Az előző bejegyzésben a kommentárok már emlegették jelen írásom tárgyát. Szerintem kissé túl lett magasztalva a leves, külalakra sikerülhetett volna egy fokkal jobban is, de ehhez szűrni kellett volna habarás előtt, amihez nem volt kedvem :)
A kis kitérő után térjünk vissza a levesünkhöz. Ismét a szokásos 6 liter körüli mennyiséget állítottam elő, hiszen nálunk minden nagy, nint a Szovjetunióban. Ehhez szükségeltetett 70-80 deka csirkemell /comb is jó/, 5 emberes sárgarépa, 1 nagyobb gyökér, 1 nagyobb zeller, fél csomag szárított vargánya, 15 deka barna champion, fél fej fokhagyma, 2 kisebb fej vöröshagyma, kb. 25 deka zöldborsó és egy csokor petrezselyemzöld.
Felkockáztam a csirkemellet (2-3 cm körüli méret), a zöldségeket pedig ennél valamivel apróbb hasábokra aprítottam a hagyma kivételével, a gombákat vékony félszeletekbe, a hagymákat pedig karikáztam. Kb. 2-3 evőkanálnyi olívaolajat hevítettem, és ezen megpirítottam a felaprított fokhagymákat, majd beledöntöttem a csirkemellet és a zöldségeket (gomba, borsó és hagyma kivételével). Addig pirítottam, míg a csirkemell teljesen kifehéredett. Ekkor felöntöttem az előző este elkészített és leszűrt alaplével, és még egy kevés vízzel. A szárított vargányát most nem áztattam be, hanem csak leöblítettem, így már most hozzáadtam. Forrás után nagyjából beállítottam a sózast is. 25 perc csendes bugyborékoltatás után hozzáadtam a gombát, hagymát és zöldborsót és újabb 15 percig bugyborékolt. Ekkor hozzáadtam egy csokor felaprított petrezselyemzöldet, egy jó maréknyi kézben elmorzsolt tárkonyt, és behebartam 3 deci tejszínnel és 2-3 evőkanál étkezési keményítővel, azaz most ebből fele liszt lett, mert kifogyott a keményítőkészlet (mostanában valami mindig kimarad a bevásárláskor). Talán a liszt lehet a másik oka, hogy küllemre nem az igazi. A habarás után rögtön hozzáadtam még két és fél citrom levét és egy evőkanálnyi cukrot. Ez utóbbi a savas ízharmónia beállítása végett szükséges, nem édesítés miatt! A sózást is ilyenkor célszerű még finomra hangolni. Felforralás után citromkarikákkal tálaljuk (belefőzni nem tanácsos, kissé kesernyés ízt kölcsönözhet).
Utolsó kommentek