A bulgur a Közel-Keleten igen elterjedt alapanyag, de facto a búzrál van szó. Vagy még nem teljesen éretten szedik vagy hántolják, és előfőzik. Létezik tört formában is, ez jól használható rizs helyett töltelékbe, vagy kásának. Nagyjából már félúton van a kusz-kusz felé. Sajnos itthon indokolatlanul drága, míg pl. Törökországban igen olcsón lehet hozzájutni. Azt hiszem 2-300 forint körüli összegért vettem a Migros-gazdaságos másfél kilós kiszerelést :))
Mossunk meg 30 deka egész bulgurt, és csepegtessük le. Aprítsunk fel 5-6 gerezd fokhagymát, és egy kisebb zeller felét nagyjából fél gyufaszálnyira. Egy kis evőkanálnyi olívaolajat hevítsünk, enyhén pirítsuk meg benne a fokhagymát és a zellert, majd a bulgurt is futtassuk meg. Enyhén sózzuk, öntsük fel kb. két-két és félszeres mennyiségű alaplével vagy vízzel. Lefedve, forrás után a legkisebb lángon pároljuk, míg felszívja az összes vizet, sőt ezt nem is kell kivárni. A tűzhelyről levéve, konhyharuhába alaposan bebugyolálva hagyjuk még legalább negyed órát pihenni.
Máskülönben a tejberizshez hasonló, ám annál potenciálisan sokkal finomabb desszertszerűség is készíthető belőle, legalábbis én úgy érzem. Amint befejeződik a diéta, ki is próbálom :)
Utolsó kommentek