lorien

Gasztronómiai beszámolóim. A konyhában és környékén elkövetett akciók, sikerek , kudarcok.

A recepteknél kérem figyelembe venni, hogy egy elátkozott, hőfokszabályozós, nem légkeverős gázsütőt használok.

A blog.hu megszüntette a regisztráció nélküli kommentelést. Szívesen várok visszajelzést e-mailben a lorien.hu kukac gmail.com címre azoktól, akik megosztanák velem véleményük, de ehhez nem szeretnének itt regisztrálni.

Utolsó kommentek

Google translate

Kávékorzó - független kávémagazin


Címkék

áfonya (1) afrika harcsa (1) ajánló (4) ajvár (1) alacsony hőfokon (2) alapanyag (2) alaplé (1) alapok (3) alma (6) almaszósz (1) almás kalácspuding (1) almás rétes (1) amandine (1) ananászos mascarpone krém (1) anansz (1) angelo kávézó (2) aszalt paradicsom (1) aszalt szilva (2) aszalt szilvás nyúl (1) ázsia (3) bab (10) bab; (1) bableves (1) badacsony (2) baki (3) balzsamecet (2) barack (2) baracklekvár (3) baracklekváros (1) bárány (5) báránycsülök; (1) bárányleves (1) báránymáj (1) bárányvese (1) barnarizs (1) baromfiudvar (3) barramundi (2) basmati rizs (1) bavette (2) bazsalikom (3) bébicukkini (1) bébisárgarépa (4) becsinált (1) bécsi krumplisaláta (1) bécsi szelet (1) belga (1) belsőség (3) bélszín (1) bélszín budapest módra (1) beszámoló (6) birka (2) birkapörkölt (1) birs (6) birsalma (3) birsalmamártás (1) birsalmás kalácspuding (1) birsalmás mákos rétes (1) birsmártás (3) birspüré (1) blogkóstoló (8) bodzaszörp (2) bodzavirág (1) bogrács (3) böjt (1) bolognese (1) bonchidai (1) boocafe (1) bor (13) bordáskel (1) bordelaise mártás (1) börek (2) borjú (5) borjúkaraj (2) borjúlapocka zöldborsóval (1) borjúpofa (1) bormártás (2) bőrös karaj (1) Bőrös malackaraj (1) bőrös malackaraj sült (1) bors (1) borscs (1) borsos tonhal meggyszósszal (1) brancin (1) breton palacsinta (1) briós (1) brokkli (1) brokkoli (4) brokkolipüré (1) brokkoli krémleves (1) bukta (2) bulgur (5) bulgursaláta (2) bundázott (1) burek (2) burgonyagombóc (1) burgonya gratin (1) busa (1) bussay (1) cafe frei (1) cannelloni (1) cápa (1) cápaharcsa (1) cápaharcsa zöldbabfőzelékkel (1) cápa spenóttal (1) capunti (1) carbonara (2) casa moro (1) cassoulet (2) cékla (14) céklaleves (2) céklasaláta (1) céklás marhafarok (1) ceruzabab (3) cézár (1) chili (3) chili con carne (1) chutney (3) cikksorozat (1) Címkék (1) cipal (1) citrom (5) citromfű mártás (1) citromos fűszeres karaj (1) citromos fűszres tarja (1) citromos zöldfűszeres vaj (1) citromszorbet (1) citrus (3) citrusmártás (1) clafoutis (1) Cocido montañé (1) comb (1) comté (1) conchiglie rigate kolbásszal (1) coq au vin (1) Coq à la bière (1) créme brulée (1) crème fraîche (1) csacsihal (1) császárhús (1) cseh (1) cserép; (1) cseresznye (2) cserke (1) csevap (2) csevapcsicsa (1) csicseriborsó (2) csicsóka gratin (1) csiga (8) csikemell sült zöldségekkel (1) csili (1) csilis bab (1) csilis citromos szójás szósz (1) csilis pontyfilé (1) csilis ropogós pontyfilé cukkinifőzelékkel (1) csipkebogyó (1) csipkebogyó mártás (1) csípős csirkemell (1) csirke (17) csirkecomb (3) csirkemáj (1) csirkemell (4) csirkepörkölt (1) csirke curry (1) csirke sörtésztában (1) csőben sült kelkáposzta (1) csokoládé (4) csokoládépuding (1) csokoládés (1) csokoládészofflé (1) csokoládétorta (1) csorba (1) csuka (13) csuka szalonnával hagymával (1) csuka turbolyával (1) csülkös bab (1) csülök (6) cukkini (21) cukkinifőzelék (2) cukrászat (6) curry (3) currys kecske (1) dalmácia (1) darázsfészek (1) desszert (37) diéta (34) diéta megszorításokkal (2) dió (1) diós rizs (2) disznótor (1) disznótoros (1) disznóvágás (1) dödöle (1) dolgok (1) duma (4) durbincs (1) édeskömény (6) édesköménygumó (1) édesköményleves gyöngybabbal kiflikrumplival (1) édesség (1) édes savanyú csípős (1) egészben sült liba töltve (1) egészben sült tarja (1) egyben sült barramumdi (1) egyben sült rostélyos (1) egyszerű (11) egytál (31) egytálétel (4) élesztő mentes (1) életmód (4) elmélkedés (3) előétel (20) előtel (1) elzászi rizlinges kakas (1) eper (1) erdei gombás (1) erdei gombás kakas (1) erdőbénye (3) erdőbénye pincefesztivál (3) eredei gomba (1) eritritol (1) és (1) észak afrika (3) észak afrika marharagu (1) étterem (8) étteremkritika (1) fácán (2) fácáncomb vajbabbal (1) fagylalt (4) fahéj (1) fánk (1) farfalle (1) fehérborban párolt marhalábszár (1) fehér marharagu (1) fejtett bab (3) fejtett bab paradicsomszószban (1) feketeretek (1) fekete kardamom (1) felfújt (1) felhívás (9) felsál (2) felvágott (1) fesztivál (1) ficelle picard (1) figlmüller (1) filé (1) filei (1) filézés (1) flekken (1) főétel (162) fogas (2) fogasfilé (1) fokhagyma (4) fokhagymás csilis capellini (1) fokhagymás csilis feketekagyló (1) fokhagymás spenót (1) fokhagyma krémleves (1) fondü (1) főtel (1) főtt füstölt marhanyelv (1) főtt hús (1) főzelék (6) fő az egészség (1) francia (11) francia hagymaleves (1) francine (2) fratin (1) fréginat (1) fúétel (1) füge (2) füge gorgonzolával (1) fürj (1) furmint (1) furmintos marharagu (1) furmintos tyúk mezei gombákkal (1) fusilli (4) fusilli sonkás (1) füstölt (1) füstölt marhanyelv (1) füstölt sonka (1) füstölt tarjás csirkés paella (1) fűszeres csirke újkrumplival (1) fúziós (1) fúziós csirkeleves vargányával (1) gabona (1) galamb (1) galette comtoise (1) garbure (1) garnéla (1) gascogne (1) gasztrnómia (4) gasztró (1) gasztrobűnök (1) gasztronauta (1) gasztronómai (1) gasztronómia (517) gasztronómia; (1) gerinc töltve (1) gersli (2) gesztenye (1) gesztenyekrémleves (1) gesztenyepüré (1) gida (1) Giro (3) gnocchi (3) gomba (7) gombamártás (1) gombóc (6) göngyölt karaj (1) göngyölt szalonna (1) gorgonzola (3) gorgonzola cukkini paradicsom (1) görög joghurt (1) gőzölt pirított (1) gőzölt spárga (1) gratin dauphinois (1) grill (4) grillezett patisszon (1) grillezett szardínia (1) grillkolbász (1) grízgombóc (1) gulyás (3) gyömbér (4) gyömbéres halleves (1) gyöngyhagyma (1) gyöngytyúk (2) gyors (19) gyros (1) gyümölcs (2) gyümölcskenyér (1) gyümölcsleves (4) gyümölcsös (1) hagyma (6) hagymalekvár (1) hajdina (1) hajdinakása (2) hajdinasaláta (1) hal (91) halászlé (1) halleves (4) hamburger (1) harcsa (5) harcsafilé spárgával sabayonnal (1) harcsapörkölt (1) harcsfilé (1) határeset (1) hátszín (2) havanna kávézó és teaház (1) házitészta (1) házi tészta (1) hegyalja (2) hegyi ragu (1) hegymagas (1) hekk (1) hellókarácsony (1) helyrehozatal (1) hétdolog (1) hidegkonyha (3) hirtelen sütés (1) hollandi mártás (2) homár (1) horvátország (1) humor (1) hurka (1) húsleves (2) húsmentes (38) húsos (1) húspogácsa (2) húsvét (1) idei liba (1) india (1) indiai (1) ínyesmester (5) jamaica (1) jégsaláta (1) jérce (1) joghurt (2) joghurtos kapros öntet (1) jótékonyság (1) juhtúró (13) juhturó (1) juhtúrós paradicsomos cékla (1) juhtúrós szalonnas farfalline (1) juhtúrós töltött paprika (1) juliska (1) juliska bab (2) kacsa (9) kacsaaprólék leves (1) kacsacomb (1) kacsagombóc leves (1) kacsamell (1) kacsasült (1) kagyló (4) kagylótészta (1) kagylótészta és karfiol (1) kairói (1) kakaó (1) kakas (4) kakaspörkölt (1) kakukkfüves citromos csilis pisztráng (1) kakukkfüves süllőfilé (1) kalács (2) kapor (2) káposzta (4) káposztás börek (1) káposztás rétes (1) kapros (1) kaprós túrógombóc (1) karaj (8) karalábé (1) karamell (2) karamellben pirított zöldségek (1) karamellizált almatorta (1) karamellkrém gyümölcskenyérrel (1) karamelltorta (1) kárász (1) kardamom (2) kardamomos málnás joghurtos öntet (1) kardhal fűszeres vajjal (1) karfiol (8) karfiolfasírt (1) karfiolleves (1) karfiol juhtúróval gnocchival (1) karfiol krémleves (1) karhal (1) karmonádli céklával (1) karmonádli krumpligombóccal (1) kávé (15) kávéház (3) kávéházi teszt (12) kávéteszt (3) kávézó (13) kecsege (6) kecsege citrommártásban (1) kecske (4) kecskemét (1) kecskeragu (1) kedvenc növények (1) kelbimbó (1) keleties serpenyős csirke (1) kelfújt (1) kelkáposzta (4) kelt (3) kenwood (1) kenyér (10) képek (2) keszeg paprikás lisztben (1) kicsi vú (1) kiflikrumpi (1) kiflikrumpli (7) kifordított kalács (1) kiírás (1) kivi (1) knédli (5) kocsonya (2) kocsonyázott csülök (1) kökény (1) koktélparadicsom (1) kókusz (1) kókusztej (1) kolbász (4) köles (1) köleskása (2) komplementer (1) konfiált császárhús (1) konfitálás (5) konfitált császárhús (1) konfitált liba (1) konfitált liba és birsalma (1) konfitalt mangalicatarja (1) konfitált oldalas (1) könnyű (1) könyvek (1) kora nyári zöldségleves (1) kördés (12) köret (2) korhelyleves (2) körmös pacal (1) körte (3) körteöntet (1) köszméte (1) köszmétés bárány (1) koszorú (1) kougins (1) kouign amman facile (1) kovász (4) kovászos kenyér (1) kovászos uborka (7) kovászos uborkalé szósz (1) közel kelet (1) közvélemény kutatás (1) krém (1) krémes (1) krémleves (3) kritika (21) krumpli (10) krumplifőzelék (1) krumpligombóc (2) krumplileves (1) krumplisaláta (1) kucsmagomba (2) kudarc (1) kuglóf (1) kukorica (1) kukoricakenyér (1) kultikus (1) kürtős kalács (1) kuszkusz (2) lacikonyha (1) lapocka (1) lasagne (4) laskagomba (1) lassan sütött sertéslapocka (1) lassú főzés (1) lassú sütés (2) Lastet (1) lazac (5) lazacburger (2) lazacfilé wokos zöldségekkel (1) la pogne (1) lebuj (1) lecsó (1) lekvár (6) lencse (3) lencsefőzelék (1) leves (57) Le Tour de Serpenyő (30) liba (10) libaleves kelkáposztával (1) libamell (2) liguria (1) lilabab (2) lilahagyma (1) lilahagymás sárgarépás kuszkusz (1) lilakáposzta (1) lime mártás (1) lordok caffé (1) ludaskása (1) lúdrizottó (1) maasdamer (1) maccheroni rigati (1) mád (1) máglyarakás (1) magyaros (3) máj (1) májgombóc leves (1) majomfogó (3) majoránnás húspogácsa (1) mák (3) mákos guba (1) mákos gubó (1) malac (3) malacfül; (1) malacleves (1) malacpofa; (1) malacsült (1) málna (2) málnafagylalt (1) málnaöntet (1) málnaszufflé (1) málnával töltött túrógombóc (1) mandarinos vegyes zöldsaláta (1) mandula (1) mangalica (4) mangalicacomb (1) mangalicacombos egytál (1) mangalicaszűz (2) mangalicaszűz vargányamártással (1) mangalicaszű fügével (1) marha (9) marhafarok (1) marhahús (1) marhahúsleves (1) marhalábszár (2) marhamáj (2) marhamáj tökfőzelékkel (1) marhanyelv (1) marhapofa (2) marhapofa zöldségekkel (2) marhatarja (1) márna (3) marokkó (1) mártás (13) márton (1) mascarpone (1) mascarpone krém (2) mediterrán (1) mediterrán cukkinilecsó (1) medvahagymás pizza (1) medvahagyma pesto (1) medvehagyma (14) medvehagymás csigák (1) medvehagymás galuska (1) medvehagymás juhtúrós laskagomba (1) medvehagymás juhtúrós sztrapacska (1) medvehagymás juhtúró gombóc (1) medvehagymás krumpli (1) medvehagymás lasagne (1) medvehagymás nokedli (1) medvehagymás szalonnás márna (1) medvehagymás tekercs (1) medvehagymás törtkrumpli (1) medvehagymás vöröslencse (1) medvehagyma krémleves (1) meggy (8) meggyes mákos (1) meggyes rétes (1) meggyfagylalt (1) meggylekvár (2) meggyleves (1) meggyszósz (1) mélna (1) menta (1) mentás rumos citromsorbet (1) menyhal (1) mezei csiperke (1) mezei gomba (1) mézesmustáros pulyaka (1) minestrone (1) mini (1) Molise (1) morgás (10) mór csicseriborsó leves spenóttal (1) muskotályos borecet (1) mustár (1) mustáros (1) mustáros tarja knédlivel (1) narancs (2) narancsmártás (1) navarrai pisztráng (1) nokedli (1) nudli (1) nyak (1) nyak és zúzapörkölt (1) nyári (1) nyúl (9) nyúlleves (1) nyúlpaprikás (1) nyúlragu (1) nyúlragu spárgával basmati rizzsel (1) ököruszály (1) olasz (14) olcsó (1) olimpia étterem (1) olívabogyó (1) olívaolaj (1) omlett (1) orada (1) orecchiette (4) öregtészta (1) óriás pöfeteg (2) oroszlános borvendéglő (1) őrség (2) ossobuco (1) összefoglaló (1) őszibarack (1) őszibarackos pontyfilé (1) ős kaján (1) őz (1) őzgerinc (1) pácolt (2) padlizsán (4) padlizsán étterem (1) padlizsán zöldbab cukkini paradicsomos szószban (1) paella (3) pak choi (1) palacsinta (1) pálma (1) pangasius (1) panír (1) pappardelle (1) paprikás krumpli (1) paprikás lisztben (1) paradicsom (25) paradicsommártás (3) paradicsomos bab (1) paradicsomos csilis cékla zöldbabbal (1) paradicsomos marhafarok (1) paradicsomos pirított zöldségtál (1) paradicsomos zöldbabos újkrumpli (1) paradicsomsaláta (2) paradicsomsalátával (1) parmezán (2) párolt (2) párolt káposzta (2) párolt rizs (1) párolt spárga (1) párolt zöldségek (1) pasta (42) pâte brisée (3) patisszon (1) pecorino (3) pékség (28) penne (5) penne és cukkini (1) penne karfiollal (1) pesto (2) pesztó (2) pezsgő (1) pezsgős csirke (1) pikáns halleves (1) pireneusok (1) pirított (1) pirított apróhús (1) pirított édeskömény (1) pirított kalácsszeletek (1) pirított spárga (1) pirított zöldbab krumpli cukkini (1) piros (1) piszke (3) piszkefagylalt (1) piszkeszósz (1) piszketorta (1) pisztácia (1) pisztáciás tésztabatyu (1) pisztráng (6) pisztráng pirított sárgarépával vajbabbal (1) pisztráng sütőtökpürével (1) pite (3) pizza (1) pohárkrém (1) polenta (2) ponty (5) pontyfilé (2) pontyfilé cukkinivel sárgarépával (1) pontyfilé meggyszósszal bazsalikomos krumplipürével (1) póréhagyma (4) póréhagymás szélesmetélt (1) póréhagyma mártás (1) pörkölt (5) portói mártás (1) Poularde au champagne (1) primo (1) próbafőzés (1) programajánló (1) provánszi sült paradicsom (1) puding (1) puglia (1) puliszka (1) pulyka (1) pulykamell (1) puy-i lencse (1) puy i lencse kacsával (1) raclette (1) rácos (1) ragu (13) ragu della nonna (1) ragu leves (1) rajnai rizling (1) rák (2) rakott (3) rakott kel (1) rakott krumpli (2) rakott rántott csirke (1) rakott spárga (1) rakott zöldbab (1) rántott (2) rántotta (2) rántott csirke (1) rántott harcsa (1) rántott szelet (1) ravioli gyöngytyúkkal (1) recep (2) recept (505) reggeli (2) régi magyar konyha (1) rendezvény (10) répa (2) retek (1) reteksaláta (1) rétes (8) rétes húzás (1) ricotta (1) ricottás krumplis gombóc (1) ricottatorta (1) rizibizi (1) rizling (3) rizlinges borjúláb (1) rizlinges vaddisznóragu (1) rizottó (6) rizottógombóc (1) rizs (7) rizses csirke (1) rizses kacsa (1) rizspuding (1) rizspuding vérnarancssziruppal (1) rókagomba (4) rombuszhal (1) rontott (1) ropogós (1) ropogós csípős csirkecomb (1) ropogós csirke (1) ropogós csülök (1) ropogós fogasfilé (1) rote grütze (1) rozmaring (3) rozmaringos aprópecsenye (1) rozmaringos kacsacomb (1) rozmaringos szilvás mascarpone krém (2) rozmaringos zöldborsos szilvaleves (1) rózsabors (2) rózsaborsos birsmártás (1) rózsavíz (1) rózsavizes sült (1) rozskenyér (1) rozsos kenyér (1) rukola (2) rukola pesztó (1) rum (1) sabayon (1) sacher torta (1) sáfrányos sajtmártás (1) saját őrlés (1) sajt (3) sajtmártás (4) sajtmártásban (1) sajtos rakott padlizsán (1) saláta (4) Salmorejo Cordobés (1) san daniele (1) sárgabarack (1) sárgabaracklekvár (1) sárgabarck (1) sárgarépa (5) savanyú (3) savanyúkáposzta leves (1) savanyú káposzta (1) savanyú krumplileves (1) savanyú tüdőleves csicsókával (1) secondi (1) serepenyős (1) serpenyőben (1) serpenyős csirke vegyes sült zöldségekkel (1) serrano sonka (1) sertés (3) sertéscomb (2) sertéscomb alacsony hőfokon (1) sertéskarbonádli (1) sertésoldalas (1) sertésszűz (6) setréskaraj (1) shepherds pie (1) shiitake (1) skorpióhal (1) sóban sütés (2) sok kicsi (9) sólet (1) sonka (3) sör (1) sorbet (1) sörfőző nyúlpecsenyéje (1) sótészta (1) sótésztában sütés (1) sous vide (4) sous vide; (1) spagetti (6) spagetti alla chitarra (1) spaghetti alla carbonara (1) spaghetti alla genovese (1) spanyol (8) spárga (27) spárgakrémleves (1) spárgaszósz (1) spárgás pecorinós tortiglioni (1) spárgás újkrumpli (1) spárga pirított kiflikrumplival (1) spárga sajtmártással (2) spárga terrin (1) spenót (13) spenótos ráksaláta (1) spenótsaláta (1) spenót törökösen (1) stoemp (1) sugo (1) süllö (1) süllő (5) süllőfesztivál (1) süllő vargányamártással (1) sült (33) sült csirke (1) sült pisztráng (2) sült rizs (1) sült szamóca (2) sült tarja (1) sütemény (3) sütőtök (4) sütőtökpöré (1) sütve (1) svájc (3) szabolcsi töltött káposzta (1) szalag szendvics és kéváház (1) szalonna (3) szamóca (6) szamócafagylalt (1) szamócalekvár (1) szamócaszörp (1) szamócatorta (1) szamócával töltött túrógombóc (1) szamóca chutney (2) szardínia (2) szarvasgerinc (1) szarvasgomba (2) szarvasgombas bavette (1) szárzeller (1) szászi (1) szászi szürkebarát (1) szegfűgomba (6) szegfűgombás zöldségleves krumpligombóccal (1) szegletes lednek (1) szélesmetélt (1) szentiván éj (2) Szent György-hegy (1) szepsy (1) szerb (1) szicíliai töltött barack (1) szigliget (1) szilva (5) szilvalekvár (2) szilvás (1) szilvás rétes (1) szilveszter (1) színesborsos kecskesajt (1) szirén (1) szójaszósz (1) szolgközl (1) szőlő (2) szorbet (1) szörp (2) sztrapacska (3) szufflé (1) szüret (1) szürkebarát (1) szürkemarha (1) szűzpecsenye (3) tábori (1) tábori koszt (2) taboulleh (1) táfelspicc (1) tagliatelle (1) tállya (1) tarhonya (1) tarja (8) tárkony (1) társadalom (1) tartalomjegyzék (2) tarte tatin (1) tartósítás (2) tavasz (2) tavaszi (1) tavaszi paradicsomos csirkeleves (1) tavaszi zöldségek (1) technika (1) tejben sült karaj (1) tejes pite (1) tejföl (2) tejfölös céklás fürjleves (1) tejfölös gyöngytyúkleves (1) tejszín (2) tejszínes (1) tekercs (1) temesvári csirke (1) tengeriherkentyű (5) tengeri sügér (1) tengeri sügér fóliában sütve (1) terrin (1) tészta (12) tésztagép (1) tigrisgarnéla (1) tigrisrák (3) tilápia (1) tintahal (2) tiroli rétes (1) tisztított vaj (1) tiszti klub (1) tojás (4) tojásos (1) tojással töltött vagdalt (2) tök (3) tokaj (3) tőkehal (1) tökfőzelék (4) tökmagolaj (1) tökös mákos (1) töltött (3) töltött csirke (3) töltött cukkini (2) töltött gyöngyös (1) töltött kakas (1) töltött káposzta (3) töltött karaj (2) töltött liba (1) töltött libanyak (1) töltött paprika (2) töltött szőlőlevél (1) töltött tök (1) tonhal (5) tonhal sült paprikával paradicsomszósszal (1) tönköly (1) tönkölybukta (1) tönkölybúza (1) tönkölycsiga (1) torma (2) tormás birspüré (1) tormás törtkrumpli (1) török (2) törpeharcsa (2) torta (3) tortiglioni (1) törtkrumpli (3) toszkán fehérbabos paradicsomleves (1) toulouse (2) toulouse i kolbász (1) Trentino (1) tribujn (1) trieszt (1) tüdő (1) tükörtojás (1) turbolya (6) turbolyapesztó (1) turbolyás bárányragu (1) turbolyás kucsmagomba szósz (1) túrógombóc (3) túrós (1) túrós börek (1) túrós csusza (1) túrós rétes (1) tűzugrás (1) tyúk (1) tyúkhúsleves (2) uborkasaláta (3) újév (1) újfokhagyma (2) újfokhagymás cukkinis juhtúrós conchiglie rigate (1) újfokhagymás rizs (1) újkrumpli (8) ünnepi ajánló (1) ünnepi menü (1) uránia kávéház (1) utazás (1) vacsora (3) vad (5) vadkacsa (1) vadkacsa leves (1) vadlazac (1) vadrizs (1) vagdalt (3) vaj (3) vajas hajtott csiga (1) vajbab (7) vajon pirított vargánya (1) vajrépa (1) Valencia (1) vargánya (8) vargányamártás (1) vargányás nyúlragu (1) vargányás rizottó (2) vargányás tönkölycsiga (1) vargánya paradicsommal pirítóssal (1) vasi pecsenye (1) vega (7) vegyes savanyú zöldségleves (1) vegyes zöldsaláta (1) vendégposzt (8) véres hurka (1) vérnarancs (1) vérnarancsszirup (1) verseny (1) vinaigrette (1) vincent (1) vinegrette (1) virtuális vendéglő (1) vkf (25) vkf12 (1) vkf13 (1) vkf14 (3) vkf22 (1) vkf26 (1) vkf28 (1) vkf33 (2) vkf6 (1) vkf7 (1) vkf 13 (1) vkf 20 (2) vkf 6 (1) vkf 9 (1) vörösbor (1) vörösboros kakas (1) vöröslencs (1) vöröslencse (2) vörösrizs (1) vörös tonhal (2) whittingstall (1) wok (11) wok; (1) wokos cékla (1) wokos tigirsrák (1) xantana (3) zellepüré (1) zeller (1) zellerpüré (1) zeller krémleves (1) zilahy ágnes (1) zöldbab (9) zöldbabos újkrumpli (1) zöldbabos zöldborsós krumpli (1) zöldbab lágytojással (1) zöldbors (1) zöldborsó (7) zöldborsóleves (1) zöldborsos tonhal spenóttal (1) zöldborsós újkrumpli (1) zöldborsos vadlazac kardamomos körtével (1) zöldbors mártás (1) zöldésges lasagne (1) zöldfűszeres paradicsomos húsleves (1) zöldsaláta (1) zöldség (5) zöldségágyon sült nyúl (1) zöldségek (4) zöldséges (7) zöldséges lasagne (2) zöldséges tarjás füstölt marhanyelves egytál (1) zöldséges tejszínes pappardelle (1) zöldségleves (6) zöldségleves juhtúrós gombóccal (2) zöldségleves nokedlivel (1) zöldspárga (3) zöldspárga medvehagymával pennével (1) zsálya (1) zsemlegombóc (1) zsemlyegombóc (2) zsízny (1) zúza (1) cékla (1) sörben főtt kakas (1) Címkefelhő

Felhasználási feltételek

A blogban található tartalom tartalom a szerző szellemi tulajdona. A szerző előzetes írásos hozzájárulása nélkül tilos a blog egészének vagy részeinek feldolgozása, újraközlése, értékesítése, továbbadása, kereskedelmi célra történő hasznosítása. Kivételt képeznek azon gyűjtőportálok, ahol nem közlik a teljes írást, csak annak címét, első néhány sorát, a folytatásért a blogra kattint a felhasználó.

VKF 6 - Komplementer ízek

2007.06.08. 22:25 lorien

Az előző VKF fordulóban Aubergine arra volt kíváncsi, hogyan látják a magyar gasztrobloggerek a fűszervilágot. Ebben a témában maradt még egy óriási lehetőség, ugyanis a zöldfűszereket kizárta a "versenyből". Ám mégsem csapok le erre a csábítóan izgalmas témára, a mostani fordulónk mottóját Magyar Elek Az ínyesmester szakácskönyvéből idézem:

"Meggyőződésem, hogy miként vannak complementaire-színek (melyek Newton megállapítása szerint együttesen a fehér szín érzetét keltik), úgy vannak complementare-ízek is. Miképpen a zöld színt kiegészíti a vörös, úgy a zöldbabot is kiegészíti a felsál (s általában a marhasült, így a felsál után különösen a ramszték). És miként a kéknek complementaire színe a narancssárga, úgy a tökkáposztának complementaire íze a disznóhús (kiváltképp a piros, ropogósra sült karbonádli)

Az ilyen megállapításokat megfelelő szájíz és kellő gyakorlat birtokában tovább is folytathatja az ember ..."

Hasonló példákat természetesen kapásból tudna mindenki mondani. Ilyen a chili és a csoki, a meggy és a kakaó (csokoládé), a narancs és a kacsa, stb. Arra kérlek tehát benneteket, hogy folytassátok a felsorolást. Készítsetek olyan ételeket, amelyekben ellentétes ízvilágok úgy egyesülnek, hogy a végeredmény harmonikus és "teljes" lesz. Különösebb megkötést nem szeretnék tenni, azaz nem lényeges, hogy pl. a köret komplementere a főételnek, vagy a mártás, esetleg az ételben használt fűszerek komplementerei egymásnak. Lehet előételt, levest, főételt, egytálételt, akár desszertet is alkotni, a hangsúly a különböző ízvilágok egyesítésén van. Titkon abban is reménykedek, hogy néhányotoknak sikerül esetleg kettőnél több komplemetert is egyensúlyba hozni. Az sem probléma, ha valaki az előbbi felsorolásból merít ötletet.

Szorgalmi feladatként pedig ajánljatok valamilyen italt  az általatok kreált fogáshoz! Nem fontos, hogy alkoholos legyen, a lényeg, hogy megfelelő kísérője legyen az étkezésnek. Esetleg  komplementer :)

A szokásos szombati megjelenéhez képest egy nappal engedékenyebb leszek, így talán még a vasárnapi ebédre  készített fogások valamelyike is beleférhet az időbe. A recepteket tehát lehetőség szerint legkésőbb július 1-én, vasárnap 18 óráig kell nyilvánosságra hozni, és a bejegyzések adatait a fotókkal együtt aznap éjfélig küldjétek el a lorien[kukac]fidelio[pont]hu címre. Plusz-mínusz egy nap nem jelent akadályt. A fordulóról készített összefoglalót a rá következő kedd estére ígérem.

És a szokásos kitétel pedig ismét a következőképpen hangzik:
"A játékban csak magyarul írt gasztroblog, de minden egyéb főzőmániás is részt vehet, ha bloghontalan, akkor pedig a receptet email útján küldje el a részemre. 
Továbbra sem vehet részt "fizetett, kereskedelmi célú blog, honlap vagy cég"."

Mindenkinek jó ötleteket és kellemes főzőcskézést kívánok!

43 komment

Címkék: kiírás vkf

A bejegyzés trackback címe:

http://lorien.blog.hu/api/trackback/id/tr6995272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsuzska · http://triticumaestivum.freeblog.hu 2007.06.08. 22:35:08

Na szép, hát erre kell hazajönnöm? Hogy amint megnyissam a kiírást, rögtön hanyatt is essek?:)
Azért most tényleg feladtad!

baba_ · http://babaesakonyha.freeblog.hu 2007.06.08. 22:37:47

hűhűűhű, ez szép feladat :))
van egy tervem :D

rossamela · http://rossamela.blogspot.com 2007.06.08. 22:39:52

Szép téma, szeretni fogom!
Legalábbis most még így gondolom, kiváncsi vagyok, mi lesz jún. 30-án...

Rio · http://www.citrom.freeblog.hu 2007.06.08. 22:42:09

Ezt nevezem... kétszer kellett elolvasnom, hogy felfogjam. Nagyon izgalmas feladatnak ígérkezik!

anna · http://annaeszik.blogspot.com 2007.06.08. 22:45:21

hu, ez nagyon izgalmas lesz
jol kitalaltad, lesz min gondolkozni!

lorien · http://lorien.blog.hu 2007.06.08. 22:53:16

Nem olyan nehéz ám a feladat, mint elsőre látszik, de meg kell vele dolgozni, az biztos. Próbáltam a kreativitást előtérbe helyezni:)
Számomra ez az egyik legizgalmasabb gasztronómiai témakör

Ana · http://hedonism.freeblog.hu/ 2007.06.09. 13:33:45

Zseniális téma. Nagyon izgalmas lesz.

Aubergine · http://aubergine.freeblog.hu 2007.06.11. 08:26:56

Szuper! Lesz min gondolkodni, próbálkozni!
Örülök, hogy ilyen izgalmas témát hoztál fel!

cserke · http://cseresznyekert.blog.hu 2007.06.11. 08:28:14

Tisztelt bíróság! Átatlan vagyok!!!....

Uhh, erre kell hazajönnöm???
Most aztán törthetem a fejem mozsárral.

Horasz · http://horaszkonyhaja.freeblog.hu 2007.06.11. 10:30:19

Hmmm, eppen a napokban olvasgattam az Inymester szakacskonyvet...:) A feladat kituno, gondolkodasra es tervezesre kesztet.

H.

Juc · http://juc.freeblog.hu 2007.06.11. 10:46:52

Gratulálok a kiíráshoz! Nem csak gyakorlati, de szakmai utánajárást is igényel, tehát fejlődésre ösztönöz. Tök jó!

Piszke/Candy's · http://www.piszke.blogspot.com 2007.06.11. 10:48:31

ajaj...
ez volt az elsó reakcióm
aztán máris eszembe jutott valami.
viszont ez azt jelenti ki kell használnom a feltehetően rövid pillanatot, hátha munkaügyben is jutok előbbre. gasztroblogok Bezár

lorien · http://lorien.blog.hu 2007.06.11. 11:13:29

Örülök, hogy izgalmasnak találjátok a témát :) Remélem ezzel nem riasztok el senkit a fordulóban való részvételtől.
Közben elgondolkoztam, és hát nekem is alaposan fel kell kötni a gatyaszárat, nehogy már pont a kiíró maradjon szégyenben :P Azért már körvonalazódik

Tintaleves · http://yawyc.wordpress.com 2007.06.11. 12:31:02

Tényleg nagyon jól kitalált és eredeti téma, szép kihívás, csak ne mulasztottam volna el felvetni azt, hogy nyáron szüneteljünk, azért persze megpróbálok résztvenni. Ha mégsem sikerül, gondoljatok rám jó szívvel!

lorien · http://lorien.blog.hu 2007.06.11. 12:44:31

Tintaleves!
Remélem sikerül részt venned!
A nyári szünet valóban jó felvetés, persze nem biztos, hogy hoszzút kell majd tartani, ha egyáltalán, de biztos, hogy ilyenkor elegendő kell hagyni mindenkinek. Másrészt ilyenkor már terem a legtöbb és legjobb konyhai alapanyag, ebből a szempontból szerintem indokolt nem tartani hosszú pauzát. És talán a június még nem annyira rázos, habár a következő házigazdának már ebből a szempontból nehezebb feladata lesz.

Azt hiszem támogatva a következő rendezőt, összedobok majd egy felmérést a következő VKF határidejéről, hiszen pont augusztus elejére esnek a tömeges szabadságolások.

Zsuzsa · http://habolondneszeddle.blogspot.com/ 2007.06.11. 13:44:25

Nagyon izgalmas téma, így az első ijedségen túl. Pár napig emésztettem a dolgot. :)
Majdnem biztos viszont, hogy nem fogok tudni indulni, pont a nyaralás közepére esik. :(
Jó ötlet a következő forduló idejének megfontolása, én máris az első megkérdezettnek tekintem magam, és jelentem, hogy augusztus eleje sem igazán jó!!!

lorien · http://lorien.blog.hu 2007.06.11. 13:57:41

Zsuzsa!
A ti blogotoknál nincs olyan beállítás, hogy egy adott posztot adott időben publikláljon a rendszer? Akkor megírhatnád előre.

Zsuzsa · http://habolondneszeddle.blogspot.com/ 2007.06.11. 15:02:00

Lehet, hogy van, még nem néztem, de addig annyira sűrű az élet, hogy nem biztos, hogy belefér. Persze izgat a dolog, ezért nem írtam tutira , hogy nem jó. :)

Mindenesetre, ha valaki blogspotos fejből is tudja, hogy, hogy lehet-e olyat csinálni, amit lorien az előző hozzászólásban írt, kérem, jelezze! Köszönöm!

PartizánOrsi 2007.06.11. 15:14:14

Mindenki dobálózik itten az Ínyesmesterrel... és az a szerencsétlen (én) mit csináljon, akinek nincs és július 1-ig már nem is lesz alkalma beszerezni? Hm?
Igen izgalmas a téma, köszönjük! Azért próbálkozom Ínyesmester nélkül is, hátha sikerül :-)

lorien · http://lorien.blog.hu 2007.06.11. 15:46:35

PartizánOrsi!
Az Ínyesmester szakácskönyvében sem találsz további útmutatót a témához, és különben is direkt kíváncsi vagyok rá, hogy Ti hogyan látjátok a témát. :)
Magyar Elek különben zseniális, a könyv olvasmánynak is elsőrangú. Szerintem az Alexendránál kapható is, de lehet, hogy könyvtárban is hozzáférhető.

PartizánOrsi 2007.06.11. 15:55:57

Én a legközelebbi magyar könyvtártól kb. 800 km-re vagyok... Anyunak megvan Az Ínyesmester éleskamrája, de az is 1000 km innen :-)) Ha legközelebb otthon járok, azért beszerzem, ha, mint írod, olyan jó olvasmány. Kiváncsi vagyok, milyen ötlet fog eszembe jutni, egyelöre még semmi...

lorien · http://lorien.blog.hu 2007.06.11. 16:02:06

Ha nem tudsz a legközelebbi hazajövetelig várni, az Alexandra online külföldre is szállít, nézd meg a feltételeket :)

Chiliesvanilia 2007.06.11. 21:01:47

Hű, nagyon klassz téma, szuper!
Sajnos, az időpont miatt lehet, hogy fájó szívvel, de kivételesen nekem is ki kell hagynom, de azért megpróbálom.

lorien · http://lorien.blog.hu 2007.06.11. 23:09:39

Közben a blogspotot használóknak: lehet állítani a post megjelenési idejét, habár nem túl egyszerű. A post idő állítása úgy látom, hogy sajnos egyelőre nem jelent valós időzítést, csak egy "workaround" van rá:
blogger-tricks.blogspot.com/2006/08/how-to-prepare-post-to-be-published-in.html

Tintaleves · http://yawyc.wordpress.com 2007.06.11. 23:59:27

Igen, én is időzítésre gondoltam, igyekszem megoldani. Viszont az augusztusit tényleg kihagyhatnánk. Szeptemberben sem a legelső hétvégére kéne időzíteni. Akkor meg túl közel lesz az októberi. Nem tudom... Az viszont igaz, hogy nyáron a legjobb főzni a sok íz, szín, zöldség, gyümölcs miatt. Egyre jobban tetszik a téma.

lorien · http://lorien.blog.hu 2007.06.12. 09:55:58

Lehet, hogy másik baj is lesz, az e-mailes időzítésben bonyolultabb a kép beszúrása, habár külső tárhelyről megoldható.

Annyit viszont mindenképpen fel tudok ajánlani, hogy ha valaki a határidő környékén nem lesz gépközelben, de előre elkészíti a VKF-re szánt alkotását, akkor a saját blogomban társszerzőként lehetősége adok az időzített publikálásra. A blog.hu-n jól működik ez a szolgáltatás (már próbáltam). Utána persze nyugodtan átvihetitek a saját blogotokra is, meg itt is maradhat, ahogy jól esik.

anna · http://annaeszik.blogspot.com 2007.06.12. 10:26:47

jaj jaj, sztem ki ne hagyjuk nyaron, akkor van a legtobb jo kaja
sztem aki vinne a nyari kort, bevallalhatja, h aki nem lesz gepkozelben a jatek leadasakor, akkor elkuldni neki e-mailben a kepeket is meg a szoveget is, aztan a jatek ertekelese elott pl a teljes ilyen-postokat berakja a jatek kiiroja a sajat blogjara
[de en is szivesen bevallalom ezt a sajatomon - persze oriasi betukkel kiemelve, kinek a receptje,..]
utana meg majd mindenki publikalja maga is
ha csak feleannyi ember vesz reszt a jatekon, mint a szokasos, mar akkor annyi jo recept szulethetne, h kar lenne kihagyni

lorien · http://lorien.blog.hu 2007.06.12. 10:35:13

anna!
Én is egyetértek a felvetéssel, és ezért is tettem a felajánlást.
Mindenesetre a következő időpontra készítettem egy szavazást:
lorien.blog.hu/2007/06/12/vkf_7_elozetes_felmeres_az_idopontrol

cserke · http://cseresznyekert.blog.hu 2007.06.12. 11:12:06

Ne hagyjunk ki pont nyáron egyet, mikor itt van a sok finom minden, lehet ízorgiázni friss dolgokból.
Legfeljebb kevesebben tudnak részt venni, de a többiek jó dolgaiból lehet okulni.
Én sem vagyok idő bőviben, nem hazabeszélek :))

Azt én is szívesen vállalom, hogy berakom a blogba időzítve, azét akinek a szolgáltatójánál nem lehet ilyet és aztán mikor neki alkalmas, átköltöztetjük a jogos tulajhoz.

anna · http://annaeszik.blogspot.com 2007.06.12. 11:42:52

lattam a szavazast, en voltam a masodik szvazo

Tintaleves · http://yawyc.wordpress.com 2007.06.12. 12:59:58

Nem lehetne annyival terhelni a nyári fordulók gazdáit, hogy nem linket küldünk nekik, csak azt az infót, hogy ekkor és ekkor fog az időzített post megjelenni a blogon. Szerintem az a más blogon való elhelyezés körülményesebb.

lorien · http://lorien.blog.hu 2007.06.12. 13:14:53

Én szívesen vállalom ezt a terhet, ezen nem múlik semmi. Akit érint a dolog, kérem dobjon meg egy e-mail erejéig, és ott egyeztetjük a technikai részleteket.

Zsuzsa · http://habolondneszeddle.blogspot.com/ 2007.06.12. 22:50:36

Köszi lorien, megnéztem a linket, amit adtál, ez az én képességeimhez mérve kissé bonyolultnak tűnik. :) Mindegy, lesz, ahogy lesz.

kismacs · http://macsfalatok.blogspot.com 2007.06.13. 12:47:50

Szuper téma! Nagyon izgalmas lesz! :)

Horasz · http://horaszkonyhaja.freeblog.hu 2007.06.13. 15:46:29

elokerestem az idezetet:) 3 napja ezen gondolkozom, azt hiszem megvan az egyszeru de nagyszeru megoldas:) Alig gyozom kivarni, hogy elkeszithessem.

Egyebkent erosits vagy cafolj meg, itt ugye nem csak az ellentetes izek megfelelo kombinaciojat keressuk, hanem egymastol kulonbozo, amde \"osszetartozo\", kezben jaro variaciok is nevezhetnek.

Hiszen nem minden annyira dominansan ellentetes mint a chili es a kakao (csoki):)

beatbull · http://kiserletikonyha.blogspot.com/ 2007.06.13. 15:57:57

jaj, lorien, imádlak! ;) De tényleg! Épp a szívem csücske a téma - nagyon köszi! ;)

lorien · http://lorien.blog.hu 2007.06.13. 16:04:41

Horasz!
természetesen nem kell, hogy annyira markánsan ellentétesek legyenek, mint a csili-csoki páros, azt csak a jobb érthetőség kedvéért írtam oda (attól még persze az is idetartozik). Amiről az ínyesmester írt, az különben is sokkal kevésbé helyezkedik el képzeletbeli skála ellentétes felén (különben miután azt anno olvastam azonnal ki is próbáltam, és valóban tökéletes az egyensúly).
Különben is, nézetem szerint ha a színskálát 2 dimenzióban lehet ábrázolni, akkor az ízskála modellezéséhez legalábbis a 3 dimenzió lenne szükséges. Ha pedig rákérdeznénk, hogy kinek mi lenne a komplementer, akkor valószínűleg nehezen kapnánk két egyforma választ, és épp arra vagyok kíváncsi, hogy ezt ki hogyan képzeli el. Szóval teljes mértékben rád bízom, hogyan értelmezed a témát.

lorien · http://lorien.blog.hu 2007.06.13. 16:08:08

beatbull!
párszor benéztem már hozzás, sejtettem, hogy tetszeni fog :)

Horasz · http://horaszkonyjaha.freeblog.hu 2007.06.13. 17:33:53

Lorien,

Koszonom szepen a kimerito valaszt:) szerintem igazan izgalmas verseny lesz, biztos sokat fogunk tanulni belole:)

baba_ · http://babaesakonyha.freeblog.hu 2007.06.26. 20:54:22

Sírok... kétségbeestem. Semmi nem elég jó vagy használható vagy nem kapható. Meg fogok őrülni.
Jajj, a bogarak *waaa* o.O

baba_ · http://babaesakonyha.freeblog.hu 2007.06.29. 18:48:19

Bocsánatot kérek, amiért így, itt tört ki rajtam a tulajdonképpen más miatti hiszti és feszültség. Sajnálom, szégyelem magam.

lorien · http://lorien.blog.hu 2007.06.29. 18:54:42

Ugyan, ne izgasd magad emiatt! Remélem sikerül valamit kihoznod az eredeti elképyelésből - már ha az nem jön össze teljesen!