Címszereplőnk gyorsan és olcsón elkészíthető, és igen kiváló fogás. Bő egy kiliónyi csirkemájból nagyjából hat adag számítható, bélpoklosok esetében négy :), bátran ehetjük diétázás idején is.
Általában szívvel együtt árulják a csirkemájat, ezt sem kell kidobni, csak egy több fövési időt kell hagyni neki, mint a májnak. Első lépésként válasszuk le a szívet a májtól, és tisztítsük meg (jellemzően a zsíros részeket). A szív esetében vágjuk a legfelső részét, hosszában vágjuk fel, nyomkodjuk ki az esetlegesen benne maradt vért, alaposan mossuk ki és szabadítsuk meg a zsíros cafatoktól. Szükségünk lesz még 2 fej lila- és egy vöröshagymára, valamint kb. 30-40 deka gombára. A hagymát aprítsuk viszonylag vastagabb negyed karikákba, és a gombát kb. ennek duplájára.
Hevítsünk kb. egy evőkanálnyi olívaolajat, és ezen pároljuk nagyjából 7-8 percet a hagymát, gombát és -ha van- a szíveket. Enyhén sózzuk, hogy a hagyma ne maradjon édes, majd adjuk hozzá a májat, valamint kb. egy-másfél deci vizet /fele fehérbor is lehet/. Óvatosan bánjunk vele, könnyen törik. Pároljuk kb. újabb tíz percig, majd adjunk hozzá egy üveg dijoni mustárt (200g). Javaslom a Beaufor (Koch) márkát, ez a mustárok királya. Iszonyatosan csípős, és mennyei aromája van. Főzéskor pedig elveszíti az ereje javát, emiatt tehát nem kell aggódni. A mustár mellé még törtem bele egy kis tarkaborsot is, és megszórtam aprított zellerzölddel, és egy gondolatnyi sóval. Más fűszer nem is kell hozzá. Már csak összefőzzük, és kész is van. Köretnek párolt bulgurt készítettem, de illik hozzá a párolt rizs, és van aki a petrezselymes burgonyára esküszik.
Utolsó kommentek