Miután szombat halnap lévén, és a fagyasztóban volt halfilé, hamar adódott, hogy adoptálom Viakonyha szezámmagos pácolt halfilé receptjét. A végeredmény nem teljesen az eredeti elképzeléseim szerint alakult, ám mégis jól sikerült. Az alapvető probléma, hogy a fagyasztott halfilék többségét jégbe vonják (átverés-szaga van), és ha kiolvasztjuk, bónuszként jól megszívja magát vízzel, még ha le is veregetjük róla az olvadó jeget.
Négy diétázó júzer részére szükség van 1.2 kg halfilére (jelentős része víz), rendes körülmények közt a végeredmény 2-3 fő részére lesz elegendő. Amíg a hal kiolvad a mikróban (rendszeres felügyelet kell a forgatás, jégmentesítés végett), elkészülhet a pác. Kísérleti jellegel vettem egy japán wok szójaszószt, igen jól mutatkozott be. Ebből kb. fél decit öntöttem a pácba, fél citrom levével egyetemben. A tapasztalat alapján legközelebb mehet több szósz és kevesebb citromlé, de elsőre fő az óvatosság. Utána beletörtem 4 gerezd fokhagymát, és még hozzáadtam egy kávéskanálnyi aprított csilit (török beszerzés), egy púpos teáskanál őrölt gyömbért, fél táskanál sót, és alaposan összekevertem.
Amint kiolvadt és lecsorgott a hal (óvatosan ki is nyomkodtam), egyenletesen bekentem páccal a halfiléket és tányéron egymásra rétegezve betettem egy órára a hűtőbe. Elméletileg több idő kellene neki, csak most nem volt, mert mielőtt elmentem az uszodába, elfelejtettem kivenni olvadni a halat, és a tervezetthez képest később is értem haza.
Elővettem A "Serpenyőt", fél evőkanál olívaolajat hevítettem, hogy megpirítsam a filék mindkét felét (óvatosan, a forgatásnál, könnyen törik!). Itt csúszott a második hiba a számításba, ugyanis a hal még mindig túl sok vizet tartalmazott, amit a pác is növelt, és a serpenyőben kiadta magából, így nem pirult, inkább kicsit átpárolódott. Végül a kialakult helyzetet sikerül a javamra fordítani, a levet megmentettem, öntöttem hozzá még a szószból és a citrom másik felének levével megforraltam és egy kis liszttel besűrítve kiváló mártás kerekedett belőle. Jól illett hozzá! Visszatérve a halra. Annak minkét felét csak 1-2 percig kell "pirítani:)", majd óvatosan áthelyezzük egy tepsibe és kb. 200 fokra előmelegített sütőben 15-20 percet sütjük. Lefedni nem kell, hadd piruljon, ha akar :)
A köret külön történet volt: csináljunk zöldborsós, zellerzöldes rizst. Nekiállok, pirítom a csészényi rizst, hozzáadom a felvágott zellerdzöldet és zöldborsót, sót, majd adjunk hozzá kétszeres mennyiségű vizet. 1 csésze, kettő, három, négy, megforraltam, és kezd gyanús lenni: hülye matematikus! 1x2=4??? Szinte már megszoktam, hogy két csészényi rizst készítek, és most rutinból a hozzávaló vízmennyiséget adtam hozzá. Szerencsére menthető volt a helyzet, gyorsan kivontam az egyenletből 2 csészényi vizet (szűrve, persze) és helyreállt az egyensúly, és végül jól sikerült. Mentségemre szóljon, igen fáradt voltam, 4 km úszás és 2 óra szaunázás okán.
Utolsó kommentek