöldbab lágytojással (1) zöldbors (1) zöldborsó (5) zöldborsóleves (1) zöldborsos tonhal spenóttal (1) zöldborsós újkrumpli (1) zöldborsos vadlazac kardamomos körtével (1) zöldbors mártás (1) zöldésges lasagne (1) zöldfűszeres paradicsomos húsleves (1) zöldsaláta (1) zöldség (5) zöldségágyon sült nyúl (1) zöldségek (4) zöldséges (7) zöldséges lasagne (2) zöldséges tarjás füstölt marhanyelves egytál (1) zöldséges tejszínes pappardelle (1) zöldségleves (6) zöldségleves juhtúrós gombóccal (2) zöldségleves nokedlivel (1) zöldspárga (3) zöldspárga medvehagymával pennével (1) zsálya (1) zsemlegombóc (1) zsemlyegombóc (2) zsízny (1) zúza (1) cékla (1) sörben főtt kakas (1) Címkefelhő

Felhasználási feltételek

A blogban található tartalom tartalom a szerző szellemi tulajdona. A szerző előzetes írásos hozzájárulása nélkül tilos a blog egészének vagy részeinek feldolgozása, újraközlése, értékesítése, továbbadása, kereskedelmi célra történő hasznosítása. Kivételt képeznek azon gyűjtőportálok, ahol nem közlik a teljes írást, csak annak címét, első néhány sorát, a folytatásért a blogra kattint a felhasználó.

Lekvárfőzés - meggy

2007.06.26. 11:29 lorien

Az idei évre jellemző, hogy minden gyümölcs érése hetekkel korábban kezdődik, mint az megszoktuk, aztán pedig még az is előfordulhat, hogy a felhozatal is sokkal rövidebb ideig tart a szokásosnál. Így fordulhatott elő, hogy szépen elbuktam a szamócalekvárt, mire időm lett volna rá, már nem lehett kapni megfelelő minőségű alapanyagot. Valamivel pedig helyettesíteni kellett a szamócát: időrendben a következő lekvárnak alkalmas gyümölcs a meggy. Ha valaki szabad szemmel is látható mennyiséget akar készíteni, nyugodtan szánjon rá egy egész napot, hacsak nincs egy nagyon hatékony meggymagozó gépe.

Azzal kezdtem, hogy szombaton kora reggel kimenten a piacra. Feltérképeztem az aktuális kínálatot, végigkóstólva a potenciális jelölteket, majd kiválasztottam a megfelőt. Alkudni sajnos nemigen tudtam, pedig 18 kilót vásároltam, igaz nem is kínálta rossz áron. Elintéztem az összes dolgom, haraptunk pár falatot, és fél egy környékén nekiálltunk a kedvesemmel meggyet magozni. Gépünk nem volt, így késsel végeztük a feladatot, egy fokkal haladósabb, mint a tisztán kézi módszer. Közben persze szép mennyiséget befaltunk, azt már nem kellett kimagozni:) Kb. két kilónyi mennyiséget meghagytam levesnek, nagyjából 2 kilót pedig magunkba tömtünk, így hozzávetőlegesen bruttó 14 kg-nyi mennyiségből főztem a lekvárt. Ekkora mennyiségért most nem vonultam fel anyósomnál a katlannal és bográccsal, hanem a nagy rozsdamentes kondérban a gáztűzhelyen végéztem áldásos tevékenységem. Persze ehhez megfelelő előkészületeket tettem, fogtam egy egész Népcsabit, és festőszalag segítségével kitapétáztam vele a tűzhely teljes környezetét két és fél méter magasságig. A lekvár ugyanis szeret lövöldözni, a meggy festékanyaga pedig enyhén szólva is agresszív :).

Még mielőtt nekiállunk lekvárt főzni, nem árt a fizikával is tisztában lenni. A lekvárfőzés ugyanis leginkább arról szól, hogy nagy mennyiségű vizet kell elforralni, lehetőleg minél hamarabb, hogy minél kevesebb ideig érintkezzen a meleg lekvár oxigénnel, az ugyanis a gyümölcsös ízek legfőbb pusztítója. Akit ez nem érdekel, nyudodtan ugorja át ezt a bekezdést. A 12 literes edény teljesen teli volt (majdnem púpozva), és végeredmény nem egészen négy liter lett, tehát hozzávetőlegesen 9 liter víz elforralására volt szükség. A legnagyobb gázégő névleges teljesítménye W=3kW. A víz forráshője L=2.26*106 J/kg. Ebből pedig az L/W képlettel megkapjuk, hogy 1 kg (1 liter) forrásponton lévő víz elforralásához ideális esetben mennyi idő szükséges: 2260000/3000/60=12.55 perc. Valószínű azonban az is, hogy a gáz fűtőértéke nem elég jó ahhoz, hogy biztosítsa a maximális teljesítményt, illetve mindenképpen van veszteséghő is. 80%-os elméleti hatásfokkal számolva tehát 12.55/0.8=15.7 perc kell ekkora teljesítmény esetén 1 liter víz elforralásához, 9 literhez pedig 141 perc. Az elmélet máskülönben helyes, mert fél héttől fél tízig főztem a lekvárt, és bő fél óra kelett ahhoz, hogy a teljes mennyiség megforrjon.

Ezzel a mennyiséggel különben már megérte volna mégis kivonulni anyóshoz és a katlanra helyezett bográcsban megfőzni a lekvárt, ott nagyjából egy óra alatt végeztem volna. De a lényeg, hogy a legnagyobb lángon folyamatos kevergetés közben kifőztem a lekvárt, majd a vége felé hozzáadtam mindösszesen fél kg gyümölcscukrot. Tulajdonképp ez is felesleges volt, hiszem anélkül is mézédesre főtt a lekvár. Indításkor beledobtam négy rúd fahéjat, melyeket csak a legvégén szedtem ki, ezzel lett a fűszerezés.

Amint késznek nyilvánítottam, 5 db 370 és 2 db 720 ml-es befőttesüvegbe töltöttük a lekvárt (és még kb. fél liternyi maradt kóstolgatni), újonnan vásárolt fémkupakokkal lezártuk, azonnal fejreállítottuk, majd két napra szárazdunsztba tettük (pokrócokból készült egy kis fészek, majd ráhajtottuk a végét). Az üvegeket a lehető legjobban meg kell tölteni, és közben odafigyelni, hogy minél kevesebb levegő maradjon benne. Rázogatással, finom ütögetéssel tömöríthető. Ezzel a módszerrel garantáltan nem kell semmiféle tartósítószert sem felhasználni, nem fog a lekvár megromlani. És nem kell agyoncukrozni sem, mert nem a hozzáadott cukor fog tartósítani. Annyi víz elforralása pedig biztosítja a kellően édes ízt. Kinyitás után természetesen nem árt a hűtőbe tenni, ott még hetekig elvan gond nélkül.

17 komment

Címkék: meggy recept gasztronómia lekvár meggylekvár

A bejegyzés trackback címe:

http://lorien.blog.hu/api/trackback/id/tr18106169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

cserke · http://cseresznyekert.blog.hu 2007.06.26. 21:15:33

Nahát, az enyém nem ilyen lett...
Pedig ez az igazi.

lorien · http://lorien.blog.hu 2007.06.26. 22:02:23

Meddig főzted? Kis lángon, közepesen, nagyon?
A meggy rengeteg vizet tartalmaz, többet, mint az átlag gyömölcs, viszont a húsa nehezen fő szét, ezért sokáig tart a móka.

kismacs · http://macsfalatok.blogspot.com 2007.06.27. 09:19:44

Nagyon tetszett a fizikás rész! :D Sokszor főztem már lekvárt, de még sosem jutott eszembe így közelíteni meg a dolgot! :)

lorien · http://lorien.blog.hu 2007.06.27. 09:24:14

Pedig a sütés-főzés az színtiszta fizika, kémia és némi biológia :)))

Máskülönben már sokszor gondolkoztam el a forralásos problémán, mert ezzel a módszerrel sűríteni máskor is kell, és így kevés fejszámolással előre meg lehet saccolni, hogy mennyi ideig kell a tűzhely mellett gályázni :)

cserke · http://cseresznyekert.blog.hu 2007.06.27. 11:42:12

Én mindig úgy próbálom megoldani a lekvárfőzést, hogy ne kelljen órákig, mert azt gondolom, hogy pont a lényegét nyírom ki a gyümölcsnek, a vitamonikokat, ásványokat és marad a gyümölcscukor, ami állati finom, de mégsem vagyok vele maradéktalanul elégedett.
Ezért az én lekvárjaim zöme hígabb, vagy urambocsá, nagyon kicsi főzés után agarral sürítem.Így jut is marad is, az én fejem szerint.
Kivéve szilvalekvárt, amit sütőben szoktam csinálni.
Nem vagyok nagyon kondis, hősöm meg nem egy kuktatípus, úgyhogy az ilyen igazi lekvárolásra csak irigykedve tekintek. A fenti fejreejtett elméletem ellenére pontosan tudom, hagy ez az IGAZI lekvár....

lorien · http://lorien.blog.hu 2007.06.27. 11:52:10

Ez valóban nagy dilemma, én sem vagyok vagy híve a sokáig tartó főzésnek, ezért is jó a bogrács, amit említettem is. Viszont az idegen anyagokkal való sűrítést sem szeretem, a meggy pedig annyi levet eresztett, hogy még magam is rácsodálkoztam, így maradt a leírt módszert. Másrészt a meggy húsa nem is akart szétesni még így sem, szinte aszalt-megy jellege van. Igazából a baracklekvárnál tudom ezt otthon jól megoldani, mert ott a gyümölcs hamar szétesik, és kifejezetten úgy szeretem, ha kicsit hígabb is. Palacsintába, fánkra, de még kenyérre kenve is úgy az igazi :)

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2007.06.28. 16:16:57

Lorien, ezzel a todományozással elveszed a kenyeremet :)))

lorien · http://lorien.blog.hu 2007.06.28. 19:04:08

Ááááá, dehogy, nem is mernék ilyet tenni :)

Millie · http://www.pakosztos.blogspot.com 2008.07.01. 21:43:00

Lenyűgöző eredmény, meló és számítások. Wow! Eddig kacérkodtam a meggylekvárral, most elvetettem az ötletet.

lorien · http://lorien.blog.hu 2008.07.01. 21:49:00

Millie!
Ne tégy le róla, mert megéri, ez az egyik legfinomabb lekvár! Az idén már rutinosabbak voltunk, 10-kor kezdünk magozni /20-22 kg/, bográcsban katlanon főztük, és 4 órára már el is mosogattunk, igaz jól belehúztunk, de a bogrács alatt nagyon lehet tüzelni, gyakorlatilag 9-11 KWteljesítmény áll rendelkezsre. 10 perc alatt megforrt, 1 óra alatt készre főtt. :)

zieglergéza 2008.07.02. 00:03:46

Nekem nincs népcsapóm, akkó hogyan tovább?

zieglergéza 2008.07.02. 00:17:34

Úgy gondullom, itt az idő, hogy levegyem a kezem Lorienrül.Átnéztem néhány dolgát, tisztülöm, böcsülöm, messze az átlag fölött van, de valami mégis taszít. Talán a KISZ-titkáros lelkesedése, valami megfoghatatlan TTK-s szemellenzőt érez a bölcsész lelkem, nem érzem cachernak. EZ NEM AZ ÉN VILÁGOM. Pá, Lorien!

lorien · http://lorien.blog.hu 2008.07.02. 07:02:28

zieglergéza!
Ne haragudj, de semmi szükségem a pártfogásodra.
Ja, ha a Nemzettel tapétázok ki az jó? Nevetséges. Kár belekeverni a politikát, annak nem itt a helye.Egyébként is távol áll tőlem.

Millie · http://www.pakosztos.blogspot.com 2008.07.02. 14:00:04

Lorien!

Egy bográcsban én is vállalnám! De a fehér konyhám nem áldozom fel... Még a woklángon is túl sok lenne.
De köthetünk egy üzletet: én viszem a szabolcsi meggyet apám kertjéből, nálad főzzük. :-D
Mit szólsz?

potter 2008.07.13. 13:09:19

Kedves Lorien!

Szeretném megköszönni a meggylekvár receptedet, tegnap főztem életem első meggylekvárját tanácsaidat követve. Annyit finomítottam a dolgon, h 1 kg meggyhez hozzáfőztem kb fél kg málnát, így a végén elég volt 3 ek cukrot hozzáadnom, és sűrítenem sem kellett!

a kóstoló majd pár nap múlva lesz, de az illata és az állaga nagyon meggyőző:)

lorien · http://lorien.blog.hu 2008.07.15. 10:57:25

Potter!
Örülök, hogy sikerült!
A málna hozzáadása jó ötlet! Esetleg nem árt először megrottyantani, majd szitán átküldeni a magok miatt, bár nagyobb adag meggy esetében eltűnik, nem zavaró.